• No results found

Bleek cypergras (Cyperaceae) Cyperus eragrostis

Beschrijving: Bleek cypergras heeft driekantige stengels en grasachtige bladeren die in drie rijën staan ingeplant. De bloeiwijze is parapluvormig met lange schutbladeren en platte bleekgroene aartjes die in dichte bolvormige clusters staan ingeplant. De zeer kleine nootjes worden doorlopend gevormd vanaf de aanzet van de bloei.

Habitat: Soort van verstoorde modderige habitats die bij voorkeur onder water staan gedurende de wintermaanden. Warmte bevordert de kieming waardoor deze plant soms ook voorkomt als onkruid in verhardingen.

Beheer: De planten kunnen meestal eenvoudig individueel uitgetrokken of uitgestoken worden, waarbij zowel de bovengrondse als ondergrondse delen worden verwijderd. Bestrijding van deze soort vindt, ongeacht de toegepaste methode best, plaats net voor het bloeisseizoen (half juni tot half juli) dit omdat de soort op dat moment eenvoudig herkenbaar is en vruchtzetting nog kan worden voorkomen.

Beheer

 De planten kunnen meestal eenvoudig individueel uitgetrokken of uitgestoken worden, waarbij zowel de bovengrondse als ondergrondse delen worden verwijderd. Bestrijding van deze soort vindt, ongeacht de toegepaste methode best, plaats net voor het bloeisseizoen (half juni tot half juli) aangezien deze soort reeds zeer kort na de start van de bloei tot vruchtzetting overgaat tot aan het einde van het groeiseizoen. Herkenning van de soort is vaak echter enkel mogelijk indien er reeds (jonge) bloei aanwezig is. Hoewel de soort zeer maairesistent is, kan door middel van herhaaldelijk maaien vanaf juli tot aan de eerste vorst worden voorkomen dat de soort in bloei komt. De plant zal dan bij langdurige vorst afsterven, hergroei na de winter komt zelden voor.

Doordat de zaden meerdere jaren in de zaadbank aanwezig kunnen zijn opvolging en nazorg noodzakelijk op locaties waar de soort reeds tot bloei is gekomen.

Afvoeren van plantenresten gebeurt het best afzonderlijk van het andere groenafval (bv. via huisvuil) om verspreiding van de vruchtjes te vermijden.

Zaadbank: Behoudt WAARSCHIJNLIJK zijn kiemkracht op lange termijn (zaden overleven op zijn minst 5 jaar, en vaak langer)

Beschrijving

 Bleek cypergras vormt kleine pollen van verschillende stengels die op een korte wortelstok staan ingeplant. Hoewel de soort in haar natuurlijk areaal (Zuid America) doorlevend is kan ze zich in ons klimaat meestal enkel als eenjarige handhaven. De grasachtige bladeren staan in drie rijën rijen (boven elkaar) ingeplant, de bladbasissen zijn zwak roodbruin gestreept. De bloemen zijn klein en zitten in bleek groene, platte aartjes die dichte clusters vormen aan het uiteinde van de bloeitakken. De bloeitakken zelf kunnen onvertakt of vertakt zijn en worden ondersteund door drie tot vier lange schutbladeren die parapluvormig staan ingeplant aan het uiteinde van de stengel. De zeer kleine bloemdragende kafjes zijn bleekgroen en hebben een indeuking op de rugzijde nabij de basis. De kleine nootjes rijpen zeer snel af en worden doorlopend gevormd na het in bloei komen van de plant. Deze nootjes zijn vorstbestendig en behouden zeer lang hun kiemkracht.

de zeggenfamilie, die meestal ook aanwezig kunnen zijn op de groeiplaatsen die potentieel kunnen worden gecoloniseerd gekoloniseerd door bleek Cypergras. Bij aanzet van de bloei (mei-juni) kan deze laatste meestal eenvoudig worden herkend. Twee eenjarige Cyperus soorten zijn inheems: Bruin cypergras (Cyperus fuscus) en geel cypergras (Cyperus flavescens, uitgestorven in Vlaanderen). Beide zijn kleine soorten van tijdelijk droogvallende habitats. De kafjes van bruin cypergras zijn donkerbruin tot zwart met groene kiel, deze van geel cypergras geel. Daaarnaast zijn de nootjes van deze laatste soort lensvormig.

Hoogte: 25 cm - 90 cm

Levensvorm: Helofyt, Hemicryptofyt, Therofyt

Geslachtsverdeling: Tweeslachtig

Geurend: Neen

Jarigheid: eenjarig

Vrucht: Eenzadige dopvrucht of noot, Onopvallend

Staat in zaad: vanaf juli tot november

Verbreidingswijze: (regen)water, dieren, wind

Indigeniteit: neofyt

Herkomst: Amerika

Status/bescherming

Zeldzaamheid KFK-klasse: 0 17-63 kwartierhokken

Habitatrichtlijn 2: Neen

Habitatrichtlijn 4: Neen

Beschermd: Neen

Exoot

Invasieve exoot: Ja

Status ISEIA: Watch list

Ecologische impact: Afname biodiversiteit

Motivatie voor bestrijding: Deze soort wordt buiten haar areaal meestal beschouwd als een onkruid. Eens deze zich heeft gevestigd dan kan deze inheemse soorten

wegconcurreren. Vooral in Zuid Europa kent de soort momenteel een sterke

expantieexpansie, hoewel de verspreiding in België momenteel beperkt is, wordt aangeraden de soort preventief te bestrijden om verdere verspreiding tegen te gaan.

Aandachtspunten: Hoewel Bleek cypergras doorlevend is in zijn natuurlijk areaal kan deze soort zich in ons klimaat (voorlopig) enkel handhaven als eenjarige. De soort verspreidt zich door middel van zaden, vruchtvormingorming gebeurt reeds zeer kort na de start van de bloei en gaat door tot het einde van het groeiseizoen. Bestrijding dient steeds te gebeuren voor de bloei. Daar de zaden zeer lang kiemkrachtig blijven opvolging en nazorg noodzakelijk.

Naast bleek cypergras werden reeds een 15 tal andere uitheemse Cyperus soorten gevonden in België. Rood cypergras (Cyperus rotundus) en knolcyperus (Cyperus esculentus) komen zeer regelmatig voor en zijn zeer reeds zeer sterk invasieve soorten in het buitenland (vooral in warmere streken). Beide zijn pionierssoorten die door middel van ondergrondse uitlopers die knolletjes vormen. Hierdoor kunnen deze soorten zich snel verspreiden en overwinteren onder de grond. Doordat het gaat om pionierssoorten blijft de problematiek echter grotendeels beperkt tot het innemen van akkers. Melding bij

Opmerking [INBO14]: Zie algemene

het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid en bestrijding van knolcyperus zijn in België wettelijk verplicht. Voor meer informatie over regelgeving en bestrijding wordt verwezen naar de website van het FAVV, zie ook:

http://www.favv.be/thematischepublicaties/_documents/2011-08_Knolcyperus_nl.PDF Rood cypergras kan op een gelijkaardige manier worden bestreden als knolcyperus.

Gele maskerbloem (Scrophulariaceae)