• No results found

Beoordeling van projecten met een directe besparing

3.1.1. Communicatie

De entiteit werkt actief mee aan de communicatie over het Actieplan Energie-Efficiëntie om andere entiteiten aan te sporen energiebesparende maatregelen te treffen.

3.1.2. Formele ontvankelijkheidsvereisten

De steunaanvraag dient aan onderstaande voorwaarden te voldoen:

- De aanvraag wordt via het formulier op de website tot 31 maart 2021, 30 juni 2021 of 10 september 2021 overgemaakt per email aan ActieplanEE@veb.be met in het onderwerp:

aanvraag_EEA21_NAAMENTITEIT. Bij ontvangst wordt er een bevestiging verstuurd.

- Het aanvraagformulier is correct en volledig ingevuld en ondertekend door de daartoe bevoegde persoon.

- Steunaanvragen die meer dan tien bladzijden tellen, kunnen geweigerd worden.

Bijkomende ontvankelijkheidscriteria voor entiteiten die reeds steun ontvingen vanuit het Actieplan Energie-Efficiëntie:

- De entiteit heeft de rapportage uitgevoerd van alle eerdere projecten die via het Actieplan Energie-Efficiëntie worden ondersteund overeenkomstig de bepalingen onder titel 6.

- De entiteit geeft in nieuwe projectaanvragen aan hoe deze passen binnen hun strategisch vastgoedplan en energetisch masterplan. Indien de entiteit hier nog niet over beschikt, geeft ze aan hoe de steunaanvraag past binnen hun energiebeleidsverklaring5.

5 In een energiebeleidsverklaring engageert het management zich formeel om een actief beleid op vlak van energie-efficiëntie te voeren. Op de website is een voorbeeld van een energiebeleidsverklaring opgenomen.

- Nieuwe projectaanvragen kunnen geweigerd worden indien eerdere, via het Actieplan Energie-Efficiëntie ondersteunde projecten, niet binnen het jaar na de toekenning van de steunzijn aangevat of niet binnen de drie jaar na de verdeling zijn gerealiseerd.

Een entiteit kan ervoor kiezen bijlagen zoals auditverslagen toe te voegen aan het dossier. Deze bijlagen dienen ter verduidelijking van het aanvraagformulier.

Een volledig dossier bestaat uit:

- Aanvraagformulier (in .pdf en .xlsx) ondertekend

- Een ondertekende energiebeleidsverklaring, rapportagerapport, strategisch vastgoedplan en energetisch masterplan of de relevante passages uit het ondernemingsplan

- De maatregel waarvoor steun wordt aangevraagd is in Terra ingevoerd.

- Bijlagen die de aanvraag ondersteunen.

In geval van onontvankelijkheid van de aanvraag, streeft het VEB naar een terugkoppeling aan de indienende entiteit binnen de 5 werkdagen na de indiendatum.

3.1.3. Uitgesloten projecten

Volgende projecten zijn uitgesloten voor steun:

• Projecten met een terugverdientijd van minder dan twee jaar.

• Maatregelen waarvan de terugverdientijd langer is dan de vereenvoudigde levensduur van de maatregel tenzij de entiteit kan verantwoorden waarom de maatregel noodzakelijk is.

• Aanpassingen aan gebouwen of technische installaties waarvan de terugverdientijd niet in lijn ligt met de vastgoedstatus. (Bijvoorbeeld maatregelen aan gebouwen die geen eigendom zijn van de entiteit waarbij de terugverdientijd van de maatregelen significant hoger is dan de resterende huurtijd van de gebouwen.

• Investeringen in fotovoltaïsche panelen die dienen voor de productie van elektriciteit.

• Investeringen in technische installaties op stookolie.

• Investeringen die dienen om mobiliteit te vergroenen, we refereren hier naar het actieplan mobiliteit.

• Projecten waarvan de werken reeds gestart zijn. In geval de bekostiging van de studie wordt aangevraagd, mag deze studie nog niet gestart zijn.

3.2. Stap 2: Evaluatiecriteria

Wanneer uw steunaanvraag volledig is, zal het project beoordeeld worden aan de hand van beoordelingsvragen en bijhorende schalen. Een project kan maximum 15 punten worden toegekend.

