• No results found

Alles over de beoordeling

In document ADDENDUM Onderwijs- en examenregeling (pagina 19-26)

6.1 Voortgangsdossier beoordelen: kijken waar je staat Inmiddels weet je uit hoofdstuk 4:

 welke kerntaken en werkprocessen er zijn

 aan welke kerntaken en werkprocessen je wanneer werkt

 welke overige vakken je krijgt

 wat de rol is van het voortgangsdossier

Hier gaan we verder in op de uiteindelijke beoordeling, het examen.

We leggen je uit:

 welke examens je moet doen

 wanneer je deze examens mag doen

 wat er in het examendossier komt

 wanneer je examendossier recht geeft op een diploma.

Toetsen en examens

In eerste instantie werk je aan je voortgangsdossier. We examineren je dan nog niet. Wel maak je voortgangstoetsen om te kijken hoe je studieproces vordert. Eigenlijk oefen je, zowel op school als in de BPV, totdat je klaar bent voor een examen. De branchedocenten bespreken je

kerntaken en werkprocessen; de SLB-er houdt je studievoortgang bij; de docenten Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap en breinleren informeren je over de bewijzen van hun vakgebied die je moet kunnen aantonen.

6.2 De examens

Exameneisen

De examinering van jouw opleiding is het totaal van alle exameneisen. Alle exameneisen staan in het kwalificatiedossier, ze zijn hieronder samengevat.

Exameneisen Aandachtspunten

Beroepsspecifieke eisen (kerntaken/werkprocessen)

Bij beroepsspecifieke examens worden kerntaken en werkprocessen beoordeeld.

De beoordeling wordt herleid tot het niveau van de kerntaken. Een deel van de examinering vindt plaats in de reële beroepspraktijk. Dit kan ook in simulatie op school of in een bedrijf zijn.

Als er in de kwalificatie beroepsgerichte eisen zijn opgenomen m.b.t. talen of rekenen dan dienen deze geëxamineerd te worden.

De examinering kan plaats vinden als onderdeel van een beroepsgericht examen of als een apart examen.

De beoordeling is onderdeel van het totale oordeel van de kerntaak.

Generieke eisen talen en rekenen De exameneisen (zie examenplan) m.b.t. taal en rekenen zijn afgeleid uit een schema waarin per cohort is vastgelegd aan welke exameneisen moet voldaan zijn. Er staat ook welke zak-/slaag regeling daarbij wordt gehanteerd.

Loopbaan en burgerschap De student moet aan alle inspanningsverplichtingen voor loopbaan én burgerschap voldaan hebben.

Examenplan

Het examenplan van jouw opleiding vind je in het oer. Het examenplan van jouw opleiding bestaat uit de volgende onderdelen:

- het beroepsgerichte deel - het generieke deel Herkansingsregeling

- Je hebt recht op twee examenafnames: de reguliere afname en een herkansing in geval je niet bent geslaagd voor het reguliere examen. Als er meer dan één herkansing wordt geboden, is het aantal herkansingen vastgelegd in het examenplan.

- In bijzondere situaties kan je een schriftelijk verzoek indienen bij de

examencommissie om in aanmerking te komen voor een uitzonderingsregel op het aantal examengelegenheden per periode van twaalf aaneengesloten maanden. De examencommissie beoordeelt je aanvraag en doet een bindende uitspraak.

- Bij centrale examinering en generieke instellingsexamens Nederlands heb je recht op een herkansing van een behaald examen.

- In geval van herkansing telt het hoogste cijfer mee voor het bepalen van de eindwaardering van het examen.

Informatie aan de student over de diplomering

Voordat er tot diplomering kan worden overgegaan, moet er voldaan zijn aan de wettelijke eisen.

Dit noem je de diploma-eisen.

6.3 Herkansen

Door goed te oefenen tijdens je opleiding en hiervan helder verslag te leggen in je

voortgangsdossier kom je goed beslagen ten ijs bij je examens. Mocht het toch niet in één keer lukken, dan is er per examenonderdeel één herkansingsmogelijkheid. Als je een herkansing krijgt aangeboden, ben je verplicht om hier aan deel te nemen. Doe je dat niet, dan verspeel je je herkansing.

