• No results found

Dit onderzoek is aan beperkingen onderhevig die mogelijk grote invloed uitoefenen op de resultaten. Een eerste beperking is de beperkte deelwaarneming. Een kleine deelwaarneming bemoeilijkt het vinden van significante verbanden en zou de voornaamste reden kunnen zijn voor het feit dat voor zes van de acht variabelen geen significant verband met de kwaliteit van risico disclosures wordt gevonden.

In dit onderzoek wordt de kleine deelwaarneming veroorzaakt door meerdere factoren. Ten eerste, de originele deelwaarneming werd beperkt gehouden doordat het beoordelen van de kwaliteit van risico disclosures aan de hand van een disclosure index veel tijd en inspanning vereist. Ten tweede, een deel van de jaarrekeningen van banken uit de originele deelwaarneming waren niet beschikbaar doordat banken de jaarrekening over het boekjaar 2015 nog niet hadden gepubliceerd. Ten derde, een andere factor die bijgedragen heeft aan de kleine deelwaarneming is ontbrekende data voor één of meer variabelen. Hierdoor zijn een drietal banken verwijderd uit de deelwaarneming en zijn een vijftal hypotheses en het volledige model getest op een kleinere deelwaarneming. Zoals eerder genoemd hoeven niet alle banken te publiceren hoeveel RvC-leden onafhankelijk zijn. Daar komt bij dat enkel banken die een aparte RC hebben (i.e. banken die geen aparte RC hebben een gecombineerde AC en RC) informatie kunnen publiceren over het aantal vergaderingen van de AC, het aantal vergaderingen van de RC en de overlap tussen leden van de AC en RC. Als gevolg van de kleine deelwaarneming is het niet mogelijk om het totale model te testen op alle waarnemingen, waardoor de resultaten met betrekking tot het volledige model enigszins vertekend zijn. Deze deelwaarneming bestaat namelijk enkel uit banken die informatie publiceren over de onafhankelijkheid van de RvC én een aparte RC hebben.

Tevens is de subjectiviteit die onlosmakelijk verbonden is aan het gebruik van een disclosure index om de kwaliteit van risicoverslaggeving te meten een beperking. Zoals eerder genoemd is kwaliteit een subjectief begrip en daarom lastig te meten. Hoewel een disclosure index semi-objectief is en maatregelen zijn genomen om subjectiviteit te beperken, is de kans groot dat subjectiviteit de resultaten op meerdere manieren heeft beïnvloedt. De disclosure index is samengesteld in dit onderzoek om een zo goed mogelijke weergave van de kwaliteit van risico disclosures weer te geven. Alhoewel relevante wet- en regelgeving en richtlijnen omtrent risicoverslaggeving hierbij leidinggevend waren, had een ander ervoor kunnen kiezen alternatieve items op te nemen in de disclosure checklist. Een ander aspect van dit onderzoek wat de subjectiviteit verhoogt is het gegeven dat de scores op de disclosure index zijn vastgesteld door meerdere codeurs. Hoewel subjectiviteit is tegengegaan door het opstellen van heldere instructies, het bijvoegen van voorbeelden en het uitvoeren van een pilot test en peer reviews, zal subjectiviteit ongetwijfeld een grote rol hebben gespeeld bij het toekennen van de punten per disclosure item.

De laatste beperkingen worden veroorzaakt door een drietal assumpties inherent in het onderzoek. Gezien het feit dat één eerder onderzoek gedaan is naar de invloed van corporate governance op de kwaliteit van risicoverslaggeving, zijn de hypotheses derhalve gebaseerd op de assumptie dat de kwantiteit van risico disclosures deels bepalend is voor de kwaliteit van risico disclosures. Het is mogelijk dat de kwantiteit geen indicatie geeft voor de kwaliteit van risicoverslaggeving. Op basis van dit onderzoek, mede door de kleine deelwaarneming, kunnen hierover geen uitspraken worden gedaan. Een andere assumptie is de definitie van de RvC waarbij de non-executive directors samen als RvC worden gezien. Hoewel zij dezelfde taak hebben binnen de onderneming, zou het kunnen zijn dat deze assumptie invloed heeft gehad op de resultaten. Tevens is het feit dat enkel de risico-informatie opgenomen in de jaarrekening wordt beoordeeld een beperking. Banken kunnen ervoor kiezen om een uitgebreid pijler 3 rapport te schrijven en weinig van deze risico-informatie ook op te nemen in de jaarrekening. Hoewel zij wel over een hoge kwaliteit van risicoverslaggeving beschikken, scoren zij

laag op de disclosure index. Indien banken op deze manier verkeerd worden geclassificeerd kan dit een verstorende invloed hebben op de resultaten van dit onderzoek.

