• No results found

Beoordeling in het kader van een goede ruimtelijke ordening

In document vastgesteldmaart 2019 (pagina 76-80)

Bredius boerderij

2.2.2 Beoordeling in het kader van een goede ruimtelijke ordening

Ten behoeve van de bestemmingsplanprocedure dient een beoordeling te worden uitgevoerd in het kader van een goede ruimtelijke ordening. Hiermee moet worden aangetoond dat de nieuwe functie van de Brediusboerderij geen hinder naar de omgeving zal veroorzaken.

De VNG-uitgave ‘bedrijven en milieuzonering’ uit 2009 is hiervoor het toetskader. Hierin ia aangegeven hoe de beoordeling moet plaatsvinden. Aan de hand van richtafstanden wordt voor elke milieucategorie of bedrijfsactiviteit aangegeven in hoeverre hinder te verwachten is.

Voor een restaurantfunctie geldt een richtafstand van 10 meter (milieucategorie 1). Indien er zich binnen deze afstand woningen bevinden, dient in elk geval een akoestisch onderzoek te worden uitgevoerd. Ondanks dat dit niet het geval is, wil de gemeente vanwege de nieuwe bestemming een akoestische beoordeling van de goede ruimtelijke ordening.

Voor de langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus (LAr,LT) wordt in het kader van een goede ruimtelijke ordening bij woningen in eerste instantie getoetst aan een richtwaarde van 45 dB(A)

Een geluidgevoelig gebouw is bijvoorbeeld een woning, een ziekenhuis of een school.

Rapport | 3443 BG - 44 WO 001 06-07-18 V1.0 - BuroDB pagina 9 van 13 (etmaalwaarde). Voor de maximale geluidniveaus geldt in eerste instantie een richtwaarde van 65 dB(A).

Voor de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening geldt dat alle potentiële geluidbonnen in de beoordeling worden meegewogen. Deze beoordeling is de akoestische onderbouwing van de bestemmingsplanprocedure. In dit rapport wordt dit uitgeschreven.

De VNG-publicatie omschrijft voor de beoordeling van geluidhinder het in onderstaande tabel opgenomen stappenplan, met richtwaarden voor het gemiddelde geluid (LAr;LT), voor piekgeluiden (LAmax) en voor het gemiddelde geluid als gevolg van de verkeersaantrekkende werking (Lver).

Tabel 2.2 Richtw aarden stappenplan VNG-uitga ve ‘bedrijven en milieuzonering’ in dB(A)

Richtwaarde bij geluidgevoelige bestemming

1. Indien de richtafstanden niet worden overschreden, kan verdere toetsing in beginsel achterwege blijven. Vestiging van het horecaverblijf is dan mogelijk.

2. Indien stap 1 niet toereikend is, dan is vrijstelling mogelijk:

a. bij een geluidbelasting in gebiedstype rustige woonwijk van maximaal:

45 65 50 40 60 45 35 55 40

b. bij een geluidbelasting in gebiedstype gemengd gebied van maximaal:

50 70 50 45 65 45 40 60 40

3. Indien stap 2 niet toereikend is, dan is vrijstelling met nadere motivering mogelijk:

a. bij een geluidbelasting in gebiedstype rustige woonwijk van maximaal:

50 70 50 45 65 45 40 60 40

b. bij een geluidbelasting in gebiedstype gemengd gebied van maximaal:

55 70 65 50 65 60 45 60 55

4. Bij een hogere geluidbelasting dan in stap 3 zal vrijstelling doorgaans niet mogelijk zijn

Voor de horecafunctie van de Brediusboerderij wordt uitgegaan van stap 2a.

2.3 Bedrijfssituatie

De Brediusboerderij wordt en restaurant met buitenterras. Bij een maximale capaciteit kunnen er ongeveer 90 mensen op het terras aanwezig zijn. De avondperiode is daarmee de maatgevende etmaalperiode.

Het restaurant heeft gezien de rustige omgeving niet de intentie bruiloften, feesten en partijen te organiseren. Het zou hooguit een enkele keer per jaar kunnen plaatsvinden. Hiervoor zal op grond van het Activiteitenbesluit dan een ontheffing kunnen worden aangevraagd.

