• No results found

Beschrijving soorten sociale netwerken

Online

Facebook

Facebook is een sociaalnetwerksite gericht op scholieren, studenten en werknemers. Facebook heeft zijn populariteit met name te danken aan de studenten die dit netwerk massaal inzetten om contact te onderhouden met andere studenten, over de hele wereld. Met name de studenten die in het buitenland gestudeerd hebben gebruiken dit netwerk massaal om het contact met hun ‘vrienden’ in het buitenland te onderhouden.

De gedachte achter Facebook was dat men het niet zozeer zou inzetten om nieuwe vrienden/contacten op te doen, maar om het bestaande netwerk aan vrienden/contacten inzichtelijk te maken, en daardoor te kunnen onderhouden. Deze insteek bleek niet alleen zeer gewaardeerd te worden door de studenten waarvoor het netwerk in eerste instantie was opgezet, maar bleek ook andere sociale categorieën zoals dertigers en werknemers aan te trekken.

Deze techniek achter Facebook, het inzichtelijk maken van netwerken blijkt ook een interessante ontwikkeling te zijn voor bedrijven. Zo wordt Facebook aangemerkt als dé generator van

mond-tot-mond reclame. Hierdoor begint Facebook zich steeds meer te ontwikkelen van een persoonlijk vriendennetwerk tot een online, en daardoor wereldwijd sociaal netwerk. [www.wired.com]

Hyves

Hyves is een sociaalnetwerksite die vooral gericht is op het contact met vrienden en bekenden. Op de site wordt door middel van een profiel persoonlijke eigenschappen en interesses getoond en kunnen ervaringen, bezigheden, foto’s en filmpjes gedeeld worden met iedereen of alleen met diegene die zich in het persoonlijke netwerk van de Hyver bevinden. Het voordeel van Hyves is dat men via een zoekfunctie op naam en woonplaats vrienden kan vinden en toe kan voegen. Deze applicatie wordt veel gebruikt voor het aanhalen van oude contacten en het warm houden van nieuwe contacten.

[Huib Koeleman, 2009]

LinkedIn

LinkedIn is een zakelijke online sociaal netwerk, dat wil zeggen dat het zich vooral richt op zakelijk gebruik. Dit netwerk kan gezien worden als een zeer uitgebreid intranet, dat buiten de grenzen van een onderneming werkt. Men maakt een profiel aan, met daarin vooral zakelijke gegevens zoals organisatie, functie, werkgebied en specialisme. Men kan er zijn cv uploaden, maar ook, door middel van het linken met bedrijven waarvoor men ooit heeft gewerkt, werkervaring inzichtelijk maken. Misschien wel de belangrijkste toepassing van LinkedIn is het vormen van groepen op basis van gedeelde kennis, functie of een overeenkomst in geografische lokatie. Door het vormen van groepen wordt samenwerking mogelijk tussen deelnemers die elkaar via traditionele lijnen waarschijnlijk niet hadden gevonden. Ook wordt kennis gedeeld en verrijkt door middel van discussies binnen de groepen.

Skype

Skype is een internetdienst die in eerste instantie chatten combineert met traditioneel

telefoonverkeer. Om te kunnen Skypen maakt men gebruik van een computer met headset, waarbij men geen teksten naar elkaar typt, maar men praat (net zoals in een telefoongesprek) door de headset met elkaar, van computer naar computer in plaats van telefoontoestel naar telefoontoestel. Voordeel van Skype is dat men hiermee gratis kan “bellen” naar mensen over de hele wereld, zolang beide gebruikers dus maar een computer met headset en Skype geïnstalleerd hebben.

Ook biedt Skype naast de een-op-een gesprekken ook Videoconferencing-technieken aan, waarbij men gebruik maakt van een webcam en met diverse gebruikers documenten, filmpjes en zelfs het bureaublad van de computer kan delen. Een nadeel van Skype volgens kenners is wel dat men diverse beveiligingsrisico’s loopt.

