• No results found

Communicatie uitingen welke betrekking hebben op een gezamenlijk onderwerp/thema worden altijd vooraf afgestemd en bij voorkeur gezamenlijk gepubliceerd

bijlage 1 de uitvoeringsafspraken opgenomen

39. Communicatie uitingen welke betrekking hebben op een gezamenlijk onderwerp/thema worden altijd vooraf afgestemd en bij voorkeur gezamenlijk gepubliceerd

Ondertekening

Aldus overeengekomen, vastgesteld, in tweevoud opgemaakt

en ondertekend te Uden op 5 november

Operationele prestatieafspraken 5 november

Toelichting operationele prestatieafspraken

Vanaf zijn Area en de gemeente Uden in overleg om te komen tot prestatieafspraken. We onderscheiden twee verschillende soorten prestatieafspraken, te weten:

Strategische prestatieafspraken

Operationele prestatieafspraken (gericht op uitvoering en (werk)processen)

juni 201 3 we strategische prestatieafspraken overeengekomen. Waarin we de afspraak hebben gemaakt om de operationele prestatieafspraken naderhand separaat uit te werken.

Voorliggende operationele prestatieafspraken geven invulling aan deze afspraak. Deze operationele afspraken zijn praktische, afspraken.

Huisvesten specifieke

Toegelaten instellingen zijn werkzaam op het gebied van de volkshuisvesting. De werkzaamheden die ze uitvoeren, dragen bij aan de uitvoering van het Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH). het BBSH omschreven dat toegelaten instellingen behalve het huisvesten van woningzoekenden met lagere Inkomens (doelgroep van beleid) bijdragen aan de beschikbaarheid van, op de behoefte van bijzondere doelgroepen toegesneden huisvesting, zoals ouderen, gehandicapten en mensen, die zorg en begeleiding behoeven.

Op grond van de dragen gemeenten zorg voor de huisvesting van

verblijfsgerechtigden overeenstemming met de voor de gemeente geldende taakstelling,

Met de afschaffing van de Woonwagenwet hoeven gemeenten niet lager te voorzien in woonwagenstandplaatsen. De gemeente hanteert het beleid dat leeggekomen woonwagen en leeggekomen woonwagenstandplaatsen niet opnieuw te verhuren.

Specifieke woningzoekenden, welke tot de doelgroep van beleid (woningzoekenden/huishoudens met een inkomen 34.229 (prijspeil behoren starters, senioren, uit de

maatschappelijke opvang, urgent woningzoekenden en buitenlandse arbeidsmigranten. Area en de gemeente Uden hebben speciale aandacht voor deze doelgroepen.

Middeninkomens

De Europa maatregel bepaalt dat maximaal van de sociale huurwoningvoorraad toegewezen mag worden aan huishoudens met een gezinsinkomen van maximaal 34.229 bruto (prijspeil

Aangezien huishoudens met een Inkomen vanaf 34.229 bruto tot ca. op grond van de huidige hypotheekregels daarnaast ook niet in voldoende mate terecht kunnen op de

koopwoningmarkt, zijn veel huishoudens met een middeninkomen aangewezen op de particuliere huursector. Het aanbod in deze sector is met name het betaalbare - C beperkt. Waardoor middeninkomens tussen wal en schip dreigen te raken.

Area en de gemeente Uden onderkennen dit en zetten het en verhuurbeleld van Area middels diverse in om de middeninkomens te ondersteunen en tegelijkertijd 'te

om de stap naar een passende huurwoning of naar de koopwoningmarkt te maken.

De gemeente en Area onderzoeken gedurende de looptijd van de prestatieafspraken de mogelijkheden om de flexibiliteit en de diversiteit van de woningvoorraad te vergroten.

Scheefwonen en woonfraude

Er zijn twee vormen van scheefwonen: duur en goedkoop. Bij duur scheefwonen wonen huishoudens met een laag inkomen in een relatief dure woning. Bij goedkoop scheefwonen is dit juist andersom.

Scheefwonen ontstaat vaak door de jaren heen. Doordat mensen gedurende lange tijd in dezelfde woning wonen en de huurprijs een andere ontwikkeling kent dan het inkomen.

Het percentage goedkope scheefwoners in de gemeente Uden is (te) hoog. Deze goedkope scheefheid zorgt voor extra druk op de toch al gespannen sociale huurwoningmarkt. Daarnaast zorgt deze scheefheid ervoor, dat een deel van de sociale woningvoorraad niet beschikbaar is voor de beoogde doelgroep en verhoogd daarmee de benodigde voorraad. Scheefwonen kent echter niet alleen nadelen.

