• No results found

beschrijving concurrenten aan de hand van de marketingmix (product, prijs, plaats,

HelloFresh

Product

Naast de Original box wordt er een Veggiebox, een Topsportbox, een Proefbox, een Cadeaubox en een Fruitbox aangeboden. Er kan een box voor 1 t/m 4 personen worden besteld en er kan gekozen worden voor 3 of 5 maaltijden per week. HelloFresh richt zich op kwaliteit, versheid,

seizoensgroenten, natuurlijkheid, gemak, gezondheid en duurzaamheid. Tijdsbesparing en het tegengaan van voedselverspilling worden benadrukt. HelloFresh beweert dat je met de box goedkoper uit bent dan bij de supermarkt. HelloFresh streeft naar duurzaamheid, maar de

ingrediënten zijn niet uitsluitend biologisch en lokaal. De recepten zijn eenvoudig en in ongeveer 30 minuten te bereiden. De voedingswaarde is berekend en wordt bij de recepten geleverd. De hellofresh is met uitzondering van de proefbox een vast abonnement, dat na afname van minimaal twee boxen opgezegd kan worden. Ook kan het abonnement tijdelijk stop gezet worden.

Prijs

De prijs per persoon, per maaltijd varieert van 23 euro voor de Topsportbox op basis van 1 persoon voor 3 dagen tot 4,45 euro voor de Originalbox op basis van 4 personen voor 5 dagen. Een fruitbox kost 14 euro voor medium en 22 euro voor large. De prijs is inclusief verzendkosten.

Prijs per persoon per maaltijd 3 maaltijden

Original Veggiebox Topsportbox Proefbox Cadeaubox

1 persoon 11,33 23 12,33 12,33

2 personen 6,50 6,50 12,33 7,00 7,00

3 personen 5,44 9,33 5,78 5,78

4 personen 4,92 7,83 5,17 5,17

5 maaltijden

Original Veggiebox Topsportbox Proefbox/Cadeaubox

1 persoon 8,80 9,40 2 personen 4,90 5,20 3 personen 4,60 4,80 4 personen 4,45 4,60 fruitbox medium 14 large 22 Plaats

Hello Fresh is een internationaal bedrijf, onder andere gevestigd in Nederland. Hello Fresh levert iedere week maaltijdboxen door heel Nederland.

Promotie

Van alle concurrenten heeft HelloFresh de meest uitgebreide promotie. HelloFresh investeert duidelijk veel geld in adverteren via Google. Als je bij Google maaltijboxen of iets dergelijks intypt verschijnt HelloFresh als eerste in de zoekresultaten als advertentie. HelloFrehs verschijnt ook vaak als advertentie op voeding gerelateerde websites. Blogs worden ingezet om een review van het product de schrijven.

HelloFresh staat vaak op beurzen en markten, zoals Taste Amsterdam en 50PlusBeurs. Verder worden tijdschriften, weblogs en TV ingezet als promotiekanalen. Tijdschriften waarin HelloFresh adverteert zijn bijvoorbeeld Delicious en Jamie. HelloFresh maakt onder andere reclame op de TV zender 24Kitchen. HelloFresh heeft een Facebook- en Twitter-pagina.

Website: www.hellofresh.nl

Streekbox

Product

De Streekbox is een box met seizoensgebonden producten van Hollandse bodem. De Streekbox wordt omschreven als gemakkelijk, gezond en lekker. De Streekbox kan besteld worden voor 2 of 4 personen en bevat alle benodigdheden voor 3 maaltijden. Er is een gewone Streekbox, Streekbox Special met een bijzonder streekgerecht, de Veggiebox en de Streekbox Fruit.

Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk biologische producten, maar niet alle producten zijn

biologisch gecertificeerd. Alle verse producten zijn wel afkomstig van Nederlandse bodem. Streekbox beweert dat de prijs vergelijkbaar is met de supermarkt. De Streekbox kan eenmalig besteld worden maar er kan ook een maand abonnement worden afgesloten. De klant kan kiezen of de Streekbox wekelijks of tweewekelijks of maandelijks geleverd wordt. Bij vakantie kan de levering opgeschoven worden.

