• No results found

Communicatiedoelen, doelgroepen en middelen

C. Realisatie en uitvoering

7.4 Communicatiedoelen, doelgroepen en middelen

Bij het tot stand komen van dit beheerplan zijn diverse communicatiemiddelen ingezet om de doelgroepen te betrekken bij de invulling van het plan. Ook in de fase van uitvoering blijft communicatie van groot belang. De uitvoering van maatregelen wordt zichtbaar gemaakt. Extra aandacht is er voor de samenhang en samenwerking met andere projecten in het gebied.

Communicatie in de eerste beheerplanperiode maakt duidelijk wat het beheerplan daadwerkelijk voor het gebied betekent. Hierdoor ontstaat draagvlak voor de volgende periode.

Drie thema's staan in de communicatie centraal: 1. Beleven - Ruimte voor recreatie

Ruimte voor recreatie betekent recreëren en natuurontwikkeling samen laten gaan. Daarvoor zijn afspraken nodig tussen overheden, beheerders en gebruikers. Deze afspraken zijn afhankelijk van de mogelijkheden, de recreatiebehoefte en de waardevolle natuur die in Kempenland-West behouden of ontwikkeld wordt.

2. Gebruik - Economie en ecologie verenigd

Naast beleven speelt gebruiken van de natuur een belangrijke rol. Het creëren van een mooi landschap om in te wonen, werken en recreëren staat hierbij voorop. In Kempenland-West komen allerlei soorten economisch gebruik voor. Deze gebruiksfuncties bestaan, net als de aanwezige natuur, vaak al jaren en hebben zich soms samen ontwikkeld. Eén van de instrumenten om de balans tussen wonen, werken en recreëren te behouden is het opstellen van het Natura 2000-beheerplan.

3. Beschermen - Zorg voor de natuur

Uiteindelijk gaat het vooral om het beschermen van de natuur: natuur om trots op te zijn. In dit beheerplan wordt aangegeven hoe beleven, gebruiken en beschermen in het gebied samengaan. Het streven is om bestaande activiteiten zoveel mogelijk te blijven voortzetten, maar niet alles kan.

Belangrijk doel van de communicatie is een realistisch beeld te scheppen van de mogelijkheden, beperkingen, maar vooral ook van de kansen voor mens en natuur en daarbij een breed draagvlak te

creëren bij de verschillende doelgroepen. De communicatie-inspanningen zijn er tevens op gericht om een bijdrage te leveren aan een positief imago van het gebied.

Deze doelstellingen zijn uitgewerkt in vier subdoelstellingen:

· Doelgroepen informeren over de veranderingen in gebruik van Kempenland-West en over de mogelijkheden en kansen voor activiteiten per locatie, deelgebied en periode. Gebruikers van het gebied informeren waar zij terecht kunnen voor informatie en vragen.

· Doelgroepen inzicht geven in de achtergronden van maatregelen en begrip kweken voor de afweging tussen enerzijds de natuurbeschermingsopgave en anderzijds de recreatieve en economische belangen. Doelgroepen bekend maken welke handelingen wel of juist niet mogen en op welke wijze toezicht wordt gehouden op de naleving van de maatregelen.

· Doelgroepen informeren over geboekte resultaten met als doel draagvlak te vergroten.

· Betrokkenen en belanghebbenden bij de realisatie van dit beheerplan actief laten meewerken aan de positieve uitstraling van het gebied.

Communicatiedoelen

Om draagvlak te creëren is het belangrijk dat de diverse doelgroepen worden geïnformeerd over: · Inhoud en belangen beheerplan; over het beheerplan zelf en onderliggende informatie en

plannen, zoals de passende beoordeling, het handhavingsplan en het monitoringplan; de

afwegingen die in het beheerplan zijn gemaakt tussen de belangen van natuurbescherming en het gebruik van het gebied, de maatregelen en de wijze waarop deze maatregelen worden

gehandhaafd.

