• No results found

– Bijzondere voorwaarden

In document Rep: 633 Datum: 22/11/2007 Ref: (pagina 25-30)

8.1. Eventuele wijziging van de plannen

Voormelde plannen worden slechts ten titel van inlichting aangehaald; zolang het bouwen nog niet zal voleindigd zijn, mogen deze steeds gewijzigd worden of bijgewerkt worden, op voorwaarde nochtans dat latere wijzigingen of verbeteringen geen schade zouden kunnen toebrengen, hetzij aan de stevigheid van het gebouw, hetzij aan het gemeenschappelijk belang van de eigenaars.

Deze wijzigingen zullen nooit de inhoud of de oppervlakte van de privatieve delen kunnen wijzigen die reeds verkocht zijn.

De comparanten behouden zich in het bijzonder het recht voor, en dit tot op het ogenblik van de volledige voltooiing, om de oppervlakte van de gemeenschappelijke gedeelten te wijzigen, zoals bijvoorbeeld de gemeenschappelijke hall of nachthal of kelder, of om de vergroting en verdeling in verscheidene privatieve eenheden van een appartement of ander privatief mogelijk te maken, de wijziging van de binnenindeling van de kavels, de vereniging van twee of meer kavels. Deze bepaling is niet van toepassing op de kavels

‘Commercieel Centrum” en “Grootwinkel”.

Al deze wijzigingen moeten uitgevoerd worden onder toezicht van de architect van het gebouw volgens het lastenboek hieraan gehecht, en op een wijze die zo weinig mogelijk hinder veroorzaakt voor de overige eigenaars of bewoners van het gebouw.

Bedoelde wijzigingen worden vastgesteld in een afzonderlijke wijzigende basisakte.

Deze opsomming is louter exemplatief en geenszins beperkend.

8.2. Muurgemeenschappen

De gebeurlijk aan te kopen muurgemeenschappen zijn begrepen in de aankoopprijs van elk privatief.

De bouwheer behoudt zich uitdrukkelijk het recht voor om de prijs van de afstand van de zijgevels en andere afsluitingen die hij op de grens met aanpalende eigendommen zou hebben opgericht, te ontvangen.

Bijgevolg behoudt hij zich het recht voor om alleen over te gaan tot de meting, de schatting en de overdracht van deze muren en afsluitingen, er de vergoeding van te innen en er kwijting over te verlenen. Dit voorbehoud brengt niet de verplichting mee voor de promotor om tussen te komen in het onderhoud en herstelling van deze muren, noch om het even welke verantwoordelijkheid te dragen.

8.3. Oplevering

8.3.1. De oplevering van privatieve delen a) Algemeenheden

Bij het beëindigen der bouwwerken zal de verkoper de koper uitnodigen om de gelijkvormigheid vast te stellen van de uitgevoerde werken met de opgemaakte plannen en het bestek.

De werken worden geacht in staat van oplevering te verkeren, behoudens tegenbewijs, op de datum die de verkoper aanduidt in het verzoek tot oplevering.

Enkel een geschreven en tegensprekelijk verslagschrift tussen partijen opgemaakt geldt als bewijs van oplevering.

Een eventuele weigering van de koper om tot de oplevering over te gaan wordt bij een ter post aangetekend schrijven samen met de redenen waarop zij steunt, ter kennis van de verkoper gebracht. Een niet gemotiveerd schrijven zal als onbestaande worden beschouwd.

Als de met redenen omklede weigering om tot de oplevering over te gaan wordt betekend, kan de verkoper ofwel de redenen aanvaarden, de gewenste herstellingen uitvoeren en een nieuwe oplevering vragen, ofwel, hetzij door aanstelling bij gemeen akkoord, hetzij, bij gebreke hieraan, voor de bevoegde rechtbank, om de benoeming van een deskundige verzoeken die de gegrondheid van de weigering zal vaststellen en de eventuele kosten van de herstellingswerken zal vastleggen; deze deskundige zal aangeduid worden en optreden zoals bepaald in het lastenboek houdende algemene verkoopsvoorwaarden.

De koper wordt vermoed de werken voorlopig of definitief, al naargelang het geval, te aanvaarden indien hij het verzoek, bij aangetekend schrijven van de verkoper, om de oplevering op een gestelde dag te doen, zonder gevolg heeft gelaten en/of indien hij binnen vijftien dagen nadat hij door de verkoper daartoe bij aangetekend schrijven of deurwaardersexploot werd aangemaand, op de daarin gestelde datum voor de oplevering niet verschenen is.

