• No results found

1. Wat is het persberichtnummer? [In te vullen]

2. Wat is de codeurnaam? Daniëlle/Anders

3. Wat is de datum van de publicatie van het persbericht? [dd.mm.jjjj]

4. Hoeveel woorden bevat het persbericht? Reken hier niet de titel en het onderschrift voor, selecteer alleen de body en noteer het aantal woorden.

[In te vullen]

5. Wat is de titel van het persbericht? Noteer alleen de hoofdtitel. [In te vullen]

Strategie-specifieke vragen 6. Information giving strategies

Wordt er in het persbericht gebruik gemaakt van de instructing information strategy? Wordt er informatie verstrekt over hoe het publiek dient te handelen om zichzelf te beschermen tijdens een crisis, zowel fysiek als financieel?

43

6B. Betreft het zakelijke informatie over de voortbestaan van de organisatie? Ja/Nee

7. Wordt er in het persbericht gebruik gemaakt van de adjusting information strategy? Hierbij is er een focus op het wie, wat, waar en waarom van de crisis uit te leggen?

Ja/Nee

7B. Is er overwegend een focus op het geven van informatie waarmee het publiek geholpen wordt om op psychologisch niveau om te gaan met de crisis? Hierbij wordt er door BP getracht om de angst of zorgen te verminderen of minder aannemelijk te maken. BP kan dit doen door te erkennen dan een schrikreactie in deze situatie normaal is maar dat er door de volledige controle van BP geen angst voor de gevolgen hoeft te zijn.

Ja/Nee

Crisis respons strategieën

8. Wordt er in het persbericht gebruikt van de attack the accuser-strategie? Hierbij gaat de crisismanager de confrontatie aan met de persoon of groep die beweren dat er iets mis is bij de organisatie.

Ja/Nee

9. Wordt er in het persbericht gebruikt van de denial strategy?: Hierbij wordt de connectie tussen de organisatie en de crisis volledig verwijderd. Immers, geen crisis betekent ook geen schade.

44

10. Wordt er in het persbericht gebruikt van de scapegoat strategy? Een ander persoon of groep buiten de organisatie wordt beschuldigd voor het ontstaan van de crisis.

Ja/Nee

11. Wordt er in het persbericht gebruikt van de excuse strategy?: de organisatorische verantwoordelijkheid wordt geminimaliseerd door het ontkennen dat het bewust de schade toegebracht heeft en/of claimt niet bekwaam te zijn om de gebeurtenissen die de crisis in werking zetten te beheersen.

Ja/Nee

12. Wordt er in het persbericht gebruikt van de justification strategy?: de hoeveelheid waargenomen schade wordt door de organisatie geminimaliseerd/gebagatelliseerd. Ja/Nee

13. Wordt er in het persbericht gebruikt van de compensation strategy?: er wordt geld, materialen of een andere vergoeding aangeboden aan slachtoffers.

Ja/Nee

14. Wordt er in het persbericht gebruikt van de apology strategy?:Wordt de verantwoordelijkheid voor de crisis wordt volledig opgeëist?

Ja/Nee

14B. Vraagt de organisatie hierbij om vergeving? Ja/Nee

45

15. Wordt er in het persbericht gebruikt van de reminder strategy?: De organisatie vertelt aan de stakeholders wat de organisatie in het verleden goed gedaan heeft.

Ja/Nee

16. Wordt er in het persbericht gebruikt van de ingratiation strategy?: De crisismanager prijst de stakeholders en/of verbindt de organisatie aan elementen die stakeholders positief

waarderen. Ja/Nee

17. Wordt er in het persbericht gebruik gemaakt van de victimage strategy?: De crisismanager herinnert stakeholders eraan dat de organisatie zelf ook een slachtoffer is van de crisis.

