• No results found

van 133 Bijlage E Codering interviews

In document Thin is going to win? (pagina 47-101)

MET=het energieverbruik voor een activiteit per uur in kcal= ((MET-waarde x 3.5 x gewicht in kg)/200) x 60 min

Pagina 46 van 133 Bijlage E Codering interviews

Code Segment

Doelgroep S4&S5: 400 m atletiek!

S5: sinds 2 jaar fulltime atleet

D2: Zeker bij de 18 jaar dan hebben ze eigenlijk geen idee wat ze eten

S3: 18 jaar

S3: Vrouw

C: turnles gegeven van 8 tot 25 jaar

Pagina 47 van 133

Ervaring sporter R: Dat was gelijk ook een vraag voor in onze basistraining. In de basistraining die nu gemaakt is staat een tabel met groene, oranje en rode producten. We zien best vaak dat de sporters dit dan heel zwart-wit gaan zien. Dat ze dan oké die rode producten ga ik nooit eten als het ware. Terwijl het natuurlijk niet per se heel zwart wit hoeft te zijn. Hoe zouden jullie dit zelf adviseren?

S5: Wat ik dan doe. In het weekend zeg ik dan dat ik wel mag eten waar ik zin in heb. Ik denk dat dat ook wel heel erg belangrijk is, want anders maak je jezelf ook helemaal gek. Als je dan continu in de week zegt tegen jezelf van ja dit mag ik niet eten, dat mag ik niet eten. Dan wordt je op een gegeven moment helemaal gek. Dus sowieso eten wij in weekend lekker wat we willen.

S4: En sowieso, soms denk ik tussendoor ook 'ja waar gaat het eigenlijk om?'. Is er een stuk chocolade, ja dan neem ik gewoon stuk chocolade. Als je daarna gewoon weer klaar bent! Dan is het prima. Ik denk alleen dat heel veel mensen dan weer bang zijn dat het extreem wordt. Dat ze dan niet 1 stukje chocolade eten maar die hele reep. Ja dan gaat het natuurlijk weer de andere kant op. Maar je kunt ook daar weer in je balans vinden, zo van dat ene koekje bij de koffie kan echt wel als je het daar gewoon bij laat. Dus het is voor jezelf ook wel gewoon een beetje experimenteren denk ik. Dat is natuurlijk wel moeilijk.

S5: Ik merk ook aan mezelf dat als ik heel streng ben voor mezelf. Dan is het ook wel lastig vind ik. Naja, laat ik het zo zeggen. Voor mij is het best makkelijk om heel streng te zijn de hele tijd maar op een gegeven moment wordt zon moment dat je er een beetje tegen op ziet. Want die craving wordt steeds heftiger, weet je wel. Op een gegeven moment wil je zo graag iets normaals, nee ik bedoel iets slechts eten. Maar dat blijf je dus continu uitstellen. En op een gegeven moment dat je dat dan ga doen, ga je helemaal los. Want dan denk je ja nu mag het! En dan eet ik echt heel veel. En dat werkt dus voor mij echt niet. Voor mijn hoofd werkt het beter als ik de hele week gewoon best wel oké eet en als je dan een keertje iets minder gezonds wilt eten is dat op zich prima maar dan zit je wel minder erg in van; oh ik wil nu heel graag zoiets eten. Dus voor je mentale gesteldheid is dat wel echt veel prettiger. Dus ik zie het niet per se zwart wit.

S4: We zien het ook gewoon van in ongezonde eten, als je dan wel gewoon je proteïne en koolhydraten binnen hebt. Dan is het in het weekend een keer misschien de iets minder gezonde variant van de koolhydraten en de eiwitten die je zou willen eten, maar als je dat blijft doen heb je wel gewoon je voeding voor het trainen binnen. Ik denk dat mensen daar ook gewoon een beetje naar moeten kijken. En als ze dan bv denken oh ik ga nu een ijsje eten, misschien moet je dan je yoghurt voor het avondeten even skippen. Zo kun je er natuurlijk ook een beetje mee spelen.

