• No results found

Case bespreking: ondernemerswaarden

In document Het nieuwe veehouden: ontwerpateliers (pagina 83-86)

Bijlage 5 Drie voorbeeld draaiboeken voor case-besprekingen

3 Case bespreking: ondernemerswaarden

Past de ambitie voor mijn onderneming bij mijn waarden als ondernemer?

Doel

• De ondernemer die de case inbrengt inzicht geven in zijn eigen ondernemerswaarden en in de mate waarin zijn ambitie aansluit bij die waarden of juist niet.

• Onderzoeken hoe de ambitie meer te laten aansluiten bij de waarden van de ondernemers zodanig dat de waarden de ambitie versterken.

• Leren van elkaars ervaringen door die met elkaar delen en te verrijken.

Vooraf

Spreek vooraf af wie de case zal inbrengen. Een case bespreking duurt tussen de 1,5 en 2 uur. De meeste groepen kunnen maximaal twee cases op een geconcentreerde manier bespreken tijdens één bijeenkomst..

Een methode in 7 stappen

1. Ieders ondernemerswaarden op tafel 15 tot 20 minuten

Alle groepsleden en de case inbrenger vullen de vragenlijst22 over ondernemerwaarden in. Op basis daarvan maken de deelnemers een keuze welke waarde oriëntatie het dichts bij hen ligt. Deze keuze delen zij met de groep voorzien van een korte toelichting.

3 waarde

oriëntaties

Afbeeldingen Verdeling

uit

meerkeuze

vragen in

Eerste

voorkeur

op basis

van

toelichting

Deugd

………… %

Nut

………… %

Rechten

en

plichten

………… %

100%

2. Case op tafel 5 tot 10 minuten

Case inbrenger vertelt zijn wat zijn ambitie is: a. Wat ziet hij voor zich als einddoel?

b. Welke ambities heeft hij nog meer afgewogen? c. Hoe ziet het bedrijf er nu uit?

d. Waarom wil hij het anders?

e. Hoe wil hij de realisatie aan gaan pakken? f. Hoe ver is de realisatie gevorderd? g. Wat lukt en wat niet?

3. De ambitie bevragen 10 tot 15 minuten

Groepsleden bevragen de case inbrenger om de ambitie te doorgronden. Waar gaat het nu echt om? Wat zijn de afwegingen van de ondernemer voor deze keuze? Wat wil hij echt bereiken, voor

Doel is om een alle lagen in de ambitie te doorgronden: doel, middel, motivatie, aanleiding, context, structuur, realisatieplannen en succes en faal factoren.

4. De waarden bevragen en vergelijken 10 tot 15 minuten

De groepsleden stellen open vragen om de waarden oriëntatie van de case inbrenger te verdiepen, te toetsen en aan te scherpen.

Hulpvragen zijn:

o Waarom ben je boer/ondernemer?

o Wat is voor jou de optimale productie per dier en waarom? o Hoe kijk je aan tegen jouw stal in het landschap?

o Hoe kijk je aan tegen burgers op je bedrijf?

Daarnaast kunnen groepsleden vragen stellen over de waarden oriëntatie van de case inbrenger in relatie tot die van henzelf of van andere groepsleden:

o Met wie verwacht je dat je als eerste ruzie krijgt?

o Hoe zou een nuts/deugd/rechten en plichten ondernemer hier over denken/mee omgaan?

5. De synergie of gap tussen waarden en ambitie 10 tot 15 minuten

Op basis van de vragen en antwoorden over de ambitie en de waarden oriëntatie van de case inbrenger vormt iedere deelnemer zich een beeld of en hoe de waarden van de ondernemers en zijn ambitie met elkaar in lijn liggen. Waar is dat wel het geval en waar niet en welke consequenties heeft dat of kan dat hebben in de realisatie van de ambitie.

Alle deelnemers delen hun beeld met de groep. De case inbrenger geeft na het aanhoren van de verschillende beelden aan wat hem meer/minder aanspreekt, waar hij iets mee kan of juist niet

6. Dialoog over hoe verder 15 tot 20 minuten

Met welke vragen zit de case inbrenger? Hoe kan hij zijn ambitie beter laten aansluiten bij zijn waarden? Of hoe kan hij zijn ambitie nog verder verstreken op basis van zijn waarden? Hoe kunnen zijn waarden hem helpen bij zijn realisatieplannen? Groepsleden kunnen feedback geven, advies geven, eigen ervaringen in brengen, kennis delen en samen brainstormen.

7. Nabespreking 15 tot 20 minuten

Wat neemt de case inbrenger mee uit de bijeenkomst?

Wat nemen anderen er uit mee? Hoe hebben de waarden oriëntaties van de verschillende groepsleden zich tijdens de bijeenkomst verdiept of ontwikkeld?

Dialoog over wat anderen mee nemen: feedback geven, advies, eigen ervaringen of kennis inbrengen.

Aandachtspunten voor begeleiders

Ad vooraf Voor case besprekingen is een groep tussen de 4 en 7 personen heel werkbaar. Met dit aantal is er voldoende variatie in inbreng en kunnen alle deelnemers een actieve rol spelen.

Ad1 Doel is om alle deelnemers bewust te maken van hun eigen waarden oriëntatie zodat zij die kunnen vergelijken met die van de case inbrenger. Door die vergelijking ontstaat een dieper inzicht in de waarden oriëntatie op zich en op hun eigen waarden oriëntatie en die van de andere groepsleden.

Ad 2 Als de case inbrenger vertelt dan luistert de groep. Vragen stellen gebeurt pas nadat de case inbrenger zijn verhaal heeft afgerond. Zo kan de groep zien wat de case inbrenger belangrijk vindt en wat niet.

Ad 3 Het is van belang dat de groepsleden hun vragen zo open mogelijk stellen aan de case inbrenger. Wat het groepslid ziet of denkt is in deze fase nog niet van belang. Het gaat er immers om te achterhalen wat de case inbrenger nastreeft. De vragenrondes zijn géén discussie rondes. Doel is de ambitie of waarden van de case inbrenger te onderzoeken, begrijpen, verdiepen en toetsen.

Ad 4 In deze vragen ronde mogen mensen hun persoonlijke waarden oriëntatie gebruiken om het verschil of de overeenkomst met die van de case inbrenger te duiden. Eerste doel is steeds om de case inbrenger beter te begrijpen. De vragen gaan dus over de case en de case inbrengen en niet over de andere groepsleden. Daarvoor is in de nabespreking ruimte.

Ad 5 Het kan goed zijn om de deelnemers hun beeld op papier te laten zetten, zodat de case inbrenger in alle rust de beelden van de anderen over hem nog eens kan nalezen. Ad 6 In deze stap is het juist de bedoeling om ervaringen en ideeën van iedereen in te brengen

en daar naar elkaar toe op te reageren zodat adviezen, kennis en ervaring zo rijk mogelijk worden. Hierdoor krijgt de case inbrenger een grote variatie aan oplossingsrichtingen en mogelijkheden mee.

Ad 7 Ook degenen die geen case inbrengen kunnen veel uit de case besprekingen halen voor hun eigen praktijk. Door daar in de nabespreking naar te vragen worden de verkregen inzichten expliciet en kunnen ze worden aan gescherpt en verrijkt door de andere deelnemers.

In document Het nieuwe veehouden: ontwerpateliers (pagina 83-86)