• No results found

Bijlages analyse RTL Nieuws 2004, 2007, 2010 en 2013

8a. Protocol filicide RTL 29-05 -2004 – Kwantitatief

Algemeen Vragen Antwoord

Programma Hoe heet het programma? RTL Nieuws 23.30 Presentator Wie is de presentator? Antoin Peters Datum Wat is de datum van de uitzending? 29-05-2004 Tijd Vanaf welke minuut duurt het item? 00.10- 02.60 Lengte Hoelang duurt het item? 170 seconden Plaats in journaal Welk itemnummer heeft het item? 1

8b. Schema protocol items filicide RTL 29-05 -2004 – Kwalitatief

Sequentie Tekst

(woordgebruik en taalstijl)

Beeldelementen Beeld Geluid Bronnen

1. Presentator Antoin Peters: in het Brabantse dorp Berghem heeft de politie vandaag sporenonderzoek gedaan, in het huis waar vanochtend de dode lichamen werden aangetroffen van de broertjes van vijf, zeven en acht jaar. De lichamen zijn overgebracht naar een nog onbekende locatie waar sectie wordt verricht. Politie wil nog niet zeggen wat er in het huis is gebeurd. Afgelopen nacht al, werd het lichaam van de moeder gevonden.

Antoin Peters in beeld. Geen

2. Verslaggever: het rechercheonderzoek is in volle gang. Zowel in het huis, waar de slachtoffertjes zijn gevonden, als langs de spoorlijn waar de moeder is aangetroffen. De politie houdt gaande het onderzoek alle opties open. Maar iedereen hier gaat ervan uit dat de moeder eerst haar drie zoontjes heeft vermoord en daarna zichzelf van het leven beroofde.

Beelden van het onderzoek

3. Woordvoerder politie: het is een gedachte die natuurlijk bij ons opkomt, het zou raar zijn om dat te ontkennen, maar wij onderzoeken alle mogelijkheden.

Verslaggever: het lichaam van de moeder is vannacht gevonden. De drie jongens worden rond 11 uur ontdekt door een familielid. Woordvoerder politie: vanochtend kwam de opa van de kindertjes aan de deur. Er werd niet open gedaan. Hij is toen zelf naar binnen gegaan en hij trof toen zijn drie

kleinkinderen dood aan.

De woordvoerder is in beeld. Wanneer de

verslaggever praat worden beelden van het huis en de omgeving laten zien. Hierbij wordt drie keer een zoom gebruikt van het huis naar de omgeving.

Geen

achtergrondgeluid Woordvoerder van de politie en verslaggever

4. Voxpop kinderen:

Kind: Je verwacht dat niet, dit had ik niet verwacht.

Kind: Ja dat is niet leuk.

Verslaggever: Kende je de jongens? Kind: Ja, eentje want die heeft bij mij op de Sint Jozef School gezeten en toen speelde ik er soms wel eens mee.

Kind: Ja, je verwacht zoiets niet, dat het hier zo dicht in de buurt gebeurt.

De drie jongens in beeld. Geen

5. Verslaggever: in Berghem, een dorp met 8000 inwoners onder de rook van Oss, is het ongeloof groot.

Voxpop:

Vrouw: dit is niet te begrijpen, ik ben hier gewoon sprakeloos van. En je leeft ook mee met de mensen in de buurt. Het is gewoon verschrikkelijk.

Man: Zo jong, kinderen nog. Ja, ik krijg het er gewoon koud van. Echt.

De mensen in de buurt

6. Verslaggever: in het dorpshuis worden buurtbewoners en bekenden door

slachtofferhulp opgevangen. De school van de drie slachtoffertjes doet dat vanaf morgen elke dag voor de medeleerlingen en hun ouders.

De school wordt in beeld gebracht. Deze beelden passen bij de tekst.

