• No results found

Bijlage B. Projecten en initiatieven in Flevoland

In document CARERESEARCH Verward in Flevoland (pagina 126-131)

|

Bijlage B 125 B.3. (Uitbreiding) Bemoeizorgoverleg

Looptijd 2016 – heden

Trekker GGD Flevoland en Gemeente Almere Inhoud

Voor het uitvoeringsplan “personen met verward gedrag” en de pilot “integrale aanpak acuut verward” is vanaf de start aangehaakt bij een regionaal overleg op het gebied van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz), te weten de Stuurgroep OGGz. Hierin zijn ook cliënt- organisaties en andere relevante (niet in de pilot betrokken) organisaties op het gebied van bemoeizorg of brede OGGz vertegenwoordigd.

Per september 2017 neemt de politie deel aan het tweewekelijks bemoeizorg overleg, zodat de politie deelgenoot is van afspraken over een cliënt en een directe lijn krijgt om zorgen over iemand te bespreken met zorgpartners. Mensen waar de politie zorgen over heeft komen hierdoor eerder in beeld bij de zorg en andersom kunnen de gemaakte afspraken binnen de kaders van de relevante wetgeving gedeeld worden met de politie.

Sinds juli 2018 wordt het casusoverleg Bemoeizorg in Almere georganiseerd waarin complexe casuïstiek voor zorgwekkende zorgmijders en personen met verward gedrag wordt besproken.

B.4. Beoordelingsruimte (acute) psychiatrie Looptijd 2015 – heden

Trekker GGz Centraal Inhoud

GGz Centraal heeft als onderdeel van haar taak van Crisisdienst psychiatrie Flevoland een crisisbeoordelingsruimte ingericht (de zogeheten “Blauwe kamer”), die toegankelijk is voor de politie. Deze faciliteit is gesitueerd in de locatie van GGz centraal in Almere en is ingericht als prikkelarme ruimte. Hier kan de crisisdienst een triage uitoefenen, in aanvulling op de triage op locatie.

B.5. Beschikbaarheid noodbedden Looptijd 2016 – heden

Trekker Leger des Heils en Kwintes Inhoud

Binnen de maatschappelijke opvang zijn in Flevoland drie noodbedden beschikbaar gesteld waar de politie, ambulance, GGz Crisisdienst en de GGD 24/7 terecht kunnen voor kort verblijf van een persoon die verward gedrag vertoond. De bedden zijn gelegen in respectievelijk Almere, Lelystad en Emmeloord. Doel van de voorziening is dat hiermee een acute crisis tijdelijk opgevangen kan worden op een plek waar kundig personeel in de nabijheid van de persoon aanwezig is. Bedoeling is dat vervolgens binnen 24 uur, met uitzondering van het weekend, de betreffende persoon in beeld is gekomen en gezien wordt door de GGD Vangnet & Advies. De zorgcoördinator probeert vervolgens samen met de cliënt toe te werken naar het aanpakken van de onderliggende problematiek. Binnen de pilot (B.2) wordt nog gewerkt aan een bed gelegen in een verslavingszorginstelling.

B.6. (Uitbreiding) Regionaal Meldpunt OGGz Looptijd 2016 – heden

Coördinatie: GGD Flevoland Inhoud

Het Regionaal Meldpunt OGGz van de GGD Flevoland is uitgebreid in termen van doelgroepen, bereikbaarheid en (acute) inzetbaarheid. Mensen die verward gedrag vertonen of een suïcidepoging (dreigen te) doen kunnen of moeten worden aangemeld bij het Regionaal Meldpunt OGGz. Als gevolg van deze uitbreiding van de doelgroepen en intensivering van de samenwerking tussen de politie en GGD Vangnet & Advies is het aantal zorgmeldingen in 2018 met 400% gestegen.

Naar aanleiding van een zorgmelding kunnen de zorgcoördinatoren van Vangnet & Advies personen met verward gedrag waar nodig toeleiden naar zorg, adviesvragen van ketenpartners beantwoorden, het bestaande (eigen) zorgkader in kaart brengen en casusregie inzetten. Voor het bereiken van de doelgroep werken zij samen met bemoeizorgers van andere organisaties in de keten, waaronder Kwintes, het Leger des Heils, Amethist Verslavingszorg en GGz Centraal.

