• No results found

College, raad en gebiedsgericht Werken

ondersteunen (zoals de griffie en de ombudsman). Daarnaast verantwoorden we in dit programma de financiën

van gebiedsgericht werken. Het beleid van gebiedsgericht werken is opgenomen in Paragraaf 1: Integraal

gebiedsgericht werken.

Deelprogramma 12.1 College van Burgemeester en Wethouders en

gemeenteraad

Beleidsvelden:

• Gemeenteraad en Griffie

• College van Burgemeester en wethouders • Gemeentelijke ombudsman

• Concernstelposten

12.1.1 Gemeenteraad en griffie

De griffie heeft tot doel de raad zo goed mogelijk te ondersteunen bij diens werk en deze met raad en daad bij te staan. Naast de logistieke gaat het daarbij ook om de procesinhoudelijke ondersteuning. De griffie levert een actieve bijdrage aan de wijze waarop de raad kan meebewegen met diverse maatschappelijke ontwikkelingen. Hoe staan we ervoor?

Vanaf augustus 2020 is de raad gestart met de nieuwe werkwijze. De raadscommissies zijn losgelaten en

onderwerpen worden in parallelle sessies behandeld. De raad wil flexibeler zijn, efficiënter met zijn tijd omgaan en aan de inwoners van de gemeente meer ruimte bieden om verschillende wensen en opvattingen naar voren te brengen. Met dat alles wil de raad meer grip krijgen op de eigen agenda en zelf bepalen welke onderwerpen, hoeveel aandacht krijgen, óók in het proces voorafgaande aan de definitieve besluitvorming. Gedurende het eerste jaar van de nieuwe werkwijze zal zich dit verder moeten ontwikkelen. Vooraf zijn slechts enkele spelregels afgesproken om ruimte te geven aan het proces dat moet leiden tot een definitieve werkvorm. De wijze van ondersteuning door de griffie is een belangrijk uitgangspunt daarbij.

Gedurende de renovatie van het stadhuis zal de raad op alternatieve locaties moeten vergaderen. Het afgelopen jaar is hiermee, mede door de coronacrisis, veel ervaring opgedaan. Onder leiding van de nieuwe griffier wordt het finetunen van het nieuwe raadsinformatiesysteem opgepakt, wordt in 2021 begonnen met de Europese

aanbesteding van een nieuw accountantscontract en wordt gekeken naar het verbeteren van de ondersteuning op diverse aspecten van het raads-functioneren.

Wat willen we bereiken in 2021?

• De raad wordt (ook in 2021) op belangrijke besluitmomenten in stelling gebracht met adequate informatie,

geschikt voor het voeren van politiek debat op hoofdlijnen;

• De lange-termijnagenda biedt overzicht van de te bespreken agendapunten voor de komende tijd. De breed

opgezette agendacommissie heeft, ondersteund door de griffie, een actieve rol in de agendering van onderwerpen die (in samenspraak met het college) behandeld worden.

• De inwoners van de gemeente Groningen weten hun raad te vinden zodat uitwisseling van informatie

plaatsvindt en de betekenis van de volksvertegenwoordiging aan zichtbaarheid wint. Wat gaan we hiervoor doen?

• Bijdragen aan, monitoren van en bijsturen op de kwaliteit van stukken met voor de raad relevante

190

• Zorgvuldige inpassing van de nieuwe vergaderwijze, inclusief de ontwikkeling en aanvulling van

bijbehorende instrumenten en ondersteuning.

• De basis op orde: doorontwikkeling van de ondersteunende administratieve processen en communicatie,

optimalisering van de organisatie - en het faciliteren van overleg- en vergadercondities.

12.1.2 College van Burgemeester en Wethouders

Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) werkt op basis van het coalitieakkoord en hanteert een bestuursstijl die ruimte geeft aan inbreng, wijziging, verbetering en coproductie met belangenorganisaties, bewoners, deskundigen, ondernemers. Voorstellen worden in een vroeg stadium aan hen voorgelegd. Het college van B&W is daarnaast lid van een aantal externe partijen en samenwerkingsverbanden.

