• No results found

Celebrate Pryford

In document in B eweging B uurtverenigingen (pagina 66-69)

5. b uurtorganiSatie in het

5.5 Celebrate Pryford

Introductie en doelstelling

Celebrate Pryford is opgezet door de cricketclub in Pryford (onderdeel van Woking Borough Council). In Figuur 13 is te zien waar het evenement plaatsvindt. Na de Olympische spelen van 2012 hebben we besloten om hetzelfde wielerevenement te blijven organiseren (10). Toen kwam de wielertocht door het dorp Pryford. Het is nu dus drie keer opnieuw georganiseerd. Het is nu een amateur race waarbij ongeveer 25 000 mensen mee kunnen doen. Op die dag wordt er van alles georganiseerd.

Er was groot scherm om naar de professionele wielrenners te kijken, verschillende eettentjes, een speeltuin voor kinderen, drinken en zo voort. Veel mensen rijden voor een goed doel. Het aantal aanmeldingen stijgt ieder jaar weer. Ook doen er ongeveer 150 tot 200 professionele wielrenners mee, waaronder de zeer bekende als Bradley Wiggins, de winnaar van de Tour de France van 2013. Tijdens de Olympische spelen kwamen er ongeveer twee miljoen mensen bij het parcour vanaf Londen door de Surrey Regio. Afgelopen keer was het wat regenachtig, maar de opkomst was Het moet bij uitstek een evenement zijn van de gemeenschap voor de gemeenschap (10). Het doel is dan ook het betrekken van zo veel mogelijk mensen en laten zien dat het vooral leuk is om een bijdrage te leveren. Het organiseren van dit evenement is mogelijk doordat burgers zich organiseren.

Menselijk kapitaal en manier van organiseren

In eerste instantie was het niet moeilijk om de gemeenschap te betrekken (10). De moeilijkheid zat hem meer in het regelen van voldoende vrijwilligers voor de dag zelf. De belangrijke tip was dan ook een zo breed mogelijke coalitie vormen van organisaties (10). Hierdoor krijg je meer voor elkaar. Denk hierbij aan de scouts, kerkgemeenschappen, scholen en lokale ondernemers. Wat hierbij helpt is zo min mogelijk buiten de gemeenschap op regelen, dus weinig zaken uitbesteden.

Figuur 12. Ligging Celebrate Pryford (naar: National Geographic, z.j.). Woking

Celebrate Pryford Pryford

Door de veranderende demografie werd het als belangrijk geacht om ook jongeren te betrekken (10). Inzetten op gemeenschapsgevoel zorgt voor meer betrokkenheid en dus meer mensen om zaken voor elkaar te krijgen.

Factoren van invloed op primair proces

Wat betreft financiën wordt gesteld dat commerciële ondersteuning essentieel is bij voor het sla-gen van een soortgelijk evenement (10). Onderneminsla-gen die benaderd worden, moeten duidelijk worden gemaakt wat ze hieraan hebben. Er moet veel advertentieruimte zijn in de nieuwsbrief, maar ook mogelijkheid tot het maken van reclame tijdens het evenement zelf.

Hoewel het idee is ontstaan vanuit de cricketclub is het nu een aparte organisatie (10). Meerde-re personen vanuit verschillende organisaties hebben zich hierbij aangesloten. Daarnaast nemen organisaties als de kerk en de lokale scouts de verantwoordelijk van bepaalde onderdelen op zich. Afgelopen keer waren er minder bijeenkomsten nodig, aangezien het al voor de 3e keer wordt georganiseerd. Het was dus al vrij duidelijk waar de verantwoordelijkheden zouden komen te lig-gen. De voorzitter had dus vooral individuele afspraken om te kijken hoe de zaak erbij lag. Deze duidelijkheid wat betreft verantwoordelijkheden heeft er ook voor gezorgd dat de besluitvorming soepel liep (10).

Er is veel gedaan aan communicatie (10). Er zijn posters en banners in het dorp geplaatst, billboards gereserveerd en flyers verspreid. Lokale ondernemingen die sponsorden hebben mee-gewerkt door poster op hun ramen te plakken. Ook is er gebruik gemaakt van sociale media. Toch kan dit wat betreft respondent 10 beter.

Over de verhouding met de lokale overheid en de organisatie die het evenement tijdens de Olympische spelen heeft georganiseerd is respondent 10 erg te spreken. Zo hebben ze noodplan-nen kunnoodplan-nen hergebruiken en veel tips en informatie ontvangen. De Woking Borough Council en Surrey County Council zien veel meerwaarde in de organisatie van dit soort evenementen en ondersteunen dit dus. Naast de communicatie met overheden is er intensief samengewerkt met de

kerkgemeenschap, lokale scouts en ondernemers, in de vorm van een coalitie.

5.6 Conclusie

Ook in het Verenigd Koninkrijk hebben de buurtgerichte organisaties als doel het verhogen van de leefbaarheid. Hierbij ligt de focus niet alleen op fysieke verbeteringen, maar vooral ook op het verhogen van saamhorigheid in de buurt.

Er wordt naar deze doelstelling gestreefd door het organiseren van actieve buurtbewoners, menselijk kapitaal. De organisaties proberen dit menselijk kapitaal te vergroten door buurtbewo-ners persoonlijk te benaderen met de vraag of ze een bijdrage willen leveren. Daarnaast worden er evenementen georganiseerd met als doel de samenhorigheid en betrokkenheid te vergroten.

De bewoners organiseren zich op verschillende manieren om succesvol te kunnen zijn in het ver-groten van de leefbaarheid in hun omgeving. Zo zijn er voorbeelden waar informele maandelijks bijeenkomsten worden georganiseerd waarbij er initiatieven worden geopperd voor een betere buurt en die worden vervolgens uitgevoerd bij voldoende animo. Ook hier ligt de focus op het or-ganiseren van evenementen voor de gemeenschap, aangezien samenhorigheid en betrokkenheid onderdeel van de doelstelling is. Tot slot organiseren buurtbewoners zich op het moment dat ze inspraak willen bij planningsvraagstukken.

Hierbij maken de organisaties gebruik van financieel kapitaal. Dit wordt verkregen door con-tributie van buurtbewoners, sponsoring van (lokale) bedrijven en bij een concrete uitgave door middel van crowdfunding.

De besluitvorming wordt over het algemeen gedaan door het bestuur zelf, maar in overleg met de buurt. De communicatie verloopt door middel van de buurtkrant, nieuwsbrief, mail en persoonlijk contact.

Er wordt vrij intensief samengewerkt met andere actoren als omliggende en/of geografisch overlappende maatschappelijke organisaties (kerk, scholen, sportverenigingen) en de lokale over-heid. Hierbij ligt de focus op het vormen van coalities om zo meer slagkracht te krijgen en het beschikbare menselijk kapitaal te vergroten. De lokale overheden in het Verenigd Koninkrijk zijn bezig om gemeenschappen meer te faciliteren en stimuleren door belemmeringen voor participa-tie te verminderen en verschillende partijen met elkaar in contact te brengen.

In document in B eweging B uurtverenigingen (pagina 66-69)