• No results found

Beste schooldirectie

Een fysiek actieve levensstijl tijdens de kindertijd en de adolescentie staat in verband met tal van fysiologische en psychologische gezondheidsvoordelen en met de preventie van ziektes op korte en lange termijn. Echter, de activiteitsgraad van jongeren is de laatste jaren aanzienlijk gedaald en de adolescentie vormt een ‘risicoleeftijd’ voor de ontwikkeling van fysieke inactiviteit die vaak tot op volwassen leeftijd. Binnen de gezondheidspromotie is er dan ook een sterke nood aan effectieve interventiestrategieën ter promotie van fysieke activiteit bij adolescenten.

Binnen ons onderzoek zijn we geïnteresseerd in het gedrag (fysieke activiteitsgraad) van leerlingen uit het secundair onderwijs tijdens de lessen Lichamelijke Opvoeding (L.O.) en in de vrije tijd. Inzichten in het gedrag van leerlingen en hun onderliggende drijfveren zullen in een volgende fase leiden tot aanbevelingen voor leerkrachten L.O. om meer motiverend te kunnen optreden tijdens de les L.O.

Graag zouden wij daarom een aantal metingen verrichten tijdens één van uw lessen L.O.

Wij willen u alvast bedanken dat uw school bereid is om mee te werken aan dit onderzoek. U vindt verder meer uitleg over de studie en het toestemmingsformulier met betrekking tot de deelname van uw school aan dit onderzoek.

Met vriendelijke groeten,

Drs. K. Hoebeke Prof. L. Haerens Ellen Tanghe Jena Vanlerberghe

73

Procedure

Voorafgaand aan de eigenlijke meetmomenten wordt een eerste persoonlijk contact gepland waar de praktische kant van het onderzoek mondeling wordt toegelicht (begin oktober). Tevens worden in samenspraak met uzelf het meetmoment vastgelegd. Eén van uw lessen zal gefilmd worden met behulp van een videocamera (midden oktober tot midden januari). Aan dit onderzoek zullen studenten gezondheidsvoorlichting meewerken in het kader van hun masterproef. Daarnaast zullen de volgende metingen worden uitgevoerd:

Metingen bij de L.O.-leerkracht(en)

Via vragenlijsten zal gepeild worden naar een aantal demografische factoren en uw motiverende stijl. Zoals empathie, leerlingencontact, verantwoordelijkheid, etc. Alsook de jobtevredenheid zal tijdens de afgelopen L.O.- les bevraagd worden zoals de werkomstandigheden, carrière mogelijkheden, voldoening, etc. Deze vragenlijst wordt ingevuld op het einde van de les en zal ongeveer 10-15 minuten in beslag nemen.

Metingen bij de leerlingen

Op het einde van de les worden de leerlingen gevraagd om een vragenlijst in te vullen die peilt naar hun motivatie voor de voorbije les, alsook naar hun perceptie van de motiverende stijl van de leraar zoals begrip tonen, inbreng in de lessen, verwachtingen, etc. Voorbeelden omtrent uw motivatie in de les zijn bv. sociale druk, realisatie van eigen doelstellingen, verplichtingen, etc. Het invullen van de vragenlijst zal ongeveer 10-15 minuten in beslag nemen.

Deelname en beëindiging

De deelname aan deze studie gebeurt op vrijwillige basis. U kan als directie weigeren om deel te nemen aan de studie, of kan zich op elk ogenblik terugtrekken uit de studie zonder dat hiervoor een reden moet opgegeven worden en zonder dat dit op enigerlei wijze een invloed zal hebben op uw verdere relatie met de onderzoeker. Het onderzoek houdt geen enkel risico in voor de gezondheid van de leerlingen noch voor de leraar en deelname brengt geen extra kosten mee.

74

Vertrouwelijkheid

De gegevens die tijdens deze studie worden verzameld, worden vertrouwelijk behandeld. De gegevens zullen geanalyseerd en gepubliceerd worden in het kader van wetenschappelijk en onderwijskundig onderzoek.

Deze studie werd ter goedkeuring voorgelegd aan de Ethische Commissie verbonden aan de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent. In geen geval dient u de goedkeuring door de Ethische Commissie te beschouwen als een aanzet tot deelname aan deze studie.

In overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (of GDPR) (EU) 2016/679 van 27 april 2016 die vanaf 25 mei 2018 in voege is, betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens, zal uw persoonlijke levenssfeer worden gerespecteerd. Elk onjuist gegeven kan op uw verzoek verbeterd worden.

Persoonlijke gegevens zullen verwerkt en bewaard worden gedurende minstens 20 jaar. De verwerkingsverantwoordelijke van de gegevens is de hoofdonderzoeker: Prof. Leen Haerens. Haar onderzoeksteam zal toegang krijgen tot uw persoonsgegevens. De Data Protection Officer kan u desgewenst meer informatie verschaffen over de bescherming van uw persoonsgegevens. Contactgegevens: privacy@ugent.be.

U heeft het recht om een klacht in te dienen over hoe uw informatie wordt behandeld, bij de Belgische toezichthoudende instantie die verantwoordelijk is voor het handhaven van de wetgeving inzake gegevensbescherming:

Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) Drukpersstraat 35 – 1000 Brussel Tel. +32 2 274 48 00

e-mail: contact@apd-gba.be

75

Vertegenwoordigers van de opdrachtgever, auditoren, de Ethische Commissie en de bevoegde overheden hebben rechtstreeks toegang tot uw dossier om de procedures van de studie en/of de gegevens te controleren, zonder de vertrouwelijkheid te schenden. Dit kan enkel binnen de grenzen die door de betreffende wetten zijn toegestaan. Door het toestemmingsformulier, na voorafgaande uitleg, te ondertekenen stemt U in met deze toegang.

Verzekering

De experimentenwet van 7/05/2004 verplicht ons om deelnemers aan wetenschappelijke projecten te verzekeren voor de deelname en het risico (hoe klein ook) dat men loopt. De waarschijnlijkheid dat u door deelname aan deze studie enige schade ondervindt, is extreem laag. Indien dit toch zou voorkomen, wat echter zeer zeldzaam is, werd er een verzekering afgesloten conform de Belgische wet van 7 mei 2004, die deze mogelijkheid dekt (Allianz Global Corporate & Specialty; Uitbreidingstraat 86, 2600 Berchem; Tel: +32 33 04 16 00 ; polisnummer BEL000862).

Contactpersoon

Mocht u aanvullende informatie wensen of vragen of opmerkingen hebben omtrent het onderzoek, dan kan u ons steeds contacteren op het nummer 09/2648682 of mailen naar Kris.Hoebeke@UGent.be.

76