• No results found

EEN DIENSTVERLENENDE ROL OP REGIONAAL NIVEAU

Hoofdstuk 8. Bepalingen inzake reserve

Art. 17. Reserve

§1. Gedurende de beleidsperiode kan Stad Antwerpen een reserve aanleggen op de werkingssubsidie conform artikel 75 en 76 van de Vlaamse Codex Overheidsfinanciën van 29 maart 2019.

Maximaal 20% van het op jaarbasis toegewezen subsidiebedrag kan worden aangewend voor de aanleg van reserves.

De totale gecumuleerde reserves kunnen maximaal 50% van het subsidiebedrag van de laatst gesubsidieerde beleidsperiode bedragen.

134 / 174

Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen info@antwerpen.be

Reserves die ten laste van subsidies aangelegd zijn, mogen alleen worden aangewend voor de doelstelling waarvoor de initiële subsidie is toegekend.

§2. Bij het jaarlijks toezicht stelt de administratie de reserves vast die ten laste van subsidies zijn aangelegd. Na afloop van de beleidsperiode worden de reserves die niet voldoen aan de bepalingen van hoofdstuk 8 van het Besluit Vlaamse Codex Overheidsfinanciën van 17 mei 2019, ingehouden of teruggestort aan de Vlaamse Gemeenschap.

Hoofdstuk 9. Sanctionering

Art. 18. Sancties

§1. Als er bij het jaarlijks toezicht of de evaluatie ernstige tekortkomingen worden vastgesteld kunnen volgende sancties opgelegd worden, zoals bepaald in artikel 40 van het decreet:

1° inhouding of terugvordering van een deel van of van de volledige toegekende werkingssubsidie;

2° definitieve stopzetting van de werkingssubsidie.

§2. De sanctie die wordt opgelegd, staat in een redelijke verhouding tot de vastgestelde tekortkomingen.

Hoofdstuk 10. Slotbepalingen

Art. 19. Decretale kader

Dit cultureel-erfgoedconvenant wordt gesloten ter uitvoering van het decreet. De bepalingen in het decreet en in het besluit dat genomen is ter uitvoering van het decreet, hebben altijd voorrang op de bepalingen in dit cultureel-erfgoedconvenant.

Art. 20. Bijsturingen en afwijkingen

Bijsturingen en eventuele daaruit voortvloeiende wijzigingen van dit cultureel-erfgoedconvenant zijn mogelijk via addendum, op verzoek van elke partij en mits alle partijen akkoord gaan.

Digitaal ondertekend door de partijen.

Voor de Vlaamse Gemeenschap,

De Vlaamse minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, ICT en Facilitair Management,

Jan JAMBON

Voor stad Antwerpen, De voorzitter van de gemeenteraad,

135 / 174

Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen info@antwerpen.be

Bart DE WEVER

De algemeen directeur,

Sven CAUWELIER

Voor Autonoom Gemeentebedrijf Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed, De voorzitter van de raad van bestuur,

Nabilla AIT DAOUD

Bestuurder,

Yolande AVONTROODT Jeugd

23 2021_GR_00041

Jeugd. Vrijetijdsaanbod op maat - Vakantieaanbod voor kleuters (2,5 tot en met 6 jaar). Opheffing. Nieuw reglement - Goedkeuring

Auteur

Christine Hamaide

Motivering

Gekoppelde besluiten

 2015_CBS_02123 - Algemeen onderwijsbeleid - Reorganisatie Buitenschoolse Kinderopvang - Goedkeuring

 2017_GR_00635 - Jeugd. Regie buitenschoolse kinderopvang - Toelage vakantieopvang voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar. Reglement - Goedkeuring

 2016_CBS_07054 - Onderwijsbeleid. Reorganisatie stedelijke buitenschoolse kinderopvang - Overnamecontract met de overnemers van de stedelijke Initiatieven Buitenschoolse Opvang - Goedkeuring

Aanleiding en context

Op 13 maart 2015 (jaarnummer 2123) nam het college het besluit om vanaf 1 september 2016 niet meer op te treden als organisator van de Initiatieven Buitenschoolse Opvang. Deze beslissing werd genomen op basis van de interne doorlichting van de stedelijke buitenschoolse kinderopvang en de resultaten van de analyse over de voor- en naschoolse opvang in

136 / 174

Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen info@antwerpen.be

Antwerpse scholen. Daaruit bleek dat er een grote ongelijkheid in financiering tussen eigen aanbod en andere aanbieders bestond. Deze ongelijkheid was niet langer verdedigbaar. Daarom werd er een voorstel tot reorganisatie uitgewerkt en werden de gesubsidieerde opvangplaatsen voor de Initiatieven Buitenschoolse Opvang op 1 september 2016 overgedragen aan vzw Komma en vzw Koraal (jaarnummer 7054).

In het besluit van 13 maart 2015 benadrukte het college dat er door de reorganisatie geen opvangplaatsen verloren mogen gaan en dat er blijvend aandacht moet zijn voor specifieke doelgroepen en betaalbare en kwalitatieve opvang. Voor de plaatsen die zouden wegvallen in de stedelijke buitenschoolse opvang, moesten elders opvangplaatsen bijkomen.