Het VEB kan tijdens de evaluatieperiode bijkomende informatie ter verduidelijking van het dossier opvragen of minimale bijsturing vragen.

De aanvragen worden beoordeeld door een jury onder leiding van de Algemeen Directeur van het VEB

3.2.1. Het engagement van het management in haar strategisch vastgoedplan en

masterplan richting koolstofneutraliteit.

De beoordeling van het engagement gebeurt op basis van de kwaliteit van de meerjarenstrategie van de entiteit om 2,5% per jaar te besparen. De entiteit kan dit aantonen door haar energiebeleidsverklaring, strategisch vastgoedplan en energetisch masterplan of de meerjarenstrategie in het ondernemingsplan. Dit wordt beoordeeld op basis van de volgende elementen:

• Heeft de entiteit de afgelopen jaren voldoende maatregelen uitgevoerd om 2,5%

primair energieverbruik te besparen?

• Heeft de entiteit voldoende energiebesparingsmaatregelen gepland om de komende 3 jaren jaarlijks 2,5% primair energieverbruik te besparen?

• Heeft de entiteit een verantwoordelijke aangeduid voor de uitvoering van haar meerjarenstrategie? Heeft deze verantwoordelijke voldoende draagvlak voor de uitvoering van de strategie?

• Heeft de entiteit een kwaliteitsvolle visie en plan om tot een koolstofneutraal patrimonium te komen?

Deze parameter wordt kwalitatief beoordeeld. De maximumscore bedraagt 2 punten.

3.2.2. Datakwaliteit

De ingediende projecten worden gequoteerd op hun datakwaliteit. De maximumscore bedraagt 4 punten.

Datakwaliteit

Hoogstaande datakwaliteit, opgesteld door onafhankelijk

studiebureau zoals een energiescan. 4 Goede datakwaliteit, duidelijk

gemotiveerde berekeningen die extern te verifiëren zijn. Data door

Terra aangegeven. 2

Slechte datakwaliteit, niet

gemotiveerde berekeningen 0

3.2.3. Kostenefficiëntie van de koolstofbesparing

De ingediende projecten worden gequoteerd volgens de prijs per ton CO2-besparing. De maximumscore bedraagt 3 punten. Enkel de niet-ETS koolstofbesparing komt in aanmerking (elektriciteit wordt dus niet meegerekend). De kostenefficiëntie wordt berekend op basis van

onderstaande formule. De totale koolstofbesparing wordt berekend door de energiebesparing op jaarbasis te vermenigvuldigen met de overeenkomstige emissiefactor en de vereenvoudigde levensduur.6

Energiebron Emissiefactor

Aardgas 0,18237 kg CO2/kWh

Stookolie 0,26676 kg CO2/kWh

𝑝𝑟𝑜𝑗𝑒𝑐𝑡𝑘𝑜𝑠𝑡 (𝑖𝑛 𝐸𝑈𝑅) − 𝑏𝑒𝑠𝑝𝑎𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑜𝑝 𝑒𝑛𝑒𝑟𝑔𝑖𝑒𝑘𝑜𝑠𝑡𝑒𝑛 𝐶𝑂2 𝑏𝑒𝑠𝑝𝑎𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑡𝑖𝑗𝑑𝑒𝑛𝑠 𝑙𝑒𝑣𝑒𝑛𝑠𝑑𝑢𝑢𝑟 (𝑖𝑛 𝑡𝑜𝑛 𝐶𝑂2) X EUR per ton C02 besparing punten

X ≤ 100 3

100 < X ≤ 200 2

200 < X ≤ 1000 1

X > 1000 0

3.2.4. Kostenefficiëntie van de energiebesparing

De ingediende projecten worden gequoteerd volgens de prijs per MWh energiebesparing. De maximumscore bedraagt 3 punten. De kostenefficiëntie wordt berekend op basis van onderstaande formule. De totale energiebesparing wordt berekend door de energiebesparing op jaarbasis te vermenigvuldigen met de vereenvoudigde levensduur.

