• No results found

c.1 Samenvatting van uitkomsten evaluatieonderzoek herstelgerichte cursussen in detentie

De gevonden artikelen betreffen zoals gezegd allen evaluaties van programma’s of cursussen onder gedetineerden die minimaal beogen om (a) hen in staat te stellen de gevolgen van criminaliteit op (directe en indirecte) slachtoffers te begrijpen en (b) hen verantwoordelijkheid te laten nemen voor het eigen criminele handelen. In de internationale literatuur worden dergelijke cursussen gelabeld als Impact of Crime (IOC) programma’s, victim awareness of victim impact programma’s (Baglivio & Jackowski, 2015; Monahan et al., 2004).

Het literatuuronderzoek maakt duidelijk dat dergelijke cursussen in diverse landen worden gegeven, zoals Canada (Barr, 2013), Noord-Ierland (Barr, 2013), Engeland (Adler & Mir, 2012) en de Verenigde Staten (Monahan et al., 2004; Winokur et al., 2003). Een van de eerste vermeldingen van een IOC cursus onder gedetineerden is in de Verenigde Staten, waar in 1984-85 een dergelijke cursus als pilot werd opgezet onder jeugdige gedetineerden door de California Department of Corrections (Sedelmaier & Gaboury, 2015). De pilot werd doorontwikkeld naar een volledig programma in 1986, en vormt volgens Sedelmaier en Gaboury de basis van vrijwel alle andere IOC (detentie)programma’s die volgden in de VS, voor zowel jeugdige als volwassen daders. Een nationaal enquête-onderzoek in de VS in 2004 wees uit dat in 73% van alle staten IOC/victim impact programma’s werden gebruikt in detentie inrichtingen.

Hoewel de specifieke kenmerken en invulling van de onderzochte IOC of victim awareness/impact programma’s onder gedetineerden verschillen in de aangetroffen studies, vallen er wel enkele gemeenschappelijke kenmerken te benoemen. Zo worden de meeste onderzochte programma’s in groepen gegeven, en vaak in wekelijkse bijeenkomsten onder begeleiding van cursusleiders die daarvoor getraind zijn. Daarnaast wordt er in de meeste programma’s gebruik gemaakt van slachtoffers en/of nabestaanden als gastsprekers, videomateriaal met ervaringsverhalen van slachtoffers of ander materiaal (nieuwsberichten) om de gevolgen van criminaliteit voor slachtoffers kenbaar te maken voor de deelnemers.

62 De belangrijkste verschillen die wij aantroffen tussen de onderzochte programma’s betreffen allereerst of deelname aan het programma vrijwillig of verplicht is. Daarnaast is een onderscheid tussen programma’s of er al dan niet wordt gewerkt met gesloten groepen na de eerste bijeenkomst (i.e. staat de groep nog open voor nieuwe deelnemers na de eerste meeting). Voorts verschillen de cursussen in de mate waarin mogelijkheden tot herstel richting het eigen slachtoffer worden besproken en aangeboden. Ook de mate waarin programma’s zich richten op het erkennen van verantwoordelijkheid voor crimineel handelen en het begrijpen van de gevolgen van criminaliteit in brede zin of juist voor het eigen delict verschilt. Ten slotte richten de programma’s zich op verschillende doelgroepen: op volwassenen of jongeren, vrouwen of mannen.

Ondanks het feit dat IOC programma’s regelmatig worden gegeven en in sommige landen wijdverspreid zijn, is er weinig systematisch en gedegen evaluatieonderzoek naar dergelijke programma’s uitgevoerd en is er dan ook weinig over gepubliceerd (Baglivio & Jackowski, 2015; Sedelmaier & Gaboury, 2015). We troffen zoals gezegd acht studies aan die qua opzet en design toestaan dat de gerapporteerde uitkomsten in een artikel met enig vertrouwen kunnen worden toegeschreven aan het IOC programma; bij de overige artikelen is deze interne validiteit onzeker. Bij het bespreken van de uitkomsten van deze evaluatiestudies zal daarom vooral aandacht worden gegeven aan de acht studies met een optimale of suboptimale interne validiteit.

