• No results found

code

Code Description Deductive/ Inductive Quotes Leadership Medical leadership A physician operating in a leadership position

Inductive SS_A1: (naam ML_A1) is eigenlijk medisch leider, (ML_A2) denkt daarin met haar mee. Maar zij is eigenlijk wel alleen medisch leider. Zij is heel motiverend en enthousiasmerend, zowel naar het team toe als namens het team naar buiten toe. Dus dat vind ik echt heel goed, dat is heel prijzenswaardig. Ik denk dat door dat enthousiasme blijven mensen wel verbonden. Dat gedeelde doel, dat zij dan toch wel steeds die patiënt naar voren haalt en het enthousiasme wat ze uitstraalt, dat het leuk is om naar je eigen cijfers te kijken en dat je het samen probeert te doen. Dat heeft wel zijn positieve effect op de groep, want daardoor blijven mensen ook komen. Ze vinden het ook gewoon oprecht leuk om mee te doen.

SS_A2: Zij, (ML_A1) die is vanaf het begin af aan al wat betrokkener. Die is toch wel een beetje, dat merk je ook wel, de leider van het geheel. Omdat ze ook gewoon heel enthousiast is. Dat merk je ook wel en dat straalt ze ook heel erg uit naar het team. En ja ik denk met name haar enthousiasme daarin. Daardoor motiveert zij ook anderen. Als zij daar al met een houding zit van nou ik vind het eigenlijk helemaal niks, dan sta je al helemaal stil, dan werkt het gewoon niet. Dus daar begint het wel mee, de medisch leider gemotiveerd krijgen.

UH_B1: De mamma is in dit geval wat lastig, omdat de voorzitter is een internist- oncoloog. Maar de chirurgen zijn natuurlijk degenen die de patiënten het meeste zien ook, vooral in het begin van de diagnose. Dus in dit geval zijn ML_B1 en ML_B2 wel heel belangrijk. En ik vind dat beide echt hun verantwoordelijkheid nemen, werken ook goed samen. Nou ik vind dat ook steeds beter worden. Wat ik al zei, ook zij moeten hun weg daarin vinden.

Project leader

The initiator and leader of the VBHC project

Inductive SS_A2: Eigenlijk is de projectleider, die stuurt eigenlijk het team aan. Die zorgt dat ze bij elkaar komen, dat er input uitkomt. En als data analist ben ik daar ondersteunend in in de zin van, als het heel concreet wordt van wat willen we eigenlijk te weten komen.

MS_A2: De projectleider is de kartrekker als ik alleen naar de vergaderingen kijk. Zij stuurt de boel aan en dat is ook heel prima. Die is niet betrokken vanuit een discipline. Ziekenhuizen zijn toch nog in disciplines opgericht en die hebben allemaal verschillende belangen dus ik denk dat het daarom heel slim is om de projectleider het stuur vast te laten houden. Die is ook goed in aangeven als iets niet begrepen wordt of als er ergens nogmaals over vergaderd moet worden. Zij is een onafhankelijke aanstuurder.

2

P_B1: Zij is een goede leider. Zij bespreekt altijd de data met de medisch leiders. Zij werkt dat heel netjes uit en koppelt ook de resultaten terug. Maar zij zorgt er ook gewoon voor dat de vergaderingen goed lopen. Dat doet ze wel heel goed. Soms willen we uren door gaan over een klein dingetje en dan zegt zei: nee we gaan het zo doen. Ze heeft daar wel een hele goede voorzittersrol in.

Unit head The head of a certain

department in the hospital

Inductive SS_A3: Die is hoofd van hier maar ook van de poli. Dus die heeft overall overzicht van het hele patiëntenproces en dat is ook iemand die ook met iedereen praat. Die heeft wel een hele strategische rol in alles en heeft goed inzichten en overzichten. En die weet precies welke wegen te bewandelen als iets bereikt moet worden en dan zet ze dat in. dus draagt zeker bij. MS_A2: Ja dat is een soortgelijke. Want dat gaat dan over processen over opnames en over het organiseren van genoeg mensen in het team. Dus meer de organisatie van zo’n

verpleegafdeling. En dat is dan ook haar rol.

MS_B1: Zij is niet van de inhoud, maar meer van de logistiek. En ze komt vanuit een heel ander deel van het ziekenhuis, zo staat zij ook in het overleg. Maar ook bij haar heb ik zoiets, ze staat wel voor wat ze zegt. Die trekt het ook wel van de grond.

Team member characterist ics

Ambition Desire to achieve continuous improvement

Deductive SS_A3: Wat goed gaat is denk ik wel dat we meestal wel de neuzen dezelfde kant op hebben. En allemaal wel de kwaliteit en het patiënt centraal hebben en willen optimaliseren waar het kan. En ook als iedereen bij elkaar zit, dat is één keer in de maand een overleg van drie kwartier, dan is iedereen echt betrokken.