12.1.3 Gemeentelijke Ombudsman

De ombudsman behandelt ter uitvoering van de opdracht van de raad, als externe instantie klachten van burgers over gedragingen van de gemeente. Maar ook klachten die betrekking hebben op stichting WIJ, de GGD,

Beschermd Wonen en Opvang en het Noordelijk Belastingkantoor (NBK), voor zover het de inwoners van de gemeente Groningen betreft. De grondslag daarvoor ligt in hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht. De gedragingen van de verschillende organisaties worden getoetst aan de normen van behoorlijkheid. De

ombudsman is onafhankelijk en onpartijdig en heeft oog en oor voor de burgers die er met de betreffende organisatie niet uitkomen.

Met de volgende indicator(en) wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Omdat er geen prognose te maken is van het aantal contacten en dossiers kan geen indicatie worden gegeven van prestaties. Doelstelling is om dossiers af te handelen binnen 3 maanden zoals de verordening aangeeft. Bij grote drukte bij de ombudsman of capaciteitsgebrek bij de gemeente, lukt dat niet altijd. Hieronder cijfers van behandelde zaken en contacten met burgers.

Prestatie indicatoren 2018 2019

Aantal zaken in behandeling bij de ombudsman 2019 407 515

Aantal zaken door de ombudsman afgehandeld 80 96

Hoe staan we ervoor?

De ombudsman is werkzaam als onafhankelijke tweedelijns klachtvoorziening voor onder andere de gemeente Groningen. In verband met grote drukte in 2019, we zagen een stijging van 26% in de contacten en behandelden 20% meer dossiers voor de gemeente, is het de vraag of de bureaucapaciteit in 2020 voldoende is. In maart 2020 vooruitkijken naar 2021 is nog lastiger. De ombudsman heeft namelijk geen invloed op de toestroom van mensen en klachtzaken. Vanwege de grote toename in 2019 is een knelpunt van 45 duizend euro ingebracht bij de begrotingsvoorstellen 2021.

Naast de werkzaamheden voor de gemeente is de ombudsman tevens onafhankelijke klachtvoorziening voor stichting WIJ Groningen en voor het Noordelijk Belastingkantoor voor zover het de inwoners van de gemeente Groningen betreft. Tenslotte zijn de gemeenschappelijke regelingen voor de ARCG, PG&Z en de regeling voor opvang en beschermd wonen bij de ombudsman Groningen ondergebracht.

Wat willen we bereiken in 2021?

Herstel van het vertrouwen van de burger in de betreffende organisaties is een belangrijk doel. De inzet van de ombudsman (interventie) is er daarom op gericht dat de burger zich gehoord voelt naar aanleiding van zijn klacht of probleem (uiting van onvrede). En vervolgens dat het probleem wordt opgelost, er contact wordt gelegd of hersteld of een antwoord op de vraag wordt verkregen als dat bij de betrokken organisatie niet is gelukt. Het kan ook betekenen dat de gang van zaken door de ombudsman onderzocht wordt. De uitkomst van het onderzoek kan

191

vergezeld gaan van een oordeel, advies of aanbeveling. Waarbij een ander belangrijk doel is dat de organisatie kan leren van de aangebrachte en behandelde zaken.

Wat gaan we hiervoor doen?

• Mensen te woord staan (mondeling of schriftelijk) die zich tot de ombudsman richten;

• Interveniëren en onderzoeken naar aanleiding van uitingen van onvrede en het informeren van de

betrokken organisatie en de burger hierover;

• Verwijzen van burgers naar een juiste instantie als de ombudsman niet bevoegd is;

• Rapporteren aan gemeenteraad, betrokken organisatie en burgers.

12.1.4 Concernstelposten

Begrotingsposten die nog niet direct aan een beleidsveld (kunnen) worden overgeheveld, worden eerst op het beleidsveld Concernstelposten begroot.

