• No results found

In 2020 zijn de volgende resultaten bereikt.

2016 2017 2018 2019 2020

2016 2017 2018 2019 2020

aantal gezinnen aantal vrijwilligers

Noot: per jaar kunnen de resultaatafspraken voor te ondersteunen gezinnen verschillen, in verband met wijzigingen in gemeenten.

Aanmeldingen tijdens de Corona-tijd

Het minimum van 55 koppelingen is dit jaar niet behaald. Dit kan worden herleid naar Corona. In de periode medio maart – medio augustus (ca. 5 maanden) zijn er nagenoeg geen aanmeldingen

geweest. Dit kwam door de RIVM-maatregelen waardoor de verwijzende organisaties ook zo goed als stil stonden en wij vanuit Home-Start niet bij de mensen thuis op bezoek mochten.

Vanaf 1 juni, toen de maatregelen werden versoepeld, zijn de aanmeldingen weer gaan binnenlopen.

Na de zomer leek het weer goed te lopen. Wij konden weer bij de gezinnen en vrijwilligers thuiskomen en zo intakegesprekken houden en koppelingen maken.

Zie ook de toelichting onder H 3.2 “Vrijwilliger zijn tijdens Corona-tijd”.

2.1 Gezinnen

In het jaar 2020 zijn in totaal 47 gezinnen ondersteund

Er zijn 26 nieuwe aanmeldingen geweest, waarvan er 3 koppelingen niet tot stand zijn gekomen (zie paragraaf “ondersteuning niet tot stand gekomen” verderop in dit hoofdstuk) en waarvan er 2 gezinnen in 2021 worden gekoppeld. Van de 47 gezinnen gaat het om 21 nieuwe aanmeldingen en 26 reeds uit het voorafgaande jaar doorlopende ondersteuningen. Bij 25 gezinnen is de ondersteuning afgesloten.

De gemiddelde duur van de ondersteuning bedroeg 13 maanden, op basis van de gezinnen waarvan de ondersteuning dit jaar is afgerond. Door tussenkomst van Corona hebben gezinnen iets langer dan het normale jaar ondersteuning ontvangen.

Ondersteuningsvraag (gezinnen stellen een aantal vragen) Luisterend oor, klankbord, meekijken en meedenken 40 Ontlasten ouders, hulp bij verzorging kinderen 27 Ondersteuning bij de opvoeding / voorbeeld geven 19

Zelfvertrouwen moeder vergroten 15

Vriendschappelijk contact 12

Netwerk vergroten / begeleiding naar instanties 8

Nieuwe of meer structuur aanbrengen 6

Nederlandse taal versterken 1

2.1.1 Gezinskenmerken Aantal kinderen

In de ondersteunde gezinnen waren 103 kinderen aanwezig, 46 meisjes en 57 jongens.

De leeftijd van de kinderen was: 64 van 0 tot en met 6 jaar, 25 van 7 tot en met 12 jaar, 12 kinderen van 13 tot 18 en 2 van 22 tot 30 jaar.

Het Nationaal Kinderfonds realiseerde in december wederom een cadeau voor ieder kind, Namens alle kinderen die een bon kregen, Dankjewel!

Gezinssamenstelling

Van de 47 gezinnen die ondersteund zijn door Home-Start, waren 28 gezinnen met vader en moeder (60%), 4 gescheiden (9%), 10 éénouder gezinnen (21%), 1 partnerschap (2%) en 4 gezinnen

samenwonend (9%) Land van herkomst

36% van de ondersteunde gezinnen is niet van Nederlandse afkomst. De gegevens zijn gebaseerd op de beide ouders en hun nationaliteit.

Nederland 30

Woongebied van de gezinnen per Gemeente

Gemeente Gorinchem 19

6 Haarwijk, 5 Gildewijk, 3 Centrum, 4 Lingewijk en 1 Oost

Gemeente Molenlanden 12

1 Langerak, 1 Nieuwpoort, 1 Noordeloos, 1 Giessenburg,

1 Goudriaan, 1 Hoogblokland, 1 Molenaarsgraaf, 1 Bleskensgraaf, 1 Oud Alblas, 1 Kinderdijk en 2 Nieuw Lekkerland

Gemeente Vijfheerenlanden 16

6 Vianen, 2 Ameide, 1 Hoef en Haag, 3 Leerdam, 1 Everdingen, 1 Meerkerk, 1 Lexmond en 1 Leerbroek

2.1.2 Evaluatie van de ondersteuning

De coördinator begeleidt de ondersteuning, toetst tussentijds of de ondersteuning voldoet aan de vraag en sluit de ondersteuning af met een beknopt tevredenheidsonderzoek. Is het gezin / de opvoeder tevreden met de geboden ondersteuning?

