• No results found

77 De betrokkenheid bij YoungJNJ is echter niet zo groot binnen J&J Consumer Dit komt omdat de

werkdruk behoorlijk hoog ligt en men heeft daardoor weinig tijd voor extra activiteiten.

Communicatie Social media

Vooral LinkedIn biedt volgens Martijn veel kansen voor de communicatie rondom YJNJ. Men krijgt op een dag veel zakelijke e-mail en neemt niet altijd de tijd om deze rustig door te nemen. Updates van LinkedIn worden per e-mail vaak naar je persoonlijke e-mailadres gestuurd. Persoonlijke e-mail wordt over het algemeen vaak gelezen op een rustig tijdstip. Dit is natuurlijk een groot voordeel wanneer je een boodschap wilt overbrengen naar de doelgroep. Bovendien weet Martijn uit ervaring dat LinkedIn veel wordt gebruikt door commerciële medewerkers. Voornamelijk binnen commerciële bedrijven zoals J&J Consumer, J&J Medical en Janssen-Cilag zou LinkedIn een goede manier zijn om de leden te bereiken. Twitter vindt Martijn persoon niet zo interessant. Hij maakt zelf geen gebruik van dit platform en hij verwacht ook niet dat de leden van YJNJ goed bereikbaar zijn via Twitter.

Introductie nieuwe medewerkers

Omdat J&J Consumer maar een klein bedrijf is, is het gemakkelijk bij te houden wanneer er een nieuwe medewerker binnenkomt. Martijn zorgt dat hij altijd een praatje maakt met nieuwe jonge medewerkers. Hij vertelt hen over YJNJ en zorgt dat ze worden toegevoegd aan de ledenlijst.

Promotie J&J algemeen

Martijn vindt het heel belangrijk om het middenmanagement te betrekken bij de communicatie rondom de jongerenvereniging. Hij weet echter niet of de communicatie dan juist van het hogere management zou moeten komen of van het YJNJ-bestuur.

Zelf heeft hij al het één en ander ondernomen om alle medewerkers meer te betrekken bij de jongerenvereniging. Tijdens een jaarlijkse meeting voor alle medewerkers J&J Consumer heeft Martijn een korte presentatie gehouden over YJNJ. Met deze presentatie heeft hij de medewerkers geïnformeerd zodat zij ook weten wat de jongerenvereniging allemaal doet. Op die manier hoopt hij meer draagvlak te creëren binnen het bedrijf.

Weerstand

Martijn heeft niet te maken met weerstand van de overige medewerkers binnen J&J Consumer. Er worden wel eens grapjes gemaakt, maar men vindt het vooral een leuk initiatief.

Verbeterpunten in de communicatie

YJNJ communiceert behoorlijk veel naar de doelgroep. Martijn had vooraf niet verwacht dat ze zo’n groot bereik zouden realiseren. Graag zou hij de communicatie naar het middenmanagement verbeteren. Bijvoorbeeld door ze mee te nemen in de uitnodigingen van de events of iets dergelijks.

78

Bijlage 10

Vragenlijst voor externe bedrijfs-

jongerenverenigingen

Het voornaamste doel van deze interviews was om een duidelijk beeld te creëren van andere bedrijfs-

jongerenverenigingen en hoe zij functioneren in hun organisatie. Daarnaast dienden de interviews om inspiratie en ideeën op te doen voor de communicatie rondom YJNJ.

Organisatie

 Kun je uitleggen wat (naam vereniging) precies is? o Wat doet (naam vereniging) zoal voor haar leden? o Hoeveel leden heeft (naam vereniging)?

 Wat is het belangrijkste doel van (naam vereniging)? Hoe wordt dit bereikt?  Wat zijn jouw ideeën over de toekomst van (naam vereniging)?

 Hoe verloopt de samenwerking tussen de verschillende locaties in NL waar (naam vereniging) actief is?  Bestaan er verschillende commissies binnen (naam vereniging)? Zo ja, wat is hun rol?

o Hoe zorgen jullie voor ‘committent’? Dus als men zegt iets te willen organiseren, dat er ook

daadwerkelijk wat wordt afgeleverd.

o Hoe werven jullie nieuwe commissieleden?

Bestaan er ambassadeurs voor (naam vereniging)? Zo ja, wat is hun taak?  Is (naam vereniging) internationaal actief? Zo ja, hoe pakken jullie dit aan?  Loop je weleens tegen problemen aan? Zo ja, kun je voorbeelden geven?

Communicatie

 Welke communicatiemiddelen worden er ingezet en waarom is er gekozen voor deze middelen?  Hoe werven jullie nieuwe leden?

o Hoe zorgen jullie ervoor dat nieuwe medewerkers op de hoogte zijn van jullie?  Hoe promoten jullie een aankomend event?