6.4 Wie beoordeelt?

De personen die je tijdens je examens beoordelen noemen we: assessoren. Zij zijn de mensen die je examineren. Met een moeilijk woord: kwalificerend beoordelen: kijken of je in aanmerking komt voor je diploma. We moeten dat zo eerlijk, objectief mogelijk doen. Soms zijn deze mensen ook docent van het Cingel College (maar heb je er geen les van gehad bij dit examenonderdeel), soms zijn het docenten van een andere school, soms zijn het BPV-begeleiders of zijn het

vertegenwoordigers uit de branche waarin je werkt.

Bij Nederlands, in het bijzonder de vaardigheden luisteren en lezen, en rekenen worden je examens d.m.v. een computerprogramma afgenomen en nagekeken. Een assessor stelt vast welke beoordeling daarop volgt.

6.5 De rol van het examenbureau

 Het examenbureau nodigt je per mail uit voor alle examens die op school plaatsvinden.

 Het examenbureau biedt de examendossiers ter beoordeling aan assessoren en neemt deze na controle weer in ontvangst;

 Het examenbureau biedt de examendossiers, na controle door assessoren, aan de examencommissie ter vaststelling aan;

 Het examenbureau registreert de uitslagen van examens.

 Het examenbureau deelt, nadat de voorzitter van de examencommissie het examen heeft vastgesteld, de diplomabevestiging schriftelijk aan de studenten mee.

 Het examenbureau roept aangemelde kandidaten op voor herkansing.

 Het examenbureau verstuurt, namens de voorzitter van de examencommissie, een uitnodiging voor de diploma-uitreiking.

 Het examenbureau draagt zorg voor een juiste administratieve afhandeling van examens en diploma’s.

 Het examenbureau neemt vrijstellingen in behandeling en legt deze voor aan de examencommissie.

6.6 Het diploma

Diploma-eisen

Om je diploma te behalen dien je te voldoen aan alle diploma-eisen die hieronder staan.

Diploma-eis

Omschrijving waardering beroepsspecifieke kerntaken op de resultatenlijst bij het diploma

Alle examens, vermeld in het examenplan moeten tenminste voldoende zijn om het diploma te kunnen behalen. De kerntaken moeten met voldoende of goed zijn afgerond. Het oordeel van de beroepsspecifieke eisen talen en rekenen, indien opgenomen in kwalificatie(dossier) moet ook voldoende zijn, is onderdeel van het oordeel van de beroepsspecifieke kerntaak.

Beoordeling per kerntaak in het beroepsspecifieke deel van jouw opleiding

Zie examenplan

Generieke talen en rekenen Zie examenplan en addendum op het examenplan Loopbaan en burgerschap Oordeel voldaan.

Beroepspraktijkvorming (bpv)

De beroepspraktijkvorming (BPV ) is met een positieve beoordeling afgesloten, het leerbedrijf is bij de beoordeling betrokken.

Uitwerking beoordeling kerntaak in het beroepsspecifieke deel van jouw opleiding

Algemeen Op de resultatenlijst bij het diploma staat bij elke kerntaak van het beroepsspecifieke deel: VOLDOENDE of GOED.

Hieronder lees je hoe deze waardering tot stand komt.

Een kerntaak bestaat altijd uit een aantal werkprocessen.

Deze worden in een examen met onvoldoende, voldoende of goed beoordeeld.

6.7 Vrijstellingen

Wanneer is er sprake van vrijstelling?

Bij een vrijstelling gaat het om het erkennen en waarderen van eerder verworven competenties en kwalificaties op basis van een officieel erkend document. Het vrijstellingenbeleid van het Cingel College staat uitgebreid beschreven in het Kwaliteitshandboek Examinering.

Hoe kom je aan een vrijstelling?