Prijs

De prijs per persoon, per maaltijd varieert van 7,33 euro voor de Streekbox Specials op basis van 2 personen tot 4,08 euro voor de Streekbox gewoon op basis van 4 personen. Een fruitbox kost los besteld 29,95 euro en bij een abonnement 22 euro. Per levering rekent de Streekbox 7,95 euro dat is ongeacht het aantal boxen dat besteld wordt. Er wordt dan ook geadviseerd samen met bijvoorbeeld de buren te bestellen.

Prijs per persoon per maaltijd 3 maaltijden

Streekbox gewoon Streekbox Veggie Streekbox Specials

2 personen 5,83 6,17 7,33 4 personen 4,08 fruitbox los 29,95 bij abonnement 22,00 Plaats

De Streekbox levert in heel Nederland. De Streekbox doet met zijn naam vermoeden dat het producten uit de streek bevat, maar dit is dus niet het geval. De meeste producten komen wel van Nederlandse bodem, maar niet van een specifieke streek.

Promotie

De Streekbox adverteert via Google en verschillende weblogs. De Streekbox heeft een Facebook, Twitter en Pinterest pagina.

Website: www.streekbox.nl

Beebox

Product

Beebox is een box gevuld met lokale, zoveel mogelijk biologische, producten. Beebox heeft als missie een nieuwe, herstelde voedselketen te realiseren door de schakel te zijn tussen producent en consument. Verse, lokale producten worden rechtstreeks van boeren uit de regio aan de consument

geleverd. Er zijn VIER boxen, namelijk BOX, BOXL, BOXL-koolhydraatarm en BOXXL. B0X is een vegetarische box, BOXL is de standaard box met vlees, BOXL-koolhydraatarm is een box met minder koolhydraatrijke producten en BOXXL is een gezinsbox. Er kan een box voor 1, 2 of 4 personen worden besteld. Alle boxen bevatten de benodigdheden voor 3 maaltijden per week. De Beebox richt zich vooral op een eerlijke prijs voor de boer, versheid en seizoensproducten. Verse producten zijn uitsluitend afkomstig uit Nederland en zijn voor minimaal 80% biologisch. Beebox beweert

goedkoper te zijn dan de supermarkt. Beebox is een initiatief van Dutch, Enbiun en Nautilus en heeft momenteel 798 abonnees. De Beebox is een vast abonnement die elke maand opgezegd kan

worden. Ook kan het abonnement tijdelijk stopgezet worden. Plaats

Beebox levert in de omgeving van Amsterdam, Utrecht, Almere, Amersfoort, Almere en Den Haag en werkt met een franchiseconcept. Er zijn 14 franchisenemers verspreid over Nederland en dit aantal zal groeien als de behoefte in een regio groot genoeg is. Als franchisenemer ben je verantwoordelijk voor het afsluiten van Beebox Abonnementen, het onderhouden van contact met abonnees en het distribueren van de boxen. Het bedrijf Beebox helpt bij het opzetten van de logistiek en het

distributieproces van de boxen. Beebox voorziet franchisenemers ook van marketing en communicatie faciliteiten.

Prijs

De prijs per persoon, per maaltijd varieert van 10 euro voor de BOXXL op basis van 1 persoon tot 3,33 euro voor BOX op basis van 4 personen. De prijs is inclusief verzendkosten.

Prijs per persoon per maaltijd 3 maaltijden

BOX BOXL BOXL-koolhydraatarm BOXXL

1 persoon 10,00

2 personen 4,17 5,00 5,42 6,67

4 personen 3,33 4,17 4,38 5,00

Promotie

Beebox is verbonden met de website www.thegreenbee.nl. Deze website dient als platvorm voor boeren en consumenten door een overzicht van boeren in Nederland te bieden.

Beebox adverteert via webblogs en heeft een Facebook en Twitter pagina.

Beebox gebruikt crowdfunding voor de financiering van de onderneming. Beebox is erin geslaagd in totaal 50.000 euro op te halen door middel van crowdsurfing. De 50.000 euro is afkomstig uit aandelen van het bedrijf die werden verkocht via Symbid. Symbid is het grootste aandelen- crowdfunding platform in Nederland.