Deelprogramma 12.2 Gebiedsgericht werken

De gebiedsprogramma’s zijn te vinden in Paragraaf 1: Integraal gebiedsgericht werken. Deze paragraaf kent een

algemeen en zeven gebiedsprogramma's. In het algemene deel beschrijven we de inzet van een aantal budgetten, voor brede inzet in de wijk - zoals wijkkompassen, wijkcommunicatie en democratische vernieuwing. Daarna benoemen we per gebied specifieke wijk- en dorpsopgaven en formuleren we op basis hiervan het

gebiedsprogramma. We onderscheiden zeven gebieden: Centrum, Oude Wijken, Zuid, Oost, West, Haren en Ten

Boer.

Financiële paragraaf

De basis van de financiële grondslag van de gebiedsprogramma’s staat hier in Programma 12 College en Raad en kent een omvang van 5,320 miljoen euro in 2021. Voor een deel bevat het programma de inzet van wijk- en dorpswethoudersbudgetten, daarnaast is er sprake van wijk- en dorpsprojecten, -programma’s en -activiteiten.

Omschrijving ( bedragen x 1.000 euro) Bedrag

Structurele middelen programma's 1.870

Algemene middelen 500

Coalitieakkoord 2019-2022 3.225

Hervormingen 2020-2023 -275

Totaal 5.320

We gaan uit van de volgende verdeling over het algemene programma en de gebied-specifieke delen.

Omschrijving ( bedragen x 1.000 euro) Bedrag

Doorontwikkeling basismonitor wijkkompassen 300

StadDoetMee 150

192

Omschrijving ( bedragen x 1.000 euro) Bedrag

Bijdrage sectorale inzet 370

Gebiedsprogramma Centrum 150

Wijkwethoudersbudget Centrum 200

Gebiedsprogramma Oude Wijken 400

Wijkwethoudersbudget Oude Wijken 200

Gebiedsprogramma Zuid 350 Wijkwethoudersbudget Zuid 200 Gebiedsprogramma Oost 400 Wijkwethoudersbudget Oost 200 Gebiedsprogramma West 400 Wijkwethoudersbudget West 200 Gebiedsprogramma Haren 150 Wijkwethoudersbudget Haren 200

Gebiedsprogramma Ten Boer 100

Wijkwethoudersbudget Ten Boer 200

Gebiedsgerichte inzet programma's 1075

Totaal 5.320

Bijdrage(n) verbonden partijen

Vereniging Groninger gemeenten

Relevante beleidsinformatie De vereniging behartigt de belangen van 12 Groninger gemeenten. Concreet

doet het VGG Bureau dit door te coördineren dat belangen bij elkaar komen, de kennis wordt gedeeld en de projecten worden begeleid. Daarvoor organiseert het VGG Bureau bijeenkomsten, zorgt voor agendering en vastlegging van de afspraken en het onderhouden van het bestuurlijk-ambtelijk netwerk in en buiten de provincie.

Beleidsrisico geen

193

Financiën

In dit onderdeel werken wij de financiën behorende bij dit programma uit door het financiële overzicht op het niveau van beleidsveld te geven en daarbij inzichtelijk te maken welke intensiveringen en hervormingen zijn verwerkt. Per deelprogramma geven we een toelichting op de belangrijkste afwijking van de lasten- en baten.

