• No results found

6.1 Conclusies

Welke behoeften hebben jongvolwassen vrouwen van 18-30 jaar die willen afvallen en in welke mate sluit het Skinnyminds coachplan daarop aan?

Wat betreft de behoeften van jongvolwassen vrouwen die willen afvallen kan uit dit onderzoek geconcludeerd worden dat uiterlijk en fitheid de grootste motivaties voor gewichtsverlies zijn onder jongvolwassen vrouwen. Jongvolwassen vrouwen ondervinden barrières in het afvallen door het ervaren van faalangst. Ook vinden zijn dat zij de voordelen van slank zijn niet op vinden wegen tegen de nadelen van wat zij moeten doen om af te vallen en dat er geen geschikte afvalprogramma’s zijn voor jongvolwassen vrouwen. Er is behoefte aan tips en lessen over voeding, sport, mindset, motivatie, gedragsverandering en stress. Vanuit de enquêteresultaten is geen eenduidige voorkeur gevonden voor individueel of gezamenlijk afvallen maar de jongvolwassen vrouwen die deelnamen aan het Skinnyminds coachplan benoemen het hebben van mededeelnemers als één van de meest aansprekende onderdelen van het coachplan. Uit dit onderzoek en uit de literatuur blijkt dat jongvolwassen vrouwen open staan om te betalen voor hulp bij het afvallen. Het Skinnyminds coachplan spreekt jongvolwassen vrouwen aan (94,5% van de enquête respondenten). Alle deelnemers van het coachplan zijn positief over

Skinnyminds. De deelnemers van het coachplan geven ook aan dat alle onderdelen van het coachplan ze aanspreekt. De opdrachten worden benoemd als ‘gelijk toepasbaar’ en geven ‘nieuwe inzichten’. Wel vinden meerdere van deze jongvolwassen vrouwen dat de opdrachten minder uitgebreid mogen omdat zij het lastig combineren vinden met school. Het hebben van een coach wordt ook positief gevonden door alle deelnemers. Graag zouden zij de coach wel vaker spreken, al dan niet via een app. Zo zou het coachplan ‘toegankelijker’ worden en zou de inactiviteit van sommige deelnemers in de coachgroep volgens hen verbeteren. Het gezamenlijk volgen van een coachplan geeft jongvolwassen vrouwen steun en motivatie. Een afvaltraject van een half jaar en anders 3 maanden heeft de voorkeur. Wat betreft de prijs vinden de meeste respondenten van de enquête het coachplan ofwel aan de dure kant (52%) ofwel te duur voor wat je krijgt (30%). Alle deelnemers van het coachplan vinden het coachplan te duur. Meerdere deelnemers geven aan dat dit komt omdat zij student zijn. Wat betreft de onderdelen van het coachplan, de duur en de content sluit het Skinnyminds coachplan goed aan bij de wensen en behoeften van jongvolwassen vrouwen. Er is echter ruimte voor betering wat betreft de content behoefte over stress, het formaat van de opdrachten, de hoeveelheid contactmomenten, de toegankelijkheid en de prijs van het coachplan. Aanbevelingen hiervoor zijn te vinden in het volgende hoofdstuk.

6.2 Aanbevelingen voor Skinnyminds

Uit dit onderzoek blijkt dat het Skinnyminds coachplan jongvolwassen vrouwen die willen afvallen aanspreekt en dat jongvolwassen vrouwen die het coachplan volgen grotendeels positief zijn over hun ervaringen. Echter blijkt uit dit onderzoek (en uit relevante literatuur) dat het aanpassen van het huidige coachplan, en een apart programma voor jongvolwassen vrouwen opzetten, waarschijnlijk meer

aanspreekt. Er wordt aanbevolen om een onderdeel in het coachplan toe te voegen over stress en faalangst. Zowel uit de literatuur als uit de diepte-interviews blijkt dat de doelgroep een voorkeur heeft voor het gebruik van smartphone technologie. Deelnemers geven aan dat de toevoeging van een app kan zorgen voor meer toegankelijkheid en minder inactiviteit onder de deelnemers. Ook zouden deelnemers vaker korte contactmomenten willen hebben met hun coach en geven zij aan vaker reminders te willen krijgen, zoals ook blijkt uit literatuur (10). Er wordt aanbevolen om een app te creëren voor het coachplan met mogelijkheid tot frequente contactmomenten. Verder geven jongvolwassen vrouwen die nog student zijn aan dat zij weinig tijd hebben voor de uitgebreide opdrachten. Er wordt aanbevolen de hoeveelheid opdrachten te minderen. Daarnaast kunnen de opdrachten gedeeltelijk vervangen worden met voorbeelden die juist voor jongvolwassenen relevant zijn zoals voeding- en leefstijlvalkuilen die studenten ervaren zoals het omgaan met verleidingen tijdens

