• No results found

5. Probleemstelling 1 Doelstelling

12.2 Bijlage 2, quotes artikelen.

‘Een medewerker van Artsen zonder Grenzen helpt een slachtoffer in Guinee.’ (Volkskrant, 4 april 2014)

‘Internationale

gezondheidsmedewerkers in Guinee doen er alles aan om verspreiding van het dodelijke ebola virus tegen te gaan’ (Volkskrant, 27 mei 2014)

‘Volgens internationale experts lijkt de verspreiding van het ebola-virus niet te stoppen’ (Volkskrant, 19 juni 2014).

‘Vijftig Amerikaanse experts naar Afrika gestuurd om ebola te bestrijden. Ondanks de

besmetting van Brantly is de VS nog steeds van plan experts naar West-Afrika te sturen.’

‘Volgens internationale experts lijkt de verspreiding van het ebola-virus niet te stoppen’ (Volkskrant, 19 juni 2014).

‘De WHO heeft zo’n 150 internationale medische deskundigen in het ebola-gebied werken. Volgens Artsen zonder Grenzen is de internationale aandacht voor de epidemie nog steeds ver beneden de maat. Ook lokale overheden in de getroffen landen blijven volgens Artsen zonder Grenzen ernstig in gebreke’. (Volkskrant, 28 juni 2014).

‘Dat we niet worden vertrouwd is erg ongebruikelijk, zegt Marc Poncin, de noodhulp coördinator van Artsen zonder Grenzen in Guinee, de belangrijkste organisatie die de epidemie in het landt bestrijdt. (Volkskrant, 29 juli 2014).

‘Wereldbank geeft 150 miljoen voor noodhulp in de strijd tegen ebola’. (Telegraaf, 5 augustus 2014).

‘De Europese Commissie heeft woensdag 2 miljoen euro extra ter beschikking gesteld voor de strijd tegen ebola. Met het geld moet verdere verspreiding van het virus worden

tegengegaan. Eerder trok het dagelijkse bestuur van de EU al 1,9 miljoen euro uit voor de strijd tegen ebola. (Volkskrant, 30 juli 2014).

‘De WHO trekt omgerekend zo’n 75 miljoen euro uit om de ebola-uitbraak in Afrika de kop in te drukken. Ook de VS hebben laten weten dat ze willen gaan helpen bij het bestrijden van de epidemie’. (Volkskrant, 31 juli 2014).

‘De Amerikanen willen naast handel drijven ook hun boodschap voor democratisering en mensenrechten verkondigen. Corruptie staat de ontwikkeling van de democratie in de weg en hindert economische groei. Los van de ideologische missie van de VS worden er vooral zakengedaan. Amerikaanse bedrijven zullen 14 miljard dollar investeren in Afrika. Dit zal leiden tot hogere Afrikaanse welvaart en opkomende economieën voor Amerikaanse bedrijven. (Volkskrant, 4 augustus 2014).

‘Vanuit de VS komt er een groep barmhartige de West-Afrikanen helpen. Dan worden er een dokter en een hulpverlener ziek. Het lijkt op een remake van de film Outbreak uit 1995, alleen dit scenario is echt. Met Brantly als dokter en Writebol als het toonbeeld van Amerikaanse

barmhartigheid: Een moeder van twee kinderen wijdt haar leven aan het helpen van de mensheid. Brantly wist al voordat hij dokter werd dat hij kansarmen wilde helpen. Brantly gunt het medicijn eerst aan zijn collega, omdat hij jonger en sterker is. Een uur na het toedienen van het serum verminderen zijn symptomen. Een arts noemt het een wonder. Brantly was zeer dankbaar dat de VS hem naar huis heeft gehaald. Voor de families lijkt er een happy end in het verschiet. Eenzelfde ‘zij leefden nog lang en gelukkig; scenario zal voor de 1600 geïnfecteerden in West-Afrika hopelijk nog iets dichterbij komen.’ (Volkskrant, 5 augustus 2014).

‘De uiterst dodelijke ziekte heeft al meer dan 670 levens geëist. Onder de slachtoffers zijn twee gerenommeerde Amerikaanse ebola bestrijders. (Telegraaf, 30 juli 2014).