De stedelijke buitenschoolse kinderopvang stelde tijdens de paas-, zomer- en kerstvakantie haar opvangplaatsen exclusief open voor kinderen van 2,5 tot en met 6 jaar en bood tijdens deze vakanties gemiddeld 650 opvangplaatsen per dag aan, bijna 400 plaatsen meer dan de door Kind en Gezin gesubsidieerde kindplaatsen.

Sinds 1 september 2016 treedt de stad op als regisseur van de vrijetijdsopvang op woensdagnamiddag en in

de schoolvakanties. De doelstelling van de stad is een kwaliteitsvol en toegankelijk opvangaanbod, lokaal ingebed, voor alle kinderen van 2,5 tot 12 jaar met een opvangbehoefte.

Omdat er voor schoolgaande kinderen tussen 2,5 en 6 jaar minder opvangmogelijkheden zijn binnen het reguliere

vakantieaanbod, stimuleert de stad Antwerpen met het reglement 'toelage voor vakantieopvang voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar', goedgekeurd door de gemeenteraad op 16 oktober 2017 (jaarnummer 635), aanbieders van vakantieopvang om meer en betaalbare opvangplaatsen voor deze doelgroep aan te bieden.

Op 3 mei 2019 werd het decreet houdende de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen

buitenschoolse activiteiten gestemd door de Vlaamse overheid. Dit decreet zal vanaf 1 januari 2021 in werking treden. Het decreet legt de verantwoordelijkheid voor de organisatie van de buitenschoolse opvang en de afstemming tussen

buitenschoolse activiteiten bij het lokaal bestuur. Het lokaal bestuur voert de regie over de buitenschoolse opvang en krijgt daarvoor - via het Vlaams Gemeentefonds - vanaf 2027 middelen op basis van algemene parameters als aantal kinderen woonachtig en schoollopend in de gemeente. Op 16 oktober 2020 keurde de Vlaamse Regering het besluit over het kwaliteitslabel en het besluit over het lokaal beleid goed.

Juridische grond

De wet betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen van 14 november 1983.

Het nieuwe kaderbesluit basisprincipes ondersteuningsbeleid (gemeenteraad 26 oktober 2020, jaarnummer 595).

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41 tweede lid 23° van het Decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het vaststellen van subsidiereglementen.

Argumentatie

Vanaf 1 januari 2021 kunnen organisatoren het kwaliteitslabel voor de opvang van kleuters aanvragen bij het agentschap Opgroeien. Daarbij moeten deze organisatoren voldoen aan kwaliteitsvoorwaarden. Het kwaliteitslabel is nog niet

gekoppeld aan subsidiëring. Wel bepaalt het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten dat de Vlaamse Regering aan de lokale besturen een subsidie zal toekennen, die bij voorrang wordt besteed aan het aanbod van kleuteropvang met een kwaliteitslabel. Dit maakt voorwerp uit van latere regelgeving.

Met het reglement 'Toelage vakantieopvang voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar' ondersteunt de stad al organisatoren van vakantie-initiatieven voor kleuters om voldoende kwalitatief aanbod te organiseren. Om de voorwaarden van dit reglement beter af te stemmen op de voorwaarden van het kwaliteitslabel voor kleuteropvang en omdat een aantal aanpassingen aangewezen waren, wordt er een nieuw reglement voorgelegd.

Het reglement wordt gewijzigd op volgende punten:

137 / 174

Grote Markt 1 - 2000 Antwerpen info@antwerpen.be

 het maximum dagtarief dat een organisator mag vragen wordt verhoogd naar 15,00 euro (in plaats van 14,00 euro);

 maximum 18 kinderen per begeleider;

 nieuwe inhoudelijke beoordelingspunten om de kwaliteit van de werking te beoordelen;

 toe te kennen sociaal tarief: minimum 50% en maximum 80% in plaats van concrete bedragen (2,50 euro tot 7,00 euro);

 berekening sociaal tarief: uitbetaling procentueel volgens aanwezigheid kinderen met sociaal tarief in de hele werking.

Financiële gevolgen Nee

Algemene financiële opmerkingen

Het budget voor deze toelagen is voorzien in de meerjarenbegroting (2BRS040104A00000 / 5112500000 / 649800).

Strategisch kader

Dit besluit past in de realisatie van volgende doelstellingen/projecten:

 7 - Bruisende stad

 2BRS04 - Jeugd

 2BRS0402 - Divers vrijetijdsaanbod

 2BRS040202 - Vrijetijdsaanbod op maat

Besluit

Artikel 1

De gemeenteraad beslist het reglement 'vakantieopvang voor kinderen van 2,5 tem 6 jaar', goedgekeurd op 16 oktober 2017 (jaarnummer 635), op te heffen vanaf 26 januari 2021.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het reglement vakantieaanbod voor kleuters (2,5 tot en met 6 jaar) goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

1. Reglement_vakantieaanbod voor kleuters_DEF.pdf

Ondersteuningsreglement:

vakantieaanbod voor kleuters (2,5 tem