• No results found

Conclusies en aanbevelingen

In document Accenture Technology Solutions (pagina 33-37)

Auteur: Kevin Konings Pagina | 33 van 37 Rapport Productverslag

7. Conclusies en aanbevelingen

Het doorlopen van het afstudeertraject en het opleveren van de verschillende rapporten producten richting ATS resulteert in enkele conclusies. Aansluitend aan deze conclusies zijn er een aantal aanbevelingen opgesteld welke gedaan worden richting ATS. In de onderstaande paragraven worden deze conclusies en aanbevelingen weergegeven.

7.1 Conclusies

De conclusies ten aanzien van het project worden hieronder weergegeven. De conclusies zijn gebaseerd op de doelstellingen die beschreven zijn in hoofdstuk 4, aan de hand van de S.M.A.R.T. methode.

Specifiek

De Reporting & Analytics case is ontwikkeld en op een zo algemeen mogelijke manier beschreven. Op deze manier is de case toepasbaar op vrijwel iedere reporting tool. In de case beschrijving staat de uitkomst van iedere stap vast maar men is er vrij in hoe die uitkomst gerealiseerd wordt. Deelnemers hebben op die manier alle vrijheid om de case te doorlopen, wat resulteert in creatieve oplossingen en nieuwe inzichten.

De BI server die binnen ATS wordt gebruikt voor het ontwikkelen van kennis en het testen van software is volledig ingericht ten aanzien van de Reporting & Analytics case. De BI server is geüpgrade, geüpdate en alle virtuele server omgevingen voor de reporting tools zijn geconfigureerd. Op deze manier is de architectuur in orde en kan men direct aan de slag met het uitvoeren van de Reporting & Analytics case.

Alle case gerelateerde documenten zijn opgeleverd binnen het tijdsbestek wat hiervoor stond. De Reporting

& Analytics case is op verschillende manieren getest (zoals beschreven staat in paragraaf 6.3) en inmiddels is er door twee teams een start gemaakt met de Reporting & Analytics case.

Meetbaar

• Er is een High Level Analyse uitgevoerd ten aanzien van de voorgaande ETL case.

• Er is een High Level Design gemaakt van de Reporting & Analytics case.

• Er is een tool selectie uitgevoerd waarin de keuze staat met welke tool de case in eerste instantie uitgewerkt gaat worden.

• De Reporting & Analytics case welke gebruik maakt van het data warehouse dat gebaseerd is op de voorgaande ETL case is ontwikkeld, gepresenteerd en in gebruik genomen.

• De kennis is vastgelegd door middel van documentatie. De kennis is opgeleverd tijdens de presentatie(s) en opgeslagen op de BI server. Op deze manier is de documentatie voor iedereen gemakkelijk toegankelijk.

• De BI Server is volledig ingericht om een goede start van de Reporting & Analytics case te garanderen.

Acceptabel

Het project is op 24 februari 2010 middels een presentatie gepresenteerd. In de week van 8 maart 2010 is er een start gemaakt met de Reporting & Analytics case. Na afloop van de presentatie is het project door ATS goed ontvangen. Ze waren tevreden over de opzet van de case en over het gehele proces wat er aan vooraf is gegaan.

Het is voor ATS lastig om te bepalen of de case succesvol is omdat de case hierdoor eerst doorlopen moet worden door de aangewezen teams. De doorlooptijd van de case zal ongeveer twee tot zes maanden zijn, afhankelijk van hoeveel tijd men er aan besteedt buiten de normale werktijd. Als de case voltooid is kan doormiddel van het opgestelde en bijgevoegde feedback formulier geconcludeerd en geëvalueerd worden

Auteur: Kevin Konings Pagina | 34 van 37 Rapport Productverslag

of de case succesvol is. Tijdens de afsluitende presentatie die gehouden is op 31 maart 2010 is het project definitief en naar tevredenheid overgedragen aan de capability lead van de Reporting & Analytics groep.

