• No results found

Bijlage begrotingswijzigingen (1 ste BW 2019 voor de zienswijze)

In document 12:00 uur 19 juni 2019 AB-OFGV (pagina 171-176)

Datum 19 juni 2019 Kenmerk Van Dagelijks Bestuur OFGV

Aan Algemeen Bestuur OFGV Bijlage

a. Geactualiseerde GR;

b. Artikelsgewijze transitietabel oud naar nieuw;

c. Memo juridische check en advies, Proof Adviseurs d. Excellijst veegronde, inclusief

commentaar Proof Adviseurs e. De opbrengst werksessies GR f. Memo intrekken DVO, Proof

Adviseurs

g. Overzicht bevoegdheden AB, DB, directeur OFGV

Afschrift Betreft

Actualisering GR-OFGV

Beslispunt

1 Beslispunt Kennis te nemen van het definitieve voorstel tot wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling OFGV (GR) en deze in eigen huis in besluitvorming te brengen.

Argument Op verzoek van de deelnemers, door wijziging van de wet, vanuit de het bestuur en de directie OFGV was er de wens de GR te

actualiseren. Hiervoor is een uitvoerig proces doorlopen.

De veegronde (alle ambtelijke wensen en verbeteringen van de deelnemers), de werksessies (in Bussum en Emmeloord) en het externe advies hierover (Proof Adviseurs), zijn belangrijk elementen voor draagvlak en kwaliteit van deze veranderingen geweest.

Argument Bij het voorstel zijn om de volgende redenen de volgende stukken toegevoegd:

a. De geactualiseerde GR; De geconsolideerde tekst met alle wijzigingen doorgevoerd. Deze GR is na vaststelling vigerend;

b. Artikelsgewijze transitietabel oud naar nieuw; van elk artikel dat is gewijzigd (ook alleen als dat tekstueel of in de

nummering is) staan de oude en de nieuwe teksten naast elkaar. Dit is feitelijk de wijziging of actualisering die wordt vastgesteld en kan worden gebruikt voor interne

besluitvorming. Juridisch wordt er namelijk geen nieuwe GR aangegaan maar worden wijzigingen vastgesteld.

En ter toelichting daarop:

c. Memo juridische check en advies; In een memo licht Proof Adviseurs de (grootste) wijzigingen toe;

e. De opbrengst werksessies GR; een memo met de opbrengst vanuit de werksessies GR van 1 en 8 februari in

respectievelijk Bussum en Emmeloord;

f. Memo intrekken DVO, Proof Adviseurs. De tijdens de werksessies beloofde toelichting op het voorstel voor het intrekken van de DVO;

g. Overzicht bevoegdheden; dit is de invulling van een AB-actiepunt. Het DB koppelt dit aan de nieuwe GR omdat een aantal bevoegdheden wijzigen met de nieuwe GR. Deze worden expliciet in het overzicht aangegeven.

Proces De Gemeenschappelijke Regeling OFGV is een collegeregeling. Het is dus aan de colleges van de deelnemers om een dergelijke regeling met elkaar te treffen (art. 51 lid Wet op de gemeenschappelijke regelingen). Deze toestemming kan pas gegeven worden nadat de colleges daartoe toestemming krijgen van de gemeenteraad resp.

Provinciale Staten (art. 51 lid 2 WGR). Dit vaststellingsproces geldt ook voor wijzigingen van de regeling (art.51 lid 3 WGR).

Deelnemers wordt gevraagd de geactualiseerde GR ongewijzigd in eigen huis vast te (doen) stellen. Dit moet ongewijzigd omdat de deelnemers uiteraard met elkaar dezelfde regeling moeten treffen.

Verzocht wordt de besluitvorming vóór 31-12-2019 af te ronden.

Enerzijds geeft dat tijd om dat proces te doorlopen, anderzijds is er dan ook een uiterste datum waarop de deelnemers dat met elkaar afspreken.

DVO Zoals in de voorstellen beschreven komt de DVO te vervallen. In de huidige dienstverleningsovereenkomst staan geen taken die niet ook in het uitvoeringsprogramma voorkomen. Bovendien worden de financiële bepalingen omtrent afname, vermeerdering en

vermindering van de taken op basis van de in het uitvoerings-programma vastgestelde kostprijssystematiek ingedeeld.

In de GR is een extra artikel opgenomen (artikel 18A) betreffende de periodieke verantwoording aan de colleges resp. gedeputeerde staten over de vorderingen van het uitvoeringsprogramma.

Om voorgaande redenen kan de dienstverleningsovereenkomst worden opgezegd, aangezien deze weinig nieuws regelt wat niet al door de GR enerzijds of door het uitvoeringsprogramma anderzijds wordt ondervangen.

Het opzeggen van de DVO gebeurt pas op het moment dat de gewijzigde GR van kracht is. Het dagelijks bestuur draagt er zorg voor dat de colleges en de gedeputeerde staten van de deelnemers hiervan kennis nemen.

2 Beslispunt In te stemmen met het voorstel voor de nieuwe basis voor indexering.

Argument In de laatste AB bespreking van de wijziging van de GR stond nog een actiepunt open om een nieuwe basis voor de jaarlijkse

Indexering (artikel 23 lid 9)

Het DB stelt voor de volgende grondslag te gebruiken voor de jaarlijks vast te stellen indexering en deze in de GR vast te leggen:

Septembercirculaire gemeentefonds en daaruit de loon- en prijsindicatoren die het CPB onderscheidt voor de overheidssector:

o 80% van de begroting te indexeren conform Loonvoet sector overheid.

o 20% van de begroting te indexeren conform Prijs overheidsconsumptie, netto materieel.

Dit indexpercentage sluit het meest aan bij de feitelijke kosten die de OFGV heeft: 80%

van de OFGV-begroting bestaat uit loonkosten en 20% uit de materiele overheadkosten.

In dit voorstel wordt ook voorgesteld het tijdstip waarop de indexering wordt vastgesteld aan te passen aan de vigerende praktijk: niet bij de najaarsnota maar bij de begroting.

Daarmee kijken we dan niet naar de meicirculaire maar de septembercirculaire. Deze wijziging naar tijdstip in het jaar is eerder ook in het AB gesuggereerd.

Indexpercentages:

Indexpercentage Loonvoet sector overheid is gebaseerd op de gemiddelde loonvoetontwikkeling in de sector overheid (per fulltime equivalent) inclusief de incidentele loonontwikkeling.

De OFGV-loonkosten bestaan uit reguliere loonkosten gebaseerd op de formatie en:

o garantietoelages (gelden voor 40 % van het totaal aantal medewerkers vanuit het sociaal plan bij de oprichting van de OFGV);

o afkoop bij de vertrek van personeel;

o (deel van de loonkosten wordt ingezet voor) inhuur in het kader van vervanging bij ziekte en reguliere flexibele schil (inhuren is feitelijk duurder dan de kosten berekend conform formatie).

Ook deze extra kosten worden ondervangen door de incidentele loonontwikkelingen component die in de index Loonvoet sector overheid is meegenomen.

De index Prijs overheidsconsumptie, netto materieel sluit aan bij de stijgingen van overige consumpties en geldt, net als voor gemeentelijke, ook voor OFGV-inkopen.

Gemeenschappelijke

In document 12:00 uur 19 juni 2019 AB-OFGV (pagina 171-176)