Mogelijkheden voor vervolgonderzoek zijn derhalve in ruime mate beschikbaar. Hetzelfde onderzoek kan in de toekomst worden uitgevoerd op een grotere deelwaarneming. Dit kan worden bereikt door de komende jaren dezelfde data te verzamelen voor alle Europese banken. Doordat meer banken worden opgenomen en over meerdere jaren gemeten worden, kunnen meer concrete conclusies worden getrokken. Tevens kan men de relatie tussen de kwantiteit en kwaliteit van risicoverslaggeving onderzoeken. Dit kan uitsluitsel geven of de kwantiteit van risicoverslaggeving bepalend is voor de kwaliteit van risicoverslaggeving. Gezien het feit dat Bazel III pas sinds 1 januari in werking is getreden, kan in de toekomst worden onderzocht of de kwaliteit van risico disclosures door Europese banken in de loop der jaren toeneemt. Banken hebben dan genoeg tijd gehad om de standaarden volledig te implementeren, wat ten goede kan komen aan de kwaliteit. Ook kan men het onderzoek uitbreiden door tevens het pijler 3 rapport te beoordelen. Daarnaast is het interessant om te onderzoeken welke informatie uit het pijler 3 rapport wordt opgenomen in de jaarrekening. Op deze manier kan worden vastgesteld welke risico-informatie Europese banken zelf het meest belangrijk achten en derhalve opnemen in de jaarrekening.

In de toekomst kan subjectiviteit worden verlaagd door het opstellen van een uniforme disclosure index voor Europese banken. Gezien het gegeven dat Europese banken, gevestigd in landen die deel uitmaken van de EU, aan dezelfde regelgeving onderhevig zijn, zou op basis hiervan een index kunnen worden gemaakt. Indien deze wordt opgesteld in overeenstemming met en door experts op het gebied van risicoverslaggeving door banken, zou het gerechtvaardigd kunnen worden om alle studies die de risicoverslaggeving van Europese banken onderzoeken een uniforme disclosure index te laten gebruiken. Dit zou tevens onderzoeken onderling meer vergelijkbaar maken.

Tevens raad ik aan om in de toekomst de invloed van kenmerken van de AC en de RC op de kwaliteit van risicoverslaggeving te onderzoeken. Waar het aantal vergaderingen van de AC een positieve relatie heeft met de kwaliteit van risicoverslaggeving, is het interessant om te toetsen of andere kenmerken ook invloed hebben. Hoewel dit onderzoek uitwijst dat het aantal vergaderingen van de RC geen significante invloed heeft op de kwaliteit van risicoverslaggeving, hebben andere onderzoeken een significante relatie aangetoond tussen het bestaan en/of kenmerken van de RC en risicoverslaggeving (Al-Hadi, et al., 2016; Buckby, et al., 2015). Wellicht kan onderzoek naar de invloed van meerdere RC kenmerken getest op een grotere deelwaarneming van Europese banken interessante uitkomsten geven. Tot slot, in dit onderzoek wordt met diversiteit verwezen naar het geslacht van leden van de RvC. Met diversiteit kan ook worden verwezen naar de verschillen in bijvoorbeeld leeftijd of nationaliteit. In de toekomst kan men de invloed van de op verschillende manieren gedefinieerde diversiteit op de kwaliteit van risicoverslaggeving onderzoeken.

7. Referenties

Abraham, S. en Cox, P. (2007) Analysing the determinants of narrative risk information in UK FTSE 100 annual reports. The British Accounting Review, 39, 227-248.

Adams, R. B. en Ferreira, D. (2007) A theory of friendly boards. The Journal of Finance, 62

(1), 217-250.

Adams, R. B. en Ferreira, D. (2009) Women in the boardroom and their impact on firm performance. Journal of Financial Economics, 94 (2), 291-309.

Al-Hadi, A., Hasan, M. M. en Habib, A. (2016) Risk committee, firm life cycle, and market

risk disclosures. Corporate Governance: An International Review, 24 (2), 145-170.

Allini, A., Rossi, F. M. en Hussainey, K. (2016) The board’s role in risk disclosure: an exploratory study of Italian listed state-owned enterprises. Public Money and Management, 36 (2), 113-120.