Het zorgt voor een bepaalde differentiatie van inkomensgroepen binnen de sociale woningvoorraad en heeft doorgaans een positief effect op de leefbaarheid in de woonomgeving.

Area en de gemeente zetten maatregelen in om scheefwoners verleiden' om een volgende stap in hun wooncarrière te maken. Naast het inzetten van de 'Starterslening', de

en de stimuleert en ondersteunt het verkoop- en verhuurbeleid scheefwoners (middeninkomens) om door te stromen.

Onder woonfraude verstaan we alle vormen van onrechtmatige (door)verhuur, onrechtmatig gebruik en overbewoning van een woning. Woonfraude om meerdere redenen onwenselijk:

Het ondergraaft een rechtvaardige woonruimteverdeling;

Het vormt geen gevaar voor het woon- en leefklimaat in buurten, mede omdat geen enkel zicht bestaat wie er woont;

Woningzoekenden noodsituaties worden op hogere woonkosten gejaagd;

Er wordt illegaal verdiend met maatschappelijk vastgoed.

Area en de gemeente Uden zien de noodzaak om actief op te treden tegen deze vorm van woonfraude.

Een belangrijke actie om woonfraude effectief aan te pakken vormt de afstemming van gegevensbestanden om afwijkingen tussen het huurderbestand van Area en de bevolkingsgegevens aan het licht te brengen. Deze afwijkingen kunnen de basis vormen voor verdere actie. Gemeente Uden en Area hebben de gegevensuitwisseling om woonfraude aan te pakken geregeld via het privacyreglement en dit gemeld bij het CBP.

Duurzaamheid

maart hebben zowel de gemeente Uden als Area het Regionaal Convenant Duurzaam Bouwen onderschreven.

De doelstelling van het convenant is om gezamenlijk stappen te zetten richting het verder verduurzamen van gebouwen, met als voornaamste speerpunten:

Energiezuinig (ver)bouwen en het terugdringen van energie- en woonlasten Het verbeteren van de levensloopbestendigheid van en in gebouwen

Het bewustmaken van de eindgebruiker van de meerwaarde van duurzame gebouwen en de mogelijkheden voor het terugdringen van energielasten

De focus van het Convenant ligt op het verduurzamen van de bestaande voorraad.

Operationele prestatieafspraken S november

Begin is het energieakkoord ondertekend. Een onderdeel uit dit energieakkoord betreft de corporaties. Vanuit het energieakkoord committeren corporaties zich aan de doelstelling van een gemiddeld energielabel B in 2020 te halen. rijk stelt in dat kader 400 miljoen subsidie beschikbaar voor verhuurders de sociale huursector ten behoeve van investeringen in

energiebesparing voor de periode met als doel een bijdrage te leveren aan de doelstellingen van het convenant Energiebesparing Huursector.

Leefbaarheid

De BBSH stelt dat toegelaten bijdragen aan de leefbaarheid van de wijken en dorpen, waar haar woongelegenheden gelegen zijn. En daar hun verantwoordelijkheden in hebben. Aandacht voor leefbaarheid van de buurt en wijk is er op gericht om de toekomstbestendigheid van de woonomgeving te vergroten. Leefbaarheid kent een fysieke en een sociale component. Zowel bij het fysieke als bij het sociale aspect speelt de eigen inbreng van de bewoners een steeds belangrijkere rol. Het is een samenspel van verschillende partijen, gericht op het investeren en stimuleren van zelfredzaamheid zowel van de individuele burger als van het buurt- en zowel in als om de woning.

Overleg en samenwerking

Area wil dat de belangen haar huurders een centrale plaats innemen in het denken en handelen van de corporatie. Een van de manieren om concreet invulling aan te geven is door de huurders meer en directer te betrekken bij het beheer en de beleidsontwikkeling. Daarnaast voert periodiek overleg met de

Area werkt aan de kwaliteit van haar dienstverlening en laat zich daarop ook toetsen. KWH is het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector. Area stelt het behalen van het als doel op zich maar als een tussentijdse controle.

Tenslotte willen we als onderdeel van de operationele afspraken enkele afspraken met betrekking tot de samenwerking tussen Area en de belde gemeenten vastleggen. Zowel met betrekking tot processen

gezamenlijke projecten als op gebied van onderzoek en ontwikkeling.

