• No results found

In dit hoofdstuk zijn er tegenstrijdige zaken naar voren gekomen. Zo wordt er verwacht dat de transitie naar een autoluw Zutphen zal plaatsvinden binnen een tijdspanne van 10 jaar maar tegelijkertijd zijn er veel twijfels of het überhaupt zal plaatsvinden, door de geringe financiële middelen om de doelstellingen te behalen. Daarnaast zijn de drie levels uit het multi-level

perspective besproken en toegepast op de huidige situatie van Zutphen. Er is druk op het regime afkomstig van het landschap-level in de vorm van energieakkoorden van de provincie en het land (Provincie Gelderland, 2018; Rijksoverheid, 2017) en er zijn niche-innovaties aanwezig zoals het expertisecentrum SPES en het IMS-project (Green Deal Zes, z.j.; Bertolini & Beuker, 2019). Toch is het regime nog niet gedestabiliseerd genoeg zodat deze niche-innovaties zich kunnen uitbreiden in het regime-level. Als laatste is de connectie tussen participatie en transitie besproken. De voornaamste conclusie die hier naar voren komt, is dat de mate van participatie afhangt is van de doelstelling. In hoeverre is ieders perspectief van belang voor deze transitie?

Conclusie

In dit onderzoek is getracht een antwoord te geven op de vraag: Hoe heeft participatory governance

invloed op de transitie naar een autoluwe binnenstad in Zutphen? Een kwalitatief onderzoek is

uitgevoerd met de binnenstad van Zutphen als case study.

Verschillende beleidsdocumenten en verslagen zijn geanalyseerd. Daarnaast zijn interviews met enkele sleutelfiguren afgenomen om inzicht te krijgen in de mate van participatory governance en de verschillende perspectieven hierover. Veel informatie was beschikbaar over het project “Poort van Zuid”. Dit is één van vier toegangswegen naar de binnenstad waar verschillende functies zoals verkeer, parkeren, wonen en recreëren samenkomen (Gemeente Zutphen, z.j. b).

Een onderdeel van de Poort van Zuid is het weghalen van de parkeerplaatsen op ‘s Gravenhof. Dit staat ook in lijn met het creëren van een autoluwe binnenstad, wat een doelstelling is voortkomend uit de mobiliteitsvisie voor 2025. Om dit te kunnen verwezenlijken moeten er alternatieve parkeerplaatsen worden gevonden en daarvoor gaat de gemeente in gesprek met stake-holders, betrokken bewoners en ondernemers (Gemeente Zutphen, 2018 a). Dit gebeurt al vrij vroeg in het proces. Burgers worden uitgenodigd voor informatieavonden en werkateliers. De ideeën en meningen die daar worden verzameld worden vervolgens meegenomen in een structuurbeeld van de Poort van Zuid en ontwerpen en scenario’s voor ’s Gravenhof (Gemeente Zutphen & MTD landschapsarchitecten, 2018). Vervolgens worden deze resultaten opnieuw gepresenteerd aan de burgers. Uit de interviews is gebleken burgerparticipatie als een belangrijk aspect van het beleidsvormingsproces wordt beschouwd maar dat het wel belangrijk is dat het goed wordt georganiseerd. Daarbij speelt het doel van het inzetten van participatieve methoden een leidende rol.

De transitie naar een autoluw zutphen vraagt om structurele veranderingen. Er wordt verwacht dat er binnen een tijdspanne van 10 jaar weinig tot geen auto’s meer in de binnenstad te vinden zijn. Tegelijkertijd is er een grote financiële beperking die de transitie in zijn geheel kan tegenhouden. Energieakkoorden op provinciaal en landelijk niveau oefenen druk uit op de transitie en tegelijkertijd zijn er niche-innovaties zoals het SPES expertisecentrum en het IMS-project die alternatieven bieden voor de huidige situatie. Desalniettemin is de noodzaak voor verandering niet groot genoeg om deze innovaties te laten infiltreren in de huidige maatschappij.