Amran, A., Bin., A. M. R. en Hassan, B. C. H. M. (2008) An exploratory study of risk management disclosure in Malaysian annual reports. Managerial Auditing Journal, 24 (1), 39-57.

Bank for International Settlements (BIS) (2011) Basel III: A global regulatory framework for more resilient banks and banking systems. Beschikbaar via: http://www.bis.org/publ/bcbs189.pdf [geraadpleegd op 17-4-2016]

Bank for International Settlements (BIS) (2014) Review of the Pillar 3 disclosure requirements. Consultative document. Beschikbaar via: http://www.bis.org/publ/bcbs286.pdf [geraadpleegd op 9-3-2016]

Bank for International Settlements (BIS) (2015) Corporate governance principles for banks. Beschikbaar via: http://www.bis.org/bcbs/publ/d328.pdf [geraadpleegd op 22-2-2016]

Bank for International Settlements (BIS) (2015) Revised Pillar 3 disclosure requirements. Beschikbaar via: http://www.bis.org/bcbs/publ/d309.pdf [geraadpleegd op 6-12-2015]

Bank of England (2013) Bank’s disclosure and financial stability. Beschikbaar via:

http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin/2013/qb130404.pdf [geraadpleegd op 5-12-2015]

Barakat, A. en Hussainey, K. (2013) Bank governance, regulation, supervision, and risk

reporting: Evidence from operational risk disclosures in European banks. International Review of Financial Analysis, 30, 254-273.

Barako, D. G. en Brown, A. M. (2008) Corporate social reporting and board representation:

Beattie, V., McInnes, B. en Fearnley, S. (2004) A methodology for analysing and evaluating narratives in annual reports: a comprehensive descriptive profile and metrics for disclosure quality attributes. Accounting Forum, 28, 205-236.

Becht, M., Bolton, P. en Röell, A. (2011) Why bank governance is different. Oxford Review of

Economic Policy, 27 (3), 437-463.

Berger, A. N. (1991) Market discipline in banking. Proceedings of a Conference on Bank

Structure and Competition, Federal Reserve Bank of Chicago, 419-437.

Bischof, J. (2009) The effects of IFRS 7 adoption on bank disclosure in Europe. Accounting in

Europe, 6 (2), 167-194.

Bongini, P., Nieri, L. en Pelagatti, M. (2015) The importance of being systemically important financial institutions. Journal of Banking & Finance, 50, 562-574.

Bozec, R. (2005) Boards of directors, market discipline and firm performance. Journal of Business Finance & Accounting, 32 (9/10), 1921-1960.

Buckby, S., Gallery, G. en Ma, J. (2015) An analysis of risk management disclosures: Australian evidence. Managerial Auditing Journal, 30 (8/9), 812-869.

Carter, D. A., Simkins, B. J. en Simpson, W. G. (2003) Corporate governance, board diversity, and firm value. The Financial Review, 38, 33-53.

Chen, C. en Jaggi, B. (2000) Association between independent non-executive directors, family control and financial disclosures in Hong Kong. Journal of Accounting and Public Policy, 19 (4), 181-218.

Cohen, J. R., Krishnamoorthy, G. en Wright, A. M. (2008) Form versus substance: The implications for auditing practice and research of alternative perspectives on corporate governance. Auditing: A Journal of Practice and Theory, 27 (2), 181-198.

Dalton, D. R., Hitt, M. A., Trevis Certo, S. en Dalton, C. M. (2007) The fundamental agency problem and its mitigation. The Academy of Management Annals, 1 (1), 1-64.

Dalton, D. R., Trevis Certo, S. en Roengpitya, R. (2003) Meta-analysis of financial performance and equity: fusion or confusion? Academy of Management Journal, 46 (1), 13-26.

De Nederlandsche Bank (DNB) (2013) CRD IV en CRR. Beschikbaar via: http://www.toezicht.dnb.nl/4/1/50-228237.jsp [geraadpleegd op 9-3-2016]

De Nederlandsche Bank (DNB) (2016) Depositogarantiestelsel. Beschikbaar via:

http://www.dnb.nl/over-dnb/de-consument-en-dnb/de-consument-en-toezicht/depositogarantiestelsel/ [geraadpleegd op 15-5-2016]

De Andres, P., Azofra, V. en Lopez, F. (2005) Corporate boards in OECD countries: size, composition, functioning and effectiveness. Corporate Governance: An International Review, 13 (2), 197-210.

