• No results found

Bijlage 1: Interviewschema

§ Waarom koos je voor psychologie? o Vanwaar die interesse?

§ Heb je al enig idee wat je later zou willen doen met je diploma? § Heb je kijkstage gedaan?

o Waar?

o Welke setting?

§ Welke stage ga je volgend jaar doen? (Setting, doelgroep etc.) o Waarom die keuze?

§ Wat is het eerste waaraan je denkt bij psychose? / Wat betekent psychose volgens jou?

§ Als je zelf wat dieper nadenkt en een beschrijving van psychose zou moeten geven, wat zou je dan zeggen?

o heb je enig idee van waar die ideeën komen?/ Hoe komt het denk je dat je hieraan denkt?

§ Wat heb je in je opleiding hierover geleerd?

§ Had je voor je opleiding al over psychose gehoord? -> zo ja, wat?/Waar?/Hoe?

o Hoe dacht je over psychose voor je aan je opleiding begon? § Hoe dacht je hierover toen je net met je opleiding begon?

§ Hoe zou je psychose beschreven hebben toen je nog in 1e BA zat?

68 o Ja: op welke manier?

§ Hoe zouden studenten uit jouw jaar psychose beschrijven? o Dezelfde manier: waarom?

o Op andere manier?

§ Hoezo?

§ Waarom denk je?

§ Ken je zelf iemand/ is er iemand in je omgeving die de diagnose kreeg? / Heb je al ervaring met psychose?

o Hoe zou je deze persoon omschrijven?

o Wat was je reactie toen je dit vernam/hiermee in contact kwam? o Had je enige verwachting hoe het contact zou zijn?

§ Zou je zelf later met deze doelgroep aan de slag willen gaan? o Waarom wel/niet?

§ Wat zou je reactie zijn als je weet dat bijvoorbeeld je buurman/vrouw de diagnose kreeg?

§ Hoe zou je omgaan met een collega/medestudent/vriend die de diagnose kreeg?

§ Wat denk jij dat de mogelijke oorzaak/oorzaken is/zijn van psychose? o Waarom denk je dat?

o Van waar heb je deze info?

o Hoe denk je dat andere mensen hier over denken?

§ Waarom anders/hetzelfde?

o Kan iedereen een psychose krijgen?

69 o Hoe komt het dat mensen er op deze manier over denken?

o Ben je het eens met hoe men hierover denkt?

o Hoe zou je de mening van de doorsnee mens vergelijken met die van studenten psychologie?

§ Heb je al over psychose gehoord via media (vb in het nieuws, op tv, internet, krant, magazine)?

o Zo ja: hoe werd psychose toen beschreven? o Was je het hiermee eens?

§ Waarom wel/niet?

o Wat denk je over die manier van psychose beschrijven? § Afhankelijk van het antwoord: waarom ben je het hier

wel/niet mee eens?

o Indien spreken over stigma: hoe zou je hier als psycholoog verandering in kunnen brengen?

70

Bijlage 2: Onderzoeksdagboek

Datum Taak Beschrijving

17/02 – 06/03 Afname,

transcriberen & coderen

interview Evy

Afname en transcriberen interview met Evy. Coderen en deze codes samen met mijn begeleidster Nienke Moernaut en een medestudente overlopen (06/03). Ik merk hierbij dat ik vaak nog te sturende vragen stel en dichter moet blijven bij wat mijn participant zegt. Ook doorvragen en niet alles meteen begrijpen is een belangrijk werkpuntje voor mijn volgende interviews. Het coderen zelf voelt nog onwennig. Ik kreeg het advies zo dicht mogelijk bij de woorden van mijn participant te blijven.

16/03 – 24/03 Afname en transcriberen interviews Emma, Nele en Sofie

Afnames en transcriberen interviews 2 tot 4. Ik merk bij het transcriberen dat ik nog onzeker ben over de kwaliteit van mijn interviews, hoewel ik wel al meer doorvraag en open vragen stel. Daarom beslis ik, mede op advies van mijn begeleider, om alles grondig door te lezen en een eerste maal te coderen. 24/03 – 26/03 Coderen

interviews Emma, Nele en Sofie

Codering interview 2 tot 4. Ik merk dat ik het coderen zelf moeilijk vind. Ik neig sommige fragmenten verschillende codes te geven. Ook vind ik het niet altijd zo gemakkelijk om de codes een naam te geven. Bij het coderen merk ik dat ik de concepten die participanten gebruiken soms nog meer moet uitdiepen tijdens het interview zelf. Doorvragen blijft een werkpunt om mee te nemen naar de volgende interviews.

Wanneer ik de codes bij de interviews op papier heb gezet, geef ik ze in in een excel-file. Tijdens het

71 ingeven herevalueer ik de codes en probeer ik ze meer samen te voegen.

30/03 – 03/04 Afname en transcriberen interviews Hanne en Noor

Bij het afnemen van het interview met Hanne voel ik hoe ze heel twijfelend is alsof ze naar het ‘juiste’ antwoord zoekt. Op het einde vertelt Hanne me dat ze bij zichzelf merkte hoe die sociale wenselijkheid erin sloop. Dit is zeker een punt om mee te nemen in de discussie van de resultaten. Ik beslis om bij de volgende interviews expliciet te vermelden dat er geen juiste of foute antwoorden zijn en dat het vooral draait om de mening van studenten.