Discussie

Uit de conclusie blijkt dat de transitie niet heel gesmeerd verloopt. Dit door barrières zoals financiële middelen maar ook de organisatie van de participatie speelt hierbij een rol. Aangezien deze voornamelijk in de vorm van consultation (Arnstein, 1969) naar voren komt in het besluitvormingsproces van Zutphen, heeft deze niet zozeer invloed op de uiteindelijke beslissingen die worden gemaakt. Daarbij beargumenteerd Loorbach (2007) dat het veranderen van cultuur, structuur en praktijken van een maatschappelijk systeem tijd kosten.

Voor een vervolgonderzoek zou er gekeken kunnen worden naar een langere transitie periode en hoe deze tot uiting komt.

In dit onderzoek is voornamelijk gebruik gemaakt, naast interviews, van documenten omtrent de “Poort van Zuid”. Het gebruik van participatory governance in Zutphen is dus niet volledig reeël weergegeven maar er is alleen gekeken naar een enkel project. Het vergelijken van meerdere projecten zou dit beeld kunnen verbeteren. Daarnaast kan dit de evolutie van het gebruik van participatieve methoden in Zutphen belichten. Zo kan er onderzocht worden of het in de loop der jaren meer of minder gebruik van gemaakt is.

Desalniettemin is er met een relatief laag aantal aan respondenten en een korte dataverzamelperiode een substantieve conclusie over hoe particpatory governance de transitie naar een autoluwe binnenstad beïnvloed gegeven.

Referentielijst

Arnstein, S. R. (1969). A ladder of citizen participation. Journal of the American Institute of planners, 35(4), 216- 224.

Atzema, O., Teisman, G., Hospers, G., Renooy, P., Oort, F. van en Tordoir, P. (2017). Werkdocument De Kracht

van Oost-Nederland. Een economisch-geografische analyse. Amsterdam, Den Haag, Enschede, Nijmegen,

Rotterdam en Utrecht

Buro voor verkeerskundige advisering (BVA). (1996) Verkeerscirkulatieplan gemeente Zutphen. Beleidsplan. BVA Verkeersadviezen (2018). Inventarisatie en evaluatie parkeergelegenheid Zutphen. [online]

http://www.bvaverkeer.nl/inventarisatie-en-evaluatie-parkeerkwaliteit-zutphen/ (geraadpleegd op 30 april 2019)

Beukers, E., Bertolini, L., (2019) Enabling the learning and transition impact of urban mobility experiments: An experiential strategy. Submitted

Bertolini, L., Krabben, E. van der, Uum, E. van (2018, 3 oktober). Duurzaamheidszone. Voorstel experiment. [Powerpoint]

Bryman, A. (2012). Social Research Methods, Fourth Edition, Oxford University Press.

Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) (2019, 10 mei). Aantal volledig elektrische auto’s verdubbeld. [online] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/19/aantal-volledig-elektrische-auto-s-verdubbeld (geraadpleegd op 14 juni 2019)

Cleantech Regio (2018). Agenda Cleantech Regio 2019-2023. Samen naar een schone toekomst. Coalitieakkoord (2018). Met elkaar kleuren we Zutphen en Warnsveld en versterken we onze socio-

economische positie. Coalitieakkoord 2018- 2022.

College van burgemeester en Wethouders (2019). Structuurbeeld, schetsontwerp ‘s Gravenhof en alternatief

parkeren Poort van Zuid - Besluitvormend. Zutphen

Evans, J., A. Karvonen, R. Raven (eds.) (2016). The experimental city. Routledge

Fischer, F. (2012). Participatory governance: from theory to practice. In: Oxford Handbook of Governance, edited by David Levi-Faur. Oxford: Oxford University Press, pp. 457-71

Fiorino, D. J. (1990). Citizen participation and environmental risk: A survey of institutional mechanisms. Science, Technology, & Human Values, 15(2), 226-243.