De Andres, P. en Vallelado, E. (2008) Corporate governance in banking: The role of the board of directors. Journal of Banking and Finance. 32, 2570-2580.

De Waard, D. A. (2010) Als de vos de passie spreekt … De rol van de accountant bij duurzaamheidsverslaggeving. Inaugurele Rede 11 januari 2011, Rijksuniversiteit Groningen.

Deegan, C. (2002) Introduction: The legitimising effect of social and environmental

disclosures – a theoretical foundation. Accounting, Auditing & Accountability Journal, 15 (3), 282-311.

Deutscher Corporate Governance Kodex (DCGK) (2015) German Corporate Governance Code. Beschikbaar via: http://www.dcgk.de//files/dcgk/usercontent/en/download/code/2015-05-05_Corporate_Governance_Code_EN.pdf [geraadpleegd op 21-5-2016]

Dobler, M. (2008) Incentives for risk reporting – A discretionary and cheap talk approach. International Journal of Accounting, 43 (2), 184-206.

Donnelly, R. en Mulcahy, M. (2008) Board structure, ownership, and voluntary disclosure in Ireland. Corporate Governance, 16 (5), 416-429.

Duran, M. A. en Lozano-Vivas, A. (2015) Moral hazard and the financial structure of banks. Journal of International Financial Markets, Institutions and Money, 34, 28-40.

Eisenhardt, K. M. (1989) Agency theory: An assessment and review. The academy of management review, 14 (1), 57-74.

Elshandidy, T., Fraser, I. en Hussainey, K. (2013) Aggregated, voluntary, and mandatory risk disclosure incentives: Evidence from UK FTSE all-share companies. International Review of

Financial Analysis, 30, 320-333.

Elshandidy, T. en Neri, L. (2015) Corporate governance, risk disclosure practices, and market liquidity: comparative evidence from the UK and Italy. Corporate Governance: An International Review, 23 (4), 331-356.

Elzahar, H. en Hussainey, K. (2012) Determinants of narrative risk disclosures in UK interim reports. The Journal of Risk Finance, 13 (2), 133-147.

Eng, L. L. en Mak, Y. T. (2003) Corporate governance and voluntary disclosure. Journal of Accounting and Public Policy, 22, 325-345.

Enhanced Disclosure Task Force (EDTF) (2012) Enhancing the risk disclosures of banks. Beschikbaar via: http://www.fsb.org/wp-content/uploads/r_121029.pdf?page_moved=1 [geraadpleegd op 18-4-2016]

European Securities Market Authority (ESMA) (2015) Press release: ESMA sees improved transparence of issuers financial statements – more information needed on forbearance practices and impairment tests. Beschikbaar via:

https://www.esma.europa.eu/press-news/esma-news?t=326&o=home%2520 [geraadpleegd op 18-4-2016]

Fama, E. F. (1980) Agency problems and the theory of the firm. Journal of Political Economy, 88 (2), 288-307.

Fama, E. F. en Jensen, M. C. (1983) Separation of ownership and control. The Journal of Law & Economics, 26 (2), 301-315.

Fassin, Y. en Gosselin, D. (2011) The collapse of a European bank in the financial crisis: an analysis from stakeholder and ethical perspectives. Journal of Business Ethics, 102 (2), 169-191.

Freeman, R. E. en Reed, D. L. (1983) Stockholders and stakeholders: A new perspective on corporate governance. California Management Review, 25, 88-106.

Financial Stability Board (FSB) (2013) Thematic review on risk governance: peer review report. Beschikbaar via: http://www.fsb.org/wp-content/uploads/r_130212.pdf [geraadpleegd op 24-2-2016]

Gallery, G., Cooper, E. en Sweeting, J. (2008) Corporate disclosure quality: lessons from Australian companies on the impact of adopting International Financial Reporting Standards. Australian Accounting Review, 46 (18), 257-273.

Garcia-Meca, E., Garcia-Sanchez, I. M. en Martinez-Ferrero, J. (2015) Board diversity and its effects on bank performance: An international analysis. Journal of Banking and Finance, 53, 202-214.

Healy, P. M. en Palepu K. G. (2001) Information asymmetry, corporate disclosure, and the corporate markets: a review of the empirical disclosure literature. Journal of Accounting and Economics, 31, 405-440.

Hidalgo, R. L., Garcia-Meca, E. en Martinez, I. (2011) Corporate governance and intellectual disclosure. Journal of Business Ethics, 100 (3), 483-495.