‘Amerikaanse ebolapatiënt is overgebracht naar de VS. Een Amerikaan, die in het westen van Afrika is besmet met het ebolavirus, wordt naar de VS overgebracht en daar verder

behandeld.’ (Volkskrant, 2 augustus 2014).

‘Twee Amerikaanse welzijnswerkers vechten voor hun leven nadat zij geïnfecteerd zijn geraakt met ebola. De slachtoffers waren in West-Afrika om de uitbraak van ebola te bestrijden, nu liggen zij zelf in het ziekenhuis.’ (Telegraaf, 1 Augustus 2014).

‘Niet alleen Afrikanen vallen ten prooi aan de ziekte. Ook twee Amerikaanse hulpverleners in Liberia zijn ziek geworden. Zij worden teruggevlogen naar de VS en opgenomen in een universiteitsziekenhuis. Het is de eerste keer dat ebolapatiënten worden behandeld in de VS.’

(Telegraaf, 2 augustus 2014). ‘De Amerikaanse

gezondheidsautoriteiten melden intussen dat ze hun staat van paraatheid hebben verhoogd naar niveau 1, het hoogste, om beter te kunnen reageren op de ebola- uitbraak. Twee Amerikanen liepen het besmettelijk virus op tijdens hun werk in Liberia.’ (Telegraaf, 7 Augustus 2014)

‘Dokter met ebola komt onder speciale bewaking Amerika binnen. Een

Amerikaanse ontwikkelingswerker die in Afrika het dodelijke ebola virus heeft opgelopen is aangekomen in een

ziekenhuis in Atlanta. Brantly kwam met een speciaal uitgerust vliegtuig op een militaire basis, van waaruit hij onder politiebegeleiding in een ambulance werd vervoerd’ (Volkskrant, 3 augustus 2014)

‘Amerikaanse ebola patiënt voelt zich iedere dag sterker.’ Ik heb de handen van ontelbare mensen vastgehouden terwijl deze vreselijke ziekte hen het leven ontnam. Hij roept op om mensen te bidden voor zijn herstel en dat van Nancy Writebol.’ (Volkskrant, 10 Augustus). ‘De Amerikaanse ebolapatiënt Brantly heeft zondag van achter een glazen wand met zijn vrouw gesproken in een ziekenhuis in Atlanta. Hij was ontzettend dankbaar dat hij naar de VS was gehaald. De zieke arts reisde zaterdag met een speciaal vliegtuig naar de VS en werd meteen in quarantaine geplaatst’ (Telegraaf, 3 augustus 2014).

‘Twee Amerikaanse ontwikkelingswerkers die besmet werden met het ebolavirus hebben een geheim serum toegediend gekregen in de hoop dat ze de dodelijke ziekte overleven. Brantly is inmiddels in Amerika aangenomen en wordt verzorgd in een ziekenhuis. Writebol reist

vandaag onder beveiliging naar de VS.’ (Telegraaf, 4 augustus 2014)

‘Twee Amerikanen die het virus in Afrika opliepen en een experimenteel serum toegediend krijgen, hebben daar tot nu toe goed op gereageerd. Ze worden in de VS behandeld. Er zijn in Afrika 932 mensen overleden aan de ziekte’ (Telegraaf, 6 augustus 2014).

‘De Spaanse missionaris Pajares die met het ebola virus is besmet, is donderdagochtend in Madrid aangekomen. Hij is met een militair vliegtuig uit Liberia naar Madrid gebracht. ‘Ik ga graag naar Spanje, omdat wij hele slechte ervaringen hebben met wat er in Liberia gebeurt. Daar worden wij in de steek gelaten en dat stelt ons niet tevreden. Wij willen

Liberia besmet waren geraakt naar een ziekenhuis in Atlanta vervoerd.’ (Telegraaf, 7 Augustus 2014).

‘Geen extra maatregelen in Nederland van kracht vanwege ebola-uitbraak in Afrika om het gevreesde virus te weren. Wel worden mensen die terugkeren uit de tropen en zich bij de huisarts melden altijd ondervraagd.’ (Volkskrant, 30 juli 2014).