Beebox werkt samen met sprotscholen door leden van sportscholen korting te geven op een Beebox abonnement. Ook worden er acties aangeboden op websites met duurzame initiatieven zoals Nudge. Website: www.thebeebox.nl

De Krat

Product

De krat is een houten kistje gevuld met lokale, verse producten van goede kwaliteit. Het concept is eenvoudig en duidelijk. Respect voor mens, dier en milieu is belangrijk en er wordt vooral ingespeeld op gemak. De Krat bevat iedere week 7 recepten. Deze recepten worden via de mail toegestuurd. Drie van de recepten kunnen volledig gemaakt worden met de producten uit De Krat. De overige 4 recepten zijn iets ingewikkelder en er zijn extra ingrediënten nodig om deze recepten te kunnen maken. Er kan gekozen worden voor een wekelijkse of tweewekelijkse levering. Er zijn drie soorten

abonnementen, de gewone Krat, de vegetarische Krat of de Krat extra. Het abonnement kan maandelijks opgezegd worden en kan ook tijdelijk stopgezet worden.

Plaats

De Krat wordt geleverd in Noord-Holland, Almere, Utrecht en Zuid-Holland. Prijs

De prijs per persoon, per maaltijd varieert van 10,83 euro voor de Krat extra op basis van 1 persoon tot 4,92 euro voor de Gewone Krat of de Vegetarische Krat op basis van 4 personen. Alle kratten bevatten buiten de drie maaltijden wel een aantal extra producten, dus in feite komen de prijzen per persoon per maaltijd iets lager uit. De prijs is inclusief verzendkosten maar bij afhalen krijgen klanten 10% korting op de totale abonnementsprijs.

Prijs per persoon per maaltijd 3 maaltijden

Gewone Krat Vegetarische Krat Krat extra

1 persoon 9,50 9,50 10,83

2 personen 5,83 5,83 6,67

4 personen 4,92 4,92 6,00

Promotie

De Krat gebruikt blogs en tijdschriften zoals Elle Eten en Delicious, als promotiekanalen. Op Youtube staat ook een promotiefilmpje over De Krat. Er is veel aandacht in de pers geweest voor De Krat. Zo is er bijvoorbeeld een artikel verschenen in Het Parool. De Krat adverteert ook via ZTRDG, een online magazine over écht eten en koken met het seizoen.

De Krat heeft een Facebook en Twitter pagina. Website: www.dekrat.nl

Streekmolen

Product

De Streekmolen is een houten kistje gevuld met uitsluitend lokale en seizoensgebonden producten. Deze producten bestaan uit verse groenten, fruit en aardappelen. Daarnaast is er keuze uit vlees/vis of vegetarisch. Ook bevat het kistje ambachtelijk gebakken brood en extra streekproducten zoals kaas, sap, melk, boter, eieren, paddenstoelen, dressing, jam en honing. De recepten worden niet meegeleverd maar zijn te vinden op de website. Met kerst worden er kerstpakketten aangeboden. De Streekmolen kan besteld worden voor 1,2 of 4 personen en bevat 3 tot 4 maaltijden.

De Streekmoelen kan voor iedere levering gepauzeerd of stopgezet worden. Plaats

De streekmolen wordt geleverd in de omgeving van Utrecht, Amersfoort, Nieuwegein Hilversum en Amsterdam.

Prijs

De prijs per persoon, per maaltijd varieert van 8,33 euro op basis van 1 persoon voor 3 maaltijden tot 3,09 euro op basis van 4 personen voor 4 maaltijden. De Streekmolen is inclusief verzendkosten. Prijs per persoon per maaltijd

3-4 maaltijden

Streekmolen lidmaatschap

1 persoon 8,33 - 6,25

4 personen 4,13 - 3,09 Promotie

De Streekmolen gebruikt blogs als promotiekanaal en is lid van Foodguerilla, een offensief voor gezond, eerlijk en duurzaam voedsel. Verder staat De Streekmolen op lokale markten en fairs. De Streekmolen heeft een Facebook, Youtube, Pinterest en Twitter pagina.

Website: www.streekmolen.nl

De Betonnen Boswachter

Product

De Betonnen Boswachter is een tas met afgepaste boodschappen voor drie gezonde maaltijden. De tas bevat een maaltijd met vlees, vis en vegetarisch. De producten zijn eerlijk geproduceerd, zoveel mogelijk biologisch en van Nederlandse bodem. De recepten hebben een Mediterrane stijl met een werelds tintje en zijn snel te bereiden. Het abonnement kan per levering opgezegd of stopgezet worden.