De koper die het goed betrekt, het laat betrekken, het vervreemdt, er veranderings- of voltooiings- of herstellingswerken laat uitvoeren door een aannemer, andere dan diegenen door de verkoper aangesteld, kortom de koper die op een of andere wijze over het goed beschikt, wordt geacht, behoudens tegenbewijs, stilzwijgend het goed te hebben aanvaard.

b) De voorlopige oplevering van privatieve delen

De werken verkeren in staat tot voorlopige oplevering wanneer zij geheel zijn voltooid, met uitzondering van kleine onvolmaaktheden herstelbaar binnen een redelijke termijn en wanneer ze kunnen gebruikt worden overeenkomstig hun bestemming.

Op dat moment wordt aan de koper een minnelijke oproep gericht om over te gaan tot voorlopige oplevering.

Indien de koper er gevolg aan geeft, zal alsdan een tegensprekelijk geschrift worden opgesteld.

Indien de koper aan deze minnelijke oproep geen gevolg geeft, zal de verkoper bij een tweede aangetekend schrijven of deurwaardersexploot de koper verzoeken om te verschijnen ter oplevering op een bepaalde dag en uur.

De voorlopige oplevering der privatieve delen houdt de goedkeuring in van de koper over de hem geleverde werken en sluit ieder verder verhaal van zijnentwege voor zichtbare gebreken uit.

De voorlopige oplevering stelt een einde aan verdere schadeloosstelling voor laattijdige oplevering en brengt voor de koper ingenottreding teweeg voor zover de volledige prijs werd betaald.

c) De definitieve oplevering van privatieve delen

De definitieve oplevering van privatieve delen heeft plaats, met inachtneming van dezelfde procedure zoals hierboven bepaald, ten vroegste één jaar na de voorlopige oplevering, en voor zover de oplevering van de gemeenschappelijke delen reeds heeft plaatsgevonden.

8.3.2. De oplevering van gemeenschappelijke delen a) Algemeenheden

De oplevering van gemeenschappelijke delen zal geschieden binnen de vijftien dagen die volgen op een oproeping bij aangetekend schrijven gericht aan de syndicus en aan de voorzitter van de Raad van Beheer voorafgaandelijk aangeduid door de algemene vergadering der mede-eigenaars van het gebouw.

Enkel een tegensprekelijke en geschreven akte tussen de verkoper en de Raad van Beheer - welke zich op kosten van de gemeenschap van eigenaars kan laten bijstaan door een deskundige naar haar keuze - geldt als bewijs van oplevering van gemeenschappelijke delen.

De eventuele weigering van de Raad van Beheer om tot de oplevering over te gaan wordt bij een ter post aangetekend schrijven samen met de redenen waarop zij steunt, ter kennis van de verkoper gebracht. Een niet gemotiveerd schrijven zal als onbestaande worden beschouwd.

Als de met redenen omklede weigering om tot de oplevering over te gaan wordt betekend, kan de verkoper ofwel de redenen aanvaarden, de gewenste herstellingen uitvoeren en een nieuwe oplevering vragen, ofwel het geschil aanhangig maken bij de

rechtbank die uitspraak zal doen. De kosten over het geschil blijven ten laste van de gemeenschap tenzij de rechtbank er anders over beschikt.

Indien voor de geldigheid van de oplevering van gemeenschappelijke delen de aanwezigheid van één van de mede-eigenaars is vereist, en deze verzuimt de redelijke termijn die de verkoper hem bij deurwaardersexploot heeft gesteld, beslist, wat hem betreft, de rechtbank over de oplevering.

Indien de verkoper bij de oplevering van gemeenschappelijke delen eigenaar blijft van privatieve delen, zal hij geen der aan de mede-eigendom verbonden rechten uitoefenen.

b) Voorlopige oplevering van gemeenschappelijke delen

De werken verkeren in staat tot voorlopige oplevering wanneer zij geheel zijn voltooid, met uitzondering van kleine onvolmaaktheden herstelbaar binnen een redelijke termijn, en kunnen gebruikt worden overeenkomstig hun bestemming.

De voorlopige oplevering van gemeenschappelijke delen houdt de goedkeuring in van de gemeenschap der mede-eigenaars over de haar geleverde werken en sluit ieder verhaal van harentwege uit voor zichtbare gebreken.

c) Definitieve oplevering van gemeenschappelijke delen

De definitieve oplevering van gemeenschappelijke delen, met inbegrip van de toegangen, zal plaats hebben met inachtneming van dezelfde procedure als hiervoor bepaald, na uitvoering van de herstellingen opgenomen in het verslagschrift van voorlopige oplevering.

