• No results found

Aan de leerlingen werd gevraagd: Hoe zou jij geïnspireerd willen worden om nieuwe boeken te lezen? 251 leerlingen gaven hier een reactie op. Deze reacties zijn ingedeeld in groepen antwoorden met ongeveer dezelfde strekking. Per groep wordt aangegeven hoeveel leerlingen deze reactie gaven en wordt er een aantal voorbeelden gegeven ter verduidelijking. Over de inde ling in groepen valt te twisten. Sommige reacties bevatten bijvoorbeeld meerdere punten. Een voorbeeld hiervan is ‘ik wil een kort boek met een leuk onderwerp’. Deze reactie is dan zowel bij ‘Door het onderwerp’ als bij ‘Door weinig pagina’s’ ingedeeld. Dit betekent dat er meer reacties zijn gegeven dan het aantal leerlingen dat de reacties gaf.

Daarnaast is het ook een groot deel eigen interpretatie. Een reactie als ‘Door verschillende schrijvers hun werk te laten zien. Zeg maar van veel schrijvers zodat de keus ook groter is’, is ingedeeld bij ‘Door school’. Nergens wordt letterlijk genoemd dat de leerling wil dat school dit regelt, maar aangezien de vraag op school tijdens een les Nederlands werd gesteld, is daar bij zulke antwoorden wel vanuit gegaan. Aangezien dit niet het hoofddeel van de scriptie is, is hierbij niet met een tweede beoordelaar o.i.d. gewerkt, maar is er een grove indeling gemaakt op basis van eigen inschattingen. Hierdoor ontstaat een beeld van de gegeven antwoorden. De precieze antwoorden kunnen altijd worden opgevraagd bij de onderzoeker. De categorieën waarop de reacties zijn ingedeeld, zijn:

Niet; Weet ik niet;

Door mezelf; Door vrienden/familie;

Door school; Door goede verhalen over het boek te horen;

Door reclame; Door een overzicht van boeken en onderwerpen;

Door minder strikte regels; Door trailers/film;

Door het onderwerp; Door meer moderne boeken;

Door meer boeken voor jongeren; Door de kaft;

Door weinig pagina’s; Door meer tijd te krijgen;

Overig.

Niet:

50 leerlingen gaven aan dat ze niet geïnspireerd wilden en/of konden worden. Een aantal leerlingen vulde gewoon ‘niet’ of ‘\’ in, andere leerlingen gaven een uitgebreider antwoord. Voorbeelden hiervan zijn:

- Ik denk niet dat je echt geïnspireerd kan worden om boeken te lezen

76 - Ik denk dat ik op geen enkele manier een boek ga lezen want ik heb er helemaal niks mee - Het liefst helemaal niet. Doordat het verplicht is wil ik het juist niet. Ik heb ook moeite met

lezen en er moet ook gelijk een verplicht minimaal niveau aan zitten wat het voor mij moeilijk maakt.

- Niet, dat wil ik graag voor mezelf uitzoeken. - Echt helemaal niet boeken lezen is kut en saai

Weet ik niet:

30 leerlingen wisten niet hoe ze geïnspireerd wilden worden. Dit werd vaak aangegeven door ‘weet ik niet’ of ‘geen idee’, maar ook hierbij werden er uitgebreidere antwoorden gegeven:

- Weet ik niet, ik denk dat ik uitmezelf wel ga lezen - Eerlijk gezegd heb ik daar geen idee van.

- Weet ik niet eigenlijk.. als ik iets leuks vind dan lees ik het

- Ik zou niet echt duidelijk kunnen aangeven hoe ik geïnspireerd zou willen worden om een nieuw boek te lezen

Door mezelf:

5 leerlingen geven aan dat ze door zichzelf geïnspireerd worden of willen worden: - Ik vind lezen sowieso al leuk, dus als ik een leuk boek zie dan lees ik die.