Realistisch

Het project is in zijn geheel gestuurd en uitgevoerd door de afstudeerder. Hier en daar bijgestuurd door de bedrijfs- en docentbegeleider en de opdrachtgever van het project. Tijdens het afstudeertraject is de opgestelde planning nageleefd en zijn de doelstellingen en deliverables behaald en naar behoren opgeleverd.

Tijdsgebonden

Het afstudeertraject is aan de hand van de vooraf opgestelde planning volledig afgerond binnen het tijdsbestek wat hier vooraf voor gesteld was.

Kijkend naar de bovenstaande punten kan er geconcludeerd worden dat alle vooraf opgestelde einddoelen middels deze afstudeerperiode behaald zijn. Het project is uitgevoerd binnen het tijdsbestek wat vooraf is opgesteld. Alle opgestelde deliverables zijn gerealiseerd en opgeleverd.

7.2 Aanbevelingen

Nu de Reporting & Analytics case opgeleverd is en hier een start mee is gemaakt is het belangrijk om antwoord te geven op de volgende vraag: ‘hoe nu verder?’ Dit hoofdstuk geeft enkele aanbevelingen weer welke een logisch gevolg zijn op de conclusies die eerder zijn gemaakt. De aanbevelingen zijn ook na te lezen in de beschrijving van de Reporting & Analytics case welke is te vinden in de gescheiden bijlage van dit document. De aanbevelingen zullen zich voornamelijk richten op het verdere verloop en de uitvoering van de Reporting & Analytics case.

 Bewaken van de voortgang van de Reporting & Analytics case

Nu de Reporting & Analytics case opgestart is en zal worden uitgevoerd door verschillende teams is een belangrijk aspect het effectief bewaken en controleren van de voortgang van de case. Door het bewaken van de voortgang weet men hoe de verschillende teams er voor staan en kan men inspelen op eventuele problemen. Het bewaken van de voortgang zal een belangrijk aspect zijn gedurende de case. Het gevaar bestaat dat teams niet of niet genoeg gecontroleerd worden tijdens het traject en dus ook minder motivatie zullen hebben om het project succesvol af te ronden. Een aanbeveling richting de capability lead van Reporting & Analytics is dan ook om de teams leads goed aan te sturen, zodat zij op hun manier de teams kunnen aansturen. Op die manier wordt de kans dat er motivatie problemen insluipen tot een minimum beperkt en een succesvolle afronding van de Reporting & Analytics case verhoogd. Deze aanbeveling sluit dan ook min of meer aan in de aanbeveling ‘communicatie’ welke later wordt genoemd.

 Compleet houden van de Central Information Store (CIS)

Tijdens het realiseren van de Reporting & Analytics case is er een centraal opslagpunt aangemaakt waar gerelateerde documentatie aangaande case opgeslagen dient te worden en waar nodig aangevuld.

Momenteel is alle case gerelateerde documentatie daar opgeslagen. Gedacht kan worden aan de ‘Case Description’, ‘High Level Design’, ‘High Level Analysis’, ‘Comparison Sheet’ etc. Ook is er een map aanwezig met ‘Related Documentation’ en ‘Useful Links’. Hier worden alle documenten die gaandeweg de case gerealiseerd worden opgeslagen evenals bruikbare links die in de toekomst van pas kunnen komen. Ieder team heeft op de server een aparte map waar de voortgang bijgehouden kan worden en opmerkingen kunnen worden geplaatst. Het is belangrijk dat de CIS bijgehouden wordt omdat dit als centraal informatiepunt geldt bij het uitvoeren van de Reporting & Analytics case. Door dit goed bij te houden heeft iedereen die met de case bezig is inzicht in hoe het ervoor staat, het vergemakkelijkt het proces en dit resulteert in betere uitkomsten als de Reporting & Analytics case is voltooid.

