• No results found

Bestudeer één concept en werk dit uit in een beschrijving

2 Rapport over standaard installatieconcepten volgens ISSO

2.1 Bestudeer één concept en werk dit uit in een beschrijving

A9.2 Verwarmde/gekoelde ventilatielucht d.m.v. tweekanalensysteem-constant debiet Een tweekanalensysteem heeft twee ventilatielucht kanalen één voor warm en één voor koele lucht. Afhankelijk van de instellingen wordt de hoeveelheid warme/koele lucht gemengd en via de kanalen naar de ruimte verplaatst die geklimatiseerd moet worden. De luchthoeveelheid wordt geregeld door de kleppen die in het ventilatielucht systeem zitten.

Een voordeel van een tweekanalensysteem is dat het een lager energieverbruik heeft, door de twee kanalen kan iedere ventilator van het kanaal(warme/koele) op een lager toerental draaien, dit zorgt ook voor minder geluid. Verder kan je de (aparte) ruimtes beter klimatiseren omdat je twee kanalen hebt. Ook is er een korte opwarm- en afkoeltijd

Nadelen van het tweekanalensysteem zijn: de installatie kost meer dan een één

kanaalsysteem. Verder neemt het meer ruimte in en het heeft meer kans op storingen door de extra onderdelen. Dit zorgt er dus ook voor dat er meer onderhoud is.

In de figuur hierboven is een tweekanalensysteem te zien de aan -en afvoer van de lucht zitten op plek 1 en 18, hier komt de lucht naar binnen vervolgens wordt het gefilterd en

verwarmd/gekoeld (4,5,6 en 7). Nadat dat gebeurd is wordt de lucht gemeten en gergelgeld bij elk kanaal (23,24 en 21,22) uiteindelijk wordt de lucht gemengd (13) en via de ventilatieroosters de ruimte in gebracht.

- Van den Engel, P. (2009, mei). Afgifte-Lucht-Systeemkeuze. klimapedia.nl.

Geraadpleegd op 11 januari 2022, van https://klimapedia.nl/wp-content/uploads/2013/07/I-260-Afgifte-lucht-systeemkeuze_v0.1.pdf

- Temmink, K. O. E. N. (2013, oktober). het geheim van een stille ventilatiesysteem.

nieman.nl. Geraadpleegd op 11 januari 2022, van https://www.nieman.nl/wp-content/uploads/2014/02/BriP_2013-10_Ventilatiesysteem.pdf

- ISSO 43 Luuk Alkemade:

A7.1. Verwarmde ventilatielucht en verwarming door middel van radiatoren.

Het ventilatiesysteem door middel van radiatoren werkt door middel van een af en aanvoersysteem met van buiten aangevoerde lucht. In het toevoerkanaal zijn drie verwarmingselementen te vinden, één die werkt op basis van een verwarmingsketel, en koelmachine, een ventilatorconvector en één die werkt door middel van een warmtewiel. De convector en ketel werken op basis van water als transportmedium van warmte of kou en het warmtewiel maakt gebruik van de afvoerlucht van het naastgelegen afvoerkanaal. Verwarmde of gekoelde lucht wordt met behulp van een geluid gedempte ventilator de gewenste ruimtes in geblazen.

De afvoer vindt plaats door een afvoerkanaal waarin de lucht weer door een geluid gedempte ventilator wordt aangezogen en naar buiten wordt geblazen, Door het warmtewiel waar het wordt langs geblazen wordt warmte of kou nog hergebruikt.

Verwarming vindt plaats door middel van een ventilatieconvector die tevens ook in het

luchttoevoerkanaal te vinden is. Koude lucht wordt van onder aangezogen, waar het langs de convector komt. De lucht wordt door warm water verwarmde buizen geblazen en op die manier ook warm wordt. De lucht wordt vervolgens uitgeblazen en stijgt op naar het plafond van de ruimte. Er zal zo een verdeling van koude lucht onder en warme lucht boven ontstaan, waardoor de convector alleen koude lucht aan zal kunnen zuigen en efficiënter is.

Leertaak 3 fase 2 WTB – versie 2.0

De Haagse Hogeschool, 2022 14

Voordelen:

Algemeen toepasbaar;

Aansluiting op distributiesysteem voor warm water;

Geschikt voor alternatieve warmte-opwekkingssystemen;

Individuele ruimtetemperatuurregeling per 1,8 m mogelijk;

Door stralingsafgifte in winter lagere luchttemperatuur mogelijk;

Stralingscompensatie aan de gevel.

Constant ventilatiedebiet;

Verwarming van ventilatielucht;

Toe- en afvoer van ventilatielucht;

Gebalanceerde ventilatie mogelijk;

Toetreding van gefilterde buitentucht;

Aansluiting op distributiesysteem voor lucht;

Warmteterugwinning en bevochtiging mogelijk;

Luchtdebiet gebaseerd op ventilatiebehoefte (kleine kanaalafmetingen).

Nadelen

• Systeem neemt veel ruimte in

• Door omvang complex om aan te leggen.

• Er kan eventueel nog lichte geluidsoverlast optreden door de toepassing van ventilatoren.

Figuur 2-1: Systematische weergave verwarmingssysteem d.m.v.

radiatoren.