- Door mijn eigen intresse. Ik kies een boek puur omdat hij mij leuk lijkt. Dus als het onderwerp mij aanspreekt is dat alles wat ik nodig heb.

- Ik lees al boeken die mij leuk lijken

Door vrienden/familie:

6 leerlingen gaven als antwoord dat ze geïnspireerd wilden worden door vrienden en/of familieleden:

- Ik krijg van mn opa soms n boek maar anders lees ik niet - Door mijn ouders

- Aangeraden door vrienden of familie of een boek die veel aandacht op sociale media heeft gekregen

77 Door school

27 leerlingen zijn van mening dat school (of een opdracht die ze via school krijgen) kan helpen bij het inspireren om te lezen. Een greep uit de reacties:

- Veel informatie over leuke boeken, zoals mijn docent nu doet.

- Door er actieve opdrachten bij te krijgen zodat je niet alleen maar leest maar ook echt moet nadenken over het boek.

- Door mijn kennis te verbreden van wat dr überhaupt is qua boeken - Als het leuke boeken zijn en we er tijd voo r krijgen in de les.

- Door verschillende schrijvers hun werk te laten zien. Zeg maar van veel schrijvers zodat de keus ook groter is.

- Door van de docenten goed en persoonlijk advies te krijgen.

- Ik wil er nooit aan beginnen, maar als ik er eenmaal aan begin dat vind ik het altijd leuk. Dus ik vind belangrijk dat t herkenbaar kan zijn in mijn leven en dat we bijvoorbeeld dus in de les een periode een/ twee boeken lezen. Maar dat we wel even beginnen

- Ik vind het vaak lastig om echt leuke en interessante boeken te lezen. Als er op school bijvoorbeeld wordt aangegeven welke boeken vaak goed in de smaak vallen, zou dat erg helpen.

- Misschien vertellen over een stukje uit het boek. Uit nieuwsgierigheid ga ik dat boek dan waarschijnlijk wel lezen

- Van een aantal boeken vertellen waar ze over gaan, als ze me leuk lijken ga ik ze lezen. Het geven van informatie die met het boek te maken heeft kan ook mijn interesse wekken. Een voorbeeld is dat de klas bij Engels een keer een tekst heeft gekregen met waar het idee voor de film Black Panther vandaan komt. Zoiets kan ook worden gedaan voor boeken.

- We krijgen nu alleen een lijst met boeken die we kunnen kiezen, ik denk dat het

handiger/leuker zou zijn als we zelf op onderzoek moeten gaa n naar een boek. Dan gaan we bijvoorbeeld allemaal naar de bieb en moeten we een boek uitzoeken die wel bepaalde richtlijnen heeft natuurlijk. Het kan ook dat ieder kind uit een klas een bepaald onderwerp krijgt gegeven van de docent en dat je daarbij een boek moet zoeken die aan bepaalde eisen voldoet. Of er wordt van tevoren een schrijver gekozen en dan moet jij een boek kiezen van die schrijver en wat onderzoek doen naar hem/haar en zijn/haar boekenreek

Door goede verhalen ove r het boek te horen:

17 leerlingen geven aan dat ze het belangrijk vinden om goede verhalen over het boek te horen (zonder dat het specifiek van vrienden, familie of school hoeft te zijn). Reacties zijn:

78 - Spannende verhalen te horen over een boek

- Iets horen van iemand die dat boek al gelezen heeft

- Als iemand positief praat over het boek en op een leuke manier vertelt waar het over gaat. - Wanneer er goede verhalen van het boek rondgaan.

- Recensies van andere personen lezen over een boek, aangezien het voor ieder persoon wel anders is krijg je toch een indruk van het boek.

Door reclame:

6 leerlingen denken dat reclame ze kan inspireren om te gaan lezen:

- Dat er meer stil gestaan word bij het lezen van boeken en dat er vaker reclame over boeken word gemaakt.

- Via social media

- Dat er online meer aandacht aan wordt besteed. Dat er niet alleen reclame wordt gemaakt voor series en films, maar ook voor boeken.