· Natuurwaarden Kempenland-West: het zichtbaar maken van de natuurwaarden op grond van informatie uit de monitoring is essentieel om draagvlak te krijgen voor de bescherming ervan. Het gaat daarbij om zowel actuele informatie (waarnemingen, trends) als om educatieve informatie. · Nieuwe initiatieven: informatie over stappen en procedures in het kader van dit beheerplan voor

wie plannen heeft voor nieuwe activiteiten in het gebied. · De geboekte resultaten.

Doelgroepen

Voor de communicatie naar recreanten spelen de recreatiesector en Brabants Landschap een belangrijke rol. Bewoners en bedrijven zijn eveneens belangrijke doelgroepen. De provincie Noord- Brabant heeft als vergunningverlener de eerste verantwoordelijkheid voor de communicatie over de specifieke gevolgen van het beheerplan en de vergunningverlening op grond van dewet

Natuurbescherming onderdeel Natuar 2000.

De provincie heeft ook de taak om lagere overheden, gemeenten en waterschap te begeleiden in de afstemming van het beheerplan in hun beleid en wet- en regelgeving. Het ministerie heeft een rol in de algemene communicatie over Natura 2000.

De concrete doelgroepen zijn: Betrokkenen bij het beheerplan: · ASR Vastgoed

· Brabant Water

· Brabants Agrarisch Jongerencontact · Brabants Landschap

· Brabants Particulier Grondbezit · Brabantse Milieufederatie · Gemeente Bladel

Kempenland-West | December 2016 Pagina 80/139 · Gemeente Eersel

· Gemeente Hilvarenbeek · Gemeente Oirschot

· Gemeente Reusel-De Mierden · Landgoed Wellenseind · Landgoed Gorp en Roovert · Provincie Noord-Brabant · TOP Brabant

· Van Puijenbroek Landbouw

· Vereniging Archeologie en Cultuurhistorie Kempenland · Waterschap De Dommel

· ZLTO

· Initiatiefnemers van vergunningplichtige activiteiten Algemeen publiek:

· bezoekers · gebruikers · omwonenden

Communicatiemiddelen

Voor de gebiedsgerichte communicatie stelt de provincie Noord-Brabant samen met de andere bevoegde gezagen een communicatieplan op. In het communicatieplan is er specifieke aandacht voor bewoners, (agrarische) ondernemers, particuliere grondeigenaren en recreanten. De provincie maakt, indien mogelijk gebruik van bestaande communicatiemiddelen.

Voor communicatie naar recreanten spelen de recreatiesector en de terreinbeherende organisaties een belangrijke rol. Bewoners en bedrijven zijn eveneens belangrijke doelgroepen. De provincie Noord- Brabant heeft als vergunningverlener de eerste verantwoordelijkheid voor de communicatie naar hen over de specifieke gevolgen van het beheerplan en de vergunningverlening op grond van de Wet natuurbescherming. Hiervoor wordt de provinciale website gebruikt.

De provincie heeft ook de taak om de lagere overheden, gemeenten en het waterschap te begeleiden in de afstemming van het beheerplan in beleid en wet- en regelgeving in ruimtelijke plannen. Het ministerie van Economische Zaken heeft een rol in de 'algemene' communicatie over Natura 2000- gebieden en gebruikt hiervoor haar website, folders en publicaties.

Terreinbeherende organisaties, gemeenten, recreatieschappen en provincie verzorgen de voorlichting aan het publiek over natuurwaarden, inrichtings- en beheermaatregelen en over de toegestane activiteiten in Kempenland-West via onder meer:

· voorlichtingsavonden;

· informatieborden langs wandel en fietsroutes; · website;

· krantenartikelen (in huis-aan-huisbladen); · gebiedsexcursies.

In bijlage 7 is in tabelvorm aangegeven welke vormen van communicatie door de verschillende betrokken partijen worden uitgevoerd en wat de specifieke doelgroep is per communicatiemiddel.

