• No results found

BESCHRIJVING VAN DE ELEMENTEN BESTEMD VOOR HET GEBRUIK DOOR ALLE MEDE-EIGENAARS OF DOOR ENKELE VAN HEN –

In document STATUTEN VAN MEDE-EIGENDOM VAN (pagina 54-59)

TITEL II : REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM

TITEL EEN: BASISAKTE – VERDELING VAN DE RESIDENTIE CITYGATE I – GOUJONS

B. De volgende privatieve delen:

I.4. BESCHRIJVING VAN DE ELEMENTEN BESTEMD VOOR HET GEBRUIK DOOR ALLE MEDE-EIGENAARS OF DOOR ENKELE VAN HEN –

BEPALING VAN HUN PRIVATIEF OF GEMEENSCHAPPELIJK KARAKTER.

1. Grond en ondergrond

De volledige Grondzate van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS, meer bepaald het volledige bebouwde en onbebouwde perceel en de ondergrond, is gemeenschappelijk.

2. Muren

2.1. De dragende muren vormen de structuur van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS en dragen de plafonds/vloeren, het dak en de eventuele raamwerken. Het zijn gemeenschappelijke delen.

2.2. De binnenmuren die privatieve kavels van elkaar scheiden en die niet dragend zijn, zijn privatief, aangezien zij uitsluitend kunnen worden gebruikt door de twee privatieve kavels die zij scheiden. Hetzelfde geldt voor de scheidingsmuur tussen twee privatieve terrassen, die als gemeenschappelijk moeten worden beschouwd.

2.3. Binnenmuren die privatieve kavels van gemeenschappelijke delen scheiden, moeten als gemeenschappelijk worden beschouwd. Hun eventuele wederopbouw vormt echter een last op de mede-eigendom.

2.4. De muren, hekken en hagen die de Grondzate van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS omsluiten, zijn gemeenschappelijke delen.

2.5. De bekleding van de muren binnen de privatieve kavels is privatief.

2.6. De bekleding van de muren buiten de privatieve kavels is gemeenschappelijk.

2.7. De bedekking van de gevels buiten de privatieve delen is gemeenschappelijk.

3. De gemeenschappelijke tuin en de inrichtingen (serres, composteerinstallaties, citernes) aangelegd op het platte dak op de vijfde verdieping De gemeenschappelijke tuin en de inrichtingen (serres, composteerinstallaties, citernes) aangelegd op het platte op de vijfde verdieping zijn gemeenschappelijk.

4. Gevels – Terrassen – Balkons

4.1. De gevels zijn gemeenschappelijke delen. Tenzij in de onderhavige statuten anders is bepaald, maken alle daarin opgenomen constructies, zoals balkons en terrassen waarvan het privatieve en exclusieve genot is verbonden aan de appartementen in het verlengde waarvan deze balkons en terrassen zich bevinden, alsmede alle daaraan bevestigde voorwerpen, zoals goten, regenpijpen en verlichtingselementen, deel uit van de gevels.

4.2. De ruwbouw van de balkons en terrassen waarvan het privatieve en exclusieve genot is verbonden aan de appartementen in het verlengde waarvan deze balkons en terrassen zich bevinden, alsmede de aanhorigheden ervan, zoals leuningen en balustrades, zijn gemeenschappelijke delen, niettegenstaande het feit dat het privatieve en exclusieve genot van deze balkons en terrassen is verbonden aan de appartementen in het verlengde waarvan deze balkons en terrassen zich bevinden.

4.3. Wat betreft de balkons en terrassen waarvan het privatieve en exclusieve

55

genot is verbonden aan de appartementen in het verlengde waarvan deze balkons en terrassen zich bevinden, zijn het hekwerk, de balustrades, de waterdichting, de bekleding, de isolerende dekvloer alsmede het beton van de vloerplaten privatief, evenals de elementen die betrekking hebben op de buitenversiering van de gevels.

5. Plafonds en vloeren

5.1. De ruwbouw van de vloeren en plafonds is een gemeenschappelijk deel.

5.2. De bekleding van vloeren en plafonds in de privatieve kavels is privatief.

5.3. De bekleding van vloeren en plafonds in de gemeenschappelijke delen is een gemeenschappelijk deel.

6. Dak

6.1. Het dak is een gemeenschappelijk deel, met dien verstande dat (i) een gedeelte van het dak boven de gelijkvloerse verdieping bestemd wordt tot groendak, waarvan het privatief en exclusief genot op last van onderhoud wordt voorbehouden aan het Lot A.1.4., zijnde een tweeslaapkamer appartement, genaamd « Appartement A.1.4

», hiervoor uitvoeriger beschreven, en (ii) het dak boven de vierde verdieping wordt bestemd tot gemeenschappelijke tuin.

