• No results found

Bijlage A. Inrichting bemoeizorgketen Flevoland

In document CARERESEARCH Verward in Flevoland (pagina 123-126)

|

Figuur 44. Schematische weergave van de keten van personen met verward gedrag in Flevoland

Melding over persoon met verward gedrag

Selectieve Preventie Hulpverlening Nazorg

Crisis Wijkteam

Huisarts/POH Inloop-voorzieningen

Tijdelijke opvanglocaties

Specialistische zorg

Wijkteam POH/basis GGZ

Verbreed Regionaal Meldpunt

112

RAV Politie GGZ crisisdienst Spoedbeoordeling

Strafrecht Psychiatrie

Medisch

Gemeentelijke voorzieningen

Verward gedrag

Regulier proces Primaire Preventie

Verward gedrag

Regulier proces Sociaal Domein

(Leefwereld professional)

Leefwereld Client (buren, naasten, familie, etc.)

Inwoner is bekend en heeft risico op verward gedrag Algemene preventie voor alle inwoners,

waaronder personen met verward gedrag

Politie

Acuut en niet-acuut

ls het gedrag ernstiger is, kan het worden gemeld bij een meldpunt, zoals 112. Dan start het acute of crisisdeel van de keten. Indien bij een meldpunt wordt gemeld, zal als eerste getrieerd worden om de ernst van de situatie in te schatten. De melding kan natuurlijk gedaan worden voor personen die wél en niet bekend zijn in de reguliere keten. In geval van melding van verward gedrag bij 112, kan 112 de politie, GGz crisisdienst of de ambulance inschakelen of doorverwijzen naar het verbrede Regionaal Meldpunt OGGz. Alle meldingen die bij het Regionaal Meldpunt OGGz binnenkomen worden beoordeeld en krijgen (bemoei)zorg wanneer nodig. Nadat spoedeisende hulp is verleend, start zo nodig hulpverlening, zo nodig in het reguliere proces. Daarbij kan nodig zijn dat de GGD vanuit de OGGz gedurende langere tijd casusregie voert. Uiteindelijk, als het goed gaat met de burger, zal zorg worden afgeschaald voor nazorg terug naar het wijkteam of de POH/huisarts.

A.2. Rollen en verantwoordelijkheden binnen de bemoeizorgketen

Tabel 22. Rollen en verantwoordelijkheden bemoeizorgketen in Flevoland Partij Rollen en verantwoordelijkheden

Gemeente  Zorg- en ondersteuningsplicht. De gemeente heeft een regierol in het sociaal domein en schept de condities en randvoorwaarden. Ook is zij verantwoordelijk voor de dienstverlening voor zijn eigen inwoners.

 Schuldhulpverlening / woonoverlast/woonbeleid / werk en inkomen / welzijn en laagdrempelige inloop / dagbesteding.

GGD Flevoland  Coördinatie hulpverleningsketen. Verbreed Regionaal Meldpunt OGGz:

biedt acute ondersteuning aan cliënten met verward gedrag.

 Vangnet en Advies: zorgt voor casusregie waar extra zorgcoördinatie nodig is.

 Verantwoordelijk voor de aansturing van de bemoeizorg in regio Flevoland.

Meldkamer (112)  Afwikkeling hulpvragen. De meldkamer ontvangt oproepen van professionals en burgers en beslist welke hulpverleners op acute

hulpvragen af gaan: politie, RAV of crisisdienst. Bij niet-acute meldingen kan dit worden doorgegeven aan Regionaal Meldpunt OGGz.

Politie  Openbare orde, handhaving en hulpverlening. Hulpverlening volgens artikel 3 van de Politiewet. De wijkagent heeft een signalerende functie voor aanpak sociale problemen, overlast en criminaliteit. Schakelt hiervoor met maatschappelijke partners en gemeente. Informatie-uitwisseling over de buurt.

 Bij crisisinzet verward gedrag is de politie vaak als eerste ter plaatse bij een melding.

GGz-instellingen  (crisis) zorguitvoerder. Crisisdienst en beoordelingslocatie voor triage acute psychiatrische problemen en acute opname.

 Vervoer van GGz-cliënten.

 Reguliere GGz zorg – van relatief licht tot klinische opname. Bieden zorg om mensen om aan het maatschappelijk leven deel te laten nemen.

ForFACT en Oostvaarders kliniek

 (forensisch) zorg uitvoerder. Forensisch Psychiatrisch Centrum voor mensen met een TBS maatregel.

 Forensisch FACT-team biedt intensieve ambulante zorg voor mensen met een justitiële titel en psychiatrische problematiek (en daaruit voortkomend delictgevaarlijkheid) vaak in combinatie met verslavingsproblematiek.

Partij Rollen en verantwoordelijkheden

LVB-zorg  2e lijn zorguitvoerder. Biedt ondersteuning aan mensen met een licht verstandelijke beperking om aan het maatschappelijk leven deel te nemen.

