• No results found

In dit hoofdstuk zal ik door de onderzoeksvraag te beantwoorden een conclusie geven, tevens zal ik aanbevelingen doen voor PUB.

De onderzoeksvraag luidt:

“Hoe moet het innovatieproces vormgegeven worden, zodat de klanten van PUB (startende ondernemers en het jonge MKB) succesvol kunnen innoveren?”

Als basis heb ik innovatieprocessen en bijbehorende facetten uit de theorie gebruikt, vervolgens heb ik die getoetst aan het Nederlandse succesvolle innovatieve MKB. Uit de resultaten is gebleken dat de helft van de respondenten een formeel gefaseerd innovatieproces gebruikt en dat driekwart van de respondenten de fasen uit het Stage-Gate model onderscheidt (voorafbepaald of in retrospectief). Daarnaast gaven de respondenten zonder formeel aan dit proces niet in de toekomst te willen veranderen. Er is dus in lang niet alle gevallen een soort van Stage-Gate model nodig of gewenst, daarom kan PUB het beste de klant de keuze geven tussen twee modellen. Deze twee alternatieven zijn: een NexGen Stage-Gate model en een improvisatie model.

Bij het NexGen Stage-Gate model (zie figuur 22 op de volgende pagina) kan er gekozen worden uit drie verschillende lengtes. Risicovolle projecten kunnen beter de lange route nemen en projecten zonder veel risico kunnen kiezen voor een kortere versie. Het moet ook mogelijk zijn om tijdens het proces te wisselen van lengte, zodat als de situatie er om vraagt fasen gecombineerd, opgesplitst of overgeslagen kunnen worden. Het proces voldoet hierdoor nog meer aan de flexibiliteit die

essentieel bleek te zijn in de resultaten. Uit de resultaten is wel gebleken dat alle fasen uit het volledige Stage-Gate in meer of mindere mate belangrijk gevonden werden, met uitzondering van de evaluatie fase. De idee generatie fase, de ontwikkelingsfase, de testfase en de lanceringsfase droegen het meeste bij aan het succes van de innovatie. Deze fasen zijn dus het belangrijkste en ik raad dan ook aan deze in ieder geval uit te voeren en hier de meeste aandacht aan te besteden. Verder is het belangrijk dat er een controlemechanisme is die op basis van bepaalde eisen Go/Kill beslissingen maakt. Deze eisen dienen gedurende het proces up to date gehouden worden door middel van het verzamelen en verspreiden van marktinformatie. Tevens moet marktinformatie gebruikt worden in alle fasen van het innovatieproces. Daarnaast behoren de volgende activiteiten tot de kritische succesfactoren en dienen dus uitgevoerd te worden: idee generatie, product/dienst ontwikkeling en commercialisatie. Minder belangrijke, maar nog steeds aan te bevelen activiteiten

zijn eerste screening, voorlopige markt analyse, voorlopige technische analyse, voorlopige financiële analyse, marktonderzoek, in-house product/dienst testen en consument product/dienst testen.

FIGUUR 22

NexGen Stage-Gate voor PUB

Idee generatie

Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 Fase 5

Ontwikkeling Business case

Scoping Testen LanceringLancering

Fase 1&2 Scoping en business case Fase 3&4 Ontwikkeling en testen Fase 5 Lancering Fase 1&2 Fase 1&2 Scoping en business case Fase 3, 4 & 5 Ontwikkeling, testen en lancering

Verzamelen, verspreiden en gebruiken van marktinformatie (klant bezoeken, observatie) (vergaderingen, informele interacties en presentaties)

= zeer belangrijke fase

* * * *

*

*

*

*

*

= Go/Kill punt

Zeer belangrijke activiteiten: Idee generatie

Product/dienst ontwikkeling Commercialisatie

Belangrijke activiteiten: Eerste screening

Voorlopige markt analyse Voorlopige technische analyse Marktonderzoek

In-house testen

Het improvisatie model (zie figuur 23) is voor diegenen die bang zijn dat door gebruik van een gestructureerd proces de creativiteit en het innovatieve vermogen worden belemmerd. Ook is dit model zeer geschikt voor turbulente omgevingen, waar snel beslissingen genomen moeten worden. In dit model wordt geïmproviseerd op basis van bestaande aspecten van een dienst/product. Door middel van een sociale en technische structuur kan er richting gegeven worden aan dit proces

