• No results found

Case bespreking: EN/EN duurzaamheid

In document Het nieuwe veehouden: ontwerpateliers (pagina 76-79)

Bijlage 5 Drie voorbeeld draaiboeken voor case-besprekingen

1 Case bespreking: EN/EN duurzaamheid

Voor duurzaam ondernemen zijn vaak meer partijen nodig: hoe pak je dat aan?

Doel

• De ondernemer die de case inbrengt inzicht geven in: o Zijn opvattingen ten aanzien van duurzaamheid

o Verbreden van die opvattingen richting duurzaamheid voor boer, burger, dier en milieu o Vertalen van die verbreding naar de ambitie van de ondernemer

o Zoeken naar mogelijkheden voor synergie tussen de verschillende aspecten van duurzaamheid aansluitend bij de ambitie van de ondernemer

• Leren van elkaars ervaringen door die met elkaar delen en te verrijken.

Vooraf

Spreek vooraf af wie de case zal inbrengen. Een case bespreking duurt tussen de 1,5 en 2 uur. De meeste groepen kunnen maximaal twee cases op een geconcentreerde manier bespreken tijdens één bijeenkomst..

Een methode in 6 stappen

1. Case op tafel 5 tot 10 minuten

Case inbrenger vertelt zijn wat zijn ambitie op het gebied van duurzaamheid is: a. Wat ziet hij voor zich als einddoel?

b. Waarom duurzamer? c. Waarin duurzamer?

d. Hoe ziet het bedrijf er nu uit?

e. Hoe wil hij de realisatie aan gaan pakken? f. Hoe ver is de realisatie gevorderd? g. Welke kansen ziet hij?

h. Weke moeilijkheden?

2. De ambitie bevragen 10 tot 15 minuten

Groepsleden bevragen de case inbrenger om de ambitie te doorgronden. Waar gaat het nu echt om? Wat zijn de afwegingen van de ondernemer voor deze keuze? Wat wil hij echt bereiken, voor zijn bedrijf? Welke argumenten heeft hij daarvoor?

Doel is om een alle lagen in de ambitie te doorgronden: doel, middel, motivatie, aanleiding, context, structuur, realisatieplannen en succes en faal factoren.

3. Duurzaamheid bevragen 10 tot 15 minuten

Groepsleden bevragen de case inbrenger specifiek op zijn ambitie in duurzaamheid. Het 4 D model dient daarbij als referentie kader.

Bij duurzame ontwikkeling is sprake van een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen. Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen zijn duurzaam.21 Invulling geven aan een duurzaamheid in deze brede zin vraagt om een kader. In het 4D model worden de vier dimensies van duurzaamheid in de veehouderij

uitgediept en met elkaar in verband gebracht.

21

BOER

MILIEU

DIER BURGER

4D model

Door te streven naar synergie tussen de vier dimensies ontstaan integrale duurzaamheidplan met een win/win impact voor boer, burger, dier en milieu.

Doel is het beeld van duurzaamheid van de case inbrenger specifiek te krijgen en te toetsen aan het 4D model.

4. De 4D analyse 10 tot 15 minuten

Op basis van de vragen en antwoorden over de ambitie in duurzaam van de case inbrenger vormt iedere deelnemer zich een beeld van wat de case inbrenger op het gebied van duurzaamheid wil bereiken en welke kansen voor verbreding en synergie hij laat liggen. Op basis daarvan beschrijft iedere deelnemer in zijn eigen woorden de huidige ambitie en de mogelijke ambitie na toepassing van het 4D model.

Alle deelnemers delen hun beeld met de groep. De case inbrenger geeft na het aanhoren van de verschillende beelden aan wat hij herkent en wat niet en welke verbreding en synergie hij verder wil onderzoeken met de groep

5. Dialoog over hoe verder 20 tot 25 minuten

Met welke vragen zit de case inbrenger? Hoe kan hij zijn ambitie in duurzaamheid versterken door meer of alle aspecten van duurzaamheid mee te nemen? En hoe kan hij synergie tussen de verschillende aspecten bewerkstelligen? Zodat zijn ambitie oplevert voor mens, dier, milieu en onderneming? Groepsleden kunnen feedback geven, advies geven, eigen ervaringen in brengen, kennis delen en samen brainstormen.

6. Nabespreking 10 tot 15 minuten

Wat neemt de case inbrenger mee uit de bijeenkomst? Wat nemen anderen er uit mee?

Dialoog over wat anderen mee nemen: feedback geven, advies, eigen ervaringen of kennis inbrengen.

Aandachtspunten voor begeleiders

Ad vooraf Voor case besprekingen is een groep tussen de 4 en 7 personen heel werkbaar. Met dit aantal is er voldoende variatie in inbreng en kunnen alle deelnemers een actieve rol spelen.

Ad1 Als de case inbrenger vertelt dan luistert de groep. Vragen stellen gebeurt pas nadat de case inbrenger zijn verhaal heeft afgerond. Zo kan de groep zien wat de case inbrenger belangrijk vindt en wat niet.

Ad 2/3 Het is van belang dat de groepsleden hun vragen zo open mogelijk stellen aan de case inbrenger. Wat het groepslid ziet of denkt is in deze fase nog niet van belang. Het gaat er immers om te achterhalen wat de case inbrenger nastreeft. De vragenrondes zijn géén discussie rondes. Doel is de ambitie of en de opvatting over duurzaamheid van de case inbrenger te onderzoeken, begrijpen, verdiepen en toetsen.

duurzaamheid. De deelnemers stellen als het ware een nieuwe ambitie in duurzaamheid voor.

Ad 5 In deze stap is het juist de bedoeling om ervaringen en ideeën van iedereen in te brengen en daar naar elkaar toe op te reageren zodat adviezen, kennis en ervaring zo rijk mogelijk worden. Hierdoor krijgt de case inbrenger een grote variatie aan oplossingsrichtingen en mogelijkheden mee.

Ad 6 Ook degenen die geen case inbrengen kunnen veel uit de case besprekingen halen voor hun eigen praktijk. Door daar in de nabespreking naar te vragen worden de verkregen inzichten expliciet en kunnen ze worden aan gescherpt en verrijkt door de andere deelnemers.

In document Het nieuwe veehouden: ontwerpateliers (pagina 76-79)