Deze bepaling 8.3. is niet van toepassing op de kavels ‘Commercieel Centrum” en

“Grootwinkel”.

8.4. Betaling van de prijs

Bij de afsluiting van de verkoopovereenkomst zal de koper aan de verkoper een voorschot van vijf procent op de totale koopprijs betalen.

Bij het verlijden van de authentieke akte kan de verkoper van de koper betaling eisen van een som, die, rekening gehouden met het gestorte voorschot, gelijk is aan de grondprijs verhoogd met de prijs van de uitgevoerde bouwwerken.

De bouwprijs is bij gedeelten opeisbaar vanaf de dag van het verlijden van de authentieke akte, volgens het betalingsschema tussen partijen overeengekomen in de verkoopovereenkomst.

Alle betalingen zullen uitgevoerd worden in goede en in België gangbare speciën in handen en tegen kwijting van de verkoper, of op rekening van deze laatste.

De koper verbindt er zich toe alle betalingen, door de verkoper gevorderd in overeenstemming met de overeengekomen betalingsmodaliteiten, te zullen uitvoeren voor de vervaldag hetzij binnen de veertien dagen van de datum der factuur, zelfs indien hij opmerkingen te maken heeft aangaande de uitgevoerde werken.

Bij gebrek aan betaling van regelmatig gevorderde betalingsschijven binnen de veertien dagen na vervaldag, zal het eisbaar bedrag van rechtswege en zonder ingebrekestelling intrest opbrengen vanaf de factuurdatum tot op de dag van de werkelijke betaling op basis van een intrestvoet gelijk aan acht procent per jaar, betaalbaar en eisbaar, onverminderd de eisbaarheid van hoofdsom en aanhorigheden, per trimester, iedere begonnen trimester in zijn geheel verschuldigd zijnde.

Daarenboven zal, bij gebrek aan betaling na een bevel tot betaling bij deurwaardersexploot dat zonder gevolg blijft gedurende veertien dagen na de betekening, de verkoper het recht hebben, onverminderd de ontbindende rechtsvordering of de persoonlijke actie, de aangekochte goederen te verkopen overeenkomstig de beschikkingen van artikel 1560 en volgende van het gerechtelijk wetboek. Partijen kunnen zich echter akkoord stellen over een vrijwillige en minnelijke verkoop - hij weze openbaar of uit de hand - in welk geval de koper onherroepelijk volmacht zal geven aan de verkoper om tot de verkoping van het aangekochte goed over te gaan tegen de voorwaarden en de prijs tussen partijen vast te stellen, en om de prijs van de verkoop met aanhorigheden tegen haar kwijting alleen te ontvangen.

In geval van uitvoering, hetzij minnelijk, hetzij gerechtelijk, blijft de koper het nadelig verschil, verhoogd met de contractuele vergoeding hiervoor bepaald en de achterstallige intresten en andere vergoedingen, verschuldigd, welke eveneens met alle rechtsmiddelen zullen verhaald worden.

Alle kosten, rechten en erelonen, zelfs deze van advocaten en raadgevers, al betreft het enkel maar advies, van gedwongen onteigening en vervolging tot betaling, blijven ten laste van de koper.

Deze bepaling is niet van toepassing op de kavels ‘Commercieel Centrum” en

“Grootwinkel”.

8.5. Tegenstelbaarheid

Deze basisakte vormt één geheel met het reglement van mede-eigendom en haar bijlagen; zij stelt de rechten en verplichtingen vast van de leden en de toekomstige leden van de vereniging van mede-eigenaars. Deze rechten en verplichtingen gaan ook over op alle rechtsopvolgers. Het reglement van mede-eigendom volgt hierna.

De eigenaars van een kavel verbinden zich ertoe om in alle akten van overdracht of aanwijzing van eigendom of genot, met inbegrip van huurovereenkomsten, uitdrukkelijk te vermelden dat de nieuwe belanghebbenden de bepalingen van de basisakte grondig kennen en dat zij verplicht zijn die na te leven, evenals de regelmatig genomen of nog te nemen besluiten van de algemene vergadering van mede-eigenaars.

HOOFDSTUK II.- REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM

In document Rep: 633 Datum: 22/11/2007 Ref: (pagina 25-30)