Pagina 48 van 133

Ervaring sporter S4: Nou wij zijn doordeweeks niet lang onderweg, in de zin van dat we de maaltijden in de auto moeten eten. Dat hebben we

doordeweeks eigenlijk nooit. Wat we wel eens doen; de shake met eiwitten meenemen, dat is altijd wel makkelijke weg om snel eiwitten binnen te krijgen. Als je koolhydraten moet eten kun je altijd fruit of noten meenemen. Maar dat zijn natuurlijk meer de snacks natuurlijk. Echt meal preppen doen wij dus niet omdat het niet nodig is. Maar toen ik naar school ging deed ik dat dus altijd wel, omdat ik dat belangrijk vond. Maar dan nam ik hetzelfde als wat ik thuis altijd at mee naar school. Zo kon ik exact hetzelfde eten.

S5: Ik vergeet het ook vaak eigenlijk. Omdat we het eigenlijk nooit hoeven te doen. Vergeet ik het bijvoorbeeld als we naar Papendal gaan of als we moeten vliegen. Ik denk daar niet bij na. Wat natuurlijk sowieso handig is om in de ochtend na te denken welk eten je nodig hebt en dit mee te nemen. Voor mij werkt het heel erg als ik dan bedenk oké ik ga nu dit eten, dan ga ik trainen, wat wil ik daarna eten, hoelaat kom ik terug? Hoe lang zit er tussen de training en het thuiskomen? Je moet dus echt plannen. Als je niet plant, dan gaat het niet goed en ga je ook geen goede alternatieven vinden. Ik ben dus ook geen planner van mezelf en dat is waar vaak fout gaat. Dan moet ik ergens random eten gaan halen, maar dan hebben ze niet wat ik eigenlijk wil. Want dat is natuurlijk nooit wat je zelf eet zoals die salade of hoeveelheid eiwitten. Dat ga je op dat moment niet vinden. Dan denk ik shit! Maar terwijl als je gewoon in de ochtend bedenkt oké hoelang ga ik trainen en wat wil ik daarna eten, dan kun je dat gewoon meenemen. En ik denk gewoon als je gaat meal preppen, dat het wel het handigst is als je het eten van de avond van te voren gewoon als lunch eet. Dat scheelt heel veel tijd, vooral als je op jezelf woont. Wij preppen onze maaltijd dus niet. Wij wonen op 10 minuten van onze training en daarna gaan we naar huis en dan maken we het en zijn dus dan op tijd met het eten op het juiste moment. Op trainingsstage hebben we altijd shakes mee, ook omdat we dat dus door yoghurt heen kunnen doen voor extra eiwitten. En dingen als ontbijtkoek (snelle jelle's) neem ik veel mee op trainingskamp. Die neem ik vaak ook mee naar wedstrijden.

Pagina 49 van 133

Ervaring sporter S4: In principe dus wel. We nemen altijd dus onze eiwitten (de eiwitshake), maiswafels of rijstwafels, ontbijtkoek, pindakaas. Soms hadden we toen we vegan waren wel eens een hele eetkoffer mee, haha! Als we op trainingsstage gingen voor bv 3 weken hadden we toen al die dingen van rijst etc. allemaal meegenomen. Maar nu zouden we meer de kh bronnen voor wedstrijddagen en eiwitten meenemen. We gaan nu bijvoorbeeld 10 januari op trainingskamp naar Tenerife. Maar inmiddels weten we ook een beetje wat ze daar in de supermarkt hebben. Dus ik denk dat we daar nu niet heel veel voor mee hoeven te nemen. Ze hebben daar wel al heel veel wat we nodig hebben. Normaal zouden we bijvoorbeeld ook havermout meenemen voor in de ochtend, maar dat is daar aanwezig dus niet nodig. Pak houdbare plantaardige melk is vaak ook wel te vinden in de supermarkt te vinden. Wat had jij eigenlijk allemaal mee naar WK in Doha?

