• No results found

2.1 Bew-Richards model

Een extra toelichting op de inhoud van de levels van het Bew-Richards model. Level 0:

In dit level wordt er gewerkt met teksten, lijnen en bogen in 2D tekeningen. Deze worden digitaal verwerkt op document niveau, bijvoorbeeld tekeningen in CAD-programmatuur of calculaties in Excel. Het betreft ‘niet-intelligente’ informatie, er worden geen digitale objecten toegepast. Op het formele overdrachtsmoment vindt vooral uitwisseling van papieren tekeningen en documenten plaats.

Level 1:

De eerste stap in de implementatie van BIM is het werken met objecten. Dit wordt vaak geassocieerd met het werken met 3D-objecten die in een ontwerpprogramma in een virtuele omgeving worden geplaatst. 3D is echter geen uitgangspunt, bij grote infrastructuur projecten is het gebruik van 3D ook nog gelimiteerd. Kenmerkend voor dit level is de toepassing van eenduidige objecten waaraan informatie (intelligentie) is te koppelen. In level 1 is het nodig om management en ontwerp processen te scheiden aangezien zij verschillend zijn. Voor het ontwerp en management proces zijn methodes, standaarden en procedures opgesteld die gespecificeerd zijn voor level 1. De betekenis hiervan is te vinden onderaan de bijlage. Level 2:

In dit level is het mogelijk om de in level 1 opgebouwde objectmodellen te delen. Er wordt samengewerkt op basis van een federatie (verzameling autonome) databases: ieder heeft zijn eigen model maar kan dus nog niet in elkaars model werken tegelijkertijd; al deze modellen worden gecombineerd in één view model om samen te werken aan de bestanden binnen aan een project. Ook toepassingen als planning (4D) en kostencalculaties (5D) zijn aan het model te koppelen. De partijen die de informatie delen bevinden zich veelal binnen één controleer- of beheersbare organisatie-eenheid. Standaarden en processen zijn opgesteld en gespecificeerd voor level 2, deze zijn te vinden onderaan de bijlage.

Level 3:

Dit is het BIM-level waarbij informatie tussen verschillende (on)bekende partijen dus niet alleen binnen één organisatie-eenheid wordt gedeeld via inter-operabele Open BIM-standaarden. Dit kan bijvoorbeeld in een geïntegreerde webservices-omgeving, er wordt tegelijk gewerkt aan de bestanden. Het bouwproces is volledig geïntegreerd in de keten en aan het eind van level 3 wordt informatie gedeeld over de lifecycle in de geïntegreerde omgeving. Hierbij is er een sterke relatie met facility management en Asset Management, aanpassingen worden gelijk in het model verwerkt in plaats van eerst in het bestand. In level 3 is het ook mogelijk om enkele toepassingsgebieden al in de ontwerpfase weer te geven.

Bew-Richards model, betekenis van standaarden, procedures en methodieken. Level 1:

BS7000-4: Het management kijkt mee bij de ontwerp fase.

BS 1192:2007: Richtlijn, samenwerking tussen ontwerp, technische en bouw informatie

BS 8451-1,3,4: Bibliotheek voor Architectuur, Techniek en constructie voor vormen, afmetingen, specificaties, simulaties en identificaties.

CPIC/PIX protocol: Informatie gids om de implementatie van standaarden te stimuleren. Level 2:

BS 1192:2007: Richtlijn, samenwerking tussen ontwerp, technische en bouw informatie BS 1192-2: Processen en gegevens voor de ontwerp eisen per ontwerpfase.

BS 1192-3: Processen en gegevens bij data overdracht.

BS 8451-1,3,4: Bibliotheek voor Architectuur, Techniek en constructie voor vormen, afmetingen, specificaties, simulaties en identificaties.

