• No results found

Reglement functioneringsvraag 

Afspraken met een ziekenhuis

in de regio 

Huur en verhuur van ruimten

van/aan derden 

Kwaliteitsbeleid algemeen 

Complicatieregistratie en

complicatiebesprekingen 

Klachten- en

geschillenbehandeling 

Calamiteitenbeleid 

Meldcode huiselijk geweld en

kindermishandeling 

Toelichting:

Governance

Een raad van toezicht was niet ingesteld. Interne tegenspraak was beschreven in een document ‘Beleid intern toezicht’. In het document werd verwezen naar een jaarplan. Dit jaarplan was (nog) niet opgemaakt. Met een apotheker was een vorm van tegenspraak georganiseerd. De apotheker woonde één keer per zes maanden een bestuursvergadering bij. Voor deze vergadering werd een agenda opgesteld en werden notulen vastgelegd. De financieel directeur en de apotheker hielden nauw contact met elkaar. De bestuurder/eigenaar liet de besturing van de kliniek over aan de kliniekmanager en de financieel directeur. De bestuurder liet zich op de hoogte stellen.

Pagina 11 van 26

Zorgafbakening

De zorgafbakening was beschreven in het ‘Beleidsplan 2021 van Operatie Centrum Amstelveen’. In dit plan stond de zorgafbakening voor wat betreft de ASA-klasse (alleen ASA 1 en 2), de BMI (tussen 18-35) eisen, de minimum en maximumleeftijd (tussen 18-70 jaar) en andere restricties of voorwaarden benoemd voor het al dan niet uitvoeren van een operatie. Een begrenzing of focus op specialismen en ingrepen was niet beschreven of vastgelegd.

Organisatiestructuur

De organisatiestructuur stond beschreven in een organogram in het beleidsplan 2021. Dit organogram kwam niet overeen met de feitelijke situatie. Er waren een kliniekmanager, een CFO/financieel directeur en een medisch eindverantwoordelijke (een anesthesioloog) aangesteld. Deze was als Zelfstandige Zonder Personeel (hierna: ZZP-er) werkzaam bij de zorgaanbieder en werkte tevens in het

Universitair Medisch Centrum Amsterdam (UMCA). Het overige vaste personeel werd door hiervoor genoemden aangestuurd. De zorgaanbieder werkte met een klein en vast team van drie of vier personen en met ZZP’ers die voor een ingreep werden ingehuurd.

Overleggen vonden structureel en aantoonbaar plaats op zorginhoudelijk en bestuurlijk niveau. De frequentie en welke overleggen plaatsvonden stonden beschreven in het meegestuurde beleidsplan. De agendapunten en notulen konden worden ingezien tijdens het bezoek. Indien er essentiële organisatorische

veranderingen plaatsvonden in de organisatie werd iedereen uitgenodigd voor de vergadering.

Reglement functioneringsvraag

De zorgaanbieder had een regeling om het (dis)functioneren van zijn medewerkers te beoordelen. Dit was vastgelegd in een protocol. Het niet voortzetten van de overeenkomst maakte deel uit van deze werkwijze. Er was nog geen sprake geweest van disfunctioneren bij een medewerker op basis van de omschrijving in de Wkkgz.

Afspraken met een ziekenhuis in de regio

De zorgaanbieder zelf had geen schriftelijke afspraak met een ziekenhuis in de regio inzake opvang patiënten bij calamiteiten / complicaties en/of doorverwijzing. De huurder moest zelf zorgdragen voor afspraken en opvang met een ziekenhuis.

Bij een van de huurders(operateurs/zorgaanbieders) werd een afspraak met een ziekenhuis aangetroffen in het dossier. Deze was eenzijdig ondertekend door de huurder en niet ondertekend door de raad van bestuur van het ziekenhuis. Bij de andere huurder was dit niet geregeld.

Huur en verhuur van ruimten van/aan derden

Het verhuren van ruimten met personeel aan derden was de corebusiness van de zorgaanbieder. De zorgaanbieder verhuurde operatiekamers met

zorgpersoneel/anesthesiologische zorg aan huurders. Afspraken tussen de

zorgaanbieder en de huurder omtrent de huur en de verantwoordelijkheden waren vastgelegd in een overeenkomst dienstverlening.

Kwaliteitsbeleid algemeen

De zorgaanbieder beschikte niet over een kwaliteitscertificaat. De zorgaanbieder gaf aan zich te oriënteren op certificering in de toekomst.