‘Ebolavirus zal niet snel in Nederland opduiken. Er bestaan nagenoeg geen rechtstreekse contacten met de West-Afrikaanse landen waar het virus opduikt. Dat betekent niet dat we niet oplettend zijn, zegt Jaap van Dissen, de draaiboeken liggen klaar. Ziekenhuis en huisartsen in Nederland wordt sinds het uitbreken van het virus gewezen op de verschijnselen.’ (Volkskrant, 7 augustus 2014).

‘De ebola uitbraak vormt een risico voor de internationale gezondheid en alle staten waar ebola is uitgebroken moeten de noodtoestand uitroepen. De mogelijke gevolgen van een verdere internationale verspreiding van de ziekte zijn zeer ernstig door de besmettelijkheid van dit virus.’ (Volkskrant, 8 augustus 2014).

‘WHO: alle hens aan dek wegens ebola. De verspreiding van de dodelijke ziekte is een internationale noodtoestand voor de volksgezondheid. De mogelijke gevolgen van een verdere internationale verspreiding van de ziekte zijn zeer ernstig.’ (Telegraaf, 8 augustus 2014).

‘Schiphol is alert op ebola. Gezondheidsinstituut RIVM heeft luchthaven Schiphol gevraagd alert te zijn op zieke passagiers. Daarmee moet worden voorkomen dat het ebolavirus in Europa voet aan de grond krijgt. Een verspreiding naar Europa is zeker niet uitgesloten, waarschuwt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie

infectieziektebestrijding.’ (Telegraaf, 11 april 2014).

‘De gevreesde ziekte ebola die rondwaart in Afrika is een potentiële bedreiging voor Groot- Brittannië. Dat zegt chef wetenschap van de Britse regering Walport woensdag in de Daily Telegraph.’ (Telegraaf, 30 juli 2014)

‘CDA wil opheldering over risico's ebola. Europees parlementariër Pierik vraagt of voorzorgsmaatregelen nodig zijn in Europa. Het virus breidt zich alsmaar uit naar andere landen. We moeten goed voorbereid zijn in Europa, aldus Schreijder.’ (Telegraaf, 6 augustus 2014).

‘Een verspreiding naar Europa is zeker niet uitgesloten, waarschuwt Aura Timen, hoofd van het Centrum landelijke Coördinatie infectieziektebestrijding.’ (Telegraaf, 11 april 2014). ’KLM-vliegtuig langer aan de grond uit angst voor ebola. In Noorwegen is er een vliegtuig van de KLM langer aan de grond gehouden omdat er angst bestond dat een passagier was besmet met het ebolavirus. Uiteindelijk bleek het loos alarm. Het toestel vloog rechtstreeks van Schiphol naar Noorwegen. Daar zat een zieke passagier aan boord.’ (Volkskrant, 11 augustus 2014).

‘De steenrijke zakenman Donald Trump twitterde dat hulpverleners geweigerd moesten worden en dat vluchten naar de betreffende landen gestopt moeten worden. ‘The U.S. must immediately stop all flights from EBOLA infected countries or the plague will start and spread inside our borders, act fast!’. ‘The U.S. cannot allow EBOLA infected people back. People that go to far away places to help out are great - but must suffer the consequences.’ (Volkskrant, 2 augustus 2014).

‘Medici in Toronto hebben een man behandeld die opgenomen is met symptomen die aan ebola doen denken. De man vertoonde grieperige en koortsachtige verschijnselen en keerde onlangs terug uit Nigeria. Voorlopig wordt de man in quarantaine gehouden.’ (Volkskrant, 9 augustus 2014).

‘Vals alarm bij ebolapatienten Canada en Saoedi Arabie.’ (Volkskrant, 10 augustus 2014) ‘IOC weer Afrikaanse atleten om ebola. Het gaat om twee vechtsporters en een zwemmer. Bij deze sporten is het risico op besmetting met het ebola-virus het grootst, al benadrukt de IOC dat de kans nog altijd uiterst klein is.’ (Volkskrant, 15 augustus).

’De WHO wil dat artsen nog niet op mensen geteste medicijnen gaan gebruiken tegen de ebola uitbraak. De WHO is bang dat de toch al broze verhoudingen tussen Afrikaanse en

Westerse geneeskunde verstoort. Twee zieke Liberiaanse artsen worden nu als eerste Afrikanen geïnjecteerd met het nog niet op mensen geteste medicijn.’ (Volkskrant, 12 augustus 2014).