In 2020 zijn 25 gezinnen afgesloten, waarvan 25 gezinnen tevreden zijn met de ontvangen ondersteuning.

Ondersteuning niet tot stand gekomen

In een aantal gevallen kunnen aanvragen om verschillende redenen niet tot stand komen.

In 2020 betrof het 3 aanvragen. Eén gezin had een ondersteuningsvraag waarin Home-Start niet voorziet, de andere 2 gezinnen hadden te maken met een té zware problematiek, waardoor zij niet in aanmerking kwamen voor ondersteuning door een vrijwilliger. Na het kennismakingsgesprek hebben wij hen helaas moeten terugkoppelen naar de verwijzende instantie.

Daarnaast nemen verwijzers contact met de coördinatoren op om een gezin te bespreken. Geregeld wordt dan ook besloten dat een gezin niet in aanmerking komt door voornamelijk té zware

problematiek of een niet passende vraag zoals schoonmaak- of oppashulp, óf besluit het gezin zelf om niet te willen starten.

2.1.3 Home-Start Gorinchem 20 jarig jubileum

Wij hebben dit jubileum met de gezinnen gevierd in Plaswijckpark, met 30 volwassenen en 29 kinderen. De bus stond al vroeg voor ons kantoor aan de Schepenenstraat te wachten, hij was binnen een mum van tijd gevuld en vertrok richting Rotterdam. We hebben genoten van het weer, het park, en de kinderen, die zich heerlijk hebben uitgeleefd in de attracties. Een dag om niet meer te vergeten!

2.2 Vrijwilligers

Onze vrijwilligers zijn sociaal betrokken mensen die, vaak naast een al volle agenda, zich inzetten om een ander te versterken. Wij hebben vrijwilligers van uiteenlopende leeftijden, het merendeel is vrouw. Dit jaar hebben we twee mannen, die ingezet zijn en zeer gewaardeerd worden door zowel de ouders als de kinderen!

De motivatie om dit werk te blijven doen, bestaat uit het waarnemen van een groeiproces in het gezin, te zien dat je komst ertoe doet en dat de ouder en kinderen uitkijken naar het wekelijks bezoek.

De begeleiding door de coördinatoren en hun bereikbaarheid wordt door de vrijwilligers als belangrijk ervaren.

In 2020 waren 54 vrijwilligers actief voor Home-Start

34 vrijwilligers waren aanwezig voor de periode, 14 vrijwilligers zijn gestopt en 20 nieuwe vrijwilligers hebben zich aangemeld.

Dit jaar zijn drie groepen getraind, in totaal 14 vrijwilligers! De 6 nog te trainen vrijwilligers zullen in 2021 aan de basistraining deelnemen.

Het ondersteunen in gezinnen met minderjarige kinderen vereist een zorgvuldige selectie en

begeleiding van vrijwilligers. In een intakegesprek worden de competenties van de vrijwilliger en de eisen van het programma besproken. Vrijwilligers moeten een bewijs van goed gedrag kunnen overleggen. Vervolgens moet de vrijwilliger de basistraining volgen en geschikt bevonden worden.

Pas daarna kan een vrijwilliger ingezet worden voor ondersteuning in gezinnen.

De training voor nieuwe vrijwilligers is in 2020 driemaal gegeven. Alle vrijwilligers worden begeleid in de zogenaamde intervisiebijeenkomsten. In 2020 hebben vrijwilligers 3

intervisiebijeenkomsten fysiek bijgewoond, en daarnaast 2 maal een digitale bijeenkomst. Helaas is niet elke vrijwilliger in staat om de digitale bijeenkomsten te volgen.

Vrijwilliger zijn tijdens Corona-tijd

Het is allemaal doorgegaan maar wel even anders:

Veel vrijwilligers zijn tussen de 50 en 75 jaar oud, en behoren tot de kwetsbaren. Ieder ging er anders mee om. De coördinatoren vonden het belangrijk dat de vrijwilliger zich veilig voelde en zich daarnaast aan de richtlijnen van het RIVM zou houden. Deze periode vraagt dat we creatief met alles omgaan, en dat is gelukkig aardig gelukt.

