• No results found

Beperkingen en vervolgonderzoek

Hoofdstuk 5 - Conclusie en discussie

5.2 Beperkingen en vervolgonderzoek

Verschillen

Uit het onderzoek zijn ook verschillen op het gebied van earnings management bij algemene ziekenhuizen, categorale ziekenhuizen en universitaire medische centra naar voren gekomen. Deze verschillen bestaan bij de mate van earnings management en de wijze van earnings management, hiermee wordt resultaat verlagende en resultaat verhogende earnings management bedoeld.

Ondanks dat alle categorieën earnings management toepassen bestaan er wel verschillen in de mate van earnings management. Universitaire medische centra hebben in 2009, 2010 en 2011 meer earnings management toegepast dan de andere twee categorieën. De resultaten van het Modified Jones model, de discretionaire accruals, zijn geschaald op een schaal van één tot tien. Categorale ziekenhuizen pasten van de drie jaren in 2009 de meeste earnings management toe. Ook algemene ziekenhuizen pasten in 2009 de meeste earnings management toe. Universitaire medische centra pasten in alle drie de jaren veel earnings management toe, alle resultaten vallen in schaal zes of hoger. Wel moet hierbij genoemd worden dat er slechts acht universitaire medische centra in Nederland zijn, waardoor het aantal waarneming voor deze categorie een stuk geringer is dan voor de andere twee categorieën. Hierdoor hebben de individuele resultaten per ziekenhuis een grotere invloed op de gemiddelde cijfers en op de schaling.

Naast verschillen in de mate van earnings management bestaan er ook verschillen in de wijze van earnings management tussen de categorieën. Alle categorieën passen zowel resultaat verlagende als resultaat verhogende earnings management toe. Echter bij algemene en categorale ziekenhuizen komen elk jaar zowel positieve als negatieve accruals voor, terwijl bij universitaire medische centra in 2009 en 2010 alleen negatieve accruals voorkomen en in 2011 alleen positieve accruals. Ook is het zo dat algemene ziekenhuizen en universitaire medische centra over de drie jaren meer resultaat verlagende earnings management hebben toegepast en categorale ziekenhuizen meer resultaat verhogende earnings management.

5.2 Beperkingen en vervolgonderzoek

Net als ieder ander onderzoek kent ook dit onderzoek zijn beperkingen. De beperkingen van dit onderzoek worden in deze paragraaf besproken. Daarnaast worden ook aanbevelingen gedaan voor vervolgonderzoek.

Middels dit onderzoek is gekeken naar de verschillen en overeenkomsten van earnings management tussen algemene ziekenhuizen, categorale ziekenhuizen en universitaire medische

34

centra. In het onderzoek is er voor gekozen om zelfstandige behandelcentra niet mee te nemen. Bij vervolgonderzoek kan er naar de zelfstandige behandelcentra worden gekeken. Vervolgens zouden de resultaten kunnen worden vergeleken met de resultaten van dit onderzoek.

Daarnaast zijn de verschillende categorieën als geheel bekeken. Er is niet zozeer naar elk ziekenhuis individueel gekeken. Als naar de uitkomsten worden gekeken in de tabellen in paragraaf 4.1 is aan het minimum, het maximum en de standaarddeviatie te zien dat hier soms grote verschillen tussen zitten. Hierdoor kan het zijn dat de conclusies die zijn getrokken niet voor alle ziekenhuizen gelden. In vervolgonderzoek zou een steekproef genomen kunnen worden uit de verschillende categorieën om vervolgens de ziekenhuizen individueel te beoordelen. Dit in plaats van een categorie als geheel.

De betrouwbaarheid van de uitkomsten in dit onderzoek zijn niet erg hoog. De waarden van R2 laten zien dat de totale accruals niet altijd even goed verklaard kunnen worden door de onafhankelijke variabelen. Voor vervolgonderzoek zou gekozen kunnen worden voor een andere onderzoeksmethode, die meer betrouwbaarheid kan bieden. Daarnaast zou het ook goed zijn om meer dan drie jaren mee te nemen in het onderzoek. Gezien het tijdsbestek van de scriptie is gekozen voor drie jaren, maar vooral voor het toetsen van hypothese drie zou het beter zijn om meer jaren mee te nemen.

Ten tijde van het onderzoek waren de jaarrekeningen van 2011 het meest recent. Momenteel zijn de jaarrekeningen van 2012 ook beschikbaar. Begin van dit jaar is een wetsvoorstel gedaan door minister Schippers van Volksgezondheid. Dit voorstel houdt in dat ziekenhuizen wel winst uit mogen laten keren als ze voldoen aan bepaald voorwaarden. Hierdoor zullen ziekenhuizen waarschijnlijk meer bezig zijn met het financiële resultaat. Het is daarom erg interessant om te bekijken of en hoe deze verandering invloed heeft earnings management.