Geels, F. W. (2002). Technological transitions as evolutionary reconfiguration processes: a multi-level perspective and a case-study. Research policy, 31(8-9), 1257-1274.

Geels, F. W. (2011). The multi-level perspective on sustainability transitions: Responses to seven criticisms.

Environmental innovation and societal transitions, 1(1), 24-40.

Gemeente Zutphen (2018 b, 22 maart). Drukbezochte inloopavond over Poort van Zuid. [online]

https://www.zutphen.nl/Inwoners/Wonen_en_verhuizen/Bouw_projecten/De_poorten_van_Zutphen/Poort_ van_Zuid/Inwoners_denken_mee/Drukbezocht_inloopavond_over_de_lopende_onderzoeken

Gemeente Zutphen (z.j. a). Geschiedenis van Zutphen. [online]

https://www.zutphen.nl/Bezoekers/Toerisme/Geschiedenis_van_Zutphen (geraadpleegd op 30 april 2019) Gemeente Zutphen (z.j. b). Investeren in de binnenstad. [online]

https://www.zutphen.nl/Bezoekers/Investeren_in_de_binnenstad (geraadpleegd op 30 april 2019) Gemeente Zutphen (z.j. c) Inwoners denken mee. [online]

https://www.zutphen.nl/Inwoners/Wonen_en_verhuizen/Bouw_projecten/De_poorten_van_Zutphen/Poort_v an_Zuid/Inwoners_denken_mee

Gemeente Zutphen & MTD landschapsarchitecten (2018). Zutphen Poort van Zuid structuurplan. Zutphen, ‘s Hertogenbosch

Genootschap Onze Taal (2019, 27 februari). Poolse landdag. [online] https://onzetaal.nl/taaladvies/poolse- landdag/

Green Deal Zes (z.j.) SPES, zero emissie zones.[online] https://www.greendealzes.nl/gemeenten/ (geraadpleegd op 10 juni 2019)

Grin, J. (2008). The multilevel perspective and design of system innovations. Managing the transition to

renewable energy: theory and practice from local, regional and macro perspectives, 47-80.

Hopwood, B., Mellor, M., & O'Brien, G. (2005). Sustainable development: mapping different approaches.

Sustainable development, 13(1), 38-52.

Innovatieprogramma Mobiele Stad (IMS) (z.j. a) ‘Duurzaamheidszones’ in Gelderse steden – Provincie Gelderland [online] http://www.mobiele-stad.nl/experimenten/duurzaamheidszone-provincie-gelderland/ (geraadpleegd op 13 maartl 2019)

Innovatieprogramma Mobiele Stad (IMS) (z.j. b). Over [online] https://mobielestad.nl (geraadpleegd op 13 maart 2019)

Innovatieprogramma Mobiele Stad (IMS) (z.j. c). Vraagstelling Duurzaamheidszone gemeente Zutphen Kemp, R., & Rotmans, J. (2005). The management of the co-evolution of technical, environmental and social systems. In Towards environmental innovation systems (pp. 33-55). Springer, Berlin, Heidelberg.

Karvonen, A., Evans, J., & Heur, B. van (2014). The politics of urban experiments: radical change or business as usual?. In After Sustainable Cities? (pp. 116-127). Routledge.

Koh, J. H., & Ng, E. Y. K. (2016). Downwind offshore wind turbines: Opportunities, trends and technical challenges. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 54, 797-808.

Loeffler, E., and S. Martin. (2016). Citizen Engagement. Public Management and Governance, edited by T. Bovaird and E. Loeffler, 3rd ed., 301–318. London: Routledge.

Loorbach, D. (2007). Transition management. New mode of governance for sustainable development. Utrecht:

International Books.