We hebben de vrijwilligers een hart onder de riem gestoken door: vaker te bellen om te vragen hoe het met hen gaat, geregeld een nieuwsbrief te sturen met leuke tips en nieuwtjes, maar ook door bloemzaadjes en een kaartje naar hen op te sturen. Dit hebben we ook voor de gezinnen gedaan.

Voorbeelden van ondersteuning

Veel vrijwilligers hadden telefonisch contact met hun gezin, sommigen gingen voor het eerst gebruik maken van videobellen. Een vrijwilliger vertelde dat zij “digitaal” verhaaltjes voorlas aan de kinderen uit haar gezin, een ander deed op die manier een spelletje met de kinderen.

Er werd niet meer wekelijks aan huis bezocht maar in de tuin, of er werd gewandeld en bijgepraat.

Eén van de vrijwilligers bezocht haar gezin en droeg een mondkapje, moeder was solidair en maakte ook gebruik van een mondkapje.

Ieder jaar zijn er een paar vrijwilligers die een time-out nemen in verband met privé omstandigheden.

Dit jaar hadden meer vrijwilligers daar behoefte aan, zij zijn weer inzetbaar wanneer Corona geen gevaar meer oplevert.

Woonplaats van de vrijwilligers

Gorinchem, Schelluinen, Werkendam, Sleeuwijk, Giessenburg, Ottoland, Brandwijk, Goudriaan, Nieuwpoort, Noordeloos, Arkel, Hoornaar, Leerdam, Asperen, Zijderveld, Heukelum, Herwijnen, Hei en Boeicop, Meerkerk, Ameide en Vianen.

2.2.1 Deskundigheidsbevordering

De deskundigheidsbevordering in de vorm van themabijeenkomsten konden door de RIVM richtlijnen fysiek niet doorgaan. Een voorbeeld hiervan is de bijeenkomst “Kindermishandeling en huiselijk geweld” die gepland stond op 7 april 2020. Later in het jaar is ervoor gekozen aan te haken bij de landelijke week tegen kindermishandeling in november. Vrijwilligers konden deelnemen aan diverse webinars die week. Ook heeft de coördinator van Vijfheerenlanden in die week de training

“signalering Kindermishandeling en Huislijkgeweld” vanuit Humanitas gevolgd.

Er is een stap gezet, en er zijn collega´s om thema´s digitaal en interactief te presenteren voor groepen. Zo kan een themabijeenkomst “Armoede onder de loep”, door een Humanitas-collega worden begeleid. Deze stond gepland op 2 november 2020, maar heeft door miscommunicatie niet plaats kunnen vinden. Wij gaan in 2021 opnieuw proberen deze sessie in te plannen.

Verder hebben onze vrijwilligers de mogelijkheid bijeenkomsten van de Humanitas academie volgen.

Ook bij het vrijwilligerssteunpunt Gorinchem en SamenDoen Leerdam worden thema’s behandeld waarbij onze vrijwilligers mogen aansluiten.

2.2.2 Waarde van vrijwilligerswerk

De focus is de afgelopen 5 jaar gericht op het versterken van de sociale omgeving van het kind en de opvoeder en het verminderen van gespecialiseerde zorg. Binnen deze sociale steunstructuren ofwel de pedagogische civil society vervult het vrijwilligerswerk een rol van betekenis. Van Montfoort heeft in samenwerking met Humanitas de ontwikkelingen in beeld gebracht en de betekenis van het

vrijwilligerswerk daarin onderzocht (notitie “Transitie Jeugdzorg: Elk Kind Telt!, de betekenis van professioneel georganiseerd vrijwilligerswerk voor opvoeden en opgroeien”, Van Montfoort / Collegio). Daaruit blijkt dat Humanitas met professioneel georganiseerd vrijwilligerswerk, zoals bij Home-Start, betekenis heeft in de versterking van die sociale omgeving van gezinnen en kinderen.

2.2.3 Home-Start Gorinchem 20 jarig jubileum

De viering van het 20 jarig jubileum voor vrijwilligers was gepland in de vorm van een kleuren- en karakterworkshop. Deze is vanwege veranderende Corona-maatregelen twee afgezegd. We hopen dat er in 2021 wel doorgang kan plaatsvinden.

GERELATEERDE DOCUMENTEN