Het dak omvat de structuur, het gebinte en de bedekking. Het omvat de dakgoten en regenwaterafvoerpijpen, alsmede de dakkapellen indien deze zich onmiddellijk onder het dak bevinden.

6.2. De ruimte boven het dak is een gemeenschappelijk deel.

6.3. De eventueel daarin geïntegreerde zonnepanelen zijn gemeenschappelijke delen, ook al behoort het privatief en exclusief gebruik ervan tot een bepaalde privatieve kavel.

6.4. De toegang tot de daken is verboden, behalve voor onderhoud en herstelling van het dak, en met uitzondering van alle dakgedeelten die zijn bestemd voor gebruik als privatief terras of gemeenschappelijke tuin.

Er mogen geen voorwerpen worden geplaatst, behalve in het kader van (i) het privatief en exclusief genot op last van onderhoud van een deel van het dak voor de gelijkvloerse verdieping voorbehouden aan het Lot A.1.4., zijnde een tweeslaapkamer appartement, genaamd « Appartement A.1.4 », hiervoor uitvoeriger beschreven, en (ii) het gebruik van de gemeenschappelijke tuin, behoudens andersluidende beslissing van de algemene vergadering die beslist met een drie/vierde meerderheid van de stemmen van alle eigenaars van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS.

7. Vensters

De vensters en openslaande deuren met hun ramen, de ruiten, de luiken en buitenblinden zijn privatieve delen, met uitzonderling van de vensters en openslaande deuren van de gemeenschappelijke delen, die gemeenschappelijk zijn, onverminderd de beslissingen van de algemene vergadering over de harmonie van de gevels van de Residentie CITGATE I – GOUJONS.

8. Deuren van privatieve kavels die toegang geven tot gemeenschappelijke delen

De deuren die via de gemeenschappelijke hallen, doorgangen en overlopen toegang geven tot de diverse privatieve kavels zijn privatief, onverminderd de beslissingen van de algemene vergadering over de harmonie van hun buitenkant.

9. Trappen

De trappen zijn gemeenschappelijke delen. Het betreft alle trappen, met uitzondering van de trappen die zich in een privatieve kavel bevinden, en de eigenaars van de privatieve kavels op de gelijkvloerse verdieping kunnen zich niet beroepen op het

56

feit dat zij de hoger gelegen trappen niet gebruiken om te weigeren deel te nemen in de daarmee verband houdende gemeenschappelijke kosten.

Onder « trap » of « trappen » dient niet alleen te worden verstaan de stenen, granieten of andere treden, maar ook alle toebehoren zoals de trappenhal, de leuning, de balustrades, de in de openingen geplaatste beglazingseenheden (koepels) die de trap verlichten, de bordessen die de trappen met elkaar verbinden en de muren die de trappenhal afbakenen waarin de trap zich bevindt.

10. Liften

De term « lift » moet in de meest ruime zin van het woord worden opgevat: zowel de cabine als de motor, de liftkoker, de schacht en de lokalen, en de ruimte waarin de installaties zich bevinden.

Elke lift is een gemeenschappelijk deel, met uitzondering van privatieve liften die zich in een privatieve kavel bevinden.

Elke lift is bestemd tot gemeenschappelijk gebruik, met uitzondering van privatieve liften die zich binnen een privatieve kavel bevinden, hetgeen met name impliceert dat de eigenaars van de privatieve kavels die zich op de gelijkvloerse verdieping bevinden ook gehouden zijn tot alle lasten van dit gemeenschappelijk deel.

11. Leidingen – Algemene aansluitingen

De afvoerpijpen voor het regenwater, het rioolnet met zijn toebehoren, de algemene aansluitingen van water, brandstoffen en elektriciteit alsook de meters en hun toebehoren, de aflopen, de afvoeren en de verluchting van deze inrichtingen met inbegrip van de toegangen, kortom alle leidingen van welke aard ook die de mede-eigendom aanbelangen, zijn gemeenschappelijke delen.

Vormen daarop een uitzondering, de leidingen bestemd voor het uitsluitend gebruik van een privatieve kavel, maar enkel voor wat betreft het gedeelte van de leiding gelegen binnen de betrokken privatieve kavel, alsook deze die zich buiten de privatieve kavel bevinden maar uitsluitend bestemd zijn voor de betrokken privatieve kavel, zoals bijvoorbeeld de privatieve water –, gas –, elektriciteits –, internet – en telefoonleidingen.

