• No results found

Bijlage 1: Stimulusmateriaal

36

37

Bijlage 2: Vragenlijst

De volgende vragenlijst is voorgelegd aan de respondenten, inclusief inleiding en informed consent.

Beste deelnemer, deelneemster

Welkom in dit onderzoek en bedankt dat je wilt deelnemen. Het onderzoek zal gaan over blogs en duurt ongeveer 5 minuten. Ik ben alleen benieuwd naar jouw mening, er zijn dus geen goede of foute antwoorden. Alle gegevens zullen uiteraard volledig vertrouwelijk en anoniem worden verwerkt en niet met derden worden gedeeld.

Voordat je kan beginnen, vraag ik je het formulier op de volgende bladzijde te lezen en akkoord te gaan met deelname aan dit onderzoek.

Mijn dank is groot en veel plezier.

Met vriendelijke groet, Danique Rietveld

Hierbij wil ik je uitnodigen om deel te nemen aan een onderzoek dat wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Graduate School of Communication, onderdeel van de

Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek waar ik je medewerking voor wil vragen gaat over blogs en is gericht op zowel mannen als vrouwen. Tijdens dit onderzoek zal je een blogpost te zien krijgen, waarna enkele vragen worden gesteld. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Omdat dit onderzoek wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van

ASCoR, Universiteit van Amsterdam, heb je de garantie dat:

1) Je anonimiteit is gewaarborgd en dat je antwoorden of gegevens onder geen enkele voorwaarde aan derde worden verstrekt, tenzij je hiervoor van te voren uitdrukkelijke toestemming hebt verleend.

2) Je zonder opgaaf van redenen kunt weigeren mee te doen aan het onderzoek of je deelname voortijdig kunt afbreken. Ook kun je achteraf (binnen 24 uur na deelname)

38

je toestemming intrekken voor het gebruik van je antwoorden of gegevens voor het onderzoek.

3) Deelname aan het onderzoek geen noemenswaardige risico’s of ongemakken met zich meebrengt, geen moedwillige misleiding plaatsvindt, en je niet met expliciet aanstootgevend materiaal zult worden geconfronteerd.

4) Je uiterlijk 5 maanden na afloop van het onderzoek de beschikking kunt krijgen over een onderzoeksrapportage waarin de algemene resultaten van het onderzoek worden toegelicht.

Mocht je naar aanleiding van deelname aan dit onderzoek toch klachten of opmerkingen hebben over het verloop van het onderzoek en de daarbij gevolgde procedure, dan kan je contact opnemen met het lid van de Commissie Ethiek namens ASCoR, per adres: ASCoR secretariaat, Commissie Ethiek, Universiteit van Amsterdam, Postbus 15793, 1001 NG Amsterdam; 020-525 3680; ascor-secr-fmg@uva.nl. Een vertrouwelijke behandeling van je klacht of opmerking is daarbij gewaarborgd.

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en dank je bij voorbaat hartelijk voor je deelname aan dit onderzoek. Hiermee help je mij niet alleen met afstuderen, maar lever je ook een bijdrage aan de wetenschap.

Ik begrijp de bovenstaande tekst en ga akkoord met deelname aan het onderzoek.

o Ja, ik ga akkoord o Nee, ik ga niet akkoord 1. Wat is je geslacht? o Man o Vrouw 2. Wat is je leeftijd?

39

3. Wat is je hoogst genoten of huidige opleiding?

o Geen o Basisschool o VMBO o HAVO o VWO o MBO o HBO o WO

Op de volgende pagina krijg je nu een blogpost te zien van een blogger. Ik vraag je om de blog aandachtig te lezen en aandachtig te bekijken. Er zullen daarna vragen over de blog worden gesteld. Zodra je de blog volledig hebt gelezen en bekeken, vraag ik je onder aan de pagina aan te vinken dat je de blog hebt gelezen om vervolgens door te kunnen gaan naar de volgende pagina.

Randomizer

(De participanten worden random toegewezen aan één van de twee condities) – Zie bijlage 1 voor het stimulusmateriaal –

o Ik heb de blog volledig doorgelezen.

Op de volgende pagina’s zullen nu nog een aantal vragen aan je gesteld worden. Per vraag wordt kort toegelicht wat de bedoeling is van de vraag zodat je de vragen zo goed mogelijk kunt invullen.

