• No results found

Betaalbaarheid en beschikbaarheid

Betaalbare huur- en koopwoningen zijn een belangrijke voorwaarde voor goed wonen in Helvoirt / Vught. Hetzelfde geldt voor de beschikbaarheid van deze woningen. Voor woningzoekenden is het belangrijk dat zij kunnen rekenen op voldoende toegang tot de betaalbare voorraad en voldoende beschikbaarheid van woningen. We willen als corporaties onze huidige en toekomstige (soms kwetsbare) bewoners blijvend voorzien in betaalbare, duurzame en kwalitatief goede woningen. We sturen via het huurbeleid, verkoopbeleid en toewijzingsbeleid actief op de beschikbaarheid in de verschillende woonproducten en huurprijsklassen.

Woonveste wil gezien haar positie in deze woningmarkregio en haar woningportefeuille in Helvoirt, graag haar bijdrage aan nieuwbouw in Helvoirt continueren indien daar behoefte aan is. Gelet op de woningmarktindeling behoort Helvoirt niet tot de primaire woningmarktregio van TBV Wonen, hetgeen betekent dat zij in principe geen woningen kan toevoegen (enkel vervangende nieuwbouw). Als uit vraag & aanbod-analyse een opgave blijkt voor corporaties om woningen toe te voegen in Helvoirt, dan zal TBV Wonen hier gelet op haar positie/rol in deze kern, in principe geen bijdrage aan leveren.

Woningportefeuille (1-11-2020)

Huurprijscategorie TBV Wonen Woonveste

Tot € 432,51 0 19

Tot € 619,01 14 123*

Tot € 663,40 28 35

Tot € 737,14 20 75

Vanaf € 737,14 0 24

Totaal 62 276

*Inclusief zorgappartementen Cello

Zienswijze HBO-TBV/Kleine Kernen en HVH Heusden:

De beide HBO’s (Huurdersbelangenorganisaties TBV Wonen Kleine kernen en HVH Woonveste) gaan ervan uit dat de corporaties zorg blijven dragen, niet alleen voor de juiste nieuwbouw maar ook dat de huidige woningvoorraad op het kwaliteitsniveau blijft zoals vereist binnen de verschillende huurklassen.

Ook de veiligheid in de woningen moet voortdurende onder de aandacht blijven.

De HBO’s staan achter het uitgangspunt dat in de wijken verschillende huurders moeten kunnen wonen zodat er geen eenzijdige opbouw ontstaat van de wijk, als gevolg van woningen in een enkele (lagere) huurprijsklasse.

Outcome

We willen zorgen voor voldoende betaalbare sociale huurwoningen. We zijn er immers bij uitstek voor bewoners en woningzoekenden die niet in staat zijn

Versie 25-11-2020 6

(in financiële, fysieke, psychische of sociale zin) om op eigen kracht passende huisvesting te vinden. We willen ervoor zorgen dat zij gelijke kansen hebben op een betaalbare woning en niet onevenredig lang op huisvesting hoeven te wachten.

Onderwerp Afspraak Actiehouder

Betaalbaarheid Toewijzing

(passendheidsnorm)

De focus van zowel TBV Wonen als Woonveste ligt op betaalbaar wonen. Conform de norm, wijzen beide passend toe; een woning waarvan de huur bij het inkomen past. Dit betekent dat tenminste 95% van de huurtoeslaggerechtigden bij verhuur een betaalbare woning wordt toegewezen.

TBV Wonen Woonveste Betaalbaarheid

Huurbeleid

TBV Wonen en Woonveste voeren gematigd huurbeleid (inflatievolgend).

TBV Wonen vindt vanuit het standpunt ‘de sterkste schouders, dragen de zwaarste lasten’, de toepassing van Inkomensafhankelijke huurverhoging legitiem. Voor de bewoners van haar

woningen in Helvoirt is dit echter niet aan de orde: AOW-gerechtigden, die uitgesloten worden van IAH.

TBV Wonen Woonveste

Huurbeleid – uitwerking maatwerk

TBV Wonen en Woonveste bieden maatwerk in situaties waarin de huur te hoog is in verhouding tot het inkomen: huurbevriezing, huurverlaging.

TBV Wonen

TBV Wonen en Woonveste zetten in op het beperken van huurachterstanden en voorkomen van huisuitzetting. We hebben in andere gemeenten samenwerkingsverbanden in

schuldhulpverlening. We denken graag mee over soortgelijke samenwerking voor huurders met betalingsachterstand in de kern Helvoirt.

TBV Wonen

De in gemeente Vught werkzame corporaties maken voor hun woonruimteverdeling gebruik van verschillende woonruimteverdeelsystemen.

- TBV Wonen verhuurt vrijkomende woningen in Helvoirt via Woning In Zicht (regio Tilburg).

Vanuit WiZ is ook sprake van verschillende voorrangsregelingen, waaronder extra inschrijfduur en urgentie.

- Woonveste verhuurt haar woningen via WoonService Regionaal (regio ’s-Hertogenbosch);

met het vervallen van de huisvestingsverordening van Gemeente Haaren heeft Woonveste de intentie om bij urgentieregeling van WoonService Regionaal aan te sluiten.

- Door Wstg. Charlotte van Beuningen (CvB) en gemeente wordt onderzocht of al dan niet stapsgewijs aansluiten bij Woonservice Regionaal gewenst en mogelijk is. Het heeft de voorkeur dat woningzoekenden in Vught zich op één plaats kunnen inschrijven. Voor de zomer van 2021 dienen de informatiesessies opgestart te worden en duidelijkheid te zijn.

TBV Wonen

Woonveste

Versie 25-11-2020 7

Onderwerp Afspraak Actiehouder

Beschikbaarheid Woningen voor

doelgroepen van beleid / sociale woningvoorraad

- TBV Wonen heeft in Helvoirt 62 woningen en Woonveste 30 woningen die bestemd zijn voor de doelgroep ouderen (gelabeld voor doelgroep 65+/55+ al dan niet met een indicatie (zorgvraag)). Deze woningen hebben een huurprijs waarmee zij voor de primaire doelgroep (inkomen dat recht geeft op HT) én secundaire doelgroep (inkomen dat boven HT-grens ligt) beschikbaar zijn (=doelgroep van beleid).

- TBV Wonen heeft in principe geen geliberaliseerde / niet-Daeb woningen in Helvoirt.

Woningen waarvan de huurprijs door tussentijdse huurverhogingen boven de HT-grens (€

737,14 pd. 2020) komt, worden bij mutatie weer teruggezet onder de HT-grens.

- Woonveste heeft een beperkt deel van haar woningen gelabeld voor verhuur boven liberalisatiegrens (€ 737,14).

TBV Wonen Woonveste

Beschikbaarheid Nieuwbouw

- TBV Wonen zal gelet op haar positie in deze woningmarktregio geen woningen toevoegen.

- Woonveste wil de geprognosticeerde nieuwbouwplannen (minimaal 8 sociale woningen voor 1-2 persoonshuishoudens in betaalbare segment) ontwikkelen op locatie Den Hoek in Helvoirt vanwege haar huidige woningportefeuille in Helvoirt.

- Woonveste wil met gemeente Vught in gesprek over planontwikkeling en uitvoering van nieuwbouw sociale huurwoningen in Helvoirt.

- Woonveste gaat ervan uit dat de gemeente Vught een sociale grondprijs hanteert voor de bouw van sociale huurwoningen.

Woonveste Gemeente Haaren in overdracht aan Gemeente Vught

Versie 25-11-2020 8