• No results found

Concept vergelijking

In document Tilzit-oplossing (pagina 60-63)

Ontwerprichtlijnen

Alle 3 concepten voldoen aan de ontwerprichtlijnen beschreven bij 4.2 Programma van eisen en wensen. Of de oplossingen comfortabel zitten gedurende 4 uren achter elkaar is niet duidelijk. Op basis van de tekeningen kan ook geen uitspraak gedaan worden over het gewicht van de concepten. Concept 3 is het zwaarst maar moet redelijkerwijs lichter te maken zijn dan 23 kilo. Wellicht is 12 kilo of lichter ook haalbaar.

Probleem oplossing

Behalve door concept 1 worden de volgende 3 punten aangepakt (concept 1 slechts 2).

- Doormiddel van vormgeving een dwingend product ontwerpen dat foutief aanbrengen bemoeilijkt of door de vormgeving de juiste manier van gebruik wordt verklaard.

- Het probleem met de beenslips wordt voorkomen doordat de beenslips nu buiten de zitting worden weggewerkt en daardoor uit de buurt van de benen van de patiënt blijven.

- Het negatieve esthetische aspect wordt door alle 3 concepten gereduceerd, door de tilzit oplossing meer een eenheid te maken met de zitting. Loshangende flappen en banden met tilclips worden weggewerkt zodat deze niet in het zicht of een geheel vormen met de zitting.

Concept 1: Tilzitband

Voordelen: Het voordeel van de tilzitband is dat het in essentie nog steeds een tilband is. De basis is

een tilband met daarop een op maat gemaakte tilband/orthesehoes. Dit systeem vergt van de zorgverlener relatief minder tijd om aan te wennen. De tilband is gemakkelijk op bed aan te brengen doordat hij flexibel en dun is. De tilband is standaard en kan dus op grotere schaal worden

gefabriceerd. Vervolgens kan dan per klant nog een speciale hoes gemaakt worden om het geheel af te maken. Er kan voor gekozen worden om de bovenlaag te wassen als deze smerig is. De hoes maakt het geheel af en zet daarmee het negatieve esthetische aspect om naar een fraai esthetisch ogend concept.

Nadelen: Het nadeel is dat op 6 plaatsen de onderlaag omgevouwen moeten worden en worden

vastgezet met klittenband. Daarnaast moet tijdens de transfer en bij het plaatsen op bed er goed rekening worden gehouden dat de bovenlaag niet tussen de patiënt komt te zitten. Dit kan

drukpunten creëren en kost extra inspanning van de zorgverlener als het materiaal onder de patiënt vandaan getrokken moet worden. Er is nog steeds een kans dat de tilband verkeerd wordt

aangebracht op bed mede omdat er zoveel stof is. Ondanks dat de tilzitband flexibel is en de vormen van zitting en de patiënt volgt, is het nog steeds een extra laag tussen de patiënt en de zitting. Extra lagen moeten zoveel mogelijk worden voorkomen. Of er een geschikt materiaal is dat twee kanten op rekt met de juiste sterkte voor een transfer moet nog blijken.

4 Oplossingsrichtingen

60

Concept 2: Tilzitkussen

Voordelen: Het tilzitkussen is een volledig op maat gemaakte til- en zitoplossing. Doordat deze

volledig op maat gemaakt is en aansluit bij vormen van het lichaam zullen er geen plooien ontstaan die letsel kunnen veroorzaken. Het tilzitkussen is relatief dun en kan zo nog gemakkelijk op bed worden aangebracht. De handelingen voor het aanbrengen komen erg overeen met die voor de huidige tilband. Daarom zal ook dit systeem weinig tijd kosten om aan te leren. De vakken aan de zijkanten en achterkant van de zitting maken het mogelijk om de loshangende flappen weg te werken zodat het geheel fraai oogt.

Nadelen: Het is nog onbekend hoe het schuim van het tilzitkussen zich zal gedragen en of het zich

gemakkelijk plat laat leggen. Als het materiaal in een kuipje blijft staan zal het tilzitkussen lastiger zijn aan te brengen. Ook het opvouwen om op te bergen zal lastig gaan. Het schuim moet van een

incontinentielaag worden voorzien omdat het niet los te koppelen is om te kunnen wassen. Reguliere ortheses worden echter ook niet gewassen dus de vraag is of het echt zo een groot probleem is. Dit product kan niet als standaard product worden gefabriceerd. Alle onderdelen zijn maatwerk en patiënt afhankelijk. Het is nog onduidelijk hoe dit concept binnen de huidige vergoedingsstromen vergoed zou moeten worden, omdat het geen eenduidige orthesezitting of tilband is.