12. Elektriciteit – Teledistributie – Antennes

Het geheel van de elektrische installatie (tijdschakelaars, lichtpunten, stopcontacten, schakelaars, automatische deuropener, ...) die, bijvoorbeeld, de ingangen, de hallen en hun bergplaatsen, de gangen, de trappen, de liften en hun installatie, de doorgangen van de ondergrondse verdieping, van de gelijkvloerse en van de hoger gelegen verdiepingen, de onderhoudslokalen, het fietsenlokaal, de ruimte voor buggy’s, de ruimte met de elektriciteitsmeters, de ruimte met de watertellers, zijn gemeenschappelijke delen.

Ook het teledistributienet is gemeenschappelijk.

De antennes hebben een gemeenschappelijk karakter indien zij zo geplaatst zijn dat het voor de onderscheiden eigenaars mogelijk is zich erop aan te sluiten (collectieve antennes).

De abonnementskosten van de teledistributie en haar bijhorigheden, zoals het internet, zijn privatief.

13. Verwarming

De centrale verwarming op propaangas, die wordt gebruikt om de privatieve kavels (en de gemeenschappelijke delen) te verwarmen, is een gemeenschappelijk deel.

De leidingen en radiatoren voor het exclusieve gebruik van de privatieve kavels zijn privatief.

14. Schoorstenen

57

De schoorsteenkamers, schoorstenen en rookkanalen zijn gemeenschappelijk.

De schoorsteenkamers en schoorsteendelen die zich bevinden binnen de privatieve kavels en die uitsluitend dienen voor de betreffende privatieve kavels zijn privatief.

15. Vermoeden

Bij stilzwijgen of tegenstrijdigheden worden de delen van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS of van de grond waarop zij is gebouwd, die door alle of sommige mede-eigenaars worden gebruikt, geacht gemeenschappelijk te zijn.

16. Lokalen voor gemeenschappelijk gebruik

Zijn eveneens gemeenschappelijk: de hal(len), het vuilnislokaal, het fietsenlokaal op de gelijkvloerse verdieping, de gangen, ventilatieruimten, de bordessen, op de ondergrondse verdieping het onderhoudslokaal met water-closet, het fietsenlokaal, de ruimte voor buggy’s, de ruimte met de elektriciteitsmeters, de ruimte met de watertellers.

Het spreekt voor zich dat deze ruimte(n) voor het beoogde doel bestemd moet(en) blijven.

16bis. Privégebruik van fietsenstallingen

Bij elke verkoop van privatieve kavels worden een of meer fietsenstallingen voor privatief en exclusief genot toegewezen, waarvan de nummering nog dient vastgesteld te worden.

17. Balkons en terrassen

Daar de balkons en terrassen alsook hun bijhorigheden (afdichting, isolerende deklaag, beton van de holle elementen, borstweringen en balustrades) gevelelementen zijn, zijn ze gemeenschappelijk, met uitzondering van de bekledingen (tegelvloeren...) die privatieve elementen vormen verbonden aan de privatieve kavel die er het gebruik van heeft. De kosten voor de vernieuwing van deze bekledingen die noodzakelijk zijn ingevolge werken aan de gemeenschappelijke delen, zijn evenwel voor rekening van de vereniging van mede-eigenaars. De werken moeten onder het toezicht van de syndicus worden uitgevoerd. Deze werken zullen daarentegen voor rekening van de betrokken privatieve kavel zijn, als de mede-eigenaar de bekledingen van de balkons of terrassen niet als een goede huisvader onderhoudt. Deze vernieuwing zal moeten worden uitgevoerd met materialen die minstens van gelijkaardige kwaliteit zijn als de vroegere bekleding, naar keuze van de betrokken mede-eigenaar, waarbij de harmonie van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS gerespecteerd dient te worden.

18. Zonnetenten

De zonnetenten zijn, indien van toepassing, privatieve delen. De plaatsing, de vervanging en het onderhoud ervan vormen een privatieve last voor elke privatieve kavel, onverminderd de besluiten van de algemene vergadering met betrekking tot de harmonie.

De gemeenschappelijke delen bestaan uit de bestanddelen van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS die, wegens hun karakter van mede-eigendom, niet het voorwerp kunnen uitmaken van een exclusieve toe-eigening, aangezien zij bestemd zijn voor gemeenschappelijk, structureel of functioneel gebruik door de verschillende privatieve entiteiten van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS vormen.