[www.wikipedia.nl] Twitter

Twitter is een internetdienst waarbij gebruikers korte berichtjes (van maximaal 140 tekens) kunnen publiceren, zogenaamde tweets. Twitter combineerd webloggen(bloggen) met chatten, en is daarin uniek. De tweets die verstuurd worden geven voor het overgrote deel antwoord op de vragen: “waar ben je mee bezig?”en “wat vind jij?” en dat dus in 140 tekens.

Twitter is een vorm van kennis delen met zwakke contacten, dat wil zeggen dat degene die followen en gefollowed worden niet per definitie personen zijn die zich in het persoonlijke netwerk van de actor bevinden.

In eerste instantie werd Twitter ingezet om persoonlijke tweets te versturen, maar langzaam maar zeker werden er ook steeds meer tweets geplaats over politieke en zakelijke onderwerpen. Het voordeel van de laagdrempelige en open benadering die op Twitter gangbaar is dat men het idee krijgt de persoon achter het plaatje “echt” te leren kennen.

Een van de belangrijkste kenmerken van Twitter is dat het een actuele weergave is van een bepaalde situatie, hier zit dan ook gelijk het meest voorkomende struikelblok van Twitter-gebruikers in

verweven; men verwacht dat informatie per direct geplaatst wordt, een opmerking over iets dat enkele dagen heeft plaats gevonden wordt niet op prijs gesteld. Ook worden de tweets daardoor erg vluchtig, het heeft vaak weinig zin om oudere berichten van personen terug te gaan lezen, omdat deze al achterhaald zijn.

[Huib Koeleman, 2009] Offline

Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW)

De Brabant Zeeuwse Werkgeversvereniging is een ontmoetingsplek voor Brabantse en Zeeuwse Ondernemers, en belangenbehartiger voor haar leden en lokale ondernemersverenigingen. De BZW is erop gericht dat je “samen dingen voor elkaar brengt die je alleen niet kan realiseren. Via de BZW werken ondernemers in Brabant en Zeeland samen aan onderwerpen die er echt toe doen, zoals Arbeidsmarkt & Onderwijs, Industrie & Innovatie, Kredietcrisis, Maatschappelijk Ondernemen, Milieu & Energie, Regelgeving, Ruimtelijke ordening, Veiligheid, Verkeer & Vervoer, Zorg”.

Ook hier is behoefte aan samenwerking en het delen en samen ontwikkelen van kennis de drijfveer voor het ontstaan van de BZW.

Innovatienetwerk Zeeland (INZ)

Het Innovatienetwerk Zeeland is, zoals de naam al zegt, een netwerk dat opgebouwd is uit

verschillende innovatiekringen. Zo is er de Innovatiekring Watertechnologie, die ondergebracht is in de Stichting Kennis Netwerk Delta Water. Deze stichting is tot stand gekomen doordat partijen in Zeeland het noodzakelijk vonden om meer te gaan samenwerken en dat nu nog versnipperde initiatieven op het gebied van watertechnologie gebundeld worden en geregisseerd. Om dat doel te dienen is het ontwikkelen, uitwisselen en benutten van kennis essentieel. Dit betekent dat

overheden, onderzoeksinstellingen, onderwijsinstellingen en ondernemers hun krachten moeten bundelen. Dit doen zij in Kennis Netwerk Delta Water.

De tweede innovatiekring is de High Performance Academy, welke tot doel heeft om te komen tot versterking van de concurrentiekracht van Zeeuwse bedrijven en instellingen door het in onderlinge kennisuitwisseling tot stand brengen van organisatorische-, proces- en technologische verbeteringen, optimalisaties en vernieuwingen. Deze innovatiekring is samengesteld uit bijna veertig ondernemers uit Zeeland die de mogelijkheden van innovatie onderzoeken en met elkaar delen. Hierbij staan slimme methoden, slimme technieken en slimme mensen centraal. De

bijeenkomsten van deze kring staan ook open voor andere Zeeuwse Mkb-bedrijven die innovatie en samenwerken als een belangrijk ingrediënt zien voor het realiseren van hun bedrijfsdoelstellingen. Als laatste is er de innovatiekring Maintenance Innovation Community. Deze heeft als doel gesteld; versterking van de concurrentiekracht van de regionale Zeeuwse industrie, door kennis te delen én te ontwikkelen, gekoppeld aan mogelijke kostenbesparingen en prestatieverbeteringen.