Verder is er sprake van een afzuiginstallatie van de keuken die in het dak wordt voorzien en in oostelijke richting uitstraalt.

Het terras is gesitueerd aan de westkant van het restaurant en heeft een verharde oppervlakte van 120 m2 en een onverhard deel van 55 m2. Maximaal kan het terras zo’n 90 gasten herbergen.

Verwacht wordt dat op een drukke avond (tussen 19.00 en 23.00 uur) maximaal 120 gasten kunnen dineren of een drankje doen. Dit is een worst-case situatie die in de praktijk nauwelijks

Rapport | 3443 BG - 44 WO 001 06-07-18 V1.0

voorkomt, hooguit op uitzonderlijke mooi

middernacht op het terras kunnen blijven zitten. Dit zullen hooguit nog 60 gasten zijn. Voor de dagperiode wordt uitgegaan van maximaal 180 mensen (turn

Op het terras wordt geen muziek ten gehore gebracht, s

de relevante geluidbron. Hierbij gaat het om het gemiddelde stemgeluid van met elkaar pratende mensen op normaal niveau

roepen.

Onderstaande afbeelding geeft de

achterzijde van de (nog) te herbouwen Brediusboerderij.

Figuur 2.4 Locatie terras restau ran t

Voor de afzuiginstallatie van de keuken is uitgegaan van een bedrijfstijd vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot 24.00 uur ’s nachts.

Voor het brongeluid van de gasten is uitgegaan van een geluidbronvermogen van 70 dB(A). Dit komt overeen met een luid sprekend persoon (

worst case uitgangspunt.

De verdeling van groepjes van 4 mensen en

van 90 gasten betekent dit 15 tafels van 4 personen en 15 tafels van 2 personen.

uitgegaan van het feit dat er aan elke tafel telkens 1 persoon aan het woord is.

De volgende verdeling is aangehouden Dagperiode 180 gasten:

Avondperiode 120 gasten Nachtperiode 60 gasten:

Voor de (afzuig)installatie(s) zelfs aan hoge kant.

Ten behoeve van de indirecte hinder is

door de wijk arriveert en vertrekt. Uitgegaan is van een bezetting van 2,5 persoon per auto. Zoals al eerder opgemerkt zullen veel gasten ook wandelend of per fiets komen. Het maximaal aantal auto’s is in die zin waarschijnlijk een overschatting van het werkelijk aantal auto’s dat in de wijk komt ten behoeve van een bezoek aan de Brediusboerderij

de dag-, avond- en nachtperiode van respectievelijk 72, 48 en 24 auto’

18 V1.0 - BuroDB

hooguit op uitzonderlijke mooi-weer dagen. De verwachting is dat mensen nog tot middernacht op het terras kunnen blijven zitten. Dit zullen hooguit nog 60 gasten zijn. Voor de dagperiode wordt uitgegaan van maximaal 180 mensen (turn-over van 2).

erras wordt geen muziek ten gehore gebracht, stemgeluiden van bezoekers zijn de Hierbij gaat het om het gemiddelde stemgeluid van met elkaar pratende mensen op normaal niveau en de piekgeluiden die kunnen ontstaan als mensen

Onderstaande afbeelding geeft de (indicatief aangegeven) locatie van het terras weer aan de achterzijde van de (nog) te herbouwen Brediusboerderij.

Locatie terras restau ran t Brediusboe rderij

van de keuken is uitgegaan van een bedrijfstijd vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot 24.00 uur ’s nachts.