Ja/Nee

19. In welke fase is het persbericht gepubliceerd?

Fase 3; 20 april 2010 tot 28 mei 2010 / Fase 4: 29 mei 2010 tot 27 juli 2010 / Fase 5: 28 juli 2010 tot 14 maart 2015

25. Wordt er gebruik gemaakt van quotes door derden? Ja/Nee

26. Wordt er gebruik gemaakt van quotes door de CEO? Ja/Nee

27. Evalueert BP/een genoemd persoon de acties van BP op een positieve of een negatieve manier? Hierbij draait het om of de evaluatie of het commentaar van de organisatie/genoemde

46

personen positief of negatief is over de besproken acties. De evaluatie van derden kan commentaar zijn van bijvoorbeeld een vakbond of deskundige op het desbetreffende vakgebied. Het commentaar vanuit de organisatie is hier aan toegevoegd. Dit kan een evaluatie zijn van een directeur of ander belangrijk persoon binnen de organisatie. worden de BP acties/ontwikkelingen op een negatieve manier geëvalueerd? Ja/Nee

27B. worden de BP acties/ontwikkelingen op een positieve manier geëvalueerd? Ja/Nee

28. Is er sprake van een negatieve wenselijkheidsuitspraak vanuit BP of genoemde personen? Hierbij schetst BP of een genoemd persoon de meest gewenste gevolgen van de acties van BP. Een voorbeeld van een negatieve wenselijkheidsuitspraak is wanneer een genoemd persoon de hoop uit dat BP zich niet tot haar volledige voormalige formaat zal herstellen. Ja/Nee

28B. Is er sprake van een positieve wenselijkheidsuitspraak? BP kan bijvoorbeeld haar hoop uiten dat de opruimwerkzaamheden zo vlot mogelijk verlopen.

Ja/Nee

29. Is er sprake van een negatieve toekomstgerichte verwachting? Hierbinnen uit BP of een genoemd persoon de verwachtingen over wat de gevolgen zijn de situatie en de gedane acties op de korte en lange termijn.

29B. Is er sprake van een positieve toekomstgerichte verwachting?

30. Komt er een stakeholder in de categorie aandeelhouders in voor? Ja/Nee

47

31. Komt er een stakeholder in de categorie werknemers in voor? Ja/Nee

32. Komt er een stakeholder in de categorie klanten in voor? Ja/Nee

33. Komt er een stakeholder in de categorie leveranciers/handelspartners in voor? Ja/Nee

34. Komt er een stakeholder in de categorie slachtoffers in voor? Ja/Nee

35. Komt er een stakeholder in de categorie politieke partij in voor? Ja/Nee

36. Komt er een stakeholder in de categorie NGO in voor? Ja/Nee

48

Bijlage 2 – Intracodeurbetrouwbaarheid crisisresponsstrategieën.

Variabelen Cohens

Kappa

Overeenstemmings- percentage

Instructing information strategy 0,93 99,4%. Adjusting information strategy 0,88 98,2%

Attack the accuser strategy 1,00 100%

Denial strategy 1,00 100% Scapegoat strategy 1,00 100% Excuse strategy 0,47 90,4% Justification strategy 0,47 90,4% Compensation strategy 0,78 91,3% Apology strategy 0,78 97,2% Reminder strategy 1,00 100% Ingratiation strategy 1,00 100% Victimage strategy 0,61 90,8%

Quotes door derden 0,89 99,0%

Quotes door de CEO 0,89 99,0%

Evaluatie van acties van BP/een genoemd persoon op een negatieve manier

1,00 100%

Evaluatie van acties van BP/een genoemd persoon op een positieve manier

0,69 91,3%

Het noemen van een negatieve

wenselijkheidsuitspraak van BP/een genoemd persoon

1,00 100%

Het noemen van een positieve

wenselijkheidsuitspraak van BP/een genoemd persoon

49

Het noemen van een negatieve toekomstgerichte verwachting door BP/een genoemd persoon.

0,66 91,3%

Het noemen van een positieve toekomstgerichte verwachting door BP/een genoemd persoon.

0,64 90,8%

Het noemen aandeelhouders 0,64 90,8%

Het noemen van BP’s eigen werknemers 0,69 91,3%

Het noemen van BP’s klanten 1,00 100%

Het noemen van BP’s leveranciers/handelspartners

0,72 96,5%

Het noemen van werknemers in het getroffen gebied

0,69 92,6%

Het noemen van inwoners in het getroffen gebied

0,72 96,5%

Het noemen van dieren in het getroffen gebied 1,00 100% Het noemen van een politieke partij 0,69 96,2% Het noemen van de stakeholders in de categorie

NGO

50

GERELATEERDE DOCUMENTEN