Financieel overzicht lasten en baten

College, raad en gebiedsgericht werken

Nr Omschrijving

Rekening

Actuele

Begroting Primitieve begroting

Bedragen x 1.000 euro 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Lasten 12.1 College en Raad 9.783 -1.261 6.427 6.157 4.947 4.863 12.1.1 Raad en griffie 2.727 2.807 2.865 2.865 2.865 2.865 12.1.2 College 8.974 6.452 7.885 6.856 6.835 6.971 12.1.3 Ombudsman 350 382 408 408 408 408 12.1.4 Concernstelposten -2.268 -10.902 -4.731 -3.972 -5.161 -5.381 12.2 Gebiedsgericht werken 4.377 4.544 3.911 3.911 1.761 1.761 12.2.1 Gebiedsgericht werken 4.377 4.544 3.911 3.911 1.761 1.761 Totaal 14.160 3.283 10.338 10.068 6.708 6.624 Baten 12.1 College en Raad 343 3.481 1.250 1.500 1.500 500 12.1.1 Raad en griffie 1 0 0 0 0 0 12.1.2 College 342 0 0 0 0 0 12.1.4 Concernstelposten 0 3.481 1.250 1.500 1.500 500 12.2 Gebiedsgericht werken 237 165 165 165 165 165 12.2.1 Gebiedsgericht werken 237 165 165 165 165 165 Totaal 581 3.646 1.415 1.665 1.665 665

Geraamd resultaat voor bestemming 13.579 -363 8.923 8.403 5.043 5.959 Reserve mutaties Totaal toevoegingen 9.629 12.326 5.347 9.213 12.162 10.367 Totaal onttrekkingen 39.856 8.600 24.819 11.755 4.476 2.500 Geraamd resultaat na bestemming -16.648 3.363 -10.549 5.861 12.729 13.826

* De cijfers in de kolom ‘Rekening 2019’ wijken op een aantal programma’s af van de cijfers zoals opgenomen in de

jaarrekening 2019. Dit wordt veroorzaakt door een aantal wijzigingen in de programma-indeling 2021 ten opzichte van 2019. Om een goede vergelijking te kunnen maken zijn de cijfers in de kolom ‘Rekening 2019’ aangepast naar de programma-indeling van de begroting 2021.

Overzicht intensiveringen voorgaande jaren

Nr Opgaven (reeds middelen voor

gereserveerd in voorgaande begrotingen)

Deel-programma I/S 2021 2022 2023 2024

32 Niet realiseren oude taakstellingen 12.1 I -1.322 -468 41

194

33 Gebiedsgericht werken 12.2 I -2.150 -2.150

Gebiedsgericht werken Haren en ten Boer 12.2 I -1.075 -1.075

Totaal deelprogramma 12.2 -3.225 -3.225 0 0

Totaal programma 12 -4.547 -3.693 41 0

Zie het financieel meerjarenbeeld voor een totaaloverzicht en toelichting van alle intensiveringen 2021.

Overzicht intensiveringsmiddelen 2021-2024

Nr Opgaven

Deel-programma I/S 2021 2022 2023 2024

2 Vertraging en gedeeltelijk niet realiseren

bezuinigingen DMO 12.1 S -200 -200 -200 -200

25 Niet realiseren taakstelling inleenkrachten 12.1 S -500 -500 -500 -500 26 Niet volledig realiseren taakstelling

restwaarde 12.1 S -109 -109 -109 -109

35 Vrijval herindelingsbudget weerstandsvermogen 12.1 I -218 -1.644 35 Vrijval herindelingsbudget

weerstandsvermogen* 12.1 I 218 1.644

37 Generatiepact 12.1 S -490 -445 -370 -390

51 Leniger/flexibeler begroten 12.1 S -2.600 -2.600 -2.600 -2.600

Totaal programma 12 -3.899 -3.854 -3.779 -3.799

*Het gaat om een reservemutatie, deze is niet opgenomen onder intensiveringen en hervormingen in de integrale financiële toelichting van programma 12.1.

Zie de financiële knelpunten 2021 voor een totaaloverzicht en toelichting van alle aanvullende extra

beleidsmiddelen 2021. Overzicht hervormingen 2021-2024 Nr Hervormingen Deel-programma I/S 2021 2022 2023 2024 8 Inzet DOIB 12.1 I 470 325 325 325

12 Uitvoeringskosten IDV uit voorbeslag 2020 12.1 I 1.140 13 Verwachte compensatie Rijk Werk & Participatie 12.1 I 1.300

Totaal programma 12 2.910 325 325 325

Ga naar hervormingen 2021-2024 voor een totaaloverzicht en toelichting van alle bezuinigingen