 Wat zijn jullie ervaringen met Social media?

 Op welke manier wordt intranet/de website ingezet?

 Hebben jullie een nieuwsbrief? Zo ja, mag ik een voorbeeld zien?  Op welke manier bevorderen jullie mond-tot-mond reclame?  Hoe bevorderen jullie het contact tussen de leden onderling?

 Wordt (naam vereniging) ook onder de overige medewerkers van (naam bedrijf) gepromoot? Zo ja, hoe? o Hebben jullie te maken (gehad) met weerstand van ‘oudere’ medewerkers? Zo ja, hoe zijn jullie

hiermee omgegaan?

 Doet (naam vereniging) iets ter introductie van nieuwe medewerkers?  Zijn er -volgens jou- nog verbeterpunten op het gebied van communicatie?

Zo ja, kun je voorbeelden geven?

Bestuur

 Is de bestuursfunctie ook opgenomen in je persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)?  Hoe vind de bestuursoverdracht plaats?

 Hoe vind de keuze van een nieuw bestuur plaats? Vragen jullie zelf mensen of wordt hier ook rekening met de successieplanningen gehouden e.d.?

79

Algemeen

 Hoe zien de activiteiten van (naam vereniging) eruit? o Door wie worden de activiteiten georganiseerd? o Hoeveel activiteiten vinden er plaats op jaarbasis?  Wat is jullie budget en hoe komen jullie hieraan?

80

Bijlage 11

Interview DSM NEXT

Datum: 20 maart 2013 Contactpersoon: Ilvie Heynen

DSM is een mondiale onderneming die vanuit wetenschappelijke basis actief is op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. De organisatie is net zoals Johnson & Johnson actief in de gezondheidszorg. DSM beschikt ook over een jongerenvereniging: DSM NEXT. NEXT bestaat al ruim 20 jaar en is inmiddels uitgegroeid tot een jonge actieve community binnen het bedrijf. Ook wat betreft de internationale samenwerking zijn zij al een stuk verder dan YJNJ. DSM NEXT vormt daarom een mooi voorbeeld voor de toekomst van YJNJ.

Om meer te weten te komen over de jongerenvereniging en om ideeën en inspiratie op te doen voor de communicatie rondom YJNJ, heb ik op 20 maart gesproken met Ilvie Heynen van DSM NEXT. Zij zit in het bestuur en verzorgt mede de communicatie rondom de jongerenvereniging.

Over de jongerenverenigingWat is DSM NEXT?

DSM NEXT is de jongerenvereniging van DSM. Ze beschikken wereldwijd over meer dan 1500 leden. Voorheen was een leeftijdsgrens (tot en met 35 jaar), maar vanuit discriminatie-oogpunt is dit recentelijk afgeschaft. De doelgroep bestaat sindsdien uit alle medewerkers die minder dan 10 jaar werkzaam zijn bij DSM. De regeling is ontstaan uit het principe om niet te discrimineren op basis van leeftijd, dus niet omdat er weerstand was vanuit ‘oudere’ medewerkers. Er bestaan echter nog steeds weinig leden die ouder zijn dan 35 jaar.

Doelstellingen

DSM NEXT wil een waardevolle bijdrage leveren aan de organisatie met passie en verfrissende ideeën. Socializen met andere leden en leeftijdsgenoten staat daarbij centraal, net zoals netwerken met mensen van andere afdelingen binnen DSM.

Activiteiten

DSM NEXT heeft een nationaal bestuur, maar veel events worden georganiseerd door leden en ambassadeurs. De grotere events worden gecoördineerd en georganiseerd door één bestuurslid in samenwerking met de leden. Het bestuur benadert deze leden persoonlijk, maar zorgt wel voor afwisseling. Als je telkens andere mensen benadert, blijven de leden het ook leuk en speciaal vinden om te helpen met de organisatie van activiteiten.

Hieronder volgt een overzicht van alle activiteiten vanuit DSM NEXT: o Maandelijkse borrel per locatie.

o Per kwartaal een landelijk event op verschillende locaties van DSM Nederland. Deze events bestaan uit o.a.: een rondleiding door de vestiging, workshops, een welkomswoord door de president (of een andere belangrijke persoon) van de vestiging en tot slot een diner met NEXT leden en andere collega’s die werkzaam zijn bij de betreffende vestiging.

o Webinars: inspirerende collega’s die online een presentatie geven. Geïnteresseerde medewerkers van DSM kunnen wereldwijd inloggen om de webinar bij te wonen. De webinar is onlangs voor het eerst getest in Nederland. Er logden toen 40-50 mensen in om de webinar te volgen. Dit is behoorlijk veel voor de eerste keer.

81