• No results found

Bijlage: codeboek

In document Invloedsdetectie in blogger reviews (pagina 48-54)

Influence cue

Level Beschrijving Analyseprocedure Insluitingscriteria Voorbeelden van ingesloten fragmenten

Uitsluitingscriteria Voorbeelden van uitgesloten fragmenten

Links Item Items op een

website die de lezer doorverwijzen naar de website met de tekst, waarmee vergeleken wordt, als hij/zij erop klikt. De meeste links zijn in de tekst aangegeven door een afwijkende kleur of een onderlijning en daardoor duidelijk zichtbaar. Wanneer dit niet zo is kan de link geïdentificeerd worden door de muis erboven te houden. De aanwezigheid van een link of meerdere links wordt als influence cue geteld. Links kunnen voorkomen als complete links en hyperlinks: onder tekst, afbeeldingen, video's en knoppen. http://www.sony.nl/electronics/hoge- resolutie-audio Verwijzingen naar andere websites waar niet op geklikt kan worden, worden niet meegerekend. Ook opklikbare elementen (zoals afbeeldingen die vergroten) die niet doorverwijzen naar een andere pagina worden niet meegerekend.

"Tot nu toe waren op de website van de krant wel krantenartikelen te vinden, maar de krant zette bewust niet alles door."

Links naar andere

websites dan waarmee de tekst vergeleken wordt, worden niet meegerekend.

Polar links Semantiek De polariteit die de link (zie influence cue 1) in de tekst omgeeft. De combinatie van de link en sentiment over de tekst/partij waarnaar verwezen wordt is een sterke indicatie van invloed, en wordt daarom apart geteld van de links.

Voor elke link (zie cue 1) wordt het sentiment in de directe context geanalyseerd. Wanneer een link omgeven is door positief sentiment wordt dit als influence cue gezien. Negatief of neutraal sentiment worden niet meegerekend. Het sentiment om de link heen wordt gemarkeerd als positief of negatief.

Positief: "Het beste alternatief voor

de Z500 is wat ons betreft de Honor 3C van fabrikant Huawei."

Neutrale sentimenten om links heen worden niet meegerekend.

Neutrale link: "Voor een

uitgebreid overzicht van alle cards die beschikbaar zijn, verwijzen we je naar deze pagina van Google".

Positieve woorden die in een

sarcastische uitdrukking staan worden als negatief sentiment gezien, en vice versa.

Voor een voorbeeld van wat als sarcasme wordt gezien, zie 'sentiment similarity'.

Verwijzingen naar andere websites waar niet op geklikt kan worden, worden niet meegerekend.

"Tot nu toe waren op de website van de krant wel krantenartikelen te vinden, maar de krant zette bewust niet alles door."

Sentiment in de omgeving van een link dat geen betrekking heeft op de link, wordt niet meegerekend.

"Verder fijn is dat Acer offline navigatie heeft toegevoegd in de vorm van zijn eigen Acer NAV-app. Daarvan kun je hier een uitgebreide review vinden. "

Links naar andere

websites dan waarmee de tekst vergeleken wordt, worden niet meegerekend.

49 Expressed agreement Semantiek Expressed agreement (naast de polar links), met de partij die de tekst heeft geschreven waarmee wordt vergeleken, wordt gezien als influence cue. De uitdrukkingen over de andere partij worden als 'positief', 'negatief' of 'neutraal' gemarkeerd.

Elke uitspraak die een blogger doet over de website of partij waarmee de tekst vergeleken wordt, wordt gemarkeerd. De uitspraken krijgen een 'positief' 'neutraal' of 'negatief' label. Alleen uitdrukken met een positief label, oftewel expressed

agreement, worden geteld als influence cue.

Elke positieve benoeming van de partij, die de tekst waarmee

vergeleken wordt heeft geschreven, wordt meegerekend.

Agreement: "Hieruit komt naar

voren dat de stick de beloofde snelheden redelijk haalt."

Uitdrukkingen over de andere partij die niet specifiek een positief of negatief sentiment weergeven worden als neutraal/unknown gemarkeerd.

"Sony kiest daar al enige tijd voor, waarschijnlijk om het wit helderder te laten ogen"

Een uitdrukking van agreement met betrekking tot een link wordt onder 'polar link' gerekend.

"LG komt nu met de G4, een smartphone die alles beter moet doen en waar vooral veel nadruk wordt gelegd op de camera en het scherm" Expressed disagreement of een neutrale opmerking over de website waarmee vergeleken wordt, worden niet meegerekend als influence cue.