Auteur: Kevin Konings Pagina | 35 van 37 Rapport Productverslag

 Communicatie

Communicatie zal een van de belangrijkste peilers zijn gedurende de uitvoering van de Reporting &

Analytics case. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is dat het werk blijft buiten de normale werktijden. Niet iedereen zal even veel tijd hebben om de Reporting & Analytics case uit te voeren. Een wekelijkse call door de capability lead met de teams leads om de status door te spreken zou dus een must moeten zijn. Daarnaast is het van belang dat de communicatie tussen de verschillende teams optimaal verloopt en de lijnen kort zijn. Niet iedereen binnen het team zal bij elkaar op het project zitten en dus is men aangewezen op veelal digitale communicatie. Door hier vooraf goede afspraken over te maken (welke ook zijn vastgelegd in de case beschrijving) en vaste contactmomenten in te plannen kan dit punt gedurende de uitvoering op een goede manier bewaakt worden.

Naast de aanbevelingen zijn er nog enkele opties die ik aan wil kaarten in verband met de toekomst van de Reporting & Analytics case, deze worden hieronder weergegeven:

 De Reporting & Analytics case, wereldwijd?

Nu de Reporting & Analytics case in gebruik is genomen door de capability groep zal het een tijd duren voordat deze voltooid en afgerond is. Na afloop van dit traject zal het hele traject geëvalueerd worden en kan er definitief worden bekeken of deze manier van trainen succesvol is gebleken. Ervan uitgaande dat de Reporting & Analytics case succesvol is zie ik ook zeker een kans om een soortgelijke trainingsmogelijkheid door te voeren binnen ATS en wellicht Accenture wereldwijd. Doordat de case (in het Engels) op een zo algemeen mogelijke manier omschreven is, kan de case zonder al te veel aanpassingen in gebruik genomen worden door andere afdelingen of capabilities die zich bezig houden met Business Intelligence en dan voornamelijk het reporting gedeelte.

 De bank

Starters die beginnen bij ATS zullen in eerste instantie op de ‘bank’ plaats nemen in afwachting van een geschikt project. Tot die tijd zullen ze hun kennisniveau doormiddel van trainingen en opleiding op peil moeten houden. De Reporting & Analytics case kan dan worden gezien als een uitstekende mogelijkheid om dit te doen op het gebied van Business Intelligence. Doordat de Reporting & Analytics case vrij toegankelijk is en voor iedereen beschikbaar is het een prima manier om met de beschikbare middelen binnen ATS hun kennisniveau op het gebied van Business Intelligence te verbreden.

 Konings, K. Oriëntatieverslag & Plan van aanpak- stageperiode The Triple A Company. 20 februari 2009. Versie 1.0.

Boeken

 Grit, R., Projectmanagement. Groningen: Wolters-Noordhoff, 2000.

 Elling, R., en Andeweg, S., en Jong, J. de, en Swankhuisen, C., Rapportagetechniek. Groningen:

Wolters-Noordhoff, 2000.

 Kempen, P., en Keizer, J., Competent afstuderen en stagelopen. Groningen: Wolters-Noordhoff, 2009.

 Mintzberg, H., Organisatiestructuren. Groningen: Pearson Education Uitgeverij, 2006.

 Til van P., en Rooij de t., De eenduidige informatieomgeving en de gevolgen voor de organisatie.

Groningen: Sdu Academic Service, 2008

 Grit, R., en Gerritsma, M., Professioneel aan het werk. Groningen: Noordhoff Uitgevers, 2007 Internet

 Blackboard Learning System, MY AIB 2009. Academie voor ICT en Business http://bb.avans.nl | Laatst geraadpleegd 16-03-2010

Auteur: Kevin Konings Pagina | 37 van 37 Rapport Productverslag

Bijlagen overzicht

De volgende bijlagen zijn gescheiden bij dit rapport geleverd:

Bijlage I ETL Case - High Level Analysis

Bijlage II Reporting & Analytics Case - Tool Selection Bijlage III Reporting & Analytics Case - High Level Design Bijlage IV Reporting & Analytics Case - Case Description Bijlage V Uitkomsten Individual Review Form

Bijlage VI Uitwerkingen interviews t.b.v. Tool Selection

Bijlage VII Plan van aanpak

In document Accenture Technology Solutions (pagina 33-37)