• No results found

De conclusie geeft antwoord op de hoofdvraag. De conclusie is opgebouwd uit deelconclusies uit de resultaten.

Hoofdvraag: ‘In hoeverre is de alpaca geschikt om als AAA- of AAT-dier ingezet te worden op een zorgboerderij en indien geschikt, onder welke voorwaarden?’

Wat de alpaca anders maakt dan andere gehouden diersoorten is dat de alpaca is aangepast aan zijn habitat in het Andesgebergte. Het Andesgebergte kent een aride klimaat, het voedselaanbod is schraal. Alpaca’s leven op grote hoogte met een lage zuurstofspanning. Ze leven verspreid over grote gebieden. Ze leven in een kudde met een hiërarchie. Binnen de kudde leven ze ook solitair. Wanneer de alpaca in Nederland gehouden wordt, moet daarom worden voldaan aan bepaalde

randvoorwaarden.

In het Andesgebergte is de voeding voor het grootste gedeelte van het jaar van lage kwaliteit. Een goed rantsoen voor de alpaca houdt in dat het dier dagelijks 1,4 tot 1,8% droge stof ruwvoer van het lichaamsgewicht binnenkrijgt waarbij alle vereiste nutriënten worden verkregen. In vergelijking met alpaca’s in het Andesgebergte schommelt de BCS van alpaca’s in Nederland minder vanwege een groot aanbod aan hoogkwalitatief voer. De BCS moet maandelijks worden gescoord door het dier te bevoelen.

In het Andesgebergte leven de dieren in uitgestrekte gebieden, in Nederland worden alpaca’s op kleinere oppervlaktes gehouden. Een richtlijn voor de oppervlakte is 1000 m2 voor twee dieren en

500 m2 extra voor ieder bijkomend dier. Meerdere dieren op een relatief klein oppervlak vergroot de

kans op besmetting met ziekteverwekkers. Een goed weidebeleid is van belang om besmettingen tegen te gaan. Meerdere weides moeten daarom beschikbaar zijn om omweiden mogelijk te maken. Mestonderzoek moet één keer in het half jaar gebeuren om zo nodig te kunnen ontwormen. In het Andesgebergte slijten alpaca’s hun tanden en nagels af aan rotsen. In Nederland zijn het controleren en zo nodig knippen van tanden en nagels daarom jaarlijkse noodzakelijke handelingen. De vacht moet jaarlijks worden geschoren. Het Andesgebergte kent 300 nachten waarin het vriest. Voor de Nederlandse zomers hebben de dieren behoefte aan een scheerbeurt aan het begin van de lente. Een bijkomend voordeel van de scheerbeurt is dat hierna een gedegen controle van de huid op huidaandoeningen, wonden en infecties mogelijk is.

Alpaca’s zijn dieren die geen wederzijdse verzorging uitvoeren, ze verzorgen zichzelf. Een zandbak of gedeeltelijke zandbodem en krab-objecten zijn hiervoor van belang. Bij krab-objecten kan gedacht worden aan stevige struiken of bomen en borstels.

De alpaca is erg kuddegericht. Een alpaca mag nooit zonder soortgenoot worden gehouden. Tijdens handelingen moet de alpaca andere alpaca’s in het zicht hebben. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een halster tijdens het hanteren, moet er op worden toegezien dat de ademhaling niet wordt belemmerd en het halster moet niet langer dan nodig om worden gelaten ter voorkoming van verwondingen en infecties.

Per individu verschilt het bij alpaca’s wat de tolerantie is tegenover extreme weersinvloeden. Om alpaca’s de mogelijkheid te geven om zich tegen extreme weersinvloeden te beschermen, moeten de dieren beschutting, schaduw en water om in af te koelen worden geboden. Beschutting kan gaan om bebossing, een overkapping of een stal.

In andere delen van de wereld wordt de alpaca voor vleesproductie of wolproductie gehouden. In Nederland is de alpaca niet getoetst voor de productiedierenlijst. De handel in alpacawol is niet verboden, maar de alpaca mag niet voor de vleesproductie worden gehouden. Dit houdt ook in dat het dier niet mag worden geslacht. Als er gewenst wordt een dier af te laten maken, dan mag dit alleen door het dier te laten euthanaseren en af te laten voeren.

52 Wanneer voldaan wordt aan bovenstaande randvoorwaarden, kan een alpaca worden gehouden op een zorgboerderij. Voor de inzet gelden echter aanvullende randvoorwaarden. Alpaca’s zijn

nieuwsgierige, maar terughoudende dieren. Alpaca’s voeren onderling geen wederzijdse verzorging uit en ontwijken, met uitzondering van moeder en veulen, lichamelijk contact met zowel andere alpaca’s als andere wezens. Activiteiten moeten daarom worden beperkt tot het bekijken van het dier, het zich in de aanwezigheid van het dier bevinden en het verzorgen van het dier. Andere activiteiten kunnen worden overwogen aan de hand van aanbevelingen uit dit onderzoek. Alpaca’s mogen beslist niet apart genomen worden voor een activiteit zonder een andere alpaca in het bijzijn. Het uitvoeren van activiteiten moet beperkt worden tot één deelnemer per keer. Verschillende doelgroepen zijn geschikt voor de inzet van alpaca’s, maar in het algemeen geldt dat het individu affiniteit moet hebben met het dier. Individuen die schreeuwen, gillen of onverwachtse bewegingen maken zijn niet geschikt voor de omgang met alpaca’s.

Wanneer aan bovenstaande randvoorwaarden is voldaan, kan de alpaca worden ingezet als AAA- of AAT-dier op een zorgboerderij.

Mochten zorgboeren overwegen om alpaca’s aan te schaffen, dan dienen zij eerst de volgende vragen te beantwoorden en vervolgens zich af te vragen of alternatieve aanschaffen mogelijk zijn: - Beschikt de zorgboerderij over de financiële middelen voor ruwvoeranalyses (± €20,- per analyse), een jaarlijkse scheerbeurt (± €30,- per dier, mogelijk inclusief nagels en tanden knippen) en een halfjaarlijks mestonderzoek (± €15,- per dier)?

- Beschikt de zorgboerderij over de financiële middelen voor mogelijke kostenposten zoals ontwormen (± 15,- per spuit), vaccineren (± €20,- per dier), behandeling of operatie (kosten variërend) en het laten euthanaseren en afvoeren van een dier (± €150,- per dier of bij speciaal vervoer: ± €500,- per dier)?

- Beschikt de zorgboerderij over de mogelijkheid om meerdere weides te realiseren voor de alpaca’s? - Beschikt de zorgboerderij over de mogelijkheid om in de alpacaweide schaduw te creëren,

beschutting aan te bouwen en water, om alpaca’s in laten af te koelen, aan te bieden?

- Beschikt de zorgboerderij over medewerkers die kundig zijn in het hanteren en verzorgen van alpaca’s?

- Beperkt de zorgvraag van de deelnemers zich tot het bekijken van alpaca’s, het in de aanwezigheid zijn van alpaca’s en het verzorgen van alpaca’s?

- Ontvangt de zorgboerderij veel deelnemers die schreeuwen, gillen of onverwachtse bewegingen maken?

53