• No results found

Hoofdstuk 4 Juridische planaspecten

4. Overgangs- en slotregels

4.2 Dit bestemmingsplan

4.2.1 Bijzonderheden in dit bestemmingsplan

In dit bestemmingsplan zijn de bestemmingen 'Groen', 'Verkeer - Verblijfsgebied', 'Wonen', 'Wonen - Uit te werken' en de dubbelbestemmingen 'Waarde - Archeologie 4' en 'Waarde - Archeologie 6' opgenomen. Hieronder volgt een korte toelichting op de genoemde bestemmingen.

Groen

De voor 'Groen' aangewezen gronden zijn bestemd voor groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, waterlopen en -partijen, parkeervoorzieningen, voet- en fietspaden, met daarbij behorende bouwwerken, geen gebouw zijnde.

Binnen deze bestemming zijn geen gebouwen toegestaan. Wel zijn bouwwerken, geen gebouw zijnde ten dienste van de bestemming toegestaan. In de bouwregels van deze bestemming zijn de maatvoeringseisen voor de bouw van deze bouwwerken opgenomen.

Verkeer - Verblijfsgebied

De voor 'Verkeer - Verblijfsgebied' aangewezen gronden zijn bestemd voor wegen met hoofdzakelijk een functie ter ontsluiting van aanliggende percelen, voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, met daarbij behorende bouwwerken, geen gebouw zijnde.

Binnen deze bestemming zijn eveneens geen gebouwen toegestaan. Wel zijn bouwwerken, geen gebouw zijnde ten dienste van de bestemming toegestaan. In de bouwregels van deze bestemming zijn de maatvoeringseisen voor de bouw van deze bouwwerken opgenomen.

Wonen

De beoogde woonblokken in deelgebied De Slagen, fase 2 zijn bestemd als 'Wonen'. De voor 'Wonen' aangewezen gronden zijn bestemd voor het wonen in woonhuizen, aan huis verbonden beroepen (onder voorwaarden), wegen met hoofdzakelijk een functie ter ontsluiting van aanliggende percelen, voet- en fietspaden, groenvoorzieningen, speelvoorzieningen en parkeervoorzieningen, met daarbij behorende gebouwen, bouwwerken, geen gebouw zijnde, tuinen en erven.

In de regels is opgenomen dat er in totaal maximaal 114 woonhuizen binnen alle gronden met de bestemming 'Wonen' mogen worden. Dit betekent er flexibiliteit bestaat is in hoeveel woningen er per woonblok kunnen worden gebouwd. De woonhuizen mogen zowel vrijstaand, twee-aaneen, geschakeld of in rijen worden gebouwd. Gestapelde woningen zijn daarmee niet toegestaan. De maatvoeringseisen van de woonhuizen (woningen) zijn opgenomen in de bouwregels.

Bij de woonhuizen zijn ook bijgebouwen en overkappingen toegestaan. Ook de maatvoeringseisen van deze bouwwerken zijn opgenomen in de bouwregels. Daarnaast zijn er bouwregels opgenomen voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouw zijnde.

In de regels van de bestemming is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen ten behoeve van het toestaan van een aan huis gebonden bedrijf. Voor de afwijking gelden aanvullende voorwaarden voordat deze kan worden verleend.

Wonen - Uit te werken

Deelgebied Uit te werken is volledig bestemd als Wonen - Uit te werken. Voor deze bestemming geldt een uitwerkingsplicht. Het college van burgemeester en wethouders werken deze bestemming verder uit in een uitwerkingsplan. In de regels zijn voorwaarden opgenomen waar het uitwerkingsplan aan moet voldoen.

De bestemming ziet toe op het mogelijk maken van een woongebied dat ruimte biedt aan woondoeleinden, tuinen en erven, groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, waterhuishoudkundige doeleinden, waterberging en waterlopen, parkeervoorzieningen, ontsluitingswegen, voet- en fietspaden, met daarbij behorende gebouwen en bouwwerken, geen gebouw zijnde.