Verklarende woordenlijst

Bestaande klant: die huurder is van Area.

Doelgroep van beleid: de huishoudens met een inkomen tot E 34.085. Binnen de doelgroep van beleid wordt een primaire doelgroep en een secundaire doelgroep onderscheiden.

Primaire doelgroep: huishoudens met een inkomen dat recht geeft op huurtoeslag (per 1 -1 - C voor een eenpersoonshuishouden onder de 65

- E 28.550 voor een meerpersoonshuishouden onder de 65 jaar - C voor een eenpersoonsouderenhuishouden

- E 28.725 voor een meerpersoonsouderenhuishouden

Secundaire doelgroep: huishouden met een inkomen tussen de hierboven opgenomen inkomensgrenzen uit de Wet op de Huurtoeslag tot aan E 34.229.

Huurprijsklassen

Sociale huurwoning: een huurwoning met een huur tot de huurtoeslaggrens (liberalisatiegrens) E681.

Binnen de sociale huurvoorraad wordt onderscheid gemaakt in

- Goedkope sociale huurwoningvoorraad: huurwoning met een huurprijs tot de zogenaamde kwaliteitskortingsgrens van de Wet op de Huurtoeslag (E 374, prijspeil 201 3) (goedkope sociale voorraad)

- Betaalbare sociale huurwoningvoorraad: huurwoning met een huurprijs tot de hoge aftoppingsgrens (E 574, prijspeil (betaalbare sociale huurwoningen)

- Bovensegment sociale huur I bereikbare sociale huurwoningvoorraad: huurwoningen met een huurprijs tussen de hoge aftoppingsgrens (E 574) en de liberalisatiegrens (E 681).

sociale huurwoningen)

Vrije sector huurwoning: Huurwoning met een huurprijs van meer dan E per (dure huurwoningen, geliberaliseerde huurwoningen, woningen boven de huurtoeslaggrens, NIET-DAEB woningen)

Liberalisatiegrens: de huurprijsgrens van E 681 (prijspeil 201 3) die opgenomen in de Wet op de Huurtoeslag. Voor huurwoningen tot aan de huurprijsgrens kan recht op huurtoeslag bestaan.

Maatschappelijk Gebonden Eigendom woonproduct waarbij de woningcorporaties de woning met een korting op de marktwaarde verkoopt en waarbij op het moment van verkoop winst of verlies gedeeld worden tussen de koper en de woningcorporatie. De verdeling van winst en verlies is afhankelijk van de hoogte van de korting die op de marktwaarde wordt gegeven.

Middeninkomensgroep: huishoudens met een inkomen tussen de E 34.229 en E 45.000 (prijspeil 201 3). Onderscheid wordt gemaakt tussen lage middeninkomensgroep (van E 34.229 tot E38.500 en de hoge middeninkomensgroep (van E 38.500 en E 45.000)

Nieuwe klant: die geen huurder van Area is en interesse heeft om huurder van Area te worden.

Operationele prestatieafspraken 5 november

Nultredenwoning Een woning die traploos te bereiken is en waar alle primaire voorzieningen gelijkvloers gesitueerd zijn.

Scheefwonen: Iemand woont scheef als zijn of haar inkomen niet (meer) past bij de woning. Zo is er sprake van goedkope scheefheid als iemand in de kernvoorraad woont, maar tot de doelgroep van beleid behoort.

Starter: Een huishouden dat een zelfstandige woning gaat bewonen vanuit de thuissituatie of een onzelfstandige woonvorm.

Starter op de koopwoningmarkt: Een huishouden dat vanuit onzelfstandige bewoning dan wel vanuit een huurwoning of bijzondere woonvorm een woning voor het eerst een woning koopt.

Bijlage 1

Uitvoeringsafspraken tussen woningcorporatie Area en de gemeente Uden over het aanbrengen en onderhouden van woonvoorzieningen het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Operationele prestatieafspraken 5 november

Uitvoeringsafspraken tussen woningcorporatie Area en de gemeente Uden over het aanbrengen en onderhouden van woonvoorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Oe ondergetekenden:

1. Wooncorporatie Area, gevestigd en kantoorhoudende te Uden, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar directeur-bestuurder, de heer J . van Vucht (hierna te noemen Area),

en

2. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Uden, ten deze