Geen

achtergrondgeluid Verslaggever

7. Presentator Antoin Peters: de politie laat dus weinig los, maar volgens verslaggever Rik Konijnenbelt zouden de jongens door messteken om het leven gebracht. Ook lijkt het er niet op dat de politie rekening houdt met een andere dader dan de moeder, dus iemand van buitenaf.

Verslaggever Rik Konijnenbelt: eerlijk gezegd denk ik dat niet. We hebben ze ook gevraagd of ze op zoek zijn naar een verdachte, maar toen bleef het

angstaanjagend stil. En als je niet op zoek

De presentator in beeld. De verslaggever in beeld voor het huis.

Geen

bent naar een verdachte, dan ga je er toch vanuit dat de moeder deze drie moorden heeft gepleegd.

8c. Totale

item Het taalgebruik is neutraal en makkelijk. Er wordt een aantal keer gesproken over de drie slachtoffertjes en de kindertjes en de verslaggever heeft het over

“angstaanjagend’.

Er wordt een aantal keer gebruik gemaakt van een zoom.

De beelden zijn neutraal. Er worden vooral beelden laten zien van de omgeving. Af en toe zie je in de verte wat

omstanders. Een aantal

omstanders komen herkenbaar in beeld. Het beeld van het briefje op de deur van de school geeft het een dramatisch effect.

Geen

achtergrondgeluid. De verslaggever heeft veel informatie en treedt op als expert. De

woordvoerder van de politie geeft extra informatie over de moord. Om het dramatische te laten zien wordt er twee keer gebruik gemaakt van een voxpop.

Frame Publiek. Het taalgebruik is makkelijk. Er wordt veel informatie gegeven om een zo goed mogelijke analyse te geven, maar de dramatische kant wordt ook laten zien.

9a. Protocol filicide RTL 30-05 -2004 – Kwantitatief

Algemeen Vragen Antwoord

Programma Hoe heet het programma? RTL Nieuws 19.30 Presentator Wie is de presentator? Antoin Peters Datum Wat is de datum van de uitzending? 30-05-2004 Tijd Vanaf welke minuut duurt het item? 2.55 – 4.55 Lengte Hoelang duurt het item? 120 seconden Plaats in journaal Welk itemnummer heeft het item? 2

9b. Protocol filicide RTL 30-05 -2004 – Kwalitatief

Sequentie Tekst

(woordgebruik en taalstijl)

Beeldelementen Beeld Geluid Bronnen

1. De politie heeft vandaag het onderzoek voortgezet in de woning in Berghem, waar zaterdag drie vermoorde jongens werden gevonden. Over de toedracht doet de politie nog steeds geen mededelingen. Wel is bekend dat de moeder van de drie

vermoorde jongens nooit hulp heeft gezocht. Ze werd gisteren dood gevonden naast het spoor. Kort daarna werden de broertjes dood aangetroffen.

De presentator is in beeld met een foto van de drie jongens op de achtergrond.

Geen

achtergrondgeluid Presentator

2. Verslaggever: vol ongeloof stilstaan bij wat er is gebeurd. En proberen ook een beetje verder te kijken en te gaan. Dat gebeurde vandaag op de Sint Jozef school, waar de drie jongetjes zaten. Kinderen maakten hun eigen tekening met krijt en er werd enkele

minuten stilte in acht genomen. In een lokaal is een speciale herdenkingshoek ingericht voor Dion, Esli en Tigo. De lichamen van de jongetjes van vijf, zeven en acht jaar oud werden na uitgebreid politieonderzoek pas afgelopen nacht uit de woning gehaald. Bij de ochtendmis was er een boodschap voor de mensen die naar de kerk gingen. Omstander: dat de mensen niet moeten gissen naar waarom het gebeurt is en dat er

Emotionele mensen

in zo’n gemeenschap niet meteen mensen veroordeeld moeten worden.

Verslaggever: toch vraagt iedereen in Berghem zich af wat er is gebeurt. Was het de moeder of was het een andere dader?