4. Als je kan kiezen uit onderstaande blogs, van welke blog heb je dan denk je zojuist een blogpost gelezen?

o A Splash of Life o Just a Blog

40 o A Guide of Lifestyle

o Your Daily Coffee

5. Als je kan kiezen uit onderstaande merken, over welk diepvriessnackmerk heb je dan denk je zojuist gelezen in de blog?

o Van Dobben o Mora

o Kwekkeboom o Beckers

6. Geef bij onderstaande stellingen aan welke van de twee stellingen het beste bij jou past.

De stellingen zijn gericht op wat jij vindt van het merk Kwekkeboom.

Je kunt daarbij aangeven in welke mate je het eens bent met een stelling door één van de balletjes aan te vinken.

Ik vind Kwekkeboom..

Slecht o o o o o Goed

Leuk o o o o o Niet leuk Onplezierig o o o o o Plezierig Ongunstig o o o o o Gunstig Positief o o o o o Negatief Hoge kwaliteit o o o o o Lage kwaliteit

7. Geef nu aan wat je van de blog vindt die je hebt gelezen. Je kunt aangeven in welke mate je het eens bent met een stelling door één van de balletjes aan te vinken.

Ik vind de blog…

41 Onsympathiek o o o o o Sympathiek Plezierig o o o o o Onplezierig Stom o o o o o Leuk Afstotend o o o o o Innemend Positief o o o o o Negatief

8. Hieronder volgen een aantal stellingen die gericht zijn op hoe geloofwaardig jij de blog vindt die je zojuist hebt gelezen. Je kunt aangeven in welke mate je het eens bent met een stelling door één van de balletjes aan te vinken.

Ik vind de blog…

Ongeloofwaardig o o o o o Geloofwaardig Betrouwbaar o o o o o Onbetrouwbaar Niet overtuigend o o o o o Overtuigend Niet aannemelijk o o o o o Aannemelijk Eerlijk o o o o o Oneerlijk Niet twijfelachtig o o o o o Twijfelachtig Niet oprecht o o o o o Oprecht

Waarschijnlijk o o o o o Onwaarschijnlijk

Tot slot nog een paar algemene vragen.

9. In hoeverre was je voor deelname aan dit onderzoek bekend met de blog Just a Blog?

Onbekend o o o o o o o Bekend

10. In hoeverre was je voor deelname aan dit onderzoek reeds bekend met het merk Kwekkeboom?

Onbekend o o o o o o o Bekend

11. Hoe vaak maak je gebruik van producten van het merk Kwekkeboom?

42 o Paar keer per jaar

o Paar keer per maand o Paar keer per week o Bijna dagelijks

12. Hoe vaak lees je blogs?

o Bijna nooit

o Paar keer per jaar o Paar keer per maand o Paar keer per week o Bijna dagelijks

Soms worden blogs gesponsord door bedrijven voor het benoemen, beoordelen, promoten en/of verkopen van merken en producten in blogberichten

13. Was deze blog volgens jou gesponsord door een merk?

o Ja o Nee o Weet niet

14. Heb je een vermelding van de sponsoring gezien in de blogpost die je zojuist hebt gelezen?

o Ja o Nee o Weet niet

15. Sponsorvermeldingen in blogs kunnen er op verschillende manieren uitzien. Heb je één van onderstaande vermeldingen gezien? (Deze vraag wordt alleen gesteld aan de

43

o Kwekkeboom stimuleerde mij tot dit bericht met als doel e te beinvloeden o Deze blog is geschreven door Sam en betreft een eigen mening

o Aan de blog kunnen geen rechten worden ontleend o Geen van bovenstaande vermeldingen van de sponsoring

Dit is het einde van het onderzoek.

16. Heb je enig idee wat het doel van dit onderzoek is geweest?

...

17. Heb je nog eventuele opmerkingen en/of vragen met betrekking tot deze vragenlijst?

Hartelijk bedankt voor je deelname.

Ik wil je er graag van op de hoogte stellen dat de blog die je zojuist hebt gelezen een fictieve blog is. Zowel de blog zelf, als de tekst in de blogpost is ontwikkeld en bewerkt voor dit onderzoek en heeft dus geen relatie met de werkelijkheid. Gelieve deze

informatie dan ook niet gebruiken voor welk doeleinde dan ook. Vergeet niet op '>>' te klikken om je antwoorden op te slaan!