35

Referenties

Literatuurbronnen

Ballantine, J., Forker, J. & Greenwood M. (2007), Earnings management in English NHS hospital trusts. Financial Accountability & Management.

Boot, J.M.D. & Knapen, M.H.J.M. Knapen (2005), De Nederlandse Gezondheidszorg. Bohn Stafleu Van Loghum. Houten.

Bouwens, J., Hollander, S., & Schaepkens, F. (2006). Accountability in (not-for-profit) hospitals: evidence of calculative management. Working paper, University of Tilburg.

Burgstahler, D. & Dicher, I. (1997) Earnings management to avoid earnings decreases and losses. Journal of Accounting and Economics.

DeAngelo L.E. (1986), Accounting numbers as market valuation substitudes: A study of management buyouts of public stockholders. Accounting Review.

Dechow, P.M., Sloan, Richard G. & Sweeney, Amy P. (1995), Detecting Earnings Management. Accounting Review.

Eldenburg, L.G., Gunny, Katherine A., Hee, Kevin W. & Soderstrom, Naomi (2011), Earnings Management Using Real Activities: Evidence from Nonprofit Hospitals.

Accounting Review.

Healy, P.M (1985), The effect of bonus schemes on accounting decisions. Journal of

Accounting and Economics.

Healy, P.M. & Wahlen, J.M. (1998), A review of earnings management literature and its implications for standard setting. Accounting horizons.

Huang, D.T. & Liu, Z.C. (2011), The relationships among governance and earnings

management: An empirical study on non-profit hospitals in Taiwan. African journal of

business management.

Tan, H.F. (2011), Earnings management in non-profit hospitals – evidence from Taiwan.

International Journal of Electronic Business Management.

Jegers, M. (2010), Effect of board-manager agency conflicts on non-profit organisations'

earnings and cost allocation manipulations. Accounting and business research.

Jegers, M. (2010), Do nonprofit organisations manage earnings: an empirical study.

International Journal of Voluntary and Nonprofit Organizations.

Jones, Jennifer J. (1991), Earnings management during import relief investigations. Journal of

Accounting research.

Kahneman, D. & Tversky, A. (1979), Prospect Theory: An analysis of decision under risk.

36

Leone, A.J., Van Horn, R.L. (2005), How do nonprofit hospitals manage earnings? Journal

of Health Economics.

Scott, W.R. (2011), Financial Accounting Theory. Pearson Canada. Toronto.

Verbruggen, S., Christiaens, J. (2012), Do non-profit organizations manage earnings toward zero profit and does governmental financing play a role? Canadian Journal of

Administrative Science.

Verhoef, R.A.J. (2006), Winststuring bij Nederlandse GGZ-zorginstellingen. Open Universiteit Nederland. Heerlen.

Watts, R. & Zimmerman, J.L. (1986), Positive Accounting Theory. Prentice-Hall Inc.

Watts, R.L., Zimmerman, J.L. (1990). Positive Accounting Theory: A ten year perspective.

The Accounting Review. Internetbronnen

Nederlandse Zorgautoriteit: www.nza.nl

De Nationale Atlas Volksgezondheid: www.zorgatlas.nl

Nationaal kompas:

www.nationaalkompas.nl/zorg/ziekenhuiszorg/wat-is-ziekenhuiszorg-en-medisch-specialistische-zorg

Rijksoverheid:

www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/02/15/schippers-stelt-nadere-voorwaarden-aan-winstuitkering-ziekenhuizen.html

37

Bijlage 1 Subsidieregelingen

Scholing:

 Opleidingsfonds Zorg: regelt de bekostiging van specialistenopleidingen.

 Fonds Ziekenhuis Opleidingen: dient ter stimulatie van het opleiding van cruciale functies.

 Subsidieregeling stageplaatsen zorg (Stagefonds VWS): bijdrage voor de stagekosten.

 Afdrachtvermindering onderwijs (WVA onderwijs): fiscale stimuleringsregeling voor werkgevers met werknemers en leerlingen in dienst die een opleiding volgen.

 Europees Sociaal Fonds actie D: scholing van werkenden tot en met mbo niveau 4.

Innovatie:

 Europees Sociaal Fonds actie E: voor het slimmer organiseren van werk en het vergroten van duurzame inzetbaarheid om de arbeidsproductiviteit te verhogen (sociale innovatie).

 Subsidieregeling VWS: algemene subsidieregeling voor gezondheidsbevordering, gezondheidsbescherming, gezondheidszorg, maatschappelijke zorg en sport.

Re-integratie en voorkomen van werkloosheid:

 Instrumenten en voorzieningen: ter bevordering van gedeeltelijk arbeidsgeschikten.

Europese subsidies:

 Volksgezondheid: ter voorkoming van ziekten en ter stimulatie van kennisontwikkeling.

 Werkgelegenheid: om meer en betere banen te creëren.

 Europese Sociale Dialoog: behartiging van de belangen van werkgevers en werknemers.

38