’Niet alleen Afrikanen vallen ten prooi aan de ziekte. Ook twee Amerikaanse hulpverleners zijn ziek geworden’ (Telegraaf, 1 augustus 2014).

‘50 Amerikaanse experts naar Afrika om ebola.’ (Telegraaf, 3 augustus 2014).

‘Het ebola virus in West Afrika heeft al meer dan 1300 mensen besmet, van wie er 729 zijn overleden.’ (Volkskrant, 31 juli 2014).

‘Dodental epidemie loopt op tot 337. De verspreiding van het ebola-virus lijkt niet te stoppen, ondanks de inzet van internationale experts.’ (Volkskrant, 19 juni 2014).

‘Guinee: 310 doden, 410 besmettingen. Liberia: 116 doden, 196 besmettingen. Sierra Leone: 206 doden, 442 besmettingen.’ (Telegraaf, 23 juli 2014).

‘Het ebola virus in West Afrika heeft al meer dan 1300 mensen besmet, van wie er 729 zijn overleden.’ (Volkskrant, 31 juli 2014).

‘Er zijn tot nu toe 103 besmettingsgevallen geregistreerd. Het dodental is opgelopen tot 66.’ (Telegraaf, 28 maart 2014)

‘Het dodental van de ebola-epidemie is opgelopen tot zeker 826 doden. Lijken van ebola slachtoffers moeten allemaal worden gecremeerd.’ (Telegraaf, 4 augustus, 2014).

‘Er zijn bijna 400 mensen aan ebola overleden. De VN waarschuwt dat omringende landen zich moeten voorbereiden op de dodelijke ziekte. De WHO heeft zo’n 150 medische

deskundigen in het ebola-gebied werken. (Volkskrant, 28 juni 2014).

‘De ongeneeslijke ziekte heeft inmiddels in vier landen in de regio aan meer dan 660 mensen het leven gekost. De WHO heeft voor het gebied de hoogste alarmfase afgekondigd.’

‘Er zijn bijna 400 mensen aan ebola overleden. De VN waarschuwt dat omringende landen zich moeten voorbereiden op de dodelijke ziekte. De WHO heeft zo’n 150 medische

deskundigen in het ebola-gebied werken.’ (Volkskrant, 28 juni 2014).

‘De ongeneeslijke ziekte heeft inmiddels in vier landen in de regio aan meer dan 660 mensen het leven gekost. De WHO heeft voor het gebied de hoogste alarmfase afgekondigd.’

(Volkskrant, 28 juli 2014)

‘Bij een uitbraak van de ziekte kan de sterfte onder geïnfecteerden oplopen tot 90 procent.’ (Telegraaf, 29 juli 2014).

’De dodelijkste variant van de ebola-virus is uitgebroken in West-Afrika. Tussen de 70 en 90 procent van de patiënten bezwijkt aan dit virus.’ (Volkskrant, 31 maart 2014).

(Volkskrant, 29 juli 2014).

(Volkskrant, 5 augustus 2014).

(Telegraaf, 30 juni 2014).

’ Medewerkers van Artsen zonder Grenzen in een ziekenhuis in Liberia.’ (Volkskrant, 26 juli 2014).

‘Medewerkers van het Rode Kruis hangen posters op met informatie over het ebola virus.’ (Telegraaf, 2 juli 2014).

‘De arts die de aanpak van ebola in Sierra Leone leidde, is zelf aan het virus overleden. Vorige week maakte de regering van Sierra Leone bekend dat de 39-jarige viroloog Sheik Umar Khan besmet was geraakt. Hij heeft meer dan 100 patiënten die met het virus waren besmet, behandeld.’ (Volkskrant, 29 juli).

‘Een woedende menigte heeft in Guinee een behandelcentrum aangevallen waar Artsen zonder Grenzen de uitbraak van de dodelijke ziekte ebola probeert tegen te gaan. We hebben al onze medewerkers geëvacueerd aldus een woordvoerder. De aanvallers beschuldigen de hulpverleners ervan dat ze de ziekte naar het Afrikaanse land hebben gebracht.’ (Volkskrant, 4 april 2014).

‘Internationale hulporganisaties die de ziekte bestrijden en patiënten verzorgen, stuiten op wantrouwen van de bevolking.’ (Volkskrant, 3 juli 2014).

