• No results found

Stichtin g He t Li chtpu nt

4a. Beeld van de kwaliteit van zorg en ondersteuning in de optiek van het bestuur

Het Lichtpunt heeft in 2019 een uitdagende ambitie neergezet. Men is aan de slag gegaan met ondersteuningsmanagement, professionalisering en de ontwikkeling van zelfreflectie. Dit laatste zowel op teamniveau als op individueel niveau. Doel is om de kwaliteit van zorg te verbeteren, alsmede om als organisatie wendbaarder te kunnen omgaan met de eisen van de externe en interne omgeving.

Bestuurlijke reflectie

In de zoektocht naar hoe om te gaan met de toepassingen en optimalisatie van het kwaliteitskader en hoe de zorg en begeleiding te rapporteren, kijken wij kritisch naar onszelf, maar wij kijken ook hoe collega-zorginstellingen hiermee omgaan. Wij spreken collega’s tijdens bijeenkomsten van bijvoorbeeld de VGN en horen voor welke uitdagingen zij en wij de komende jaren komen te staan. Tevens lezen wij ons in over dit onderwerp.

We kregen in 2019 te maken met nieuwe risicobeheersmaatregelen, die zowel in- als extern waren opgelegd, en zowel nieuw, alsook oud maar voor ons nieuw, waren. Dit had complexe digitale volgsystemen en aanvullende administratie-eisen voor de uitvoerende medewerker tot gevolg, wat het werken in de dagelijkse praktijk er niet altijd makkelijker op maakt. Uiteraard is bijvoorbeeld het beleidsstuk in 2019 ‘Wie betaalt wat’ in 2020 een belangrijke bron voor onze cliënten en hun wettelijk vertegenwoordigers. De achterliggende reden van het gewijzigde beleidsstuk is dat we zakelijker moeten worden (dat voorschieten van een pakje sigaretten echt niet meer kan), is wat mij betreft hierbij een lastige. Wat kan de cliënt eraan doen als zijn zakgeld niet is aangevuld of dat er niet is opgelet dat er te veel is uitgegeven? Toch heeft het schrijven en ontwikkelen van het nieuwe beleidsstuk geleid tot werkbare en zakelijkere afspraken, zodat alle schijn van misbruik van middelen wordt voorkomen.

Het jaar 2019 kan de boeken in als een jaar waarin we bezig zijn geweest met facturatieregelingen, declaratieprotocollen, het implementeren van beveiligde zorgmail, autorisatieschema’s en prospectieve managementsystemen. En het aantal keren dat in 2019 ‘borgen we het 4-ogen-principe’ is geroepen, is ontelbaar.

Er is door alle medewerkers en betrokkenen keihard gewerkt om te komen waar we nu staan, en daar zijn we trots op! Een werkend ECD, een volledig digitaal medicatiesysteem, de ontwikkeling van zorgpaden, scholing en e-learning, de implementatie van zorgmail, een digitale werkomgeving waarin de medewerkers alle nieuwste werkrichtlijnen en protocollen kunnen vinden, het inlijven van een gedragswetenschapper in de formatie, de samenwerking met een AVG-arts en met ons nieuwe administratiekantoor AAG etc.

Dat we een niet-kritisch feit kregen van de inspecteur van het Keurmerkinstituut voor het ontbreken van een medewerker die jaarlijks controleert of het strijkijzer nog wel naar behoren werkt, voelde daarom wel wat zuur. Het

Stichtin g He t Li chtpu nt

krachtige stappen in gezet. Goed bekeken zijn er in totaal maar vier niet-kritische feiten geconstateerd tijdens de externe audit. Daarnaast geven de geregistreerde klachten en incidenten geen bijzondere aanleiding tot zorg of nader onderzoek en zijn deze naar behoren afgehandeld. Het zoeken naar effectieve en stimulerende vormen van medezeggenschap en regievoering op zowel individueel als collectief niveau, blijft een uitdaging.

We streven er daarom naar om in 2020 medezeggenschap binnen de organisatie te realiseren en zo een podium te bieden aan medewerkers. Uiteraard zijn scores en uitkomsten belangrijk, maar zonder context niet te duiden of op meerdere manieren te interpreteren, waardoor de waarde ervan afneemt. Binnen het Lichtpunt stellen we met elkaar vast dat gezond verstand, logisch nadenken, gewetensvol handelen en gepaste risico’s om zorg op maat te bewerkstelligen, erbij horen. Wat is het dan ook mooi dat we in 2019 deze gedachten hebben kunnen vertalen naar onze nieuwe kernwaarde: Samen! Gunnen en Aankunnen. In 2020 willen we de systemen nog meer in positieve zin voor de cliënt en de medewerkers laten werken, zodat ze niet aanvoelen als een last, maar als een aanvulling om transparant en effectiever persoonsgerichte zorg te kunnen bieden.