S5: Naar Doha had ik snack a jacks, snelle jelle's, eiwitten, heel veel supplementen, pindakaas ja dat was het eigenlijk denk ik. Ja precies, dat is het meestal wel- Ja puur omdat we voor de wedstrijd met koolhydraten moeten laden. Oh wacht ik had nog veel meer mee trouwens! Ik had nog roggenbrood mee, geroosterde muesli van AH, havermout, ik had geen sojamelk mee (maar vind het beetje risky in de koffer)(maar meeste supermarkten in buitenland hebben tegenwoordig wel een pak sojamelk. Ik wil dan eigenlijk amandelmelk en dat hebben ze dan niet. Sojamelk is er eigenlijk overal wel, zelfs in Japan. Maar ik had eigenlijk de helft niet op gegeten van wat ik mee had naar Doha, haha! Maar ja ik wist ook niet wat ik daar kon verwachten qua voeding. Japan was sowieso trouwens wel een lastige qua voeding, we konden niks lezen haha! We waren in 3 supermarkten en begrepen er gewoon helemaal niks van. We hebben zo lang in die supermarkt gestaan. We dachten we kunnen wel soja yoghurt vinden in de supermarkt, maar dat was echt niet zo dus.

Pagina 50 van 133

Ervaring sporter R: Haha precies! We hebben bij onze jonge sporters ook te maken met sporters die vanwege studie of trainingsomstandigheden op zichzelf gaan wonen. Dan vinden ze het wel lastig om zelf een gezonde maaltijd te kunnen gaan maken. Waar halen jullie je recepten vandaan? Uit een kookboek, verzinnen jullie zelf iets of een blog op internet?

S4: Ik kijk echt super vaak op albertheijn.nl. Haha! Maar dat is niet altijd vegan of met sojamelk ofzo. Maar dat is meer puur omdat ik dan kijk, oke wat zou ik ongeveer kunnen combineren?! En die recepten zijn ook altijd wel makkelijk en in de AH zelf de vinden. Met

kookboeken heb ik wel eens dat je producten moet halen en dat je helemaal ergens anders naar toe moet. Ja daar heb ik helemaal geen tijd en zin in. Bij de AH hebben ze het sowieso wel, dus dat is makkelijk.

S5: Gebruik jij kookboeken? Toen ik vegan at, dus toen ik veganistisch was gebruikte ik wel veel kookboeken. In het begin wist ik dus echt niet wat ik kon eten. Dus als je bijvoorbeeld vegetarisch bent en je weet niet wat je kunt eten, dan zou ik zeggen koop dan in ieder geval zon kookboek. Maar dan zou ik wel zeggen koop een simpel kookboek. Want met dat boek bijvoorbeeld van Rens Kroes, daar staan zoveel ingrediënten in dat je denkt waar haal ik dit? Dat is leuk, maar niet als je weinig tijd hebt. Dus dat is niet praktisch. Of in ieder geval, sporters hebben na een training niet heel veel zin om uitgebreid te koken als ik naar mezelf kijk. Dan ga je voor iets makkelijks. Ik vind kookboeken wel fijn. Daar kun je in gaan bladeren als je zin hebt. En ik kijk ook wel veel op Albert Heijn.nl en vroeger, nu nooit meer, keek ik altijd op chickslovefood.nl.

S4: Oh ja, die hebben ook zo'n kookboek met maar 5 ingrediënten dus dat is ook top.

S5: Ja precies, het moet gewoon makkelijk en praktisch zijn. Dat je niet naar verschillende winkels moet. Je moet het gewoon in 1 winkel kunnen kopen. Ik moet eerlijk zeggen, ik kook eigenlijk bijna nooit volgens recept. Ik bedenk gewoon wat moet ik eten? En dan gooi ik dat bij elkaar, haha! Oke ik moet koolhydraten eten, vandaag heb ik kip. Oke kip met rijst. En dan maak ik soort van sausje en veel groenten. Ja ik doe maar wat, haha! Eten is natuurlijk wel heel belangrijk. En ik houd erg van eten. Maar met zulke dingen denk ik altijd van als ik maar de juiste dingen binnen krijg!