het uitgaan, voedselbereidingen en maaltijdplanning. Deze aanbeveling komt ook voort uit literatuuronderzoek van 37 ‘peer reviewed’ interventies (30). Aangezien het merendeel van de jongvolwassen vrouwen als één van de grootste barrières voor afvallen aangeeft dat er voor hen te weinig afvalprogramma’s beschikbaar zijn en 60% van de respondenten Skinnyminds nog niet kende voor het lezen van de informatie over Skinnyminds, is het mogelijk dat de marketing zich nog meer kan richten op jongvolwassen vrouwen. Onderwerpen waarop de marketing zich kan focussen om

jongvolwassen vrouwen te werven zijn berichten gefocust op fitness, leefstijl, verbeteringen in uiterlijk en zelfvertrouwen omdat uit dit onderzoek en relevante literatuur blijkt dat de doelgroep hier graag meer over wil leren (10). Wellicht kan het gebruik maken van social media ‘influencers’ een goede toevoeging zijn voor het werven van jongvolwassen vrouwen aangezien jongvolwassenen veel bezig zijn met anderen en sociale verwachtingen (17). Er wordt aanbevolen hier een vervolgonderzoek naar te doen. Tot slot wordt aangeraden om de prijs voor dit aangepaste coachplan aan te passen naar een bedrag wat voor jongvolwassen vrouwen passend wordt gevonden.

6.3 Aanbevelingen voor het werkveld

Er wordt aanbevolen interventies en gewichtsverliesprogramma’s te baseren op cognitieve

gedragstherapie waarbij de nadruk ligt op kennisvermeerdering over voeding, sport, mindset, motivatie, gedragsverandering en stress. Opdrachten die gegeven worden dienen relevant te zijn voor de leefstijl voor jongvolwassenen (zie subtaken uit tabel 1) en dienen kort en bondig te zijn. Groepsverband blijkt een belangrijk onderdeel onder jongvolwassen vrouwen omdat zij hier steun en motivatie uitputten en het mogelijke autoriteitsprobleem wordt hiermee mogelijk opgelost. Daarom wordt aanbevolen om gezamenlijk te volgen interventies of gewichtsverliesprogramma’s te ontwikkelen. Tot slot wordt aanbevolen om hierbij frequente contactmomenten met een coach door middel van een app te realiseren en om een prijs te bepalen die passend is bij de leeftijdsfase van jongvolwassenen.

6.4 Aanbevelingen voor vervolgonderzoek

Omdat een meerderheid van jongvolwassen vrouwen (60%) nog niet bekend was met Skinnyminds wordt aanbevolen dat Skinnyminds een marketinggericht vervolgonderzoek doet naar welke social media platformen jongvolwassen vrouwen het meest gebruiken en of zij gevoelig zijn voor social media ‘influencers’ voor het beïnvloeden van gezondheidsgedrag en deelname aan

gewichtsverliesprogramma’s. De verwachting van de onderzoeker is dat het gebruik van social media onder jongvolwassenen hoger is dan onder oudere volwassenen, dit dient echter verder onderzocht te worden.

Ook wordt aangeraden om te testen of wervingsberichten gefocust op fitness, leefstijl, verbeteringen in zelfvertrouwen en uiterlijk daadwerkelijk jongvolwassen vrouwen aanspreken, zoals uit dit onderzoek gesuggereerd wordt.

Daarnaast is het van belang te achterhalen welke prijs door jongvolwassen vrouwen passend wordt bevonden voor een aangepast jongvolwassen vrouwen coachplan, zoals hierboven beschreven. Deze aanbevelingen zijn voor vergelijkbare gewichtsverliesprogramma’s die zich richten op jongvolwassen vrouwen ook relevant.