Voor het brongeluid van de gasten is uitgegaan van een geluidbronvermogen van 70 dB(A). Dit komt overeen met een luid sprekend persoon (stemverheffing, harde stem) en is een tamelijk

De verdeling van groepjes van 4 mensen en van 2 mensen is 50/50. Bij een maximale capaciteit van 90 gasten betekent dit 15 tafels van 4 personen en 15 tafels van 2 personen.

t feit dat er aan elke tafel telkens 1 persoon aan het woord is.

is aangehouden:

Dagperiode 180 gasten: (15x2x4)/4 + (15x2x2)/2 = 60 pratende gasten (L

n: (20x4)/4 + (20x2)/2 = 40 pratende gasten (Lw = 86 dB(A)) Nachtperiode 60 gasten: (10x4)/4 + (10x2)/2 = 20 pratende gasten (Lw = 83dB(A))

(s) is een totaal geluidbronvermogen van 95 dB(A) aangehouden. Dit is

Ten behoeve van de indirecte hinder is uitgegaan van de worst case situatie dat al het verkeer door de wijk arriveert en vertrekt. Uitgegaan is van een bezetting van 2,5 persoon per auto. Zoals al eerder opgemerkt zullen veel gasten ook wandelend of per fiets komen. Het maximaal aantal s in die zin waarschijnlijk een overschatting van het werkelijk aantal auto’s dat in de wijk van een bezoek aan de Brediusboerderij. Uitgegaan is van een verdeling voor en nachtperiode van respectievelijk 72, 48 en 24 auto’s.

8

pagina 10 van 13 De verwachting is dat mensen nog tot middernacht op het terras kunnen blijven zitten. Dit zullen hooguit nog 60 gasten zijn. Voor de

temgeluiden van bezoekers zijn derhalve Hierbij gaat het om het gemiddelde stemgeluid van met elkaar pratende de piekgeluiden die kunnen ontstaan als mensen naar elkaar

locatie van het terras weer aan de

van de keuken is uitgegaan van een bedrijfstijd vanaf 10.00 uur ’s

Voor het brongeluid van de gasten is uitgegaan van een geluidbronvermogen van 70 dB(A). Dit arde stem) en is een tamelijk

2 mensen is 50/50. Bij een maximale capaciteit van 90 gasten betekent dit 15 tafels van 4 personen en 15 tafels van 2 personen. Daarbij is

t feit dat er aan elke tafel telkens 1 persoon aan het woord is.

(15x2x4)/4 + (15x2x2)/2 = 60 pratende gasten (Lw = 88 dB(A))

= 86 dB(A))

= 83dB(A))

95 dB(A) aangehouden. Dit is

uitgegaan van de worst case situatie dat al het verkeer door de wijk arriveert en vertrekt. Uitgegaan is van een bezetting van 2,5 persoon per auto. Zoals al eerder opgemerkt zullen veel gasten ook wandelend of per fiets komen. Het maximaal aantal s in die zin waarschijnlijk een overschatting van het werkelijk aantal auto’s dat in de wijk . Uitgegaan is van een verdeling voor

Rapport | 3443 BG - 44 WO 001 06-07-18 V1.0

2.4 Rekenmethode

Om te kunnen beoordelen of in de toekomst

de gevels van geluidgevoelige gebouwen in de omgeving niet worden overschreden, is een akoestisch rekenmodel opgesteld.

Van het bedrijf inclusief terras en de omgeving is een akoestisch rekenmodel (Geomilieu, versie V4..30) opgezet, op basis van de beschreven bedrijfssituatie die op het terras wordt verwacht.

Met behulp van overdrachtsberekeningen (methode II meten en rekenen industrielawaai’

het Activiteitenbesluit, zijn de geluidniveaus berekend op de gevels van de in de directe omgeving gelegen woningen

Voor het gehele gebied is een water is een hard (reflecterende)

De beoordeling vindt plaats op een hoogte van 1,5 meter in de dagpe avondperiode ter plaatse van de geluidgevoelige bestemming(en).

dagperiode zowel 1,5 als 5 meter aang

Ten behoeve van de indirecte hinder zijn woningen in de Van Helvoirtlaan en de voorzijde van de Burgemeester van Kempenstraat aangehouden als toetspunt.

Afbeelding 2.5 geeft een 3D

Figuur 2.5 Weergave van het akoes tisch model in 3D

In bijlage A zijn enkele figuren van het rekenmodel opgenomen en in bijlage B zijn de invoergegevens van de diverse parameters opgenomen. In bijlage C zijn de rekenresultaten opgenomen voor het langtijdgemiddeld

18 V1.0 - BuroDB

Om te kunnen beoordelen of in de toekomstige situatie de geldende geluidnormen ter plaatse van van geluidgevoelige gebouwen in de omgeving niet worden overschreden, is een akoestisch rekenmodel opgesteld.