Pagina 51 van 133

Ervaring sporter S4: Rijstwafels met pindakaas is top. En helemaal lekker rijstwafels met pindakaas en banaan. Of rijstwafels met hummus. Hummus met groenten. Shake, is misschien wel beetje saai. Noten. Fruit. Of smoothie met eiwitten en fruit (dat maakt het wel lekkerder dan heb je je eiwitten binnen maar maakt het wel lekkerder met het fruit). Omelet of ei is misschien wel lastig om mee te nemen.

S5: Wel allemaal koolhydraten haha

S4: Moet toch ook, we moeten toch trainen?! S5: Ja en als je dan eiwitten moet eten?!

S4: Wat trouwens ook lekker is, zijn van die soja melk pakjes met chocolade. Daar zit vaak ook nog wel wat eiwit in en koolhydraten ook wel. Die zijn ook wel chill tussendoor.

S5: We kopen ze eigenlijk zelf nooit haha, maar nu je dat zegt kan ik het wel keer doen. Die kun je onderweg ook kopen bij de AH. Al zal ik nu naar de AH gaan en ik zou een tussendoortje moeten kopen, heb ik eigenlijk geen idee haha. Dan zou ik snel koolhydraten pakken, maar eiwitten geen idee!

S4: Bananenbrood trouwens is ook wel goed. Bij Starbucks bijvoorbeeld als ik bij zoiets ben en ik moet wat nemen neem ik vaak

bananenbrood. Maar ik vraag me af hoeveel eiwitten daar in zitten haha! Ik denk niet dat er proteïne in zouden zitten. Al zouden we zelf bananenbrood maken dan zouden we er proteïne in stoppen. Pannenkoeken trouwens, die neem ik ook wel eens mee. Die maken we wel eens van tevoren met ei erin en dat we die meenemen.

Pagina 52 van 133

Ervaring sporter R: We merken ook vaak dat de jonge sporters aan het struggelen waren met hun trainer over bijvoorbeeld opmerkingen dat ze moesten afvallen. Meestal zien we dat het dan juist de andere kant op werkt. Hebben jullie hier tips voor of hebben jullie hier geen ervaring mee? S4/S5: Bedoel je tips voor de sporters zelf?

R: Ja voor de sporters zelf.

S5: Ja de coach moet gewoon zijn mond houden, haha! Ja het is altijd heel lastig. Want ik denk dat iedereen die dat hoort heel onzeker wordt. Hoe zelfverzekerd je ook bent of hoe goed je op dat moment ook presteert. Iedereen wordt er heel erg onzeker van. Je kan er dus altijd onzeker van worden. Ik denk dat als je dat hoort dat je zelf dan opzoek moet gaan naar een sportdiëtist om te checken of het echt nodig is. En ik denk ook dat je dat ook niet moet doen via je coach, maar zelf een onafhankelijke sportdiëtist moet gaan zoeken. Zodat je zelf gewoon een goed gevoel bij die sportdiëtist krijgt. En dan kun je gewoon zeggen van, oké mijn coach zegt dit en dit. Dan krijg je in ieder geval een eerlijke mening. Ik denk dat dat is wat je zou moeten doen. Je kunt wel zeggen van je moet die opmerking van je coach negeren, maar dat gaat je niet lukken. En zeker bij vrouwen niet. Vrouwen gaan dan toch denken van oh shit ben ik echt een beetje te dik? Ja waarschijnlijk wel. Ja ik weet het eigenlijk niet. En ook niet meteen naar handelen. Want dat is denk ik wat heel veel mensen doen. Dat ze dan minder gaan eten. En dan gaat het vaak fout. Dus belangrijk om echt hulp te gaan inschakelen. Dan krijg je een eerlijke mening, van is het echt nodig ja of nee? Ja want een diëtist verteld je gewoon je zit goed of niet. Dan kun je een plan bedenken van wat je gaat doen. En grootste risico bij zo'n opmerking is natuurlijk dat mensen gewoon stoppen met eten. Ik zou zeggen als het een mannelijke coach is dan zou ik het niet zo serieus nemen. Laat het maar zo zeggen, haha! Het zijn altijd de mannelijke coaches die tegen de vrouwelijke atletes zeggen dat ze moeten afvallen. En dat is onwijs irritant. Maar het is natuurlijk dat ze soms ook wel gelijk kunnen hebben, dat je daardoor iets beter kunt gaan presteren. Alleen wat ik zeg als je coach dat zegt zou ik in ieder geval niet meteen bedenken van oh shit! Je moet er dan echt even over nadenken van is dat echt zo? Of valt het eigenlijk wel mee?