UH_A1: En de ambitie is gewoon hoog, er staat altijd veel op de agenda. En aan de andere kant willen ze volgens mij ook wel van iedereen wat op de agenda hebben staan.

UH_B1: Ja soms willen we heel veel, we zijn heel ambitieus, echt waar. Maar soms moet je ook even denken van: ja oke, het kost even wat langer tijd. Dus niet alles ten koste van. Being

critical

Being critical about one’s own operations, and on others

Deductive SS_A3: Nou wel heel kritisch ja. Het is wel zo dat je met een goed verhaal moet komen. Je komt er niet met een mooi verhaal mee weg. Maar iedereen is er zich wel van bewust en wil het zelf ook. Niemand wil het met een mooi verhaal doordrukken dus die sfeer is ook wel gewoon zo.

3

UH_B1: Ik hou van kritische mensen maar ik vind dat ook bij je functie horen. Gewoon kritisch zijn. En dat wil zeggen dat je kunt zeggen wat er minder goed gaat. Dus op het juiste moment goede feedback geven.

N_B1: Er wordt ook wel kritisch gekeken wat voor hier belangrijk is. Wat willen we en wat voor doel heeft het om iets uit te zoeken. Je kan wel heel veel werk stoppen om iets uit te zoeken maar dan is het wel belangrijk dat je je afvraagt of het voor ons relevant is om uit te zoeken.

Enthusiasm Enthusiasm to work on the VBHC project

Deductive SS_A1: Ik denk dat door dat enthousiasme blijven mensen wel verbonden. Dat gedeelde doel, dat zij dan toch wel steeds die patiënt naar voren haalt en het enthousiasme wat ze uitstraalt, dat het leuk is om naar je eigen cijfers te kijken en dat je het samen probeert te doen. Dat heeft wel zijn positieve effect op de groep, want daardoor blijven mensen ook komen. Ze vinden het ook gewoon oprecht leuk om mee te doen.

SS_A2: Wat wel goed gaat is dat het heupteam wel een heel enthousiast team is. Als je dan bij zo’n bijeenkomst zit, waar iedereen erbij komt, dus vanaf de fysio tot en met de orthopeed, dan is er wel heel veel inbreng. Dus iedereen denkt wel mee, en er worden ook wel clubjes om dingen uit te zoeken bijvoorbeeld.

N_B1: Daar heb je wel een aantal persoonlijkheden voor nodig die dat ook doen. En naar mijn gevoel hebben we vooral in die twee vooral heel erg. Dus andere teamleden worden daardoor geënthousiasmeerd. Als je een enthousiast iemand hebt en die kan daar enthousiast over vertelt dan word je daar zelf ook enthousiast van. Dus dat is wel heel belangrijk dat je die hebt. Ownership Taking ownership

of the care path and the VBHC project

Deductive N_A1: Eigenlijk is dat voorwaardelijk he, je moet een eigenaar hebben binnen de club die draagvlak heeft.

UH_B1: Ik denk dat je vooral hebt dat je eigenaar moet zijn van een actie. Dat dat steeds beter wordt. Soms is iets niet gedaan dat ik denk van hmm, dat moet de volgende keer echt

gebeuren. Of (project leider) en ik geven aan: wat heb je van ons nodig. Dus op die manier proberen we dan ook iemand ertoe aan te zetten dat iemand iets gaat bekijken. Eventueel met ondersteuning van ons. Dus we proberen wel elke keer te zeggen wat iedereen gedaan heeft. Team characterist ics Coopera tion Cooperatio n between team members Collaboration between team members to work

Deductive SS_A1: Volgens mij zijn er nu wel een aantal dingen echt afgesproken wat in gezamenlijkheid ook wel echt opgepakt wordt. Bijvoorbeeld zo’n fysio stukje die bij de fysiotherapeut wordt neergegooid van: regel dat. Nee, doe dat samen met een orthopeed. Infecties bekijken dat was dan één orthopeed die dan niet in het team zit, die heeft een specifiek aandachtspunt infecties,

4 on the VBHC

project

pak dat samen met de verpleegkundig specialist op. Dus daarin wordt wel meer in koppeltjes gewerkt om dingen op te pakken. Dat vind ik heel mooi.

SS_B1: En wat in mijn ogen beter kan in het borstkankerteam is dat ze toch meer die gemeenschappelijkheid zien. Dat ze het toch echt gezamenlijk zien, dat ze gezamenlijk de uitkomsten van die patiënt maken.

Input team members

Input from all team members in VBHC meetings

Deductive SS_A1: Ik denk toch wel, niet alleen maar de input vanuit de orthopeden maar toch ook echt wel de input van de teamleden die te maken hebben met de zorg voor dat niet operatieve stuk. En daar zou ik graag wel de teamleden voor willen uitnodigen om daar ook hun zegje over te doen.