Integrale financiële toelichtingen begroting 2021

12.1 College en Raad Lasten Baten Saldo

Bestaand beleid 2021 10.582 1.450 -9.132

Intensiveringen en hervormingen 571 -200 -771

Effecten verdeling intensiveringen en

hervormingen overige programma's -4.726 4.726

Begroting 2021 6.427 1.250 -5.177

195 Onderstaande toelichting heeft betrekking op het bestaande beleid Toelichting op de lasten van 10,6 miljoen euro:

De lasten voor de Raad en Griffie zijn begroot op 2,9 miljoen euro. Voor het College van Burgemeester en

Wethouders is inclusief de ondersteuning een bedrag van 2,7 miljoen euro begroot en 1,4 miljoen euro is beschikbaar voor deelname aan diverse samenwerkingsverbanden. De inzet en ondersteuning van de ombudsman bedraagt 0,4 miljoen euro. De kosten voor de gemeentelijke herindeling zijn voor 2021 begroot op 1,7 miljoen euro. Voor organisatiekosten en organisatieontwikkeling is een budget van 1,6 miljoen euro beschikbaar en voor de effecten van de verzelfstandiging van de GGD is een bedrag van 0,5 miljoen euro begroot.

Het saldo van de nog te realiseren bezuinigingen is 7,1 miljoen euro (negatieve last). Bij bezuinigingen met effect op de tarieven voor de burger is een restant weglekbudget van 1,2 miljoen euro beschikbaar. Verder is voor

areaaluitbreiding voor het sociaal domein een bedrag van 0,2 miljoen euro beschikbaar. Per saldo geeft het meerjarenbeeld voor 2021 een positief resultaat van 4,9 miljoen euro. In de begroting is dit voordeel ingezet ter dekking van de intensiveringen bij de andere programma's. Overige lasten tellen op tot een bedrag van 0,2 miljoen euro.

Ten opzichte van de begroting 2020 zijn de lasten met 11,8 miljoen euro toegenomen. Behalve het saldo van het meerjarenbeeld (4,9 miljoen euro) wordt deze afwijking vooral veroorzaakt door een lager saldo van nog te realiseren bezuinigingen (4,2 miljoen euro) en een hoger beschikbaar bedrag voor weglekeffecten (0,9 miljoen euro). Daarnaast is budget voor trainees 1,3 miljoen euro hoger en worden de kosten voor de gemeentelijke herindeling 0,3 miljoen euro hoger ingeschat.

Toelichting op de baten van 1,5 miljoen euro:

Als onderdeel van de bezuinigingen staan er voor 1,5 miljoen euro aan taakstellingen in de begroting. Dit is 0,3 miljoen euro meer dan in de begroting voor 2020. In de begroting voor 2020 stond een bate van 2,3 miljoen euro voor door te declareren BTW op de riolering. De te verwachten opbrengsten hiervoor staan vanaf 2021 begroot op deelprogramma 9.1 'Onderhoud en beheer openbare ruimte'.

12.2 Gebiedsgericht werken Lasten Baten Saldo

Bestaand beleid 2021 3.911 165 -3.746

Intensiveringen en hervormingen 0 0 0

Begroting 2021 3.911 165 -3.746

Bestaand beleid ten opzichte van 2020 -929 2.174

Onderstaande toelichting heeft betrekking op het bestaande beleid Toelichting op de lasten van 3,9 miljoen euro:

Voor de uitvoering van de gebiedsagenda’s is 2,8 miljoen euro begroot. De bedrijfsvoering van gebiedsgericht werken via gebiedszaken bedraagt 1,1 miljoen euro.

Ten opzichte van de begroting 2020 zijn de lasten met 0,6 miljoen euro afgenomen. Deze afname is volledig toe te schrijven aan de vermindering van kosten voor bedrijfsvoering.

Toelichting op de baten van 0,2 miljoen euro:

Deze baten hebben betrekking op het informatiecentrum op de Grote Markt en zijn onveranderd ten opzichte van de begroting 2020.

196

Programma 13 Algemene inkomsten en post onvoorzien