4b. Keuzes van het bestuur ten aanzien van kwaliteitsverbetering

Het Lichtpunt heeft voor 2018 een uitgebreid Kwaliteitsplan geschreven en dit aan het Jaarplan 2019 gekoppeld. In het Jaarplan 2019 zijn verschillende kwaliteitsgebieden en doelen opgesteld en behaald:

1. Optimale zorg en uitkomsten

7. Financieel op orde en passende huisvesting

Samenvattend is in het beleid voor 2019 de prioriteit gegeven aan een aantal doelstellingen (zie ook Kwaliteitsrapportage 2018). De resultaten van deze doelstellingen zijn verder uitgewerkt en geconcretiseerd in de Strategienotitie 2020-2023, en deze resultaten worden verantwoord in onze jaarlijkse Kwaliteitsrapportage en in het Bestuursverslag 2019.

Eén van de uitgelichte doelen en resultaten in 2019 was:

Het Lichtpunt wil in 2019 nog verder gaan in de ontwikkeling in persoonsgerichte zorg.

Dit alles leidde tot de volgende vijf belangrijke thema's bij kwaliteitsverbetering van Het Lichtpunt:

1. Persoonsgerichte zorg. De relatie tussen cliënt, familie en professional verdient meer aandacht. De zorg moet aansluiten bij de situatie en wensen van de cliënt.

Stichtin g He t Li chtpu nt

Resultaat 2019:

• Investeren in meedoen in de ‘eigen omgeving’, bijvoorbeeld eetclub Wmo en ontbijtproject Wlz.

• Vergroten participatie en samenwerking met en in het persoonlijk netwerk.

• Werk maken van (betaald) werk of passende dagbesteding voor mensen met een beperking.

• Werken met de Presentie Theorie.

• Uitwerken van acht concept-zorgpaden door het Zorgplatform.

• Herzien van visie en kernwaarden die passen bij Het Lichtpunt.

2. Deskundige professionals. We hebben meer professionals nodig die beschikken over de laatste kennis en kunde, die van elkaar leren en die kennis inzetten voor hun cliënt.

Resultaat 2019:

• Introduceren, reflecteren en werken met de Presentie Theorie.

• Op- en afschalen professionele dienstverlening en organisatie, waar mogelijk.

• Bevorderen deskundigheid en het project Zorgplatform.

• Uitwerken functieprofielen met hulp van een externe partij.

• Startgesprekken hebben een vaste plek gekregen in de jaarplanning en methode (de beoordeling is hiervan losgekoppeld).

3. Bruikbare kennis. Er is meer onderzoek nodig, om te weten welke aanpak in welke situatie werkt. De professional moet de bestaande kennis meteen kunnen gebruiken.

Resultaat 2019:

• Voorbereiding verdere optimalisatie van het Elektronisch Cliëntendossier van Ons®.

• In de ontwikkeling van nieuwe zorgconcepten gericht op gepersonaliseerde dienstverlening, anticiperen we op de toekomstige zorgvraag van onze (potentiële) cliënten, het inkoopbeleid van de gemeente en zorgkantoren en de ontwikkelingen en bezuinigingen in de zorg.

• Scholing methodieken om eenduidige behandeling/begeleiding te bevorderen.

4. Nuttige informatie. We willen inzicht in de kwaliteit van zorg. Hoe verzamel je de juiste informatie, zonder dat het te veel tijd kost.

Resultaat 2019:

• Uitvoering medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) en uitgezette acties

• Gezonde organisatie

• Positief resultaat

Stichtin g He t Li chtpu nt

• Verbeterslagen stuurinformatie

• Uitvoering AVG: invoering zorgmail

5. Sterke leiders en goed ondersteuningsmanagement. Ondersteunende leiders geven medewerkers de ruimte om goede zorg te leveren, zorgen dat medewerkers richtlijnen toepassen, en waar nodig ervan afwijken, en blijven leren.

Resultaat 2019:

• Duurzame inzetbaarheid

• Borgen cliënttevredenheid

• Borgen tevreden, wendbare en flexibele medewerkers

• Nieuwe organisatiestructuur

• Vastgoednotitie afgerond en keuze gemaakt met betrekking tot het gebouw op de Kerkstraat 45.

• Drie hbo-studenten Finance and Control hebben onderzoek verricht naar de financiële stabiliteit van onze stichting. In het kader van van elkaar leren was dit een leuke ervaring en we hebben nuttige tips ontvangen.