Disagreement: "De uvd-

techniek die het afspelen van hd-content aan de gpu over moet laten, is niet aanwezig in de ATi Radeon HD 2900 XT. Dit heeft TechReport ontdekt tijdens tests met de gpu, waarbij de processorbelasting verdacht hoog bleef."

Sentiment similarity

Semantiek Voor deze cue wordt gemeten in hoeverre de teksten qua sentiment overeenkomen. Aangezien een review veel verschillende sentimenten bevat, worden deze per deelonderwerp dat besproken wordt bekeken. Er wordt een vergelijking gemaakt van het

Van de tekst die wordt geanalyseerd op influence cues worden alle sentimenten per besproken deelonderwerp (zoals scherm, geluid, en camera voor smartphones) genoteerd. Alle deelonderwerpen worden gemarkeerd met 'positief', 'negatief', of neutraal'. Vervolgens wordt de tekst waarmee

Een mening over of emotie, ingedeeld op positief/negatief, ten opzichte van het product die wordt uitgedrukt in de tekst.

Negatief: "Net als veel andere

smartwatches heeft de ZenWatch een hartslagmeter. Asus levert zelfs nog losse fitness-apps mee om er het meeste uit te halen. Die pogingen zijn echter vergeefs, want de hartslagmeter in de ZenWatch is ronduit nutteloos."

Verwachtingen over het product worden niet meegenomen.

"Smartwatches hebben al snel het 'probleem' dat ze er geeky en weinig stijlvol uitzien"

50

totaal aantal overeenkomende sentimenten in een tekst (geteld per

deelonderwerp) ten opzichte van het totaal aantal sentimenten over gedeelde deelonderwerpen in een tekst. vergeleken wordt op dezelfde onderwerpen geanalyseerd, en ook hiervoor worden de sentimenten in de drie lables onderverdeeld. Alle overeenkomende positieve of negatieve sentimenten worden opgeteld, en gedeeld door het totaal aantal sentimenten, met uitzondering van de neutrale gevallen. Als deze vergelijking van sentimenten boven een 0,6 ratio uitkomt wordt dit element gezien als influence cue.

Dit kunnen ook vergelijkingen met andere producten zijn.

"Er zit een lader bij die tot 5V gaat bij 1A en die dus met 5W laadt, opvallend weinig voor een moderne, dure smartphone. Telefoons met opties om snel te laden kunnen laden met ongeveer 15W."

Als positieve of negatieve woorden gebruikt worden om een feit weer te geven (zoals 'duur'/'nieuw') wordt dit ook niet als sentiment gezien. Een mening over bijvoorbeeld de prijs(-

kwaliteitverhouding) daarentegen wordt wel als sentiment gezien.

"Xiaomi werd groot met goedkopere toestellen en heeft pas onlangs dure smartphones met

adviesprijzen van tegen de 500 euro op de markt gebracht." Positieve woorden die in een sarcastische uitdrukking staan worden als negatatief sentiment gezien, en vice versa.

Negatief: "Dat maakt de G Flex 2

leuk voor mensen die per se een kromme telefoon willen."

Uitdrukkingen die niet specifiek een positief of negatief sentiment weergeven worden als neutraal/unknown gemarkeerd en niet als sentiment gezien.

"Zoals bij alle andere smartphones luidt ook bij de P8 het antwoord: dat hangt er sterk vanaf wat je ermee doet."

Het hoofdsentiment over een onderwerp wordt gemeten, ookal wordt dat op een kleiner niveau niet herhaald.

Positief: "Het is een prima interface,

al moet je veel zijwaarts scrollen voor de diverse modi. Dat had effectiever gekund en daarmee zou de interface tegelijk niet meer zoveel op die van een iPhone lijken."

Sentimenten over andere producten waarin niet een vergelijking wordt gedaan met het product waar de review over gaat worden niet meegeteld.

In een review over een Huawei telefoon: "Samsung

herhaalde dat trucje; de Galaxy S-serie is immens succesvol, maar de goedkopere varianten daarop, zoals Galaxy Ace en Galaxy Young, bleken helemaal niet aan te slepen."