Hillier, D., Grinblatt, M. en Titman, S. (2012) Financial markets and corporate strategy. Berkshire: McGraw-Hill.

Hines, C. S. en Peters, G. F. (2015) Voluntary risk management committee formation: determinants and short-term outcomes. Journal of Accounting and Public Policy, 34, 267-290.

Hines, C. S., Masli, A., Mauldin, E. G. en Peters, G. F. (2015) Board risk committees and audit pricing. Auditing: A Journal of Practice and Theory, 34 (4), 59-84.

Hoogendoorn, M. N. en Mertens, G. M. H. (2001) Kwaliteit van de financiële verslaggeving in Nederland. Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie, 75 (10), 406-420.

Hooghiemstra, R., Hermes, N. en Emanuels, J. (2015) National culture and internal control disclosures: a cross-country analysis. Corporate Governance: An International Review, 23 (4), 357-377.

Huse, M. and Solberg, A. (2006) Gender-related boardroom dynamics: how Scandinavian women make and can make contributions on corporate boards. Women in Management Review, 21, 113-130.

International Accounting Standards Board (IASB) (2015) Conceptual framework for financial reporting. Beschikbaar via:

http://www.ifrs.org/Current-Projects/IASB-Projects/Conceptual-Framework/Documents/May%202015/ED_CF_MAY%202015.pdf [geraadpleegd op 15-6-2016] International Accounting Standards Board (IASB) (2015) International Financial Reporting Standard 7, Financial Instruments: Disclosures. IFRS Foundation.

Ittonen, K., Miettinen, J. en Vähämaa, S. (2010) Does female representation on audit committees affect audit fees? Quarterly Journal of Finance & Accounting, 49 (3/4), 113-139.

Jensen, M. C. (1993) The modern industrial revolution, exit, and the failure of internal control systems. The Journal of Finance, 48 (3), 831-880.

Jensen, M. C. en Meckling, W. H. (1976) Theory of the firm: managerial behavior, agency costs and ownership structure. Journal of Financial Economics, 3, 305-360.

John, K. en Senbet, L. W. (1998) Corporate governance and board effectiveness. Journal of Banking and Finance, 22, 371-403.

Jungmann, C. (2006) The effectiveness of corporate governance in one-tier and two-tier board systems – evidence from the UK and Germany. European Company and Financial Law Review, 3 (4), 426-474.

Karamanou, I. en Vafeas, N. (2005) The association between corporate boards, audit committees, and management earnings forecasts: an empirical analysis. Journal of Accounting Research, 43 (5), 453-486.

Khlif, H. en Hussainey, K. (2016) The association between risk disclosure and firm characteristics: a meta-analysis. Journal of Risk Research, 19 (2), 181-211.

King, P. en Tarbert, H. (2011) Basel III: an overview. Banking & Financial Services Policy Report, 30 (5), 1-18.

Knoops, C. D. (2001) Het meten van de kwaliteit van de financiële verslaggeving. Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie, 75 (10), 431-443.

La Porta, R., Lopez-de-Silanes, F., Schleifer, A. en Vishny, R. W. (1998) Law and Finance. Journal of Political Economy, 100 (6), 1113-1155.

Larmou, S. en Vafeas, N. (2010) The relation between board size and firm performance in firms with a history of poor operating performance. Journal of Management and Governance, 14, 61-85.

Linsley, P. M. en Shrives, P. J. (2006) Risk reporting: A study of risk disclosures in the annual reports of UK companies. The British Accounting Review, 38 (4), 387-404.

Linsley, P. M., Shrives, P. J. en Crumpton, M. (2006) Risk disclosure: An exploratory study of UK and Canadian banks. Journal of Banking Regulation, 7, 268-282.

Louhichi, W. en Zreik, O. (2015) Corporate risk reporting: A study of the impact of risk disclosures on firms reputation. Economics Bulletin, 35 (4), 2395-2408.

Lückerath-Rovers, M. en de Bos, A. (2011) Code of conduct for non-executive and supervisory directors. Journal of Business Ethics, 100 (3), 465-481.

Luyendijk, J. (2015) Dit kan niet waar zijn. Onder bankiers. Amsterdam/Antwerpen: Atlas Contact.

Marston, C. L. en Shrives, P. J. (1991) The use of disclosure indices in accounting research: a review article. British Accounting Review, 23, 195-210.

Mateos de Cabo, R., Gimeno, R. en Nieto, M. J. (2012) Gender diversity on Europeans banks’ board. Journal of Business Ethics, 109, 145-162.