Luederitz, C., Schäpke, N., Wiek, A., Lang, D. J., Bergmann, M., Bos, J. J., ... & Farrelly, M. A. (2017). Learning through evaluation–A tentative evaluative scheme for sustainability transition experiments. Journal of Cleaner

Mah, D. N. Y., & Hills, P. (2014). Participatory governance for energy policy-making: A case study of the UK nuclear consultation in 2007. Energy Policy, 74, 340-351.

Meadowcroft, J. (2009). What about the politics? Sustainable development, transition management, and long term energy transitions. Policy sciences, 42(4), 323.

Michels, A. M. (2006). Citizen participation and democracy in the Netherlands. Democratization, 13(02), 323- 339.

Nederlandse Omroep Stichting (NOS) (2019, 10 maart). Klimaatmars trekt ondanks regen zo’n 40.000 mensen. NOS [online] https://nos.nl/artikel/2275330-klimaatmars-trekt-ondanks-regen-zo-n-40-000-mensen.html (geraadpleegde 13 maart 2019)

Ploeg, P. van der, Vintges, V., Visschers, M., de la Court, T. (2015). Verbreden, verdiepen en versterken. Gelders

Energieakkoord. (s.l.)

Provincie Gelderland (2018). Koersdocument Duurzame Mobiliteit.(s.l.)

Provincie Gelderland & provincie Overijssel (2017). GO Voort. Actie-Agenda slimme mobiliteit Oost-Nederland. Raad van de gemeente Zutphen (2016). Motie: Innovatief parkeerbeleid t.b.v. autovrij 's Gravenhof. [online] https://raad.zutphen.nl/vergaderstukken/motie/motie-innovatief-parkeerbeleid-t-b-v-autovrij-s-gravenhof (geraadpleegd op 30 april 2019)

Raad van de gemeente Zutphen (2019). Handelingen van de raad der gemeente Zutphen. Vergadering van de raad der gemeente Zutphen op 11 maart 2019 om 19.30 uur in De Burgerzaal van het Oude Stadhuis. Raad van de gemeente Zutphen (z.j. a). Forum. [online]

https://raad.zutphen.nl/gemeenteraad/overlegorgaan/forum (geraadpleegd op 30 april 2019) Raad van de gemeente Zutphen (z.j. b). Raad. [online]

https://raad.zutphen.nl/gemeenteraad/overlegorgaan/raad (geraadpleegd op 30 april 2019) Rijksoverheid (2019). Vertrouwen in de toekomst. Regeerakkoord 2017-2021

Rip, A., Kemp, R., (1998). Technological change. In: Rayner, S., Malone, E.L. (Eds), Human Choice and Climate

Change, Vol. 2. Battelle Press, Columbus, OH, pp. 327–399.

Rosenberg, S. (2007). Deliberation, participation and democracy : Can the people govern? Basingstoke [etc.: Palgrave MacMillan.

Rotmans, J., & Loorbach, D. (2009). Complexity and transition management. Journal of Industrial Ecology,

13(2), 184-196.

Rotmans, J., Kemp, R., Van Asselt, M., Geels, F., Verbong, G., & Molendijk, K. (2000). Transities &

transitiemanagement: De Casus van een emissiearme energievoorziening. Maastricht, ICIS / MERIT.

Rowe, G., & Frewer, L. J. (2000). Public Participation Methods: A Framework for Evaluation. Science,

Technology, & Human Values, 25(1), 3–29.

Ruigrok, M. (2018). Parkeren Zutphen. Hoofdlijnen 2018. Zwolle

Wesselink, A., Paavola, J., Fritsch, O., & Renn, O. (2011). Rationales for public participation in environmental policy and governance: practitioners' perspectives. Environment and Planning A, 43(11), 2688-2704.

World Commission on Environment and Development (WCED) (1987). Our Common Future. Oxford University Press: Oxford

Yin, R.K. (2008) Case Study Research, Design and Methods, Second Edition, Volume 5, Sage Publications, pp.1- 28

Zutphense Koerier (2019, 9 april). Informatieavond Poort van Zuid. [online]

Appendix A. Itemlijst