zonder dat er chaos ontstaat. Deze structuren beschrijven een proces waar duidelijk de eisen waar de innovatie aan moet voldoen beschreven wordt, waar veel interactie moet zijn met belanghebbenden, waar een sjabloon gespecificeerd wordt waarop geïmproviseerd kan worden en waar marges voor fouten ingebouwd worden. In dit proces zijn de activiteiten die als kritische succesfactoren worden gezien (idee generatie, product/dienst ontwikkeling en commercialisatie) ook verweven, alleen de manier en het moment waarop ze uitgevoerd worden verschillen van het NexGen Stage-Gate model. Dit gebeurt niet op een voorafbepaalde plek in het innovatieproces, maar wanneer het uitkomt. Dit geldt ook voor de minder belangrijke activiteiten.

FIGUUR 23 Improvisatiemodel PUB Sociale Structuur Doelen en Verwachtingen Informatie-Deling Interacties met belanghebbenden Risico nemen Vertrouwen hebben in experimenteren Technische Structuur Sjabloon van bestaand(e) product/dienst Kwaliteits-standaarden en prestatiecriteria met foutmarges Out-of-the-box ontwikkelen/testen Gebruik van real-time marktinformatie* Improviseren Idee generatie Ontwikkeling Commercialisatie Nieuw(e) product/ dienst Belangrijke activiteiten: Eerste screening Voorlopige markt analyse Voorlopige technische analyse Marktonderzoek

In-house testen

Pre-commercialisatie financiële analyse

*klant bezoeken, obersvatie, vergaderingen, informele contacten met werknemers en presentaties

Als men een technisch, chemisch of IT product gaat ontwikkelen zijn kunnen beide modellen in deze vorm gebruikt worden, aangezien er in de fasen en activiteiten geen significante verschillen waren te bespeuren tussen deze productcategorieën. De enige uitzondering is dat bij de

ontwikkeling van een IT product geen voorlopige productie analyse nodig is, maar aangezien dit al geen succesfactor is kan men ongeacht welk soort product ontwikkeld wordt gebruik maken van bovenstaande modellen. Het enige verschil in het gebruik van bovenstaande modellen is in de omgang van marktinformatie.

Als een technisch product ontwikkeld wordt dan zijn klant bezoeken en observatie voor het verzamelen van marktinformatie en presentaties het meest geschikt, terwijl vergaderingen en informele interacties met werknemers voor de verspreiding ervan gebruikt dienen te worden. Bij de ontwikkeling van een chemisch product zijn klant bezoeken en observatie voor het

verzamelen van marktinformatie het meest geschikt, terwijl vergaderingen en informele interacties met werknemers voor de verspreiding ervan gebruikt dienen te worden.

Indien er een IT product ontwikkeld wordt dan zijn klant bezoeken, concept testen en in mindere mate marktsurveys voor het verzamelen van marktinformatie het meest geschikt, terwijl

vergaderingen en in mindere mate presentaties en informele interacties met werknemers voor de verspreiding ervan gebruikt dienen te worden.

Wel kunnen bedrijven die een IT product ontwikkelen beter voor het improvisatiemodel kiezen, aangezien maar 37,5% van deze bedrijven in mijn onderzoek een formeel proces gebruikt. Het NexGen Stage-gate maakt gebruik van voorafbepaalde fasen, deze is dus meer geschikt voor bedrijven die technische of chemische producten ontwikkelen (meer dan de helft gebruikte een formeel proces in mijn onderzoek).

Daarnaast raad ik voor beide modellen de volgende activiteiten uit te voeren, omdat deze zowel in de literatuur als in het empirisch onderzoek als kritische succesfactoren worden gezien:

− commerciële evaluatie uitvoeren alvorens te beginnen met de ontwikkeling;

− het beschrijven van de relatieve toename in het voordeel voor de consument bij gebruik van

starters die daar werken, zodoende kan iedereen elkaar helpen en adviseren. De mentoren zorgen voor professionele ondersteuning tijdens het proces.

GERELATEERDE DOCUMENTEN