Pagina 53 van 133

Ervaring sporter R: Nu je dat zegt eigenlijk. Wij zagen het filmpje van Mary Cain die atlete uit America die ook anorexia had gekregen vorige week. Dat vonden wij ook echt bizar filmpje.

S5: Ja precies, heel bizar. En dat gebeurd dus echt overal. Dit gebeurd echt heel veel. Niet alleen in Nederland maar overal. En dat is wat ik zeg, het zijn vaak de vrouwelijke atleten die de 'lul' zijn. Hun mannelijke coaches vinden dan altijd dat ze moeten afvallen omdat je het bij vrouwen eerder ziet. Ja het is altijd van ja die vrouwen moeten afvallen en zijn echt altijd mannelijke coaches die dat zeggen, ja ik weet het niet maar vrouwen weten dat het anders zit ofzo. Ik vind dat altijd heel frustrerend. Ik denk altijd je praat zo makkelijk jonge atletes een eetstoornis aan door dat soort dingen tegen ze te zeggen. Vaak is het gebaseerd op wat coaches hun atletes zien eten. Dus dat is misschien wel een goede, als je coach zo'n opmerking tegen je heeft. Dat je dan vraagt, oké waarom vind je dat dan? Waarop baseer je dat dan? Is het puur uiterlijk of gebaseerd op het eten?(dat hij jouw elke keer die hamburger met patat ziet eten? Maar kan ook elke keer toevallig op een zondag zijn en dat je de rest van de week prima eet). Dus ik denk als atletes dat durven dat ze dan gewoon moeten vragen van waarop baseer je dat? Maar ja dat moet je natuurlijk wel durven. Want ja wat ik zeg, 9 van de 10 keer is het gebaseerd op niks. Maar omdat ze toevallig denken van oh ze lijkt nu wat breder te zijn. Ja dat kan ook door andere dingen komen. Vrouwen hebben

natuurlijk altijd strakke shirtjes aan en als je dan een keer een shirtje draagt die iets minder getailleerd is, ja dan lijk je iets breder. Betekent natuurlijk niet altijd dat er wat aan de hand is. En is dus wat ik zeg, mannen zien dat soort dingen niet. Vrouwen zouden denken oké die kleding zit heel raar en wat anders. Maar mannen zien dat soort dingen niet. Denk ik he, haha. Ik ben nu ook aan het

generaliseren, maar de meeste mannen in ieder geval! Die hebben daar minder oog voor.

S5: Je kunt het een periode gebruiken of een aantal dagen en daarna kun je wel inschatten hoeveel je ongeveer eet. Als je dat gewoon op die manier doet. En ik zou zo'n app dus never nooit niet gebruiken en vooral niet bij jonge atleten want die hebben echt geen idee wat ze aan het doen zijn. En daarnaast mag je af en toe ook wel gewoon even lekker eten. Je moet ook gewoon gelukkig zijn. En als je dan heel streng bent voor jezelf maar niet gelukkig bent ga je ook niet harder trainen en lopen en heeft het dus geen zin

In document Thin is going to win? (pagina 47-101)