Deze elementen blijven dus in mede-eigendom en gedwongen onverdeeldheid tussen de eigenaars van de verschillende privatieve entiteiten, in de verhouding van hun aandeel in de gemeenschappelijke delen zoals vastgesteld in de onderhavige Akte.

Elke gehele of gedeeltelijke vervreemding van een privatieve kavel brengt de evenredige vervreemding mee van de aandelen in de gemeenschappelijke delen die er onlosmakelijk mee verbonden zijn.

Een onverdeeld aandeel in de gemeenschappelijke gedeelten kan slechts worden

58

vervreemd, bezwaard met zakelijke rechten of in beslag genomen samen met de privatieve kavel waaraan het is verbonden en voor het deel dat aan die eenheid is toegewezen.

Een hypotheek of een zakelijk recht gevestigd op een privatieve kavel bezwaart automatisch het aandeel van die eenheid in de gemeenschappelijke delen.

De gemeenschappelijke delen kunnen, wegens hun bestemming en hun aard, niet het voorwerp uitmaken van een verdeling of een overdracht, behalve in geval van het volledige tenietgaan van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS.

Rekening houdend met de bovenstaande definities, omvat de Residentie CITYGATE I – GOUJONS met name:

(i) De gemeenschappelijke (algemene) delen zijn, zonder dat deze opsomming limitatief is :

De grond of het perceel, de funderingen, de betonbewapening (pijlers, balken, schuttingen, enz.), de gevelmuren, de puntgevels, de scheidingsmuren, de omheiningen, de leidingen en buizen van alle aard, het water, het gas, de elektriciteit, de riolering (met uitzondering van de delen van deze leidingen en buizen die zich binnen de privé-entiteiten bevinden en uitsluitend voor hun gebruik bestemd zijn), de voetpaden, de balustrades, de kelders.

Alle daken van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS, met inbegrip van de gedeelten van de daken die als terras worden gebruikt en waarvan het privatieve en exclusieve genot is voorbehouden aan de eigenaars en/of bewoners van de privatieve kavels waaraan dit gebruik is voorbehouden.

De gangen die de lokalen in de kelderverdieping bedienen en het complex van de parkeerplaatsen in de kelderverdieping.

De omringende grond van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS.

De leidingen, buizen, regenpijpen en beluchters die gemeenschappelijk zijn voor het geheel van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS.

De verschillende terrassen, alsmede de uitwendige versieringen van de voorgevel, de terrassen die al dan niet een dak vormen, de balkons, de (privé-)tuinen en ramen, de balustrades, de balustrades, de vensterbanken.

Lokalen voor gemeenschappelijk gebruik.

De gemeenschappelijke tuin en zijn inrichting (serres, composteerinstallaties, citernes) geïnstalleerd op het platte dak op de vijfde verdieping.

En in het algemeen, alle delen van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS die niet in privatief en exclusief genot zijn toegewezen aan een of andere van de privatieve kavel of die gemeenschappelijk zijn volgens artikel 3.84, derde lid, van het Burgerlijk Wetboek.

Er weze aan herinnerd dat de niet-privatieve elementen die bijdragen tot de uiterlijke esthetiek van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS, zoals gevelbekledingen, schilderingen of accessoires, dakbedekkingsmaterialen en de inrichting van de tuin, hoewel het genot ervan, behoudens het onderhoud, wordt toegekend aan bepaalde privatieve kavels, worden bepaald als zijnde van gemeenschappelijk en dus de uitsluitende bevoegdheid van de algemene vergadering voor zover het gaat om beslissingen die de harmonie van de Residentie CITYGATE I – GOUJONS kunnen aantasten, en deze regel kan alleen worden gewijzigd met een meerderheid van vier vijfde van de aandelen in de gemeenschappelijke delen.

(ii) de gemeenschappelijke delen die specifiek zijn voor het ondergrondse parkeergaragecomplex, met dient verstande dat deze opsomming limitatief is:

59

De circulatie – en manoeuvreerzones van de verschillende parkeerplaatsen, alsmede alle technische uitrustingen die specifiek zijn voor de werking van de parkeerplaatsen, zoals controlemechanismen, verlichting die specifiek is voor het parkeercomplex, branddetectie – en brandpreventiesystemen die specifiek zijn voor de parkeerplaatsen, rookafzuiginstallaties, enz.

In document STATUTEN VAN MEDE-EIGENDOM VAN (pagina 54-59)