Met betrekking tot de bereikbaarheid waren de zorgcoördinatoren van Vangnet & Advies van mei 2018 t/m mei 2019 naast de reguliere werkdagen en kantoortijden op werkdagen tussen 17:00-22:00 aanvullend telefonisch bereikbaar voor de crisisdiensten in aanloop naar de verdere uitwerking van een crisisinterventieteam (Zie B.10.). Deze pilot is inmiddels beëindigd in verband met het samengaan van de crisisdienst van Veilig Thuis en GGz Centraal, waar de GGD Flevoland ook bij is aangehaakt. Tevens komt een zorgcoördinator tijdens kantoortijden binnen het uur in heel Flevoland ter plaatse wanneer er voor een acute casus geen noodzaak is tot de inzet van de politie, ambulance of GGz Crisisdienst.

B.7. Crisiskaart

Looptijd maart 2018 – heden Trekker Cliëntenorganisatie STIP Inhoud

In dit project is de crisiskaart in de regio geïntroduceerd voor cliënten die thuis wonen en niet in behandeling zijn. De kaart is een aanvulling op vergelijkbare kaarten, die onderdeel zijn van een GGz behandeling of een traject in de maatschappelijke opvang. In een crisiskaart leggen cliënten met een risico op verward gedrag onder begeleiding van een onafhankelijk consulent vast, wat voor hun wel werkt in een crisis. Cliënten, die regelmatig verward gedrag vertonen, voelen zich over het algemeen niet in staat om tijdens crisissituaties goed te verwoorden welke aanpak bij hen het beste werkt.

Dit kan dan tot beslissingen leiden die, achteraf bezien, niet ideaal zijn geweest en hadden kunnen worden voorkomen. In een crisissituatie weten omstanders, hulpverleners en politie vaak niet wie ze voor zich hebben, wat er aan de hand is en wat ze het beste kunnen doen.

B.8. Convenant Openbare Geestelijke Gezondheidszorg Flevoland Looptijd mei 2018 – heden

Trekker Stuurgroep OGGz Inhoud

In het convenant OGGz is de samenwerking en de inzet vastgelegd ten behoeve van de doelgroep Openbare Geestelijke Gezondheidszorg Flevoland. Het convenant is ondertekend door partijen die verantwoordelijkheid nemen voor het gezamenlijk bieden van continuïteit in de keten. Op deze wijze zorgen zij met elkaar voor een sluitende aanpak rondom personen met meervoudige probleem (waaronder mogelijk verward gedrag) door middel van de persoonsgebonden aanpak (PGA).

Bijlage B 127 Het convenant is ondertekend door alle Flevolandse gemeenten, diverse behandelorganisaties in de GGz, diverse begeleidingsorganisaties Wmo, Politie, Cliëntenorganisatie STIP, MEE en forensisch psychiatrisch centrum Oostvaarderskliniek.

B.9. Passend Vervoer

Looptijd september 2018 – september 2019 Trekker GGz Centraal

Inhoud

GGz Centraal heeft samen met cliënten, hun naasten, ervaringsdeskundigen, politie, gemeenten, GGD, ambulance voorzieningen, opvang en verzekeraars het initiatief genomen voor het project

‘Over grenzen heen’. Doel van het project is toeleiding naar passende triage en hulpverlening voor personen met verward gedrag te verbeteren voor het gehele werkgebied van GGz Centraal. Dit werkgebied loopt van de Noordoostpolder (in het noorden) tot aan Rhenen (in het zuiden), van de Gooise Meren (in het westen) tot Wezep (in het oosten). In de kern richt het project zich op het organiseren van passend vervoer. Oftewel vervoer dat zoveel mogelijk aansluit bij de problematiek en behoeften van diegene die wordt vervoerd en waarbij zoveel mogelijk wordt uitgegaan van de eigen kracht en eigen mogelijkheden. Zowel voor beoordeling als na beoordeling. De doelen van het project zijn: betere kwaliteit van leven voor de patiënt en voorkomen van stigma door minder zichtbaarheid tijdens vervoer; verbeterde samenwerking tussen politie, vervoersdiensten en (O)GGz, verbeterde kosteneffectiveit door kortere DBC’s, minder en goedkopere vervoersbewegingen en een minder groot beroep op de capaciteit van de politie.