4c. Uitleg aanpak prioriteiten

Het jaarplan en de afdelingsplannen bevatten de plannen en ambities van Het Lichtpunt voor het jaar 2019. Het Jaarplan 2020 is opgesteld in het verlengde van de Strategienotitie 2020-2023. Ter ondersteuning van de gestelde doelen in 2019 zijn de activiteiten en projecten uitgewerkt in de afdelingsplannen. Daarbij zijn bij elke activiteit en bij elk project het beoogde resultaat en de tijdplanning opgenomen.

Gelet op de genoemde ontwikkelingen, zoals beschreven in de Strategienotitie 2020-2023 en in de kwaliteitsplannen, willen wij in de komende jaren onze marktpositie versterken op het gebied van psychiatrische specialistische zorg en begeleiding voor oudere cliënten met een verstandelijke beperking. Wij willen onze dienstverlening op de volgende speerpunten uitbreiden:

- Gerichtere leefstijlinterventies toepassen. Denk aan: diabetes, obesitas, hartfalen en het bewegingsapparaat.

Dat willen wij bereiken door met de zorgpaden te werken die in 2019-2020 zijn opgesteld en die in 2020 worden geïmplementeerd.

- Nadrukkelijker samenwerken in de keten en bezien welke basiszorg in samenhang geleverd kan worden. Deze heroriëntatie in onze portfolio is nodig om het rendement per dienstverlening/product te verbeteren.

- Bekendstaan als een innovatief en specialistische zorgorganisatie die vanuit onze kleinschaligheid zeer goed kan meebewegen met nieuwe zorgproducten en diensten. En niet onbelangrijk, we hebben een goede reputatie en plek in het centrum van Katwijk. Voor de toekomst van onze zorginstelling is het van groot belang om sterk in te zetten op leren en innovatie, omdat dit leidt tot kwalitatief betere en efficiëntere zorg.

Stichtin g He t Li chtpu nt

Hoe bereiken we onze ambities? De komende jaren zullen wij onze dromen bewerkstelligen door te werken aan de volgende doelen.

DOEL 1.ZORG

Het Lichtpunt is optimaal bereikbaar, zowel voor diagnostiek als in crisis- of spoedsituaties. Om dit waar te maken, zorgen wij ervoor dat we inzicht hebben in wat wijzelf, maar ook wat onze partners in zorg te bieden hebben. Ons zorgaanbod is georganiseerd op basis van zorgpaden voor cliënten. Met behulp van deze zorgpaden zijn we in staat om zowel aan cliënt als aan familie / mantelzorger / wettelijk vertegenwoordiger, zorgpartners en financiers, aan te geven welke diagnose en welke behandelstappen te verwachten zijn (‘matched care’, leidend tot zorg en begeleiding op maat, met beschikbare kennis als leidraad) en welk resultaat onze behandeling en begeleiding oplevert. Het Lichtpunt draagt zorg voor een snelle en juiste in- en uitstroom, met een ‘warme’ overdracht naar de betrokken partners in het netwerk.

DOEL 2.ORGANISATIE

In 2023 komen inhoudelijke en bedrijfsmatige afwegingen binnen resultaatverantwoordelijke zorglijnen in onderlinge integraliteit tot stand. We bieden zorgpaden aan, waarin de inhoudelijk toegevoegde waarde en het bedrijfskundige resultaat in evenwicht zijn. We geloven in de kracht van onze professionals en spreken hen op alle niveaus aan op hun talent, op de vakinhoudelijk toegevoegde waarde en op het bedrijfskundig resultaat. Deze ambities voor medewerkers sluiten ook aan bij het strategisch personeelsplan van de organisatie. Hierin staan de benodigde competenties en het gewenste gedrag beschreven.

DOEL 3.KENNIS

In 2023 versterken we ons vakmanschap, investeren continu in onze kennispositie. Cliënten en hun ouders vinden bij Het Lichtpunt de best beschikbare diagnostiek en behandelprogramma’s, naar academisch en in de praktijk bewezen inzichten. Cliënten en hun ouders weten dat zij bij Het Lichtpunt op de meest passende plek in de zorg terecht zijn gekomen en alle beschikbare hulp en ondersteuning krijgen. Partners in de zorg vinden bij Het Lichtpunt kennis, ondersteuning en dienstverlening. Professionals vinden bij Het Lichtpunt de beste werkomgeving met betrekking tot vakmanschap en inhoudelijke uitdaging. Wij delen onze specialistische kennis breed met huisartsen, specialistisch verwijzers, basis-GGZ, volwassenenpsychiatrie en onderwijs.