Zoals uit de omschrijving van de doelstellingen van de innovatiekringen wel blijkt is het

Innovatienetwerk Zeeland tot stand gekomen omdat ondernemers binnen Zeeland op zoek waren naar een samenwerkingsverband met verschillende partijen om op die manier kansen te verzilveren en kennis te delen en te ontwikkelen om zo hun prestaties te verbeteren.

Bij het INZ zijn de volgende organisaties aangesloten: Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland, MKB Nederland regio Zeeland, Syntens, NV Economische Impuls Zeeland, Hogeschool Zeeland en de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging.

[www.innovatienetwerkzeeland.nl]

Ondernemers Vereniging Borsele (OVB)

De Ondernemers Vereniging Borsele is op 14 juni 2004 van start gegaan als een organisatie van ondernemingen en instellingen in het midden- en kleinbedrijf binnen de Gemeente Borsele. De organisatie wordt uitsluitend door vertegenwoordigers van het deelnemende bedrijfsleven aangestuurd en richt zich op:

- Het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de aangesloten ondernemingen - Het bevorderen van de onderlinge contacten tussen de aangesloten ondernemers

- Het ondersteunen van de promotionele activiteiten van de Gemeente Borsele [www.ovborsele.nl]

Smart Services Boulevard (SSB)

De Smart Services Boulevard is een broedplaats voor het ontwikkelen en het leren toepassen van methodes en technieken waarmee innovaties kunnen worden ondersteund. Deze ontwikkeling wordt aangestuurd door de High Performance Academy, één van de vier innovatiekringen van het Innovatienetwerk Zeeland, en de Hogeschool Zeeland.

De SSB fungeert als een “loket” naar nieuwe kennis en technologie voor regionale MKB-bedrijven. Daarnaast is de SSB een broedplaats voor technostarters (InnoGo!) en andere innovatieve starters. Vanuit het Centrum voor Ondernemerschap worden per jaar meerdere Student Companies van de Hogeschool Zeeland begeleid, en wordt er een minor Ondernemerschap aangeboden voor

studenten die een eigen onderneming willen starten.

De SSB heeft daarnaast diverse unieke projecten lopen via High Performance Incubator, waaronder individuele bedrijven en instellingen worden ondersteund bij het verbeteren van hun prestaties. Groepen studenten en docenten van de Hogeschool Zeeland, ondersteund door externe experts en bedrijfsprofessionals helpen ondernemingen en instellingen met het analyseren van de

bedrijfsprocessen en het doorvoeren van verbeteringen.

Een ander onderdeel van de Smart Services Boulevard is de Open Innovatie Studio. Met daarin faciliteiten voor het ondersteunen van groepen (clusters) bedrijven, instellingen en andere stakeholders bij het ontwikkelen van nieuwe businesskansen. De faciliteiten en de gebruikte methoden moeten er toe leiden dat er een efficiënt en effectief ontwikkeltraject tot stand komt. [www.innovatienetwerkzeeland.nl]

In Business

In Business is een platform voor ondernemers die bereid zijn onderlinge contacten te versterken door gebruik te maken van de kennisdeling en uitbreiding van kennis.

Door gebruik te maken van opgebouwde contacten, het genereren van leads en het uitbreiden van kennis door middel van masterclasses en symposia, kan het Zeeuwse bedrijfsleven op een nog hoger niveau gebracht worden, en wordt Zeeland gepromoot. Dat zijn zo’n beetje de kernpunten van In Business. Daarnaast ontwikkelt In Business een platform waar bedrijfsleven, overheden en wetenschap elkaar kunnen vinden. Het doel is om de hoeveelheid informatie die te vinden is op internet op het gebied van ondernemerschap en andere voor de doelgroep relevante informatie te clusteren en daarmee ook te verzamelen en inzichtelijk te maken.