MS_A2: Bij VBHC zit iedereen er vanuit zijn eigen specialiteit en vanuit hier levert iedereen zijn input in het meedenken. Dat ligt er dus heel erg aan waar het over gaat.

MS_B2: Ja dat gewoon iedereen zijn input mag geven. Er is niet iemand die de rest

overschaduwt ofzo. Als je elkaar niet kunt aanspreken of überhaupt je mond niet durft open te doen, dan kan je ook niets verbeteren. Want dan kan input wegblijven die nodig is om

besluiten te maken. Multidiscip linary team VBHC team with different disciplines from each part of the care path

Inductive MS_A1: Het goede is dat je met verschillende afdelingen overkoepelend werkt. Dat je niet alleen als één afdeling iets uitwerkt. Dat is een beetje het grote goed van dit soort zorgpaden. UH_B1: Dat we met diverse disciplines naar het zorgpad kijken. Want je bent allemaal een schakel in die keten en daarmee draai je ook allemaal aan de knoppen zeg maar, het proces voor de patiënt. Door gezamenlijk te kijken kijk je ook over de muren van de eigen discipline heen en zie je ook: goh als ik aan dit knopje draai heeft dat misschien wel effect voor dat. SS_B2: Het voordeel is dat je op het gebied van inzicht een heel volledig beeld hebt van wat is goede zorg. Dus een ieder kan vanuit zijn eigen rol, dus de verpleegkundige, de chirurg, de internist, kan op het eigen stukje in het zorgpad van de patiënt, dus dat je geopereerd wordt, dat je vooraf wel of niet chemo krijgt, of achteraf wel of geen chemo, hoe je langs dat zorgpad begeleid wordt door een verpleegkundig specialist bijvoorbeeld. Een ieder kan daarin zijn eigen stukje zorg vertegenwoordigen. Dus dat maakt denk ik het inzicht heel scherp en heel volledig, en daarmee staat de patiënt in die zin centraal, zonder dat ie er echt bij is. Door het multidisciplinair te doen staat de patiënt centraal. Dat is denk ik heel belangrijk.

5 Team

climate

Clarity Transparency and openness of the team’s goals and expectations of team members

Deductive MS_A2: Ja we kunnen heel goed met elkaar communiceren. (…) We zijn daar wel heel druk met samen kijken naar het grote plaatje. En er is geen frictie. Mensen hebben een mening. Dus het is ook niet altijd gezellig. Het gaat soms ook wel helder of duidelijk. Maar het gaat veel meer over standpunten helder maken. De belangen zijn niet altijd hetzelfde.

UH_B1: Dus behoefte afstemmen zeker maar ook heel duidelijk zijn in waar we naartoe gaan. Dus zeggen wat ik verwacht en wat verwacht de organisatie van jou als we werken met VBHC? Dus ook die verwachtingen duidelijk benoemen. En dat geldt voor iedereen. Ook wel heel erg resultaatgericht werken. Je moet durf hebben door te zeggen van joh: dit is wat we met elkaar afgesproken hebben en dit is wat we nog moeten doen. Dus goede afspraken met elkaar maken waar we met elkaar naar toe willen.

MS_B1: Als wij vergaderen dan kunnen we echt zeggen waar het op staat zonder er doekjes om heen te winden. Er is een hele open sfeer en dit komt mede omdat we al zo lang

samenwerken. Mensen zeggen soms niet even attent iets maar er wordt wel zonder ergens doekjes om heen te winden waar iemand naar zou moeten kijken.

Safety A safe team environment where each team members feels free to say what they want to say

Deductive MS_A2: Iedereen kan zeggen wat hij wil en als iemand in de minderheid is wordt hier ook wel naar geluisterd. Daarmee valt of staat bijna alles. Wat je wil is dat je kan zeggen wat je wil omdat daar ook soms goede ideeën vandaan komen. Meedenken over hoe gaan we dat dan aanpakken. Als je niet open gekke dingen kan roepen is dat dodelijk voor de creativiteit. Wat je wel merkt is dat de anderen, heel goed hun mening kunnen Ventileren. En dat is ook wel iets wat ik dan moet doen, anders krijg ik geen kans. Dus je moet wel een beetje durven.

