• No results found

Aantrekkelijkheid regio

Afbeelding 7.1 Camping classificatie

Het model van J. von Thünen, gebaseerd op landgebruik, is geïntegreerd in het model in de bepaling van de afstand tussen de woonplaats en de keuze voor een verblijf in een bepaalde stad. De keuze voor een bepaalde activiteit moet in evenwicht zijn met de af te leggen relatieve afstand. Mensen moeten bereid zijn voor de activiteit een afstand af te leggen. Deze afstand zal leiden tot de keuze voor wel of geen overnachting.

Het model van A. Weber is gebruikt om de afstand van de activiteit tot de overnachtingsmogelijkheid te bepalen. Hier geldt in het geval van een stadscamping dat de activiteit bepalend is en de stadscamping een overnachtingsmogelijkheid dichtbij. De afstand en kosten tussen de activiteit en stadscamping moeten minimaal zijn voor de meeste bezoekers van een stadscamping.

Input van het model van W. Christaller is gebruikt voor de materiële effecten die het model met zich meebracht naast de abstracte beschrijvingen. De gebieden die een stadscamping bedienen mogen overlappen, enerzijds omdat mensen uit meerdere plaatsen gebruik zullen maken van de stadscamping en anderzijds omdat mensen op die manier in de gelegenheid zijn door te reizen naar de volgende stadscamping.

Wat zichtbaar is in het model, zoals opgesteld voor dit onderzoek, om de camping te classificeren tussen een stadscamping en een traditionele camping en een geschikte locatie te kiezen, is dat niet in alle gevallen gekozen hoeft te worden voor de kleine afstand en minimale plaats, tijd en prijsbepaling. Maar dat een minimale afstand van belang is om bezoekers aan de stad tot overnachten over te halen omdat de afstand tot thuis te groot is voor een dagbezoek.

Vandaar de centrale rol van afstand in dit model. Met de stelling van afstand als onafhankelijke variabele kan onderscheid gemaakt worden tussen een traditionele camping,

73

gelegen verder van de stad buiten de gemeentegrenzen, en een stadscamping, gelegen dichtbij het stadscentrum binnen de gemeentegrenzen.

In afbeelding 7.1 zijn de aspecten camping, activiteiten en woonplaats/vorige bestemming tegenover elkaar geplaatst met afstand als onafhankelijke variabele. Het aspect activiteiten is daarbij de meest bepalende factor in het model. Mensen zullen een afweging maken aan de hand van de afstand om voor een bepaalde activiteit een overnachting te plannen (op een camping of in een andere accommodatie). Persoonlijke keuzes en kenmerken van de activiteit en camping zullen mede bepalen in hoeverre men bereid is een bepaalde afstand af te leggen. Hierbij wordt gesproken van de relatieve afstand waarbij bereikbaarheid een belangrijk punt vormt.

Over het algemeen zal de afstand tot de activiteit en de camping groot genoeg moeten zijn om een overnachting in te plannen en niet op en neer te reizen terwijl de afstand van de camping tot de activiteit klein genoeg moet zijn om enerzijds de activiteit te ondernemen en anderzijds de camping als overnachtingsmogelijkheid te gebruiken ten behoeve van de activiteit.

De activiteiten zullen verschillen tussen een traditionele camping en een stadscamping. Voor een stadscamping zullen de activiteiten hoofdzakelijk gericht zijn op de stad terwijl een traditionele camping meer gericht is op overige activiteiten die voornamelijk buiten het stadscentrum plaatsvinden. Een traditionele camping zal daarbij voornamelijk de kenmerken van de camping als uitgangspunt nemen terwijl voor een stadscamping de activiteiten centraal zullen staan en de camping als mogelijkheid om te overnachten gezien kan worden.

Concluderend hieruit kan gesteld worden dat een stadscamping moet draaien op het activiteitenaanbod in het stadscentrum terwijl een traditionele camping intern voldoende aanbod moet hebben. Een stadscamping moet zorgen voor stadsbezoek terwijl het hoofddoel van een traditionele camping het trekken van campinggasten betreft.

7.3 Continuüm stadscamping en traditionele camping

In afbeelding 7.2 zijn de kenmerken van een stadscamping en een traditionele camping weergegeven in een continuüm, waarbij de nummering een hiërarchie aangeeft waarbij nummer 1 het grootste effect zal hebben en nummer 10 relatief het minste effect op de uitstraling van de camping. Deze hiërarchie kan per stad verschillen, voornamelijk afhankelijk van het beleid met betrekking tot de stad en toerisme. Het continuüm is gebaseerd op het empirisch deel van dit onderzoek.

Het continuüm kan gezien worden als zijnde een weegschaal waarbij de keuze voor meerdere kenmerken aan één kant van de weegschaal zijn uitwerking zal hebben op de uitstraling van de camping naar de kant waarop de weegschaal zal afwegen. Een keuze voor kenmerken uit beide schalen zal een camping opleveren zonder duidelijke uitstraling van oftewel een stadscamping oftewel een traditionele camping, dat ook voor de potentiële bezoekers tot verwarring zou kunnen leiden. Ook kan een camping op die manier een zeer verschillende doelgroep aanspreken dat niet in alle gevallen een positieve uitwerking kan hebben, waardoor mensen ervoor kunnen kiezen geen herhaalbezoek te brengen en negatieve mond-tot-mond reclame kunnen opleveren.

75

7.4 Toeristisch aanbod Nijmegen

In deze paragraaf zal beschreven worden op welke maniet de gemeente Nijmegen gebruik maakt van citymarketing om het toerisme in de binnenstad te stimuleren en welke betekenis dit heeft voor het toerisme in de stad. Daarna zal de betekenis van de stadscamping voor de stad en voor het toeristisch aanbod beschreven worden.