• No results found

Advies Rijksdienst voor het cultureel erfgoed

In document vastgesteldmaart 2019 (pagina 137-142)

Paaltje verplaatsen

Bijlage 7 Advies Rijksdienst voor het cultureel erfgoed

(vastgesteld) Ruimtelijke onderbouwing Hofstede Batestein

NL.IMRO.0632.ROHofstedeBatestei-def 135 - 141

> Retouradres Postbus 1600 3800 BP Amersfoort

College van B&W van de gemeente Woerden t.a.v. de heer L. Bos

Postbus 45

3440 AA WOERDEN

Datum

Betreft Advies omgevingsvergunning monumenten (art. 2.1, lid 1, onder f, en 2.26, lid 3, Wabo en art. 6.4, lid 1, onder a, Bor)

Gegevens beschermd monument

Naam Hofstede Batenstein

Adres Kievitstraat 44

Postcode/plaats 3443 BG, Woerden

Gemeente/provincie Woerden/UT

Monumentnummer 39301

Geacht college,

Pagina 1 van 3 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl 2e Contactpersoon ir. Mark Vrielink T 033-4217586

Op 26 april 2018 vroeg u mij u te adviseren over de voorgenomen wijziging(en) van bovengenoemd monument. U heeft mij daartoe de aanvraag om een omgevingsvergunning toegezonden.

Advies

Mijn advies luidt positief, mits de gemaakte opmerkingen onder het kopje

‘motivering’ in acht worden genomen.

De ministeriële adviesplicht

U heeft het plan als adviesplichtig aangemerkt. Het voorliggende plan betreft het reconstrueren van een beschermd monument of een belangrijk deel daarvan, waarbij de staat van het monument wordt teruggebracht naar een eerdere staat of een veronderstelde eerdere staat van dat monument, en het geven van een nieuwe bestemming aan een beschermd monument of een belangrijk deel daarvan.

Hieronder licht ik toe hoe ik tot dit advies ben gekomen. Bij de beoordeling heb ik de stukken betrokken zoals deze zijn ingediend bij de aanvraag,

geregistreerd onder nummer CIK-2018- 417 en de registeromschrijving van bovengenoemd rijksmonument (www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl).

Het plan

Het plan betreft het restaureren, gedeeltelijk reconstrueren en herbestemmen van het de voormalige boerderij tot restaurant.

Pagina 2 van 3 Onze referentie CIK-2018-417

Motivering

Ik waardeer het zeer dat het monument hersteld wordt en dat er een nieuwe bestemming is gevonden. Met het plan wordt er over het algemeen goed rekening gehouden met de aanwezige monumentale waarden. Over het plan is op 5 maart 2018 ten kantore van uw gemeente vooroverleg geweest over het plan. De gemaakte opmerkingen aangaande de gewenste doorbraken in de kap, de kolommen onder het afdakje en de koof ter plaatse van de voorgevel hebben helaas niet tot planaanpassing geleid. De motivatie van de initiatiefnemers om het advies inzake de doorbraken in de kap niet over te nemen, kan ik volgen.

Mijn opmerkingen ten aanzien van de twee kolommen onder de luifel en de koof handhaaf ik. De twee kolommen vormden historisch gezien als ondersteuners essentiële onderdelen van de karakteristieke luifel met sierrand. Een dergelijke overkraging vraagt om ondersteuning. Hoewel deze kolommen al voor de brand niet meer aanwezig waren, is reconstructie wenselijk omdat zij een toegevoegde waarde vormen voor de beeldwaarde en omdat zo recht wordt gedaan aan de historische situatie. Ik verzoek u nogmaals te bezien of de kolommen

gereconstrueerd kunnen worden.

De gebogen koof op de 1e verdieping bij het raam in de voorgevel vormt eveneens een karakteristiek onderdeel van het monument en is nog één van de weinige interieuronderdelen (zo niet het enige interieuronderdeel) die de brand hebben overleefd. Ik pleit er nadrukkelijk voor de gebogen koof te handhaven.

Met betrekking tot de herstelwerkzaamheden in het algemeen merk ik op dat de wijze van herstellen mede van invloed is op de mate van aantasting van het object. Om aantasting te voorkomen adviseer ik u om te streven naar een terughoudende restauratie, waarbij zo veel mogelijk van het bestaande

authentieke materiaal behouden blijft. Indien de bestaande materialen niet meer hersteld kunnen worden is vervanging wenselijk conform de bestaande

detaillering, materialen en constructie. Met traditioneel herstel worden zowel de ambachtelijke technieken in ere gehouden als het gebruik van traditionele materialen, die optimaal aansluiten bij de bestaande constructie.

In aansluiting hierop merk ik op dat de ingediende werkomschrijving onvoldoende duidelijkheid verschaft over de omvang van het te behouden dan wel vervangen materiaal. De aanwezigheid van authentiek materiaal is grote mate mede

bepalend voor de monumentale waarde. Ik adviseer u te streven naar behoud van zoveel mogelijk authentiek materiaal. Het bestek is erg algemeen geformuleerd.

De kwaliteit van het werk wordt hiermee niet geborgd. Ik adviseer u het bestek nader uit te laten werken, zodat een aannemer hiermee goed uit de voeten kan.

Pagina 3 van 3 Onze referentie CIK-2018-417

Ik ben een groot voorstander van het behoud van de traditionele riet gedekte kap en de traditionele wijze van rietdekken. Het aanbrengen van een schroefdak is gezien het nieuwe gebruik van het gebouw om veiligheidsredenen acceptabel. Wel adviseer ik u de volgende voorwaarden in de vergunning op te nemen:

Ten aanzien van de beplating:

- de beplating onderling hermetisch aaneengesloten aan te brengen, zodat bij een eventuele brand geen zuurstof van binnenuit kan worden aangetrokken;

- de aan te brengen beplating enkel dan wel dubbeldun aan te brengen, zodat de kap in de toekomst weer natuurlijke glooiingen kan gaan vertonen

Ten aanzien van het riet:

- riet van eerste kwaliteit aan te brengen;

- de dikte van het rietpakket alsmede de contour van het rietdek conform de historische maat en vorm uit te voeren.

Aanbevelingen

Voor meer informatie over restauratiekwaliteit verwijs ik u naar www.stichtingerm.nl en www.monumentaalschilderwerk.nl.

Vragen

Mocht u nog vragen hebben over de inhoud van dit advies, dan kunt u contact opnemen met de contactpersoon die in het briefhoofd vermeld staat.

Afschrift en tekeningen

Graag ontvang ik een afschrift van het ontwerpbesluit en te zijner tijd een afschrift van uw definitieve besluit met de bijbehorende stukken.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, namens deze,

de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed,

Drs. M. Zagt

adviseur architectuurhistorie

Behoort bij CIK-2018-417

Betreft

Medeparaaf Eindparaaf regiohoofd

Pagina 1 van 1 Datum

Brief opgesteld door drs. Kiki Zagt

Doorboeken in Docman ja

In document vastgesteldmaart 2019 (pagina 137-142)