- Boeken veel aandacht geven in de media, omdat jongeren momenteel veel tijd online besteden helpt het denk ik als je daar veel over boeken voorbij ziet komen.

Door een overzicht van boeken en onderwe rpen:

5 leerlingen willen graag een overzicht van boeken en onderwerpen. Zo weten ze wat er beschikbaar is en weten ze welk boek wel eens zou kunnen passen bij de eigen interesse. Voorbeelden van reacties zijn:

- Ik zou geïnspireerd worden als er van te voren een goede, maar korte samenvatting over het boek gegeven zou worden. Zodat je goed weet of het boek je interessant lijkt

- Door een goed inzicht te krijgen van war het verhaal nou over gaat. Ik wil niet midden in het boek stoppen omdat ik het verhaal toch niet interessant vind.

- De leuke boeken zijn vaak moeilijk om te vinden. Als het dan op een lijstje staat van boeken interessant voor jongeren is het makkelijker.

Door minder strikte regels:

25 leerlingen geven aan dat ze graag wat meer vrijheid willen of op een andere manier minder strikte regels willen als het gaat om lezen voor de lijst:

- Nee, ik weet al van wat voor genre ik hou. Het enige probleem is dat we dat niet mogen lezen. (fantasy en veel actie)

79 - Niet verplicht worden om uit een bepaalde selectie te kiezen. Er zijn dan meer leuke boeken

om te lezen, en dan vinden andere het een stuk minder erg - Niet voor een lijst maar volledige vrije keuze

- Eigen keus in boeken, Engelse boeken mogen lezen

- Door zelf leerlingen te laten kiezen en ze geen niveau te geven waar ze zich aan moeten houden want dan lezen ze iets wat ze daadwerkelijk leuk vinden en dan lezen ze ook sneller door naar mijn mening.

- Een boek lezen in manga stijl zou een goed inpiratie voor mij zijn om boeken te lezen. - Niet verplicht te worden om te lezen en ook vertaalde boeken mogen lezen

- eigenlijk gewoon niet, wil je mij aan het lezen krijgen, geef me informatieve boeken die je werkelijk dingen leren en je aan het denken zetten. ik hoef geen levensverhaal verhalen. - Ik vind lezen heel leuk maar heb een hekel aan fictie, dit lees ik daarom ook nooit. lezen zou

voor mij leuker worden als ik informatieve boeken zou kunnen lezen die aansluiten op mijn interesse.

- Ik zou meer vrijheid willen hebben in welke boeken ik mag lezen. Er wordt vaak gezegd ‘lees literatuur’, maar wat valt daaronder? Dan kom je uit op een boek als ‘De Aanslag’ van Harry Mulisch die ik niet interessant vond en véél te moeilijk.

Door trailers/film:

7 leerlingen geven aan dat een trailer van een verhaal of een verfilming kan helpen om te inspireren om te lezen:

- Door er bijvoorbeeld een soort trailer van te zien zoals bij een film waardoor je zin krijgt om dat boek te lezen.

Door het onderwe rp:

40 leerlingen noemen het onderwerp van het boek als een manier om geïnspireerd te worden om te lezen. Voorbeelden van antwoorden zijn:

- Meer realistische boeken

- Boeken die meer de echte verhalen van een sporter laten zien - Meer verhalen over het leger van nu

- Meer misdaad en thriller voor kinderen. De boeken die we nu lezen is vaak diepe literatuur die dat keurmerk heeft. Deze boeken zijn soms minder boeiend dus minder makkelijk te lezen. Dat maakt lezen minder leuk

80 - Als het over een onderwerp gaan die me leuk lijkt. Maar dat zijn bijna alle boeken van de

lijst niet.