In de uitwerkingsregels is opgenomen dat ten minste 60% en ten hoogste 70% van de oppervlakte van de gronden met de bestemming 'Wonen - Uit te werken beschikbaar is voor de bouw van woonhuizen. Het aantal te bouwen woonhuizen bedraagt minimaal 18 per hectare en maximaal 28 per hectare. Ook zijn er regels opgenomen over de maatvoeringseisen van de woonhuizen.

Het tempo van uitwerken wordt bepaald door het gemeentelijke woningbouwprogramma. De uitwerking dient aan te sluiten bij de nieuwe stedenbouwkundige hoofdopzet die voor het gebied is vervaardigd. De hoofdopzet is als Bijlage 2 bij de regels opgenomen. De afbeelding geeft geen informatie over het te bouwen woningtype. Dit wordt overgelaten aan het uitwerkingsplan.

Daarnaast is opgenomen dat er een waterpartij gerealiseerd dient te worden ter plaatse van de aanduiding 'water', dan wel binnen een afstand van ten hoogste 20 m van deze aanduiding. Ook zijn er regels opgenomenom te waarborgen dat er voldoende parkeerplaatsen worden gerealiseerd.

Waarde - Archeologie 4 en Waarde - Archeologie 6

Ter bescherming van de mogelijk aanwezige archeologische waarden in het nog niet onderzochte deel van het plangebied zijn twee archeologische dubbelbestemmingen opgenomen. Op deze manier worden mogelijke archeologische waarden in de bodem beschermd tegen bodemingrepen in de toekomst.

4.2.2 Algemene regels

Naast de bestemmingen bevat het plan een aantal algemene regels over bijvoorbeeld begrippen, de wijze van meten, algemene afwijkingen en overgangsrecht. Deze min of meer standaardregels in bestemmingsplannen worden hier verder niet toegelicht.

Hoofdstuk 5 Procedure

5.1 Vooroverleg

Het plan is in het kader van het vooroverleg voorgelegd aan de Provincie Overijssel en Waterschap Drents Overijsselse Delta. Provincie Overijssel heeft laten weten geen opmerkingen op het plan te hebben. In paragraaf 3.3.7 wordt nader ingegaan op het vooroverleg met Waterschap Drents Overijsselse Delta.

5.2 Zienswijzen

Het ontwerpbestemmingsplan wordt gedurende zes weken ter inzage gelegd. Gedurende de periode dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt kunnen door een ieder zienswijzen naar voren worden gebracht.

Te zijner tijd worden in deze paragraaf of in een separate bijlage de zienswijzen verwerkt.

Eindnoten

1. De gronden binnen steden en dorpen die benut kunnen worden voor stedelijke functies op grond van geldende bestemmingsplannen en op grond van voorontwerp-bestemmingsplannen voor zover de provinciale diensten daarover schriftelijk een positief advies hebben uitgebracht in het kader van het vooroverleg als bedoeld in artikel 3.1.1 Bro.

2. Buro Ontwerp & Omgeving, 19 november 2019, Actualiserend bodemoderzoek, projectnummer 2966.01

3. Buro Ontwerp & Omgeving, 11 december 2019, Akoestisch onderzoek rail- en wegverkeerslawaai, De Slagen, Fase 2, projectnummer 2966.01

4. https://www.nsl-monitoring.nl/viewer/

5. Buro Ontwerp & Omgeving, 30 juni 2020, Waterhuishoudkundig plan, Ontwikkeling woonwijk De Slagen, fase 2 te Staphorst, projectnummer 2966.02

6. Natuurkompas, 28 november 2019, op een planlocatie aan de Staphorster Kerkweg te Staphorst, Rapportkenmerk: R19035-01

7. Buro Ontwerp & Omgeving, 28 april 2020, Memo effectbeoordeling stikstofdepositie De Slagen Staphorst, fase 2, projectnummer 2966.01