Level 3:

Data integratie in de vorm van IFC,IDM of IFD. Bronnen kunnen opgevraagd worden en zijn:

- PAS 1192-2:2013

- Strategy Paper for the Government Construction Client Group From the BIM Industry Working Group – March 2011 (Literatuurlijst)

- Five metrics”, geschreven door Succar et al. (2012). (Literatuurlijst)

2.2 IU BIM Proficiency Matrix

Een verdere toelichting op de hoofdtekst volgt hieronder:

Wat betreft inhoud per level geeft cel A1 bijvoorbeeld de volgende toelichting: “Het model bevat precieze meetgegevens van de omgeving, grote bouw objecten worden gemodelleerd als componenten en niet als 2D weergave. Secties, afmetingen en details worden met lijnen in een 2D veld weergegeven.” Overige toelichtingen zijn te vinden in de “IU BIM Proficiency Matrix”, deze kan op verzoek getoond worden en de link is ook in de literatuurlijst te vinden. De bedoeling van het model is dat stakeholders het invullen en de eigenaar zijn eigen BIM gebruik kan beoordelen, het is ontwikkeld in 2009 aan de Universiteit van Indiana (USA).

2.3 NBIMS-ICMM

Toelichting NBIMS-ICMM criteria:

Al deze bovenstaande criteria zijn opgesplitst in 10 volwassenheidslevels. De inhoud van zo’n level is per criterium weergegeven in onderstaande afbeelding.

Zoals in de hoofdtekst aangegeven hebben alle criteria geen gelijke weging. Elk criterium heeft tien levels en elk criterium heeft een eigen weging zoals te zien is in kolom 2 in de figuur hieronder. Het volwassenheidslevel is in de volgende kolom weergegeven. In onderstaand figuur is te achterhalen wat de score voor dit volwassenheidslevel is, voor het criterium genoemd in kolom 1. Het getal van het volwassenheidslevel wordt vermenigvuldigd met de weging en dit levert de score per criterium op. Wanneer je als bedrijf het niet eens bent met deze weging kan deze aangepast worden. Bijvoorbeeld is in onderstaand figuur ‘Data Richness’ beoordeeld met level 2, de weging is 84%. 0.84*2=1,68≈1,7.

De score van alle criteria wordt bij elkaar opgeteld en vervolgens kan er gekeken worden in welk volwassenheidslevel een project of organisatie zich bevindt. Onderstaande afbeelding heeft een minimum BIM level.

2.4 BIMMM

BIMMM bestaat uit drie groeperingen, proces, technologie en politiek. De inhoud per criterium voor de vijf volwassenheidslevels zijn hieronder besproken.

Toelichting groepering Proces:

Toelichting groepering Politiek:

2.5 Pennstate maturity model

Om BIM effectief te integreren in een project is er een uitvoeringsplan opgesteld voor BIM implementatie en de stappen die daarvoor doorlopen dienen te worden. Deze stappen zijn weergegeven in een volwassenheidsmodel dat is opgezet door het research program en geeft weer op welk niveau BIM geïmplementeerd is in het project. Het model is bedoeld voor de organisatie om zijn eigen BIM level te bepalen tijdens het project. Er is door het CIC research program team vastgesteld dat er voorafgaand, tijdens en na afloop van het project een algemene vergadering moet zijn om het werken volgens de BIM gedachtegang gestructureerd te laten verlopen. Hieronder volgen de zes groeperingen met criteria.

Toelichting groepering Gebruik en proces:

Toelichting groepering Informatie en infrastructuur:

2.7 SCMMM

Een schematische weergave van het Supply Chain Management Maturity Model

Bovenstaande figuur maakt gebruik van de volgende begrippen: Suppliers: Opdrachtnemer, in dit geval dus Arcadis. Customers: Klant, dit kan bijvoorbeeld Rijkswaterstaat zijn. Source: Bron, uitganspunten voor een begin van het ontwerp.

Make: Ontwikkelen, het ontwerp wordt gemaakt.

Deliver : Afleveren, het ontwerp wordt aan de klant geleverd.