- Als het interessante onderwerpen zijn, als er iets gebeurd in de boeken. Ik heb namelijk 2 zussen en door hen krijg ik vaak de negativiteit mee van de boeken voor de lijst. Vaak gebeurd er niet heel veel (zoals de Avonden) en soms gaat het ook over onnodige dingen of over totaal onrelevante dingen. Soms komen er ook heel veel erotische onderwerpen in voor en eerlijk is dat nooit leuk om te lezen, vooral omdat het behoorlijk oncomfortabel is. Sommige boeken gaan niet echt over iets dus ik snap zelf persoonlijk ook niet zo goed waarom dat een verplicht boek is. Daarnaast zou het veel leuker zijn als er ook nieuwe literatuurboeken op de lijst komen waar het gaat over vrij actuele onderwerpen. Maar kort samengevat: ik zou graag een boek willen lezen als ik ook van anderen heb gehoord dat het een goed boek is en als het gaat over leukere onderwerpen. Ingewikkeldheid boeit me niet zo veel.

- Het onderwerp moet interessant zijn, niet een saai levens verhaal van iemand maar een erg spannend verhaal of erg romantisch verhaal

Door meer moderne boeken:

7 leerlingen geven aan dat ze graag meer moderne boeken willen lezen:

- Door nieuwere boeken aan de lijst toe ge voegen met ‘modernere’ verhalen. De boeken die we nu moeten lezen zijn vaak al wat ouder.

- Meer nieuwe jeugdboeken inplaats van oude jeugdboeken

- Als boeken over actuele zaken gaan. Want de meeste boeken die je voor school moet lezen zijn wat oudere boeken waar je je niet in kunt vinden

- Door normale boeken van deze tijd

- Niet te ouden boeken. Geen boeken die 200 jaar geleden afspeelden en meer boeken die in gaan op actualiteiten

Door meer boeken voor jongeren:

3 leerlingen geven specifiek aan dat ze graag meer boeken voor jongeren aangeboden wille n krijgen:

- Meer boeken voor onze leeftijd want als ik nu een boek zoek, kom ik of een volwassen boek. of een kinderboek tegen en die zijn beide niet leuk.

81 - Als de verhaallijn meer geïnspireerd is van kinderboeken maar het wel volwassen boeken

worden door er moeilijk woorden in te doen dus bijvoorbeeld een Flip Fiasco maar dan met moeilijke woorden.

- Meer onderwerpen voor jongeren

Door de kaft:

5 leerlingen geven aan geïnspireerd te worden door een leuke kaft. Vaak werd dit wel gecombineerd met een ander punt:

- Als het verhaal me aanspreekt en als het een leuke kaft heeft

Door weinig pagina’s:

5 leerlingen wilden graag minder pagina’s.

Door meer tijd te krijgen:

6 leerlingen gaven aan dat ze wel wilden lezen, maar daar graag meer tijd voor zouden krijgen. - Meer leestijd op school zou helpen, of een mediatheek in school, want naar de bib fietsen

doe je niet zo snel. Verder hoe ik niet echt geïnspireerd te worden om te lezen, ik vind lezen namelijk wel leuk.

- Door meer tijd te krijgen

- Als ik er tijd voor krijg dan zou ik wel een nieuw boek lezen, of zoals de opdracht lezen met de sterren had ik het boek in 2 dagen uit

Overig:

- Bijvoorbeeld online boekenzoeker - Boeken langer kunnen lenen bij de bieb - Geld ervoor krijgen

- Gewoon lezen

- Als ik er iets voor terug krijg - Door luisterboeken

- Spanning verhogen.

- Maak het aantrekkelijker dan bijvoorbeeld netflix. Een grote factor in dat ik op dit moment geen boeken lees is dat het veel meer moeite is om een goed boek uit te zoeken dan om een nieuwe netflix serie te starten. Het proces van naar de bibliotheek of naar de boekhandel

82 gaan is me op dit moment te veel moeite. De vrije tijd die ik heb spendeer ik liever thuis dan in de bibliotheek. Hierbij helpt het ook niet dat ik al niet heel veel vrijetijd heb.