• No results found

Conclusie en aanbevelingen .1 Conclusies

 Het aantal van zes begraafplaatsen in de gemeente Sittard-Geleen voldoet ruimschoots aan het gestelde in de Wet op de lijkbezorging.

 De capaciteit van de begraafplaatsen is voor de komende periode/jaren meer dan voldoende.

 Het grondoppervlak dat in gebruik en gereserveerd is voor de begraaffunctie kan worden verminderd.

 Het al meer dan 15 jaar in gebruik zijnde softwarepakket Probis, voor de

ondersteuning van de wettelijke registratietaak en het operationele beheer van de begraafplaatsen, is niet meer functioneel en moet worden vervangen.

 De begraafplaatsen in de gemeente Sittard-Geleen hebben naast de functie van begraven in belangrijke mate een parkfunctie.

 Door herinrichting van begraafplaatsen kan de parkfunctie worden versterkt.

 Een deel van de onderhoudskosten valt onder het product Groen.

 De dienstverlening naar de burgers kan door het aanpassen/vernieuwen van de gebouwen op de grote begraafplaatsen, het verstrekken van informatie op borden en het uitbreiden van de gemeentelijke website, worden verbeterd.

 Het huidige kwaliteitsonderhoudniveau dient te worden gehandhaafd.

9.2 Aanbevelingen

 Hef de voorgenomen bestemming “Begraafplaats” op op de (reeds ingerichte) percelen grenzend aan de begraafplaatsen Papenhoven, Lindenheuvel (naast het voormalig Nederlands Hervormd gedeelte) en Broeksittard.

 Verminder in omvang de begraafplaats Lindenheuvel en richt deze nieuw in.

 Richt de geruimde vakken op de begraafplaatsen Vouersveld en Broeksittard in als parkfunctie.

 Voorzie de gebouwen aan de begraafplaats Lahrhof van een wacht- en

ontmoetingsruimte met toiletvoorziening en vervang het huidige gebouw aan de begraafplaats Vouersveld. Begraafplaats Lindenheuvel voorzien van een personeelsgebouw met een openbare toiletvoorziening.

 Vervang c.q. herinricht de urnenwand op de begraafplaats Lahrhof.

 De begraafplaatsen worden compacter gemaakt.

 Restaureer de wand met oorlogsslachtoffers.

 Vervang het huidige softwarepakket voor de ondersteuning van de begraaffunctie.

 Kenmerk de begraafplaatsen als openbare gemeentelijke begraafplaats.

 Plaats bij de ingangen informatieborden.

 Voorzie de begraafplaatsen van vakaanduiding.

 Regionale samenwerking wordt gezocht.

 De gemeente zoekt nadrukkelijk samenwerking met externe partijen.

 Sluit aan op de website www.begraafplaatsenonline.nl door middel van een link op de website van de gemeente.

 Per begraafplaats en mogelijk per pand worden de tarieven gedifferentieerd.

 Het wordt mogelijk om graven/grafstenen te adopteren.

 Verhoog met ingang van het begrotingsjaar 2016 de leges op de grafrechten met 5%

per jaar tot het jaar 2021, exclusief inflatie, ter financiering van de verbeteringen en vermindering van de kosten van het product “Groen”. Heroverweeg hierbij de tarieven die betrekking hebben op urnengraven, plaatsing in de urnenwand en de

verstrooiingen.

 In het kader van burgerparticipatie streven naar beheergroepen voor de kleine begraafplaatsen Papenhoven en Geleen-Zuid. Dit in navolging van de beheergroep begraafplaats Broeksittard.

9.3 Financiële planning

Samenvattend onderkennen we 2 fases in de uitvoering van de beheervisie. Hierbij zullen gevoelens en emoties van nabestaanden steeds worden gerespecteerd.

Fase 1:

In het kader van de “Een stad, één organisatie” is een aantal taakstellende ombuigingen aangegeven. Een van de taakstellingen is het product Lijkbezorging kostendekkend te maken.

Er is een analyse van de productresultaten van het product Lijkbezorging gemaakt. Dit over de jaren 2010 tot en met 2014. Hieruit blijkt het volgende.

In 2010, 2011 en 2012 was het product Lijkbezorging kostendekkend. Er heeft sinds 2013 een andere toerekening van personele kosten en overhead plaatsgevonden waardoor er meer kosten zijn toegerekend naar het product Lijkbezorging Dit product is hierdoor niet meer kostendekkend. Er is per saldo een begroot nadeel ter hoogte van dit bedrag (€ 205.000,-) ontstaan. Voorstel is nu om de tarieven in de 2e helft van dit jaar te moderniseren en marktconform te maken. Dit gebeurt door middel van voorstellen aan de gemeenteraad. Het is aan deze om de tarieven vast te stellen. Ter illustratie een voorbeeld. Asverstrooiing op een van de algemene begraafplaatsen kost volgens het huidige gemeentelijke tarief ruim € 300,-. Bij een grote commerciële partij bedraagt dit € 100,-.

De cijfers tonen aan dat het aantal begravingen al jaren terugloopt. Mede hierdoor is het college van mening dat de begraafplaatsen, waar mogelijk, compacter kunnen worden. Toch is de verwachting dat door marktconformere tarieven toch weer meer gebruik zal worden gemaakt van onze begraafplaatsen. Het is zaak om de juiste balans hierin te zoeken en te vinden. Resultaten bij het product Lijkbezorging zullen echter eerst zichtbaar worden na vaststelling van de nieuwe tarieven. Ook is de verwachting dat de in fase 2 te starten samenwerking met externe partijen er voor zal zorgen dat het kostenaspect beter beheersbaar wordt.

In dit kader zal op het beheer een besparing kunnen worden gerealiseerd. Door het in eerste instantie aanplanten met bosplantsoen of het inzaaien van gras zullen de

kosten in het beheer afnemen. De zogenaamde Quickwins zullen in jaar 1 en 2 worden gerealiseerd. Dit zal een besparing in het beheer opleveren van circa € 10.000,- per jaar. Om dit te bereiken zullen de benodigde omvormingskosten circa € 22.000,- bedragen.

Fase 2:

In fase 2 wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met andere (markt)partijen. Er zullen nieuwe producten worden ontwikkeld en op de markt worden gezet. Te denken valt aan partijen zoals de Dela, begrafenisondernemers en de eigenaren van

bijzondere begraafplaatsen. Uiteindelijk zal dit alles leiden tot een beheers- en kwaliteitsverbetering. Fase 2 zal zich afspelen tussen het 3e en het 10e jaar.

Overwogen is om een aantal begraafplaatsen te sluiten. Gezien de grafrechten, koop en huur, die op de zes algemene (gemeentelijke) begraafplaatsen rusten en gezien de voorschriften uit de Wet op de lijkbezorging zal een dergelijk besluit de eerste 30 jaar financieel vrijwel niets opleveren. Er is dan ook in dit kader van af gezien. Wel zal in fase 2 met externe partijen de mogelijkheden worden bekeken om eventueel

begraafplaatsen te combineren en/of op afstand te plaatsen.