Miihkinen, A. (2012) What drives quality of firm risk disclosure? The impact of national disclosure standard and reporting incentives under IFRS. The International Journal of Accounting, 47, 437-468.

Millet-Reyes, B. en Zhao, R. (2010) A comparison between one-tier and two-tier board structures in France. Journal of International Financial Management, 21 (3), 279-310.

Mokhtar, E. S. en Mellett, H. (2013) Competition, corporate governance, ownership structure and risk reporting. Managerial Auditing Journal, 28 (9), 838-865.

Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) (2014) Van stabilisatie naar vertrouwen: publieke managementletter voor banken. Beschikbaar via:

https://www.accountant.nl/globalassets/nba/kennis-delen-pmls/nba_pml_banken_dec2014.pdf?ctx=searchresults-take(30)&search=true [geraadpleegd op 5-12-2015]

Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) (2014) Toekomstgericht Bankieren. Maatschappelijk Statuut, Code Banken, Gedragsregels. Beschikbaar via:

https://www.nvb.nl/publicaties-standpunten/publicaties/1623/code-banken-banking-code.html [geraadpleegd op 14-5-2016]

Ndofor, H. A., Wesley, C. en Priem, R. L. (2013) Providing CEOs with opportunities to cheat: the effects of complexity-based information asymmetries on financial reporting fraud. Journal of Management, (41) 6, 1774-1797.

Ng, T. H., Chong, L. L. en Ismail, H. (2012) Is the risk management committee only a procedural compliance. The Journal of Risk Finance, 14 (1), 71-86.

NRC (2008) Kredietcrisis in vijf stappen. Beschikbaar via http://vorige.nrc.nl/article1987320.ece [geraadpleegd op 5-12-2015]

NRC (2008) De hartslag van Lehman Brothers. Beschikbaar via: https://www.nrc.nl/lehman/ [geraadpleegd op 5-12-2015]

NOS (2013) Lehman: de eerste dominosteen. Beschikbaar via: http://nos.nl/artikel/551071-lehman-de-eerste-dominosteen.html [geraadpleegd op 5-12-2015]

Ntim, C. G., Lindop, S. en Thomas, D. A. (2013) Corporate governance and risk reporting in South Africa: A study or corporate risk disclosures in the pre- and post-2007/2008 global financial crisis periods. International Review of Financial Analysis, 30, 363-383.

Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) (2004) OECD Principles of Corporate Governance. Beschikbaar via:

http://www.oecd.org/corporate/ca/corporategovernanceprinciples/31557724.pdf [geraadpleegd op 9-3-2016]

Oliveira, J., Rodrigues, L. L. en Craig, R. (2011a) Risk-related disclosure practices in the annual reports of Portuguese credit institutions: an exploratory study. Journal of Banking Regulation, 12, 100-118.

Oliveira, J., Rodrigues, L. L. en Craig, R. (2011b) Risk-related disclosures by non-finance companies: Portuguese practices and disclosure characteristics. Managerial Auditing Journal, 26 (9), 817-839.

Regulation (EU) No 575/2013 of the European Parliament and of the Council on 26 June 2013 on prudential requirements for credit institutions and investment firms. Beschikbaar via: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32013R0575 [geraadpleegd op 8-2-2016]

Rijksoverheid (2016) Nationalisering Fortis/ABN Amro en SNS REAAL. Beschikbaar via: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kredietcrisis/inhoud/aanpak-kredietcrisis-nederland-financiele-sector/nationalisering-fortis-abn-amro-en-sns-reaal [geraadpleegd op 15-5-2016]

Post, C. en Byron, K. (2015) Women on boards and firm financial performance: a meta-analysis. Academy of Management Journal, 58 (5), 1546-1571.

Samaha, K., Khlif, H. en Hussainey, K. (2015) The impact of board and audit committee characteristics on voluntary disclosure: a meta-analysis. Journal of International Accounting, Auditing and Taxation, 24, 13-28.

Smith, M. (2015) Research Methods in Accounting. Los Angeles: Sage Publications.

Suchman, M. C. (1995) Managing legitimacy: strategic and institutional approaches. Academy of Management Review, 20 (3), 571-610.

Taylor, G., Tower, G. en Neilson, J. (2010) Corporate communication of financial risk. Accounting and Finance, 50, 417-446.

Tüngler, G. (2000) The Anglo-American board of directors and the German supervisory board – marionettes in a puppet theatre of corporate governance or effective controlling devices? Bond Law