Tot slot wordt aanbevolen dat er vervolgonderzoek wordt gedaan naar de effectiviteit van

gewichtsverliesprogramma’s die zich richten op jongvolwassen vrouwen omdat dit niet onderzocht is in dit onderzoek. Er wordt aangeraden de mate van succesvol gewichtsverlies en behoud te onderzoeken omdat gewichtsverliesbehoud onder mensen met overgewicht een groot probleem is en

gedragstherapeutische programma’s zouden voorkomen dat mensen na het volgen van een afvaltraject weer aankomen (5,6). Ook wordt aanbevolen om te achterhalen wat de verschillen zijn tussen

jongvolwassen vrouwen die succesvol zijn afgevallen en hun gewichtsverlies behouden ten opzichte van onsuccesvolle afvallers. De verwachting is dat het toevoegen van ‘groepsverband’ een positief effect heeft op gewichtsverlies en behoud gezien de resultaten uit dit onderzoek en de relevante literatuur (9). Dit moet echter nog nader onderzocht worden.

Referenties

1. Sterke stijging in overgewicht afgelopen 27 jaar. Huidige situatie. Cijfers en context. Overgewicht. Volksgezondheid en zorg. Beschikbaar via:

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/trends#node- trend-overgewicht-volwassenen

2. Overgewicht in Nederland. De bijdrage van leefstijl aan gewichtsstijging bij jongvolwassenen. RIVM rapport 260301001/2004. Beschikbaar via:

https://rivm.openrepository.com/bitstream/handle/10029/8833/260301001.pdf?sequence=1&isAl lowed=y

3. Kwart 18- tot 25- jarigen te zwaar. CBS. 2019. Beschikbaar via:

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/15/kwart-18-tot-25-jarigen-te-zwaar

4. De toename in overgewicht geldt voor alle leeftijdsgroepen vanaf 18 jaar. Leefstijl. Trendscenario. VTV-2018. RIVM. Beschikbaar via:

https://www.vtv2018.nl/leefstijl

5. Reed, J. L., Chaput, J., Tremblay, A. Introduction. The Maintenance of Energy Balance Is Compromised after Weight Loss. Canadian Journal of Diabetes. 2013.

6. Werrij M. Cognitieve gedragstherapie bij overgewicht en behoud van gewichtsverlies. Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek. 2007;62. Beschikbaar via:

https://www.psydi.nl/zorgprofessionals/protected/CGT/Dag%202/Artikelen/Werrij%20- %20Cognitieve_gedragstherapie_bij_overgewicht.pdf

7. Gokee-LaRose J, Gorin AA, Raynor HA, Wing RR. Are standard behavioral weight loss programs effective for young adults? Int Obes. 2009;33(12):1374–1380.

8. LaRose JG, Leahey TM, Weinberg BM, Kumar R, Wing RR. Young adults' performance in a low intensity weight loss campaign. Obesity 2012; 20: 2314–6.

9. LaRose JG, Leahey TM, Hill JO, Wing RR. Differences in motivations and weight loss behaviors in young adults and older adults in the National Weight Control Registry. Obesity (Silver

Spring) 2013;21:449–453. doi: 10.1002/oby.20053.

10. LaRose JG, Guthrie KM, Lanoye A, Tate DF, Robichaud E, Caccavale LJ, et al. A mixed methods approach to improving recruitment and engagement of emerging adults in behavioural weight loss programs. Obes Sci Pract. 2016;2:341–354. doi: 10.1002/osp4.71.

11. Corsino L, Lin PH, Batch BC, et al. Recruiting young adults into a weight loss trial: report of protocol development and recruitment results. Contemp Clin Trials 2013; 35: 1–7;

12. Lanoye A. Brown K L. LaRose JG. The Transition into Young Adulthood: A Critical Period for Weight Control. 2017. Beschikbaar via:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5679785/

13. Maatschappelijke gevolgen. Cijfers en context. Overgewicht. Volksgezondheid en zorg. Beschikbaar via:

https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/gevolgen 14. Hoe vind ik impactfactoren? Universiteit van Amsterdam. Beschikbaar via:

http://uba.uva.nl/diensten/zoeken/hoe-vind-ik/impactfactoren.html

15. Aartman I H A, Loveren C van. Onderzoeksontwerpen en de ladder van evidence. Nederlands Tijdschrift Tandheelkunde 2009; 114: 161-16

16. Kleinepier, T., & de Valk, H. (2014). Levensloop van jongvolwassen vrouwen. In R. O. van der Vliet, J. & E. Wobma (Eds.), Jaarrapport Integratie 2014 (pp. 96-115). Den Haag/Heerlen: Centraal Bureau voor de Statistiek.