3. Omstander: de buren van waar het gebeurt is, is een broer van mijn vrouw. Die zagen ze dagelijks en er zijn absoluut geen signalen geweest. Ze waren gescheiden. Punt.

De omstanders worden in

4. Verslaggever: Volgens de school waar de kinderen zaten heeft de moeder nooit ergens hulp gevraagd.

Leraar: Vrijdag heeft Dion, de oudste, in groep vijf nog zijn verjaardag gevierd met een lachende en stralende moeder er naast. Dus dan is het eigenlijk onbegrijpelijk wat er is gebeurt.

De school wordt in beeld gebracht. Hierdoor is het duidelijk hoeveel mensen hier samen zijn gekomen om afscheid te nemen. De leraar wordt aan het woord gelaten.

Geen

achtergrondgeluid Verslaggever en leraar

5. Verslaggever: Intussen aan de ouders in Berghem de moeilijke taak aan hun kinderen te vertellen wat er is gebeurt en waar de drie jongens Dion, Esli en Tigo nu zijn.

Kind: Sterretjes.

Verslaggever: waarom heb je sterretjes gemaakt?

Kind: omdat ze nu sterretjes zijn.

Er worden ouders met kinderen en tekeningen van de kinderen in beeld gebracht.

Geen

6. Verslaggever: de school zal ook de komende dagen open blijven om ouders en kinderen te helpen bij de verwerking.

Emotionele omstanders

worden in beeld gebracht. Geen achtergrondgeluid Verslaggever

9c. Totale

item Er worden woorden gebruikt als: “vol ongeloof stilstaan” en de namen van de jongens, Dion, Esli en Tigo worden twee keer genoemd. Verder heeft de presentator het over de “drie vermoorde jongens”. Het taalgebruik is neutraal. Er wordt gepraat over slachtoffertjes.

Er worden veel emotionele beelden laten zien. Er worden veel huilende mensen laten zien en aan het woord gelaten. Ook wordt de brancard met de lichamen erop vaag in beeld gebracht. Er worden huilende kinderen op de achtergrond laten horen. De verslaggever geeft veel informatie, maar er worden ook veel omstanders aan het woord gelaten. Hierdoor wordt het erg

emotioneel.

Frame Populair. Er wordt veel nadruk gelegd op het emotionele en het dramatische, door emotionele beelden te laten zien. Ook worden er huilende kinderen op de achtergrond laten horen. De tekst gaat ook over de emoties onder de buurtbewoners en de kinderen van de school.

10a. Protocol filicide RTL 31-05-2004 – Kwantitatief

Algemeen Vragen Antwoord

Programma Hoe heet het programma? RTL Nieuws Presentator Wie is de presentator? Antoin Peters Datum Wat is de datum van de uitzending? 31-05-2004 Tijd Vanaf welke minuut duurt het item? 3.15 – 3.38 Lengte Hoelang duurt het item? 23 seconden Plaats in journaal Welk itemnummer heeft het item? 8

10b. Protocol filicide RTL 30-05-2004 – Kwalitatief

Sequentie Tekst

(woordgebruik en taalstijl)

Beeldelementen Beeld Geluid Bronnen

1. Presentator Antoin Peters: In Berghem hebben ruim 250 mensen het

condoleanceregister getekend voor de vermoorde broertjes Esli, Tygo en Dion. De jongentjes werden zaterdagochtend thuis gevonden door hun grootouders. De moeder lag dood naast het spoor. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft vandaag sectie verricht op de lichamen. In het belang van de onderzoek maakt de politie pas over een paar dagen bekend wat de achtergrond van het familiedrama is.

De beelden passen goed bij de tekst. Er worden beelden van de jongens laten zien en van mensen die het

condoleanceregister tekenen. Er worden geen dramatische stijlmiddelen gebruikt.

Geen

10c. Totale

item

De tekst is erg zakelijk en feitelijk. Er