De energiebesparing wordt op basis van de volgende data berekend.

𝑖𝑛𝑣𝑒𝑠𝑡𝑒𝑟𝑖𝑛𝑔𝑠𝑘𝑜𝑠𝑡 (𝑖𝑛 𝐸𝑈𝑅) − 𝑏𝑒𝑠𝑝𝑎𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑜𝑝 𝑒𝑛𝑒𝑟𝑔𝑖𝑒𝑘𝑜𝑠𝑡𝑒𝑛 𝑒𝑛𝑒𝑟𝑔𝑖𝑒𝑏𝑒𝑠𝑝𝑎𝑟𝑖𝑛𝑔 𝑡𝑖𝑗𝑑𝑒𝑛𝑠 𝑙𝑒𝑣𝑒𝑛𝑠𝑑𝑢𝑢𝑟 (𝑖𝑛 𝑀𝑊ℎ)

x ≤ 60 3

60 < x ≤ 120 2

120 < x ≤ 200 1

x > 200 0

6 De vereenvoudigde levensduur van maatregelen in kader van de oproep bedraagt 15 jaar voor technische maatregelen (zoals verledding) en 35 jaar voor gebouwmaatregelen (zoals isolatiemaatregelen)

3.2.5. Terugverdientijd

De ingediende projecten worden gequoteerd volgens hun terugverdientijd door de projectkost te delen door de bespaarde energiekost op jaarbasis.

De energiebesparing wordt op basis van de volgende data berekend.

Energiebron Prijs7

Elektriciteit 147,1 EUR/MWh

Aardgas 28,7 EUR/MWh

Stookolie 0,4622 EUR/L

Terugverdientijd bij technische maatregel

TVT ≤ 5 jaar 3

5 jaar < TVT ≤ 10 jaar 2 10 jaar < TVT ≤ 15 jaar 1

TVT > 15 jaar 0

Terugverdientijd bij gebouwmaatregel

TVT ≤ 15 jaar 3

15 jaar < TVT ≤ 25 jaar 2 25 jaar < TVT ≤ 35 jaar 1

TVT > 35 jaar 0

3.2.6. Innovatieve maatregel

Het VEB kan tot twee extra punten toekennen bij projecten met innovatieve energiebesparende maatregelen.

7 De financiële besparing wordt berekend met behulp van de standaard energieprijzen van 2020 de entiteiten van de Vlaamse overheid (incl. bijkomende vergoedingen, etc., excl. btw). Voor stookolie is dit het gemiddeld officieel tarief (excl. btw) van de laatste 12 maanden voor stookolie voor verwarming >2000 l zoals bekendgemaakt door Statbel.

Een energiebesparende maatregel is innovatief indien hij gebruik maakt van een vernieuwende en weinig gebruikte technologie die een katalyserende rol kan spelen in de transitie naar een onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

De punten op dit beoordelingscriterium kunnen de totaalscore niet boven de maximumscore van vijftien punten laten stijgen.

3.3. Stap 3: Toekenning

Projecten met een score gelijk aan of hoger dan 10, worden door het VEB goedgekeurd in functie van het beschikbare budget.

Bij projecten met een score tussen 5 en 10, kunnen entiteiten indien gewenst advies krijgen van het VEB hoe zij hun score kunnen verbeteren. Op het einde van de toekenningsperiode worden alle nog openstaande projecten gerangschikt volgens aflopende score en kunnen zij steun krijgen in functie van het overblijvende bedrag. Projecten met een gelijke score worden gerangschikt op datum van indiening. Deze projecten worden gevalideerd door de politieke stuurgroep klimaatplan VO op advies van het VEB.

Projecten met een score gelijk aan of lager dan 5, krijgen geen steun toegekend.

Het VEB streeft er naar om het resultaat binnen de vijftien werkdagen nadat de aanvraag volledig conform is bevonden, aan de indienende entiteiten te communiceren.

3.4. Stap 4: Beslissing door de Vlaamse Regering

De Vlaamse Regering beslist per toekenningsperiode tot de herverdeling van de middelen van de projecten die positief werden beoordeeld door het VEB of de politieke stuurgroep.