• No results found

Conclusies resultaten

Profielen PC-Overslag

4. Stappen in analyse

5.10 Conclusies resultaten

5.10.1. Locaties langs Hollandse Kust

Langs de Hollandse kust betreffen het de locaties Den Helder, Petten, Hondsbossche en Flaauwe Werk.

Algemeen

Het effect van de veranderingen in SWAN (bodemtopgrafie, fysische instellingen en correctiefactoren) veroorzaakt de verschillen in de significante golfhoogte en golfperiode Tm-1,0 in de beschouwde 4 locaties.

De veranderingen van Hydra-K hebben relatief weinig invloed op de hydraulische randvoorwaarden. Dit geldt dus ook voor de veranderde versie van Hydra-K.

De veranderingen in SWAN zijn bepalend voor de

kruinhoogteverschillen. De lichte toename van golfperiode Tm-1,0 (als gevolg van de instelling ‘periode als stochast’) kan een significant effect geven op de benodigde hoogte van de kruin. Tevens blijkt de

‘deterministische’ instelling een significant (toenemend) effect te leveren aan de waarde van de benodigde kruinhoogte. Met de

‘deterministische’ instelling in PC-Overslag wordt rekening gehouden met de modelonzekerheid in de berekening. De benodigde

kruinhoogte valt derhalve hoger uit.

Waterstand

De waterstand wordt in alle locaties hoger berekend dan bij de crash-actie, variërend van 15 cm tot 22 cm. De stijgingen worden

veroorzaakt door de vernieuwde versie van Hydra-K óf door de instelling van de waterstand (waterstand gelijk aan toetspeil in plaats van waterstand vrij).

Golfhoogte

De significante golfhoogte wordt in alle locaties (behalve in Den . . .

Figuur 5.48

Effect veranderingen van de aspecten binnen Hydra-K op de kruinhoogte in Oud Breskens.

Hydra-K Totaal

Versie

Periode als stochast Instelling

w aterstand -0.4

-0.2 0.0 0.2 0.4 0.6 0.8

Verschil kruinhoogte [m] (HR06-crashactie)

Helder) hoger berekend dan bij de crashactie. De stijging van de significante golfhoogte wordt veroorzaakt door de veranderde bodemtopografie en de fysische instellingen in SWAN. In HR2006 is een systeemgemiddelde bodem gebruikt, die dieper ligt dan de bodem uit 1995 (gebruikt in de crashactie). Hierdoor neemt de golfhoogte toe. Tevens leidt het niet meenemen van de triads (als fysische instelling) tot een hogere golfhoogte.

Bovenstaande geldt niet voor Den Helder. In Den Helder daalt de significante golfhoogte licht met 0,1 m. De veranderde bodem en de gewijzigde fysische instellingen hebben hier geen invloed op de golfhoogte en die verandert derhalve nauwelijks.

Golfperiode Tm-1,0

De golfperiode Tm-1,0 daalt in alle 4 de locaties. Dit wordt veroorzaakt door de gewijzigde correctiefactoren binnen SWAN. De oude

correctiefactoren zijn overschat door het gebrek aan voldoende metingen, terwijl de nieuwe correcties nauwkeuriger zijn bepaald. De fysische instellingen hebben óók een significant effect (toename van golfperiode Tm-1,0), omdat de standaard instellingen (gebruikt in de crashactie) leidden tot een onderschatting van de golfperiode Tm-1,0. Echter, het effect van de fysische instellingen wordt volledig

tenietgedaan door het effect van de correctiefactoren.

Kruinhoogte

De benodigde kruinhoogte bij Den Helder en Flaauwe Werk dalen als gevolg van een daling van golfperiode Tm-1,0. De invloed van de

‘deterministische’ instelling van PC-Overslag blijkt secundair te zijn. De achterliggende oorzaak van de daling van de benodigde kruinhoogte is de veranderde correctiefactor van golfperiode Tm-1,0.