17. Tieleman, M. Levensfasen: de psychologische ontwikkeling van de mens. Derde [herziene] druk. Den Haag: Boom Lemma uitgevers, 2015. Print.

18. De mentale druk op jongeren lijkt toe te nemen. VTV-2018. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. 2018. Beschikbaar via:

19. Echtelt van P, Croezen S, Vlasblom JD, de Voogd-Hamelink M, Mattijssen L. Aanbod van Arbeid 2016. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau; 2016.

https://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2016/Aanbod_van_arbeid_2016. 20. Lanoye A, Gorin AA, LaRose JG. Young adults’ attitudes and perceptions of obesity and weight

management: Implications for treatment development. Current obesity reports. 2016 Mar 1;5(1):14-22.

21. Megan A. Mcvay et al. “Perceived Barriers and Facilitators of Initiation of Behavioral Weight Loss Interventions Among Adults with Obesity: a Qualitative Study.” BMC Public Health 18.1 (2018): 1– 11. Web.

22. Kotler, P., & Armstrong, G. (2013). Principles of Marketing (16th Global Edition).

23. Nederstigt, A. T. A. M. & Poiesz, Th. B. C. (2010). Consumentengedrag. Groningen: Noordhoff. 24. Ryan, Richard M., and Deci, Edward L. Self-Determination Theory : Basic Psychological Needs in

Motivation, Development, and Wellness . New York: Guilford Press, 2017. Print.

25. Visser, P. L., & Hirsch, J. K. (2014). Health behaviors among college students: The influence of future time perspective and basic psychological need satisfaction. Health Psychology and Behavioral Medicine: An Open Access Journal, 2(1), 88-99.

26. Broeck van den A., Vansteenkiste, M., Lens de, M., Andriessen, M. De Zelf-determinatie Theorie: kwalitatief goed motiveren op de werkvloer. Gedrag en Organisatie, 22(4), 3-16-334. 2009. 27. Inguglia C, Ingoglia S, Liga F, Coco AL, Cricchio MG. Autonomy and relatedness in adolescence and

emerging adulthood: Relationships with parental support and psychological distress. Journal of Adult Development. 2015 Mar 1;22(1):1-3.

28. Spanjaard, H. & Slot, W. (2015). Tijden veranderen, ontwikkelingstaken ook. Een ‘update’ van het competentiemodel. In: Kind en Adolescent Praktijk, 3, p. 14-21.DOI: 10.1007/s12454-015-0029-0. 29. Stephens, Janna, Moscou-Jackson, Gyasi, and Allen, Jerilyn K. “Young Adults, Technology, and

Weight Loss: a Focus Group Study.” Journal of obesity 2015.2015 (2015): 379769.

30. Laska, M. N., Pelletier, J. E., Larson, N. L. Interventions for Weight Gain Prevention During the Transition to Young Adulthood: A Review of the Literature. Journal of Adolescent Health, April 2012, Vol.50(4), pp.324-333

31. Crutzen, R., Nooijer de, J., Brouwer, W et al. Strategies to facilitate exposure to Internet-deliverd health behavior change interventions aimed at adolescents or young adults: a systematic review. Health Education Behavior. 38. (2011), p. 49-62

32. Creswell, J. W., & Plano Clark, V. L. (2011). Designing and conducting mixed methods research (2nd ed.). Thousand Oaks, CA: Sage.

33. Boeije, H. (2014). Analyseren in kwalitatief onderzoek: Denken en doen. Den Haag: Boom Lemma uitgevers.

34. Baarda, B., Bakker, E., Boullart, A., Julsing, M., Fischer, T., Peters, V., & Van der Velden, T. (2018). Basisboek kwalitatief onderzoek: Handleiding voor het opzetten en uitvoeren van kwalitatief onderzoek (4e druk). Groningen: Noordhoff.

Bijlagen

GERELATEERDE DOCUMENTEN