51

Extra note over de

deelonderwerpen: Wanneer een blogger heel specifieke onderwerpen aanhaalt tijdens het bespreken van een deelonderwerp (zoals de

helderheid tijdens het bespreken van het scherm), wordt dit gerekend onder het grotere deelonderwerp. Tenzij dit specifieke punt van belang is voor het product en als apart

onderwerp genoemd wordt door de blogger, zoals bij het scherm dat aan de zijkant doorloopt bij de Samsung Galaxy S6 Edge. Meestal wordt deze onderverdeling door de blogger ook zelf aangegeven met kopjes in de tekst. De deelonderwerpen hoevel echter niet in 'één keer in de tekst te worden besproken, soms komt de schrijver er nog op terug. Het 'overall' sentiment, dat vaak in de conclusie wordt genoemd, wordt als deelonderwerp meegerekend. In het voorbeeld hiernaast is het deelonderwerp dat wordt genoteerd de camera, en niet de laserfocus. De LG G4 presteert op veel gebieden goed, maar de camera is voor de huidige tijd uitmuntend te noemen. Praktisch alle foto's die gemaakt worden, ook in de auto- modus, zijn erg goed. De kleuren komen goed tot zijn worden, waardoor er sneller scherpgesteld kan worden. Ook de LG G4 doet dit weer bijzonder snel en goed, ook als dit meerdere malen achter elkaar gedaan wordt.recht en hoe de camera omgaat met licht (of het gebrek daaraan) is momenteel ongeëvenaard in de smartphone- industrie. Het focussen met de LG G4 gaat erg snel door de

laserfocus, één van mijn favoriete functies van zijn voorganger. Doordat er aan de achterzijde een kleine laser zit, kan snel de afstand tot het voorwerp ingeschat

Alleen meningen worden meegeteld. Feiten (al dan niet gunstig) vallen niet onder sentiment.

"Doordat de processor minder verbruikt, is er ook een kleinere accu gemonteerd, met een capaciteit van 45Wh in plaats van de 52Wh in de oude Chromebook. Het werkgeheugen is weer wat ruimer bedeeld; dat bedraagt 4GB"

52

Overgenomen informatie

Thema Deze cue betreft de overeenkomst in besproken onderwerpen tussen de twee teksten. Het gaat hier niet om de meningen, slechts om het feit dat het (deel)onderwerp wordt

aangehaald.

Per review wordt genoteerd welke (deel)onderwerpen worden

aangehaald. Voor duidelijkheid over vanaf welk niveau deze

deelonderwerpen worden genoteerd, zie cue 4.

Vervolgens wordt gekeken welke van deze (deel)onderwerpen ook worden besproken in de tekst waarmee vergeleken wordt. Wanneer de review geen (deel)onderwerpen toevoegt aan de informatie die in de vergeleken tekst beschikbaar is, wordt deze cue als influence cue geteld. Copied sentences Zin De verhouding

van het aantal gekopiëerde zinnen tot het totaal aantal zinnen van de post. Als er het aantal

gekopiëerde zinnen groter is dan 0 wordt dit element als influence cue gezien. (Bij-)zinnen, tabellen, lijsten/opsommingen en quotes die in de andere tekst exact hetzelfde voorkomen worden meegerekend. Gangbare uitdrukkingen, incomplete zinnen en titels met de naam van het product of onderdelen daarvan worden niet meegerekend.

"Op geen enkel vlak weet hij echter boven het maaiveld uit te steken"

Authority rank Platform De blog met de hoogste authority rank is die met de meeste bezoekers volgens de statistieken van

Voor alle blogger

reviews wordt de autority rank bekeken. Voor de PR-teksten is de authority rank niet relevant.

53 Alexa. Community identity Item, semantiek en platform De community identity geeft aan of een blogger zich in hetzelfde netwerk van bloggers bevindt als de schrijver van de blog waarmee vergeleken wordt Community identity kan worden geïdentificeerd door te kijken naar het blogplatform of het linkgedrag van bloggers. Wanneer bloggers voor hetzelfde platform bloggen en wanneer zij naar elkaar linken wordt community identity als influence cue geteld. De links kunnen beide kanten op verwijzen: van geanalyseerde blogger reviews naar vergeleken blogger review en andersom.

Dit element wordt alleen voor blogger reviews bekeken. Voor de PR-teksten is de community identity niet relevant.

Tijsdverschil Metadata Het tijdstip van plaatsing van de tekst.

Dit element wordt

voor zowel de PR- teksten als de blogger reviews bekeken en zo nauwkeurig mogelijk genoteerd.

Als het tijdstip van

plaatsing niet wordt genoemd wordt er 'onbekend' genoteerd.

In document Invloedsdetectie in blogger reviews (pagina 48-54)