De benodigde kruinhoogte bij Petten en Hondsbossche stijgen door een toename van de golfhoogte, ondanks de daling van golfperiode Tm-1,0. De achterliggende oorzaken van de kruinhoogtetoename zijn de veranderde bodemtopografie en fysische instellingen (deze veroorzaken de stijging van golfhoogte) en door de ‘periode als stochast’ te kiezen in Hydra-K (golfperiode Tm-1,0 daalt minder dan met instelling ‘periode zonder stochast’). Tevens veroorzaakt de ‘deterministische’ instelling van PC-Overslag een verdere toename van de benodigde kruinhoogte.

5.10.2. Locaties in Westerschelde

De locaties in de Westerschelde betreffen de locaties Westkapelle 1 en 2, Eilanddijk en Oud Breskens.

Algemeen

De correctiefactoren in SWAN veroorzaken de veranderingen in de significante golfhoogte en golfperiode Tm-1,0 in de locaties in de Westerschelde.

De invloed van veranderingen van Hydra-K op de golfhoogte en golfperiode Tm-1,0 is klein. Dit geldt dus ook voor de veranderde versie van Hydra-K.

Het effect van de gewijzigde correctiefactoren werkt door in de berekening van de kruinhoogte. Daarnaast kan de ‘deterministische’

instelling van PC-Overslag een significant (toenemend) effect leveren aan de kruinhoogte.

Waterstand

De waterstand blijft in alle locaties nagenoeg gelijk, behalve bij Eilanddijk. Hier neemt de waterstand toe met 21 cm, zowel door de vernieuwde versie van Hydra-K als door de instelling van de

waterstand.

Golfhoogte

In Westkapelle (1 en 2) stijgt de significante golfhoogte. Dit wordt veroorzaakt door de correctiefactoren in SWAN. In de crashactie werd de golfhoogte niet gecorrigeerd, terwijl voor de HR2006 wordt een correctiefactor op basis van metingen toegepast. In Eilanddijk en Oud Breskens heeft de correctiefactor van de golfhoogte nauwelijks invloed door de lage absolute waarde van de golfhoogte.

Omdat de oude SWAN sommen (uit 1999) zijn gebruikt in HR2006 voor de Westerschelde, zijn de bodem, fysische instellingen en het voorkómen van inspeeleffecten niet veranderd ten opzichte van de crashactie. Deze aspecten hebben derhalve geen invloed op de significante golfhoogte.

Golfperiode Tm-1,0

In alle 4 de locaties daalt de golfperiode Tm-1,0. Dit komt, behalve bij Oud Breskens, door de correcties op de SWAN resultaten. Bij Oud Breskens wordt de daling veroorzaakt door de veranderde versie van Hydra-K.

In de Westerschelde wordt de golfperiode niet als stochast meegenomen in de berekeningen. Dit aspect heeft derhalve geen invloed op de golfperiode Tm-1,0.

Kruinhoogte

Hoewel de golfperiode Tm-1,0 daalt en daardoor de benodigde

kruinhoogte bij Westkapelle 1 daalt, wordt deze toename tenietgedaan door de ‘deterministische’ instelling van PC-Overslag en door de gewijzigde versie van PC-Overslag. In Westkapelle 2 is het effect van PC-Overslag niet dominant en de benodigde kruinhoogte daalt hier dan ook.

De benodigde kruinhoogtes in Eilanddijk en Oud Breskens zijn vrijwel gelijk gebleven, omdat de effecten respectievelijk marginaal zijn of elkaar opheffen.

6.1 Algemeen

Een verschilanalyse is uitgevoerd tussen de crashactie (2002) en HR2006 om inzicht te krijgen in de oorzaak van het verschil tussen de

‘oude’ getallen (crashactie) en de ‘nieuwe’ getallen van HR2006. De rekenmethodes die verschillen veroorzaken in de hydraulische randvoorwaarden zijn SWAN en Hydra-K. Voor de kruinhoogte is tevens PC-Overslag van belang.

Door de gehanteerde ‘stap-voor-stap’ aanpak in de verschilanalyse van de crashactie versus HR2006testlocaties is een goed beeld verkregen van de hydraulische randvoorwaarden van toen en nu. Daarnaast heeft deze aanpak duidelijk gemaakt welke consequenties de uitgangspunten van HR2006, keuze van de instellingen, gebruikte software, etc. hebben voor zowel de hydraulische belasting als voor de kruinhoogtes. Voor toekomstige projecten (HR2011, SBW, etc) is dit een belangrijk gegeven.