07/04 – 10/04 Coderen interviews Hanne en Noor

Het coderen van het interview met Hanne verloopt iets moeizamer. Ik merk hoe Hanne een heel genuanceerd verhaal probeert te brengen waardoor het niet altijd zo makkelijk te volgen is. Hanne vertelt heel veel en op een chaotische manier waardoor ik er moeilijker kan uithalen wat ze precies wilt zeggen. Bij Noor valt me op dat ze duidelijk een verschil maakt tussen een actieve psychose of één die onderliggend is. Dit is iets wat niet iedere student doet. 10/04 – 30/04 Codes herbekijken en clusteren; overleg met begeleidster

In afwachting van het vinden van participanten ben ik begonnen, op advies van mijn begeleidster, met de codes die ik heb ingegeven in de excel-file al te clusteren per interview in thema’s. Ik merk dat dit initieel moeizaam verloopt. Welke codes behoren tot eenzelfde thema en welke niet? Na een eerste clustering stuur ik het document door naar mijn begeleidster. Zij geeft me het advies meer te

72 focussen op mijn onderzoeksvraag en dus meer in detail in te gaan op de visie van studenten. Ik gooi de codes teveel op één hoop onder een thema waardoor er heel wat detail verloren gaat. Daarom begin ik de codes die het meest antwoorden op mijn onderzoeksvraag te clusteren in subthema’s. Dit zal mij helpen bij mijn verdere analyse wanneer ik de interviews moet samenbrengen in hogere-orde thema’s. Ik merk hierbij al heel wat overlap in de verschillende interviews. Zo viel me op hoe de meeste studenten wel in zekere zin geïntrigeerd waren door psychose, maar dat het voor hen soms heel moeilijk bleef om psychose echt te vatten. Het bracht me ook op het idee over de mogelijkheid van een overkoepelend thema omtrent het ‘anders zijn’ van psychotische patiënten. Ik merkte dat heel veel studenten psychose benaderen vanuit ‘een anders zijn dan ons’.

04/05 – 10/05 Afname en transcriberen interviews Louise en Maarten

Ik merk dat ik bij deze interviews meer aanvoel op welke punten ik moet doorvragen en hou ook

minder vast aan mijn vooropgestelde

interviewschema. 10/05 - 14/05 Coderen interviews Louise en Maarten en clusteren in (sub)-thema’s

Het coderen verloopt nu heel wat vlotter. Ik blijf bij het coderen op papier zo dicht mogelijk bij de verwoording van studenten en probeer bij het ingeven in de excel-file de codes te herevalueren. Ik merk dat het interview van Maarten me bijblijft omdat hij vertelde over een ervaring met psychose in zijn omgeving. Ook andere studenten vertelden

73 hierover. Ik vraag me af of het een mogelijk thema kan zijn in mijn verdere analyse.

13/05 Overlopen

codes interview Hanne met begeleidster en medestudente

De codes die we maakten bij het interview kwamen voor het merendeel overeen. Ik merk wel dat ik soms nog teveel in detail codeer. Mijn begeleidster raadt me aan ze meer te proberen samenvatten omdat ik anders het overzicht verlies.

20/05 – 24/05 Thema’s en subthema’s herzien

Ik heb de thema’s en subthema’s per interview opnieuw bekeken samen met de codes die eronder vallen. Sommige codes heb ik nog verplaatst en ook de namen van thema’s en subthema’s heb ik aangepast. De themanamen reflecteerden nog teveel de vragen van mijn interview.

26/05 – 30/05 Hogere orde thema’s en subthema’s opstellen

Ik printte en knipte alle thema’s en subthema’s met bijhorende codes uit en begon ze samen te voegen in hogere orde thema’s en subthema’s.

03/06 Overlopen

thema’s en subthema’s met

begeleidster

De feedback op mijn thema’s was dat ze over het algemeen duidelijk waren en de data goed leken te reflecteren. Ik kreeg het advies de thema-namen indien mogelijk nog wat in te korten zodat het wat vlotter leest. Bij het thema ’pessimisme en negatieve associaties omtrent psychose’ leken niet alle subthema’s hieronder te passen. Nienke raadde me aan deze naam nog te herzien of de subthema’s bij andere thema’s te voegen. Nienke raadde me aan bij het uitschrijven van de thema’s niet ieder subthema apart te bespreken aangezien de resultatensectie dan te langdradig kan worden.

74 03/06 – 06/06 Uitschrijven thema’s

Bij het uitschrijven probeerde ik de quotes van zoveel mogelijk verschillende studenten te gebruiken. Het uitschrijven ging in mijn ogen vlot doordat ik kon terugvallen op de uitgeknipte codes van iedere student. Hierdoor kreeg ik snel een overzicht van de aanwezige onderwerpen die

mogelijks interessant waren voor de

resultatensectie. Ik veranderde de themanaam ‘Pessimisme en negatieve associaties omtrent psychose’ naar ‘Psychose als zware problematiek’. 08/06 – 13/06 Feedback ontvangen en verwerken

De feedback die van mijn begeleidster kreeg was over het algemeen positief. Ze zei dat ik moest opletten dat ik niet te lange quotes gebruik. Ik moest ook wat aandachtig zijn om niet steeds dezelfde zinsbouw en verwoording te gebruiken. Na het uitschrijven is de tekst nog eens volledig nagelezen geweest op schrijffouten en zinsconstructie.