• No results found

2 BEGRIP ‘REDELIJKHEID’

3 TOETSING VAN TARIEVEN

3.4 DE CALL SETUP

3.4 DE CALL SETUP

28 Een call setup heeft tot doel een spraakverbinding op te bouwen tussen twee eindgebruikers. Teneinde een call setup te vergelijken met het versturen van een SMS-bericht volgt eerst een beschrijving van de wijze waarop het transport van informatie binnen een GSM-netwerk plaatsvindt.

[ ] = bedrijfsvertrouwelijke informatie

29 Het transport van informatie in een GSM-netwerk gebeurt in ‘tijdslots’. Behalve voor spraak of data afkomstig van de eindgebruikers, kan deze informatie ook ten behoeve van intern gebruik van het netwerk zijn. Tot dergelijke informatie behoort informatie voor onder andere tarifering en het opzetten en verbreken van verbindingen. Deze informatie wordt ook wel aangeduid als signaleringsinformatie. In ETSI-standaard ETS 300 57424 is deze nader omschreven.

30 Binnen de ‘tijdslots’ ten behoeve van signalering bestaan zogenaamde ‘channels’, waartoe de ‘control channels’ behoren. Eén van deze ‘control channels’ is het Stand-alone Dedicated Control Channel25 (hierna: SDCCH), dat zowel gebruikt wordt voor de call setup als SMS-berichten. Het transport van SMS-berichten en signaleringsinformatie ten behoeve van call setup vindt derhalve plaats in hetzelfde ‘tijdslot’ en hetzelfde ‘channel’.

31 De informatie in het SDCCH wordt door dezelfde systemen binnen het netwerk verwerkt, waardoor er zowel qua procedure als qua verwerking van informatie veel overeenkomsten bestaan tussen het sturen van een SMS-bericht en de call setup van een gesprek. Zie hiervoor ook

ITU-T Recommendation Q.76326.

32 In de eerste plaats hebben zowel de MTA call setup als de dient SMS-terminating betrekking op het termineren van verkeer op een netwerk. Een call setup heeft tot doel heeft een spraakverbinding op te bouwen tussen twee eindgebruikers. Het versturen van een SMS-bericht daarentegen heeft enkel tot doel het SMS-bericht af te leveren dat in de SDCCH wordt getransporteerd. Het essentiële verschil tussen de call setup en het versturen van een SMS-bericht is dan ook gelegen in het uiteindelijke doel.

33 Gelet op het voorgaande zijn, voor wat betreft het gebruik van het netwerk, de call setup en de verzending van een SMS-bericht dan ook goed te vergelijken. Tevens zijn diensten MTA call setup en SMS-teminating beide wholesale-diensten, waardoor de call setup en het versturen van een

SMS-bericht commercieel, technisch en functioneel vergelijkbaar zijn. Bij een oordeel over de redelijkheid van de tarieven voor de wholesale-diensten SMS-originating en SMS-terminating kunnen naar het oordeel van het college derhalve de door KPN Mobile gehanteerde

24 ETSI-standaard ETS 300 574: Digital Cellular Telecommunications System (phase 2): Multiplexing and multiple access on the radio path, 7th edition, augustus 1999

25 Andere aanduiding: ‘1/8th rate traffic channel’ (TCH)

[ ] = bedrijfsvertrouwelijke informatie

wholesale-tarieven voor MTA27 call setup als vergelijking dienen.

34 Voor spraakverkeer dat wordt afgewikkeld naar een eindgebruiker op haar netwerk – aangeduid met MTA - hanteert KPN Mobile het wholesale call setup-tarief28. Aangezien dit betrekking heeft op een terminating dienst, kan dit tarief dienen als basis voor het tarief voor de dienst SMS-terminating.

35 De hoogte van het redelijke tarief voor de dienst SMS-originating bedraagt tweederde van het tarief van de dienst SMS-terminating.

36 Voor de peer-to-peer SMS-dienst bedragen de kosten voor Yarosa derhalve de som van de tarieven voor de diensten SMS-originating en SMS-terminating29. De marge ten opzichte van het KPN Mobile retailtarief wordt als volgt bepaald: [ ]

4 CONCLUSIES

37 Het college komt op grond van een vergelijking van de wholesalediensten SMS-originating en SMS-terminating met de call setup tot de conclusie, dat een redelijk tarief voor de wholesale-dienst SMS-terminating gelijk is aan het MTA wholesale call setup-tarief en voor de wholesale-dienst SMS-originating tweederde van het tarief voor de wholesale-dienst SMS-terminating.

38 Het college acht het verder van belang te constateren dat de redelijkheid van deze tarieven niet een absoluut gegeven is en derhalve afhangt van de overige tarieven. Aangezien er geen verplichting bestaat tot het hanteren van kostengeoriënteerde tarieven, bestaat er immers ook geen systematiek die garandeert dat de huidige onderlinge verhoudingen van de relevante tarieven30 in stand blijven. Dit betekent dat er door verandering van tarieven in de toekomst vanzelf weer een onbalans zou kunnen ontstaan. Het college is derhalve van mening dat ook in de toekomst de verhouding tussen de tarieven voor SMS-originating en SMS-terminating 2:3 dient te bedragen om de redelijkheid van tarieven te waarborgen.

39 Daarbij gaat het vanzelfsprekend primair om een mogelijk optredende pricesqueeze. Het college is dan ook van oordeel dat de marge tussen het tarief voor de retail SMS-Peer-to-Peer dienst en de

27 MTA: Mobile Terminating Access

28 De hoogte van dit tarief is bij het college in een ander verband bekend. 29 Dit is gelijk aan (1+2/3)=5/3 van het MTA wholesale call setup-tarief.

[ ] = bedrijfsvertrouwelijke informatie

tarieven voor SMS-originating en SMS-terminating op zijn minst globaal in stand dient te blijven. Dit kan het eenvoudigst worden bereikt door de wholesale- en retailtarieven aan elkaar te koppelen.

40 Resumerend draagt het college KPN Mobile dan ook het volgende op:

• Het tarief voor SMS-originating bedraagt ten hoogste het MTA wholesale call setup-tarief en voor SMS-terminating het MTA wholesale call setup-tarief;

• bij toekomstige tariefswijzigingen geldt dat de verhouding tussen de tarieven voor SMS-originating en SMS-terminating [ ] 31;

• het tarief voor de peer-to-peer retail SMS-dienst van KPN Mobile is hoger dan de som van de tarieven voor SMS-originating en SMS-terminating, tenzij daarmee één of meer van de SMS-wholesaletarieven aantoonbaar onder de integrale kostprijs komen te liggen.

30 Hiermee wordt bedoeld, de verhouding tussen de vast te stellen SMS-originating- en terminating-tarieven enerzijds en het wholesale tarief voor interworking, het set-up tarief voor MTA en het SMS peer-to-peer retailtarief anderzijds.

31 Dit geldt onder de aanname dat er geen veranderingen optreden die aanleiding geven om deze verhouding aan te passen. Mocht dat laatste wel het geval zijn, dan dient KPN Mobile dit te motiveren en onderbouwen.

Openbare versie

GERELATEERDE DOCUMENTEN