 Biedt beschermd wonen en ambulante ondersteuning aan voor mensen met een licht verstandelijke beperking.

Verslavingszorg  2e lijn zorguitvoerder. Biedt ondersteuning aan mensen die van een verslaving af willen komen van relatief licht tot klinische opname. Zowel BGGz als SGGz.

Maatschappelijke opvang

 Zorguitvoerder. Heeft noodbedden waar personen met verward gedrag acuut kunnen worden opgenomen.

 Biedt dag- en nachtopvang, beschermd wonen, buurthuiskamers en ambulante ondersteuning aan voor mensen die dat nodig hebben.

Huisartsen / POH  1e lijn zorguitvoerder. Zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor de cliënt.

Vormen de spil in een netwerk. Bieden basiszorg om cliënt deel te laten nemen aan het maatschappelijk leven. Verwijzen door naar specialistische zorg.

Veiligheidshuis  Coördinator. Operationeel samenwerkingsverband dat gericht is op het terugdringen van overlast en criminaliteit. Als bij verwarde persoon ook sprake is van veiligheid en zorg, dan is het Veiligheidshuis in beeld.

Veilig Thuis  Advies en Meldpunt. Meldpunt voor professionals/burgers die zorgen hebben over huiselijk geweld, ouderenmishandeling of kindermishandeling bij betrokkene(n) of zelf onderdeel zijn van.

 Crisisinterventie bij acute onveiligheid / Onderzoek naar zorgen over huiselijk geweld of kindermishandeling / Overdracht naar lokale/passende hulpverlening.

Ervarings-deskundigen

Ondersteuning. Ondersteunen cliënten vanuit ervaringskennis om weer te participeren in de samenleving. Kan op elk moment in traject ingezet worden.

Client (vertegen-woordiging)

 Vertegenwoordiging. Verstrekken informatie aan de cliënt of vertegenwoordigen het perspectief van de cliënt bij de gemeente of aanbieders. Zijn zelf geen hulpverleners.

Tabel 22. Rollen en verantwoordelijkheden bemoeizorgketen in Flevoland (vervolg)

Bijlage A 123

B.1. Regionaal Plan van Aanpak ‘Personen met verward gedrag’

Looptijd 2016 – heden

Trekker GGD Flevoland en Gemeente Almere Inhoud

Het Regionaal Plan van Aanpak bestaat uit twee complementaire projecten: een deelproject gericht op een integrale aanpak voor verward gedrag in de acute fase (regie bij GGD Flevoland) en een deelproject dat zich richt op de niet-acute fase, met in het bijzonder de thema’s preventie en nazorg (regie bij Gemeente Almere). Waarbij het deelproject van de GGD feitelijk reeds voor de tot standkoming van het regionaal plan van start was, volgend op een bestuurlijke opdracht daartoe eind 2015. Eind 2016 is het regionaal plan van aanpak vastgesteld waarmee de regio aanzet gaf voor de ambitie om per 1 oktober 2018 een sluitende keten te hebben op het gebied van verward gedrag.

Dat heeft vervolgens geresulteerd in een uitvoeringsplan waarmee sinds 2017 concreet invulling wordt gegeven aan acties om deze ambitie te realiseren. Het uitvoeringsplan creëert enerzijds samenhang tussen de verschillende initiatieven en projecten, en geeft anderzijds invulling aan geconstateerde witte vlekken. De volgende deelprojecten zijn opgenomen in het uitvoeringsplan:

1. Leertraject coaching on the job 2. Crisiskaart

3. Peer support groep

4. Pilot integrale aanpak acuut verward 5. Passend vervoer

6. Verstevigen bekendheid Regionaal Meldpunt OGGz

7. Deskundigheidsbevordering Regionale Ambulance Voorziening Flevoland 8. Onderzoek

9. Werkatelier gegevensdeling

B.2. Pilot “Integrale aanpak acuut verward”

Looptijd 2015 – heden Trekker GGD Flevoland Inhoud

De pilotsetting stelt betrokken organisaties in staat proefondervindelijk nieuwe werkwijzen en afspraken te testen, tussentijds bij te kunnen stellen en benodigde inzicht en input op te halen voor structurele oplossingen. Op basis van een gezamenlijke analyse van knelpunten is besloten dat de pilot verbeteringen moet opleveren ten aanzien van:

1. Triage vanuit de meldkamer en hulpverlening ter plaatse 2. Vervoer

3. Vervolglocaties

4. Casusregie & Meldpunt 5. Registratie & Monitoring

Gedurende de pilot is besloten om de landelijke ontwikkelingen te volgen voor doelstelling 1. Ten aanzien van doelstelling 2 is GGz Centraal als trekker aangesteld (zie B.9). In de pilot wordt zo dicht mogelijk aangesloten op bestaande structuren, afspraken en samenwerkingsverbanden.

In document CARERESEARCH Verward in Flevoland (pagina 123-126)