Plaats

De Betonnen Boswachter levert iedere dinsdag thuis, op het werk of bij de crèche. De tassen worden alleen geleverd in Amsterdam.

Prijs

De prijs per persoon, per maaltijd varieert van 10 euro op basis van 1 persoon tot 5,79 euro op basis van 4 personen voor 3 maaltijden. De prijs is inclusief verzendkosten

Prijs per persoon per maaltijd 3 maaltijden

Betonnen boswachter tas 1 persoon 10,00

2 personen 8,25 4 personen 5,79 Promotie

De Betonnen Boswachter verspreid flyers en heeft een Facebook, Youtube, Pinterest en Twitter pagina. Het promotiebeleid is zeer passief en er wordt niet via Google geadverteerd.

Website: www.debetonnenboswachter.nl

Zinnerdinner

Product

Zinner dinner levert tassen met boodschappen en recepten voor maaltijden voor 3 of 5 dagen, voor 2 of 4 personen. De ingrediënten zijn biologisch en dagvers. De maaltijden zijn binnen dertig minuten te bereiden. De gerechten voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden groenten en

calorieën. Het abonnement is per levering op te zeggen. Ook is het mogelijk het abonnement tijdelijk te pauzeren.

Plaats

Zinnerdinner bezorgt in Amsterdam en omgeving (Zaandam, Amstelveen, Oudekerk aan de Amstel), Haarlem en omgeving (Overveen, Bloemendaal, Halfweg) en Utrecht en omgeving (Houten,

Maarssen, Nieuwegein). Prijs

De prijs per persoon per maaltijd varieert van 8,25 euro op basis van 2 personen voor 3 maaltijden tot 4,73 euro op basis van 4 personen voor 5 maaltijden. De prijs is inclusief verzendkosten. Prijs per maaltijd per persoon

3 maaltijden Gewone tas 2 personen 8,25 4 personen 5,62 5 maaltijden Gewone tas 2 personen 6,45 4 personen 4,73 Promotie

Er zijn artikelen over Zinnerdinner verschenen in mediabladen, zoals het Financieel Dagblad, Dagblad Metro en Flow Magazine. De artikelen zijn spontane gratis publiciteit. Zinnerdinner heeft een

Facebook en Twitter pagina. Zinnerdinner adverteert niet via Google. Website: www.zinnerdinner.nl

Aangenaamthuis

Product

Aangenaamthuis gaat uit van een evenwichtig voedingspatroon, duurzaamheid en natuurlijke voeding. De bereidingstijd van de recepten ligt tussen de 30 en 45 minuten. Elke zondag worden de recepten voor de komende week op de site geplaatst. Het is mogelijk de tassen los te bestellen of er kan een abonnement worden afgesloten. De tassen kunnen besteld worden voor 2 tot 7 personen, voor 2, 3 of 4 maaltijden.

Plaats

Aangenaam thuis levert alleen in Haarlem. Prijs

Prijs per persoon per maaltijd is 7,50. Dit is ongeacht het aantal maaltijden en het aantal personen. De prijs is inclusief bezorgkosten.

Promotie

Aangenaamthuis heeft een Facebook en Twitter pagina en maakt gebruik van weblogs als promotiekanaal. Er wordt niet geadverteerd via Google.

Website: www.aangenaamthuis.nl

Puurland

Product

Puurland is een online supermarkt voor regionale en biologische producten. Eén van de onderdelen van Puurland bestaat uit een maaltijdservice. Op de website verschijnen iedere week 4 nieuwe recepten. Er kan dus iedere week worden gekozen voor 1 tot en met 4 maaltijden. Puurland werkt met een flexibel systeem. Klanten moeten zich aanmelden voor de wekelijkse e-mail en kunnen vervolgens hun maaltijden bestellen. Buiten de maaltijdpakketten kunnen klanten ook extra producten bestellen.

Puurland richt zich vooral op gemak, seizoensgebonden, lokale producten en gezondheid. Het concept draait vooral om de korte keten tussen boeren en consumenten.