Methodologie

Allereerst zal worden geschetst hoe het onderzoeksdesign van deze acht studies is vormgegeven. In elk van de acht studies werd een groep van (jeugdige of volwassen) gedetineerden die deelnamen aan het IOC/victim impact programma vergeleken met één of meerdere controlegroepen van gedetineerde daders die dit programma (nog) niet hadden gevolgd. De omvang van deze groepen die werden vergeleken varieerden van 20 tot 339 gedetineerden in de studies. In alle studies werden mannelijke gedetineerden onderzocht; in één studie werden daarnaast ook vrouwelijke gedetineerden onderzocht (Baglivio & Jackowski, 2015). Alle studies kenden een voormeting – nameting design.

In slechts een van de acht studies was er sprake van willekeurige toewijzing van gedetineerden aan de verschillende vergelijkingsgroepen (een zogenaamde Randomized Control Trial studie; RCT; Baglivio & Jackowski, 2015) en hadden deze groepen ook een behoorlijke omvang (177 versus 143 gedetineerden). Als gevolg hiervan kan worden aangenomen dat gemeten en ongemeten factoren gelijkmatig over de verschillende groepen zijn verdeeld, en dat het enige verschil dat resteert tussen de groepen het volgen van het IOC programma is. Eventuele verschillen tussen de groepen op de uitkomstmaten in het onderzoek kunnen dan met zekerheid worden toegeschreven aan het volgen van het programma - in deze studie was de interne validiteit daardoor optimaal.

In de overige zeven studies was sprake van een suboptimale interne validiteit: de controlegroepen kwamen niet tot stand door willekeurige toewijzing, maar bestonden uit bestaande groepen gedetineerden die het onderzochte programma (nog) niet hadden gevolgd (Adler & Mir, 2012; Barr, 2013; Gaboury & Sedelmaier, 2007; Monahan et al., 2004; Petrellis, 2007; Sedelmaier & Gaboury, 2015; Winokur et al., 2003). In elk van deze studies werden de controlegroepen minimaal vergeleken met de IOC/victim impact programma groepen op de voormeting op achtergrondkenmerken (e.g. geslacht, leeftijd, detentieduur, strafblad), en werden deze vergelijkingen meegenomen als mogelijke verklaringen voor gevonden verschillen tussen voor- en nametingen. In vijf van deze zeven studies

63 werden de verschillende groepen ook gematcht op enkele achtergrondkenmerken, alvorens veranderingen tussen voor- en nametingen tussen de groepen te analyseren.

In zes van de acht studies wordt gebruik gemaakt van een self-report voor- en nameting onder gedetineerden in de vergelijkingsgroepen om uitspraken te doen over de impact van IOC programma’s op deelnemers. In de RCT studie van Baglivio en Jackowski (2015) werd gebruik gemaakt van een scoringsinstrument (R-Pact) dat casemanagers in de inrichting dienden in te vullen aan de hand van een semi-gestructureerd interview met de gedetineerde. Tot slot werden in de studie van Petrellis (2007) justitiële gegevens vergeleken tussen de vergelijkingsgroepen (e.g. gerapporteerde incidenten met de gedetineerde, aantal interventies afgemaakt binnen detentie).

Uitkomsten

We hebben de belangrijkste bevindingen ingedeeld in enkele thema’s die terugkeren in verschillende evaluatiestudies. Opvallend is dat alle studies zich vooral richten op het in kaart brengen van de mate waarin gestelde doelen en uitkomsten bereikt worden door een programma (in vergelijking met controlegroepen). Er lijkt tot dusverre nog weinig onderzoek voorhanden dat zich specifiek richt op het identificeren van de werkzame en minder werkzame activiteiten en mechanismen in een programma. Met andere woorden, programma’s worden als geheel geëvalueerd, dus of het geheel aan activiteiten, oefeningen, confrontaties, et cetera in een IOC cursus leidt tot de gestelde doelen en uitkomsten. Het is daardoor lastig om uitspraken te doen over werkzame mechanismen op basis van deze evaluatiestudies.