Literatuur

· Aequator Groen & Ruimte, 2010; “Drijvende waterweegbree in Kempenland-West”. · Aequator Groen & Ruimte, 2010; Aanvullend bodemkundig en hydrologisch onderzoek

beekbegeleidend loofbos langs de Reusel. · Brabant Water, 2001. Bureaustudie Vessem.

· Buro Hemmen, 1998. Beheersvisie Neterselsche Heide.

· Dienst Landelijk Gebied (2007 ). De Beerze in beeld; verhaal van het landschap. Dienst Landelijk Gebied Regio Zuid, Goes.

· Ecologica, 2006. Inventarisatie Grootmeer libellen, dagvlinders & sprinkhanen. · Ecologica, 2006; Inventarisatie Grootmeer libellen, dagvlinders & sprinkhanen. · Hanhart consult, 2006. Hydrologisch onderzoek natuurreservaat Groot- en Kleinmeer. · Hanhart Consult, 2006; Hydrologisch onderzoek natuurreservaat Groot- en Kleinmeer.

· Jalink, M.H. &R. Loeb (2004). Ecohydrologische systeemverkenning Dal van de Kleine Beerze. Basisverkenningen Noord-Brabantse Natuur nr.12. KIWA Water Research, Nieuwegein.

· Kessel, N, van & M. Dorenbosch (2008). Beschermde vissoorten in Kempenland-West (concept). Natuurbalans-Limes divergens, Nijmegen.

· KIWA Water Research/EGG-consult (2007). Knelpunten- en kansenanalyse Natura 2000-gebied 135 – Kempenland. KIWA Water Research, Nieuwegein.

· Langeveld, N. (2008). Natuurontwikkeling op Landgoed De Utrecht. Bosgroep Zuid Nederland, Heeze.

· Methodiekdocument kartering habitattypen Natura 2000, versie 22 oktober 2012. Projectgroep Habitatkartering, 2012.

· Ministerie van LNV, 2006; Gebiedendocument Natura 2000 gebied 135 – Kempenland-West. · Ministerie van LNV, 2008. Profielendocumenten.

· Ministerie van LNV, Directie Kennis, 2008; Herstel en beheer van heideterreinen.

· Provincie Noord-Brabant, 2008. Hydrologische analyse 4 Natura-2000gebieden Roovertsche Heide, Landschotsche Heide, Groot en Klein Meer en De Leemkuilen. Provincie Noord-Brabant, Den Bosch.

· Provincie Noord-Brabant, Document PAS-analyse Herstelstrategieën voor Kempenland-West. · Royal Haskoning, 2014. Input waterparagrafen Natura 2000-beheerplannen.

· Steunpunt Natura 2000, Quick scan bestaand gebruik & Natura 2000, sectornotities' uit 2008 · Stichting Het Noord-Brabants Landschap (2004). Beheerplan Landschotsche Heide. Stichting Het

Noord-Brabants Landschap, Haaren.

· Stichting Het Noord-Brabants Landschap (2004). Beheerplan Neterselsche Heide. Stichting Het Noord-Brabants Landschap, Haaren.

· Van Nierop, 2002. Beheerplan Groot- en Kleinmeer 2001-2003.

· Waterschap De Dommel, 2008. Ecohydrologische quick scan Natte Natuurparel De Utrecht deelgebieden Hoogeindsche beek, Broekkant en De Utrecht Reuseldal. Waterschap De Dommel, Boxtel.

· Waterschap De Dommel, 2008.. Ecohydrologische quick scan Natte Natuurparel De Utrecht deelgebieden Mispeleindsche en Neterselsche Heide Heidegebieden. Waterschap De Dommel, Boxtel.

Kempenland-West | December 2016 Pagina 82/139 BIJLAGEN

Bijlage 1 Verklarende woordenlijst