B.10. Integrale Crisisaanpak Looptijd 2018 – heden

Trekker Gemeente Almere, GGD Flevoland, GGz Centraal, Veilig Thuis Inhoud

Op dit moment is er per sector en doelgroep, en soms ook per gemeente, een eigen route en crisisdienst met eigen bedden en een eigen toegang. Juist in crisissituaties zijn heldere routes en snelle en juiste triage van belang. Om de processen rondom melding en triage beter te organiseren zijn er diverse ontwikkelingen die om afstemming vragen. Er zijn – nagenoeg tegelijkertijd – initiatieven voor: de ontwikkeling van 10 landelijke meldkamers (politie, ambulance, brandweer), de ontwikkeling van de regionale zorgmeldkamer (voor medische zorg, incl. huisartsen), het invoeren van één telefoonnummer voor psychosociale crises en triage, en de ontwikkeling van een Meldkamer Sociaal. Hiernaast is nog relevant dat in de nieuwe Wet verplichte GGz (per 2020) ook eisen zijn opgenomen over het in behandeling nemen en opvolgen van meldingen. En dan nog de afspraak over het organiseren van een informatieknooppunt met het Veiligheidshuis, in het kader van de multidisciplinaire aanpak (MDA++).

In Flevoland werken gemeenten en zorgaanbieders samen aan een integrale aanpak voor alle inwoners die in crisis verkeren. Waarin bovenstaande ontwikkelingen zo goed mogelijk worden meegenomen. Een eerste resultante van deze aanpak is een integrale bereikbaarheidsdienst die vanaf mei 2019 telefonische consultatie biedt, trieert en de juiste partij voor crisisinterventie of hulp inschakelt. Hierin werken de GGz Crisisdienst, Crisisdienst van Veilig Thuis en het Regionaal Meldpunt OGGz van de GGD Flevoland intensief samen.

B.11. GGz in de wijk

Looptijd 2018 – heden

Trekker GGz Centraal, Welzijn Lelystad, Kwintes en Woonzorg Flevoland Inhoud

Flevoland neemt deel aan het ondersteuningsprogramma ‘samenwerking gemeenten-zorgverzekeraars’. De keuze is gemaakt om daarbinnen te werken aan het thema “GGz in de wijk”. Het doel van het project is om te bereiken dat mensen met GGz problematiek op een goede manier zelfstandig kunnen wonen en escalaties en overlast zoveel mogelijk worden voorkomen. Het is daarbij van belang dat begeleiding vanuit de Wmo en de behandeling vanuit de Zorgverzekeringswet hand in hand gaan. Het project richt zich op waakvlamcontacten, het voorkomen en terugval en de relatie tussen het sociaal domein, beschermd wonen en GGz behandeling. Voor het project GGz in de Wijk is de volgende opdracht geformuleerd:

1. Inzetten op preventie door versterken voorlichting, informatie en advies voor en over mensen met psychische kwetsbaarheid én voor hun directe buren en naasten.

2. Inzetten op inloop, dagopvang, tegengaan van vereenzaming en activering;

3. Inzetten op versterking ketensamenwerking (via integrale teams)

GGz Centraal is voor het project GGz in de wijk gestart met gebiedsteams voor de ambulante zorg.

In Lelystad is er vanuit Kwintes een nieuwe calamiteitendienst in ontwikkeling voor mensen met verward gedrag met een lopende WMO-beschikking. Aanvullend zijn per gemeente aanvullende benodigde acties in gang gezet. Denk bijvoorbeeld aan trainingen Mental Health First Aid, en extra inzet op geschikte inloopvoorzieningen.

B.12. Peer-to-Peer Support groepen Looptijd 2018 – heden

Trekker Leger des Heils Inhoud

Begin 2018 is een start gemaakt met de opzet van de Peer Support groepen door middel van onderzoek naar het profiel van voortrekkers en het opzetten van een overwegingsgroep. Na afronding van dit onderzoek is eind 2018 gestart met de Peer Support groepen vanuit de afdelingen maatschappelijke opvang van het Leger des Heils in Lelystad en Almere Centrum. In de Peer

Support Groepen komt een groep deelnemers wekelijks bij elkaar om onder leiding van een

ervaringsdeskundige met elkaar te spreken, gewoon over hoe de afgelopen week was. Er wordt niet alleen maar serieus gesproken, maar er is ook tijd voor gezelligheid en gezamenlijke activiteiten.

Het aantal deelnemers wisselt, maar gemiddeld komen er rond de zes mensen op de avonden af.

De andere medewerkers van de maatschappelijke opvang merken dat de Peer Support aanvullend werkt aan de begeleiding die zij geven. Deelnemers vertellen over wat ze doen en oppikken op de peer support avonden en dat geeft weer aanknopingspunten voor de begeleidingsgesprekken.

Ook heeft de ervaringsdeskundige van de Peer Support groepen een signalerende functie en kan hij bruggen slaan in de toeleiding naar zorg. Als deze elementen zijn belangrijk in de nazorg en preventie van mensen die periodes van verward gedrag kennen.

In document CARERESEARCH Verward in Flevoland (pagina 126-131)