Meer kennis over en begrip voor de gevolgen van criminaliteit voor directe en indirecte slachtoffers In zes van de acht studies werd gevonden dat IOC programma’s leiden tot meer feitelijke kennis over en begrip voor de gevolgen van criminaliteit voor directe en indirecte slachtoffers (bijvoorbeeld door antwoorden van gedetineerden op de stelling “Slachtoffers van criminaliteit kunnen de rest van hun leven angst ervaren”). Het sterkste bewijs hiervoor vormt de RCT studie van Baglivio en Jackowski (2015), waarin (mannelijke of vrouwelijke) jeugdige daders die willekeurig werden toegewezen aan een IOC programma (VOICES) gemiddeld een verhoogd niveau van het begrijpen van de gevoelens van slachtoffers lieten zien in vergelijking met jeugdige gedetineerden die willekeurig in een controlegroep werden ingedeeld. Ook studies onder (mannelijke of vrouwelijke) volwassen daders laten een toename zien van feitelijke kennis en begrip voor de gevolgen van criminaliteit voor slachtoffers (Adler & Mir, 2012; Gaboury & Sedelmaier, 2007; Monahan et al., 2004; Sedelmaier & Gaboury, 2015; Winokur, Blankenship, Cass & Hand, 2003).

Bewuster van eigen gevoelens en die kunnen uitdrukken richting anderen

De RCT studie van Baglivio en Jackowski laat ook zien dat het IOC programma onder jeugdige gedetineerden ertoe leidt dat zij zich bewuster zijn van hun eigen gevoelens en deze kunnen benoemen, beter in staat zijn om gevoelens van affectie te uiten richting anderen en beter kunnen omgaan met de woede van anderen.

Meer verantwoordelijkheid nemen voor eigen daden en het eigen delict

De bevindingen voor wat betreft de mate waarin IOC programma’s bijdragen aan het nemen van verantwoordelijkheid voor eigen (crimineel) handelen onder gedetineerden zijn minder eenduidig positief. Sommige studies rapporteren een toename in het nemen van verantwoordelijkheid (Adler & Mir, 2012; Barr, 2013). In andere onderzoeken werd deze verandering niet (meteen) waargenomen. Zo vonden Baglivio en Jackowski (2015) geen verschillen in de criminele attitude en het nemen van

64 verantwoordelijkheid tussen jeugdigen toegewezen aan de IOC groep vergeleken met de controlegroep. Echter, wanneer zij hun analyses toespitsten op de jeugdige gedetineerden die het IOC programma afmaakten (en de afhakers dus buiten beschouwing lieten), dan vonden zij wel een afname van de pro-criminele attitude en een verhoogd niveau van waargenomen verantwoordelijkheid voor crimineel gedrag vergeleken met de controlegroep. Baglivio en Jackowski labelden dit resultaat als het potentiele, maximale effect van een IOC programma (i.e. wanneer deelnemers het afmaken), maar waarschuwen ook dat dit resultaat voorzichtig geïnterpreteerd moet worden. Immers, de factoren die maken dat jeugdigen het IOC programma afmaakten zouden evengoed de verklaring kunnen zijn voor deze verandering in verantwoordelijkheid nemen (en dus niet het IOC programma op zichzelf).

Ook Sedelmaier en Gaboury (2015) vonden geen positieve verandering in verantwoordelijkheid nemen onder mannelijke, volwassen gedetineerden die het IOC programma volgden en een voor- en nameting invulden. Zij observeerden echter wel een verslechtering in het nemen van verantwoordelijkheid onder gedetineerden in een gematchte controlegroep op de nameting in vergelijking met de voormeting. De auteurs bieden als mogelijke verklaring hiervoor dat het nemen van verantwoordelijkheid voor eigen crimineel handelen wellicht vaker verslechtert naarmate gedetineerden langer vastzitten, maar dat het IOC programma er juist voor zorgt dat die verslechtering wordt tegengegaan.

Vermindering van victim blaming

Verschillende studies onderzochten ook of de mate van het toeschrijven van schuld aan slachtoffers zelf voor criminaliteit (victim blaming) verminderde door het IOC programma. Dit bleek niet het geval: ondanks dat in dezelfde studies de feitelijke kennis over slachtofferschap en het kunnen invoelen van de gevolgen voor slachtoffers toenamen in de groep die het IOC programma volgde, veranderde de groep niet in de mate van victim blaming (Adler & Mir, 2012; Monahan et al., 2004; Sedelmaier & Gaboury, 2015). Volgens Sedelmaier en Gaboury zou dit kunnen komen doordat volwassen gedetineerden in hun onderzoek al bij aanvang een laag niveau van victim blaming rapporteerden (zie ook Adler & Mir, 2012).