Plaats

Puurland bezorgt per bakfiets in de omgeving Arnhem. Prijs

Een maaltijd kost 6,75 euro per persoon. Deze prijs is niet afhankelijk van het aantal maaltijden of personen. Wel is ere en minimumbesteding van 25 euro per levering. Per levering aan huis wordt 5 euro in rekening gebracht. Afhalen in Arnhem Noord is gratis.

Promotie

Puurland is niet heel actief op gebied van promotie. De website ziet er niet heel professioneel uit. Puurland heeft een Facebook, Twitter en Pinterest pagina en een folder.

Website: www.puurland.nl

Beterbio

Product

Beterbio is een online biologische supermarkt die naast losse producten ook groente- en

fruitpakketten en maaltijdpakketten met recepten aanbiedt. Alle producten zijn 100% biologisch en komen voor 80% uit Nederland en voor 95% uit Europa. Alle producten hebben het EKO-keurmerk. Beterbio biedt drie pakketten voor complete maaltijden aan. De drie Bio-Boxen zijn Bio-freshbox, Bio-streekbox en Bio-veggiebox. Alle boxen bevatten alle benodigdheden voor 2 tot 3 maaltijden voor 3 personen. Naast deze ingrediënten bevatten de boxen ook een aantal extra biologische producten zoals bijvoorbeeld kruiden, kaas en cherrytomaatjes. Een groot voordeel is dat mensen die de boxen bestellen ook gelijk hun overige biologische producten kunnen bestellen. De website bevat uitgebreide informatie over de herkomst van de producten. Klanten zien via een kaart van Nederland waar producten vandaan komen en krijgen informatie met een foto te zien van de leveranciers. Het abonnement kan wekelijks opgezegd of stopgezet worden.

Plaats

Beterbio levert in de omgeving Utrecht, Nijmegen, Arnhem en Friesland. Prijs

De prijs per persoon, per maaltijd varieert van 6,67 euro voor 2 maaltijden voor de Bio-freshbox tot 3,89 euro voor 3 maaltijden voor de Bio-streekbox en de Bio-veggiebox voor 3 personen. Er moet wel worden opgemerkt dat alle boxen een aantal extra producten bevatten die de gemiddelde prijs per maaltijd dus iets lager zullen maken. De boxen zijn inclusief verzendkosten.

Prijs per persoon per maaltijd 2-3 maaltijden

Bio-freshbox Bio-streekbox Bio-veggiebox

3 personen 6,67-4,44 5,83-3,89 5,83-3,89

Promotie

Beterbio promoot de algehele website, maar richt weinig aandacht op de specifieke promotie van de bio-boxen. Beterbio is via Google te vinden, maar adverteert niet via Google.

Als promotie voor de bio-boxen werkt Beterbio met webblogs op gebied van duurzame voeding. Beterbio heeft Facebook, Twitter en Youtube pagina.

Kook-ook

Product

De tas wordt wekelijks of tweewekelijks bij de klant thuisbezorgt. Ingrediënten zijn zoveel mogelijke van kleinschalige producenten uit de regio, het vlees en groenten zijn afkomstig van biologische teelt en er wordt zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van seizoen producten. De kook-ook tas bevat alle benodigde ingrediënten om 3 complete maaltijden te bereiden. Dus alle groenten, vlees of vis, rijst, aardappelen of pasta, plus alle extra’s zoals sauzen en toppings. De gerechten zijn afwisselend en staan binnen een half uur op tafel. De kook-ook tas werkt met een abonnement die per levering gepauzeerd of stopgezet kan worden.

Plaats

De Kook-ook tas wordt in Zwolle en omgeving geleverd. Prijs

De prijs per persoon, per maaltijd varieert van 4,83 euro voor 4 personen tot 9,33 euro voor 1 persoon.

Prijs per persoon per maaltijd 3 maaltijden Kook-ook tas 1 persoon 9,33 2 personen 6,33 3 personen 5,33 4 personen 4,83 Promotie

Kook-ook heeft een passief promotiebeleid. Kook-ook maakt gebruik van sociale media. De sociale media staan echter op naam van de eigenaresse en niet op naam van het bedrijf. Er wordt soms reclame gemaakt in een lokaal dagblad wat wordt verspreid in Zwolle.