Bij de zorgaanbieder waren audits uitgevoerd door externe partijen met betrekking tot infectiepreventie en hygiëne, validatie van de operatiekamers, het

luchtbeheerssysteem en de medicatie/medische gassen. De verbeterpunten naar aanleiding van de audits waren opgenomen in een Exceloverzicht en werden met de betreffende verantwoordelijken opgepakt. De verbetercyclus met betrekking tot de verbeterpunten was niet vastgelegd in het overzicht.

Patiënttevredenheid werd niet door de zorgaanbieder uitgevraagd. Deze verantwoordelijkheid lag bij de huurder die opereerde bij de zorgaanbieder.

Resultaten van de uitvraag werden ingebracht door de huurder en als daar

aanleiding voor was besproken in een overleg met de zorgaanbieder. Voorbeelden waren niet beschikbaar.

Uitkomsten van zorg werden door de zorgaanbieder niet vergeleken met andere zorgaanbieders. De zorgaanbieder vond dit de verantwoordelijkheid van de huurder – tot op heden nog geen onderwerp van gesprek tussen zorgaanbieder en huurder.

Complicatieregistratie en complicatiebesprekingen

Complicaties hadden zich niet voorgedaan. De zorgaanbieder had een protocol hoe om te gaan met incidenten, complicaties en calamiteiten en een systeem om deze te registreren en te verwerken. Dit systeem was nog niet gebruikt.

Klachten- en geschillenbehandeling

Uit de informatie van de zorgaanbieder blijkt dat deze is aangesloten bij een externe klachten commissie en een door VWS erkende geschilleninstantie

De zorgaanbieder beschikte over een folder waarin de klachtenregeling en geschillen afhandeling stond beschreven. De klachtenregeling stond niet op de website van de zorgaanbieder.

De zorgaanbieder gaf aan voor wat betreft het centrum nog geen klachten te hebben ontvangen.

Calamiteitenbeleid

De zorgaanbieder had een calamiteitenprocedure opgesteld. De definitie van een calamiteit was op een juiste wijze beschreven in deze procedure. Er heeft zich bij de zorgaanbieder nog geen calamiteit voorgedaan. Bij een eventuele calamiteit zou er, volgens de procedure, aan de IGJ worden gemeld door de directie. Hoe om te gaan met een calamiteit en wie het onderzoek naar een calamiteit zou uitvoeren stond beschreven in een protocol.

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

De zorgaanbieder beschikte over een meldcode huiselijk geweld en

kindermishandeling waarin stapsgewijs werd aangegeven hoe met signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling werd omgegaan. Eén medewerker was aantoonbaar geschoold.

Pagina 13 van 26

De zorgaanbieder voerde met de vaste medewerkers aantoonbaar ieder jaar een functioneringsgesprek. De zorgaanbieder had met de medisch eindverantwoordelijke (anesthesioloog) een vast arbeidscontract en voerde daar op regelmatige basis gesprekken mee. Er vond geen (vorm van) IFMS of functioneringsgesprekken plaats. De zorgaanbieder nam aan dat de anesthesioloog deelnam aan de IFMS-cyclus in het eigen ziekenhuis. De kliniekmanager voerde informele

functioneringsgesprekken met de algemeen directeur, waarin het functioneren van de kliniekmanager werd besproken. Deze gesprekken hadden geen formele status en werden niet vastgelegd. De kliniekmanager voerde functioneringsgesprekken met de doktersassistenten. Deze gesprekken werden vastgelegd in het dossier.

Resultaten van deze functioneringsgesprekken werden gebruikt als stuurinformatie.

De zorgaanbieder beschikte over een taak/functieomschrijving voor alle

patiëntgebonden medewerkers waarin verantwoordelijkheden en bevoegdheden waren vastgelegd. Door de zorgaanbieder werd voor medewerkers een

kwaliteitspaspoort aangemaakt en bijgehouden.

Een inwerkprogramma in de vorm van een checklist voor nieuwe medewerkers was aanwezig. Deze checklist werd door de kliniekmanager samen met de nieuwe medewerker doorgenomen. In de checklist waren ook de bevoegd- en bekwaamheden vastgelegd. Deze informatie was opgenomen in het personeelsdossier.

De zorgaanbieder beschikte over een algemeen bij- en nascholingsplan.

De zorgaanbieder beschikte niet over een totaal overzicht van alle medewerkers waarin de (bij-)scholingen die waren gevolgd of gepland waren opgenomen.

3.4 Kwaliteit en veiligheid

Voldoet