Van het bedrijf inclusief terras en de omgeving is een akoestisch rekenmodel (Geomilieu, versie op basis van de beschreven bedrijfssituatie die op het terras wordt verwacht.

Met behulp van overdrachtsberekeningen (methode II-8), uitgevoerd conform de ‘Handleiding meten en rekenen industrielawaai’ Ministerie van VROM 1999 (HMRI) zoals voorgeschreven

zijn de geluidniveaus berekend op de gevels van de in de directe omgeving gelegen woningen en de school.

Voor het gehele gebied is een zachte bodem aangehouden (bodemfactor 0, water is een hard (reflecterende) bodem aangehouden (bodemfactor 0,0).

De beoordeling vindt plaats op een hoogte van 1,5 meter in de dagperiode en 5,0 meter in de ter plaatse van de geluidgevoelige bestemming(en). Voor de school is in de dagperiode zowel 1,5 als 5 meter aangehouden (hoogte leslokalen).

Ten behoeve van de indirecte hinder zijn woningen in de Van Helvoirtlaan en de voorzijde van de Burgemeester van Kempenstraat aangehouden als toetspunt.

3D weergave van het geluidmodel.

eergave van het akoes tisch model in 3D

In bijlage A zijn enkele figuren van het rekenmodel opgenomen en in bijlage B zijn de invoergegevens van de diverse parameters opgenomen. In bijlage C zijn de rekenresultaten opgenomen voor het langtijdgemiddeld beoordelingsniveau en het maximale geluidniveau.

pagina 11 van 13 ormen ter plaatse van van geluidgevoelige gebouwen in de omgeving niet worden overschreden, is een

Van het bedrijf inclusief terras en de omgeving is een akoestisch rekenmodel (Geomilieu, versie op basis van de beschreven bedrijfssituatie die op het terras wordt verwacht.

conform de ‘Handleiding zoals voorgeschreven in zijn de geluidniveaus berekend op de gevels van de in de directe

bodem aangehouden (bodemfactor 0,8). Voor wegen en

riode en 5,0 meter in de Voor de school is in de

Ten behoeve van de indirecte hinder zijn woningen in de Van Helvoirtlaan en de voorzijde van de

In bijlage A zijn enkele figuren van het rekenmodel opgenomen en in bijlage B zijn de invoergegevens van de diverse parameters opgenomen. In bijlage C zijn de rekenresultaten

beoordelingsniveau en het maximale geluidniveau.

Rapport | 3443 BG - 44 WO 001 06-07-18 V1.0 - BuroDB pagina 12 van 13

3 Berekeningen

3.1 Rekenresultaten

In de onderstaande tabellen zijn de resultaten samengevat. Tabel 3.1 geeft de geluidbelasting (LAr;LT) vanwege pratende bezoekers op het terras voor de worst case situatie dat het terras zowel in de dag als avondperiode continue voor 80% bezet is.

Tabel 3.1 Geluidbelasting vanw ege Brediusboe rderij, in dB(A)

Toetspunt

Hoogte [m]

Geluidniveau LAr;LT Maximaal geluidniveau LAmax

Dag Avond Nacht Dag Avond Nacht

School Leslokaal school 1,5/ 5 32/35 32/34 -- <50 <50 --

W39a Woning Burg v Kempenstraat -- 36 38 27 <50 <50 <50

W39c Woning Burg v Kempenstraat -- 34 37 25 <50 <50 <50

Tabel 3.2 geeft de geluidbelasting tengevolge van de indirecte hinder.

Tabel 3.2 Geluidbelasting indirecte hinder, in dB(A)

Toetspunt

Hoogte [m]

Geluidbelasting LAr;LT

Dag Avond Nacht

W indh Woning Helvoirtlaan 5 38 41 35

W39 indh Woning burg v Kempenstraat 5 39 42 36

W41 indh Woning burg v Kempenstraat 5 39 42 36

In document vastgesteldmaart 2019 (pagina 76-80)