‘Met messen gewapende mensen hebben gister in Guinee een voertuig van het Rode Kruis omsingeld en de inzittenden bedreigd. Het is niet de eerste keer dat we een dergelijk incident hebben en het zal niet de laatste keer zijn, zei Aliou Boly. Het was het zoveelste

geweldsincident tegen artsen, verpleegkundigen en andere werkers in de gezondheidszorg. Er hebben complotten de ronde gedaan dat gezondheidsmedewerkers een complot tegen de bevolking beramen en dat mensen niet meer uit het ziekenhuis terugkomen.’ (Volkskrant, 2 juli 2014).

’Eet geen bushmeat, zoals ze dat daar noemen. Dit is nu niet de tijd voor gedroogde vleermuis.’ (Volkskrant, 28 juli 2014).

‘Dat we niet worden vertrouwd is erg ongebruikelijk, zegt Marc Poncin, de noodhulp coördinator van Artsen zonder Grenzen in Guinee, de belangrijkste organisatie die de epidemie in het land bestrijdt. Zo stoppen we het virus niet. Pogingen om de epidemie in de gaten te houden, komen tot stilstand door intimidatie zegt Poncin. De mensen lijken meer vertrouwen in de lokale medicijnmannen te hebben. Het gebied staat bekend om haar sterke geloof in traditionele religie. Ahmed Sekou Toure, de dictator die Guinee voor tientallen jaren met ijzeren vuist regeerde, slaagde er maar gedeeltelijk in dit uit te roeien. Massale verbrandingen van fetisjen mochten niet baten. (Volkskrant, 29 juli 2014).

‘Zeer tegen de zin van artsen en verpleegkundigen hebben familieleden een patiënt met ebola in Sierra Leone mee naar huis genomen. De medici vrezen dat de dodelijke en zeer

besmettelijke ziekte zich daardoor sneller door het West-Afrikaanse land zal verspreiden.’ (Volkskrant, 27 mei 2014 & Telegraaf 27 mei 2014)

‘Lokale overheden blijven tot op heden ernstig in gebreke, zo meent Artsen zonder Grenzen. Overheden en lokale hulpverleners zouden weigeren de ernst van de epidemie onder ogen te zien, waardoor het ontbreekt aan voorlichting en beschermend optreden. Zo komt het nu nog voor dat familieleden van aan ebola overleden patiënten toestemming krijgen het lichaam te begraven, daardoor bestaat het risico dat zij zelf besmet raken.’ (Volkskrant, 28 juni 2014). ‘Door een gebrek aan betrouwbare informatie doen veel geruchten de ronde, wat de strijd tegen ebola erg gecompliceerd maakt. Zo hebben verhalen de ronde gedaan dat

gezondheidswerkers een complot beramen, en dat mensen nooit meer terugkomen uit een ziekenhuis of dat de ziekte na een tijd vanzelf weer overgaat.’ (Volkskrant, 1 juli 2014 & Telegraaf 18 juni 2014)

‘Toen Mugerwa koorts kreeg, haalde hij in de kliniek een portie malariapillen. Hij bracht voor de zekerheid ook een bezoek aan een traditionele genezer. Hij vreesde dat het een kwade geest was die het hem het leven zuur maakte. Maar in plaats van op te knappen werd hij alleen maar zwakker. Hij vertrok met zijn moeder in een minibusje naar Kampala. Hij zat koortsig, overgevend in een zak, ingeklemd tussen andere passagiers. Hij wilde niet naar het ziekenhuis waar zijn broer was overleden. De kliniek waar zijn vrouw was overleden

vertrouwde hij evenmin.’ (Volkskrant, 12 april 2014).

‘Quammen stoort zich eraan hoezeer westerlingen het gevaar van ebola overdrijven. Ebola in Guinee is geen ontwakende pandemie voorbestemd om de wereld rond te gaan. Het is een grimmig en lokaal drama dat een kleine groep onfortuinlijke West-Afrikanen treft, met wie we moeten meeleven en die we hulp moeten blijven sturen. Dit gaat niet over onze angsten. Het gaat over hen.’ (Volkskrant, 12 april 2014).

GERELATEERDE DOCUMENTEN