UH_B1: Dus mensen moeten zich veilig voelen. Veiligheid is denk ik de basis. Als je je veilig voelt, dan durf jij ook als zaken in het proces niet goed gaan durf je dat te benoemen. Maar als jij iets niet goed ziet gaan en als je daar wat van zegt en denkt dat mensen boos op je worden dan denk je wel 10 keer na voordat je dat gaat zeggen. En dat is natuurlijk kwalijk. Dat kan niet. Team feeling A feeling of togetherness among team members

Deductive SS_A2: Voor mijn gevoel is het ondertussen wel echt meer een team geworden, een VBHC team. Natuurlijk komen ze vanuit hun eigen discipline samen, maar het voelt wel alsof ze wel echt samen.. Ik merk ook dat niet alleen de specialisten het woord hebben, maar dat iedereen wel zijn zegje durft te doen ook. Verpleegkundigen, fysiotherapeuten, noem maar op, komen wel duidelijk met inbreng. Dus er wordt wel gelijkwaardig over gepraat. Het voelt voor mij wel dat het gewoon echt een team ondertussen geworden is.

6

SS_B1: Ik vind toch dat iedereen daar heel erg vanuit zijn eigen discipline zit. En

samenwerking in die zin naja, niet heel duidelijk uit de verf komt. Dat vind ik daar toch wel kenmerkend. Ik vind het toch wel een groep individuen die daar zit.

Project characterist ics VBHC charac-teristics

Info VBHC Information about VBHC

Inductive MS_A2: De hele insteek volgens mij is dat VBHC er voor bedoeld is om te kijken naar de beste zorg voor het minste geld. Waarbij best dan gefocust is op de waarde voor de patiënt. Dus ik denk dat je met zijn allen kijkt naar het totale traject. Dus bij Heup gaan we kijken hoe kunnen die mensen van verschillende specialistische gebieden samenwerken maar ook inhoudelijk kijken naar de beste zorg.

SS_A2: Nou voornaamste dat we met zijn allen, dat zo’n team zich heel bewust is van het hele proces, dus van de hele kwaliteit eromheen, wat ze aan het doen zijn. Dat ze daar heel bewust mee bezig zijn en ook kritisch durven nadenken over hoe het proces, bijvoorbeeld rond heupartrose, eruit ziet en ook bereid zijn om daarin veranderingen te maken. Ik denk dat dat, als dat eenmaal geïntegreerd is, dat dat al heel erg fijn is, in zo’n team.

N_B1: Wat ik er vooral onder versta is dat je met elkaar kijkt naar welke verbeteringen je kunt doorvoeren. Dus het leren van elkaar. En ook het eerlijk zijn. Je gaat wel echt met cijfers vergelijken. Results VBHC Organizational results following from VBHC initiatives

Inductive N_A1: Nou, als je gaat rekenen met managementinformatie, laten we daar eens bij beginnen, dan zijn we heel succesvol, want we hebben heel veel ligdagen ingeleverd. Dat is heel veel geld. En met dat hele vele geld doen we twee heupen in plaats van één.

SS_A3: Er gebeurt best veel. Zoals je in het boekje met resultaten kan zien. Dat is een heel boekje over Medigroup met alle resultaten van de eerste periode dat we VBHC hebben gedaan Info

carepath

Information about all parts of the care path

Deductive SS_A2: Voordelen zijn natuurlijk dat iedereen wordt gehoord, dus dat indicatoren op alle niveau’s zijn. Alle betrokkenen eigenlijk van het hele zorgtraject waar een patiënt eigenlijk langskomt.

UH_B1: Je hebt gewoon te maken met een zorgpad. Je hebt de patiënt die doorloopt een heel proces waarbij je heel multidisciplinair aan het werk bent. Één van de belangrijkste ambities die wij als borstcentrum maar ook als ziekenhuis hebben is dat de patiënt vloeiend door dat zorgpad heen moet lopen. Daarin ben je dus heel erg van elkaar afhankelijk waar je in dat proces zit en dan moet je dus weten, wij hebben het hele zorgpad besproken, wat iedereen daarin doet. Als je dat niet weet van elkaar, dat kan niet. Dus je moet geïnformeerd wat de radioloog op welk moment doet, de chirurg, wat doet de geriater in het zorgpad.

7 Medigroup wide Information about Medigroup and the connection with Medigroup

Deductive MS_B2: Nou het is wel prettig, om in ieder geval jezelf te kunnen spiegelen aan de rest van het Medigroup. Kijken of dat allemaal.. ja of daar gewoon geen uitschieters zijn. We hadden die ligdagen, nop, hoeveel materialen, hoeveel scans je doet en al dat soort dingen. Dan leer je hoe we ons verhouden ten opzichte van de rest van Nederland. Dat is wel fijn om dat in één keer zo te hebben, dat je kunt rondvragen in andere centra: hoe doen jullie het nou? Het is handig als zo’n team daar gewoon regelmatig contact over heeft met andere centra.

N_B1: Het mooie vind ik dan, in deze constructie met de Medigroup ziekenhuizen is dat je van elkaar leert. Je kunt intern natuurlijk van elkaar leren en naar elkaar kijken maar het is ook heel leuk om extern te kijken om daar het proces van heel anders is opgezet. Daar kun je heel veel