Concept 3: Tilzitting

Voordelen: De tilzitting is in feite een orthesezitting die gebruikt wordt voor een transfer. Er is geen

tilband meer nodig en er zit geen laag tussen de patiënt en de zitting. De patiënt wordt optimaal ondersteund tijdens de transfer en het zitten doordat het schuim op de zitting zit. De tilclips zitten weggeborgen in kier tussen tilzitting en de kuip waardoor ze niet hinderlijk in de buurt van de benen kunnen komen. Daarnaast zijn ze daardoor uit het zicht weggenomen. Door de scharnieren is het mogelijk om de zitting volledig plat neer te leggen op bed voor de transfer. De afneembare zijwand zorgt ervoor dat de patiënt eenvoudig op de zitting te leggen is. De scharnieren en de kuip kunnen in grote getallen gefabriceerd worden. Het schuim om de ondersteuning mee te realiseren moet gemaakt worden met de kennis en expertise van een orthesemaker. Als de zitting in de harde kuip zit kan deze niet meer horizontaal verschuiven. Dit komt door de sleuven waar de zitting in zakt bij de transfer naar de kuip.

Nadelen: In het ontwerp is (nog) geen wasbare hoes opgenomen. Misschien kan dat wenselijk zijn als

daar vraag naar is. De verbinding tussen de zijwand en de rug- en zitdelen is mogelijk kwetsbaar voor slijtage. Daarnaast is het belangrijk dat de zijwand, nadat de patiënt op bed op de zitting is gerold goed vast gezet wordt aan de zitting. Als de zijwand niet goed vast zit kan dat tijdens de transfer betekenen dat de zitting uit elkaar valt en de patiënt een groot risico loopt. De procedure voor het aanbrengen van de zitting wijkt af van die van een gewone tilband. Extra aandacht voor instructie is dus nodig.

4 Oplossingsrichtingen

61 Vergoedingstechnisch

Het informeren bij deskundigen over de vergoeding van dit product zou te veel blootleggen over het ontwerp, en is daarom vanuit geheimhouding redenen niet gedaan. Een inschatting is gedaan met het Tilcentrum op basis van onderdelen die lijken op huidige hulpmiddelen en op informatie verschaft door Tilcentrum.

Concept 1: Tilzitband

In principe is dit een tilband. Richting de WMO moet aannemelijk gemaakt worden dat dit de meest adequate oplossing is t.o.v. het goedkoopste middel dat nu op de markt is. Als binnen een AWBZ instelling aannemelijk kan worden gemaakt dat de tilzitband door niemand anders kan worden gebruikt is het mogelijk dat het product als bovenbudgettair wordt beschouwd waardoor het door een Zorgkantoor kan worden vergoed.

Mocht het niet via die twee wegen vergoed worden dan kan het bij de WMO via een

persoonsgebonden budget. Dan moeten de patiënten overtuigd worden dat het de beste oplossing is aangezien de patiënt dan zelf het product moet aanschaffen. Als een Zorgkantoor niet overtuigd is van de uniekheid van de band, zal de AWBZ instelling het hulpmiddel zelf moeten aanschaffen van het beschikbare budget.

Concept 2: Tilkussen

Het is lastig om deze oplossing in te delen omdat het specifiek maatwerk is wat tussen een orthesezitting en een tilband in valt.

Veel dealers kopen het liefst standaard producten in grote hoeveelheden in, zodat ze korting krijgen. Voor zover de kennis strekt zullen zij maatwerk producten zelf proberen te verschaffen. Dat zal in dit geval niet bij alle dealers mogelijk zijn en daardoor commercieel minder aantrekkelijk. Leveranciers hebben echter wel de mogelijkheden en kennis om producten op maat te maken. Exploitatie van dit concept zou voor hun een mogelijkheid kunnen zijn.

Concept 3: Tilzitting

Dit concept is in essentie een orthesezitting. Er wordt aangenomen dat de tilzitting via de reguliere orthesezitting wegen als WMO en AWBZ vergoed zal worden.

4 Oplossingsrichtingen

62

In document Tilzit-oplossing (pagina 60-63)