Joris van den Brand:

Verwarmde/gekoelde ventilatielucht, koeling d.m.v. koelplafond

In het gebouw is er een standaard lucht verwarming en koeling. Er is een extra koelplafond dat mee helpt met koelen van de ruimtes. Dit koelplafond werkt door buizen door het plafond te laten lopen in deze buizen kan warm en koud water doorheen worden gestroomd. Als de lucht in de ruimte dan in contact komt met het plafond kan het afkoelen of verwarmen. Dit water komt in deze buizen door een warmtepomp bijvoorbeeld.

Hieronder in het figuur kan je zien hoe zo’n systeem er precies uitziet in het plafond. Er zit dus nog een laag tussen zodat je niet de lelijke buizen ziet. In figuur 2 zie je de werking van het koelplafond.

Voordelen

Het koelplafond is veel stiller dan zijn concurrent de airco het maakt namelijk nauwelijks geluid.

Het is ook energiezuiniger dan de airco. Er wordt niet continu een kouden luchtstroom door de ruimte heen geblazen het gebeurt heel geleidelijk. Het koelplafond heeft ook geen last van stofcirculatie of droge lucht. Het heeft ook weinig onderhoud nodig vergeleken met een airco.

Dit zijn allemaal voordelen van het koelplafond Nadelen

Een koelplafond is meestal in zijn eentje niet krachtig genoeg om een hele ruimte te koelen of verwarmen het is dus een bijverwarming/koeling. Het is ook een dure investering om een nieuw koelplafond te installeren in een gebouw.

Koelplafond | Koel, gezond en energiezuinig binnenklimaat. (2019, 5 augustus). Variotherm.

Geraadpleegd op 17 december 2021, van https://www.variotherm.nl/koelplafond-voor-koel-binnenklimaat/

Kluin, J. (2021, 1 december). Alles Over Klimaatplafonds - Koelen & Verwarmen. Planeka.

Geraadpleegd op 17 december 2021, van https://www.planeka.nl/blog/klimaatplafond/

I. (2018, 2 mei). Werking klimaatplafond |duurzaam en comfortabel binnenklimaat.

Klimaatplafond. Geraadpleegd op 17 januari 2022, van https://www.inteco.nl/werking-klimaatplafond

Leertaak 3 fase 2 WTB – versie 2.0

De Haagse Hogeschool, 2022 16

Ramon Blakenburg:

Koeling/verwarming door ventilatieconvector

Een gewone convector zuigt koude lucht op, verwarmt koelt deze en laat vervolgens de opgewarmde lucht naar het plafond stijgen. De lucht staat haar warmte af en wordt opnieuw in de verwarming opgenomen. De convector kan ook voorzien zijn van een ventilator (actieve convector), dan wordt de warme lucht nog efficiënter door de ruimte verdeeld. In vergelijking met een convectorkachel zonder ventilator wordt er ook bij een lagere temperatuur een hoge warmteoverdracht gerealiseerd. Met de ventilator wordt verse lucht de ruimte in geblazen via het toevoerrooster. Door inductie wordt er lucht uit de ruimte meegezogen en ook in geblazen.

Bij extra koelvraag uit de ruimte zal de waterregelklep open worden gestuurd en stroomt gekoeld water door de warmtewisselaar. De door de inductie meegezogen lucht wordt hierdoor afgekoeld.

Voordelen & Nadelen

Een voordeel van dit systeem is dat het heel modulair is en er dus geen buizensysteem aangelegd hoeft te woerden ook is het systeem goed weg te werken in de ruimte. Mogelijke nadelen zijn dat het duurder zal zijn als alle ruimtes zo gekoeld zouden moeten worden, ook is het hiermee niet mogelijk de lucht te verversen.

Bronnen:

• Bengshop, Z. (z.d.). Ventilatorconvector | bij Bengshop.nl. Bengshop, ZilverCMS.

Geraadpleegd op 30 november 2021, van https://www.bengshop.nl/ventilatorconvector-class/

• Havenaar, D. (2004). Rcc vj 2004 Koude & luchtbehandeling.

www.koudeluchtbehandeling.nl. https://www.koudeenluchtbehandeling.nl/wp-content/uploads/2014/04/p33_35.pdf

Jasper Borst:

Jasper werkt concept 9.1 uit en zal hier verder op in gaan.

Concept 9.1 uit ISSO Eenkanaals systeem

Is een lucht behandelingssysteem die op een vaste plek in een groot gebouw moet staan voor een goede lucht ventilatie. Het systeem heeft een voordeel en dat is dat het minder ruimte opneemt as een dubbelkanaals systeem. Het nadeel is echter dat alle lokalen en ruimtes een gelijke temperatuur krijgen aangeleverd omdat de koude en warme lucht in een kanaal richting de ruimte met de vraag gaat. Een ander voordeel is dat het afkoelen en opwarmen van een ruimte heel snel kan gaan door dat de ‘verontreinigde lucht’ wordt weggezogen en de schone lucht met de nieuwe temperatuur de ruimte binnen komen.

Nadelen: groot in technische ruimte, duur bij aanleg (m2), voor 1 zone (niet voor individuele ruimte temperatuur regeling)

Voordelen: korte opwarm en afkoel tijden, geïntegreerd verwarming en koeling, warmteterugwinning mogelijk

Leertaak 3 fase 2 WTB – versie 2.0

De Haagse Hogeschool, 2022 18

2.2 Maak t.b.v. het gebouw een keuze uit bestudeerde