Direct aan het begin van je opleiding informeer je bij degene die jouw intake verzorgd heeft of bij je SLB-er, of je in aanmerking zou kunnen komen voor een vrijstelling. Vul voor de aanvraag van een vrijstelling het formulier “aanvragen vrijstelling” in. Dit is verkrijgbaar bij het examenbureau.

Vervolgens lever je de aanvraag in bij het examenbureau.

Dit moet gebeuren binnen 1 maand na de start van je opleiding. Als je een vrijstelling krijgt, dan ga je een apart opleidingstraject in en dan moet er een ook een apart plaatsingsbesluit gemaakt worden. Daarop staat dan welke afspraken zijn gemaakt over het vervullen van andere

onderwijsactiviteiten.

Een vrijstelling krijg je alleen op basis van een officieel erkend document De examencommissie beoordeelt of er sprake is van vrijstelling op basis van:

 een diploma

 een officieel certificaat (d.w.z. dat is voldaan aan de eisen van een certificeerbare eenheid)

 een officiële schoolverklaring waarin is vastgelegd welke werkprocessen kwalificerend zijn afgerond (de kandidaat kan dan gevraagd worden bewijsmateriaal te overleggen)

 een ervaringscertificaat.

Gaat de examencommissie akkoord, dan krijg je daarvan officieel bericht. Met dit bericht ga je direct naar je SLB-er en maakt met hem/haar afspraken over je onderwijsprogramma. Die leggen jullie vast in een plaatsingsbesluit, dat binnen drie weken na het akkoord terug moet zijn bij de examencommissie. Komt het plaatsingsbesluit niet binnen 3 weken terug bij de

examencommissie, dan gaat die ervan uit, dat je er samen met je SLB-er voor hebt gekozen de lessen gewoon te blijven volgen, ter voorbereiding op het examen.

Een aantal mogelijke vrijstellingen

 Als het gaat om één of meerdere kerntaken van de beroepsopleiding:

Bij het verlenen van deze vrijstellingen gaan we uit van het kwalificatiedossier van de opleiding waarvoor vrijstelling wordt gevraagd. Het gaat dus om examenonderdelen. Er kan alleen vrijstelling worden verleend voor een of meer volledige kerntaken.

Een VMBO-diploma geeft binnen het Beroepsgericht Onderwijs geen recht op vrijstellingen.

 Als het gaat om Nederlands en rekenen:

Elk van deze onderdelen kent een landelijk centraal examen. Een vrijstelling voor dat landelijke eindexamen en de daarbij behorende schoolexamens mogen we je slechts in

uitzonderingsgevallen verlenen, namelijk als het tijdstip van je examenuitslag valt binnen de wettelijke vrijstellingstermijn van 2 jaar en het juiste niveau behaald hebt.

Je kunt wel vrijgesteld worden van de lessen, nadat je net als alle andere studenten een instaptoets hebt afgelegd. De lessen die vrij vallen, worden opgevuld met andere lessen of opdrachten gerelateerd aan kerntaken of generieke vakken. Om aan het eind van je opleiding geen risico te lopen, moet je er zelf voor zorgen, dat je niveau op peil blijft.

 Als het gaat om Engels generiek bij de niveau 4 opleiding:

Een vrijstelling voor de instellingsexamens mogen we je slechts in uitzonderingsgevallen verlenen, namelijk als het tijdstip van je examenuitslag valt binnen de wettelijke

vrijstellingstermijn van 2 jaar en het juiste ERK-niveau behaald hebt.

 Als het gaat om Loopbaan en Burgerschap:

Omdat je verplicht bent groei en ontwikkeling op deze gebieden aan te tonen in de loop van je opleiding, kunnen we je geen vrijstelling geven voor deze onderdelen. Reeds behaalde

onderdelen van Burgerschap kunnen wel mee genomen worden als je een andere opleiding binnen het Cingel College gaat volgen.

 Als het gaat om ontwikkelingsgerichte onderdelen van je opleiding:

Een vrijstelling heeft altijd te maken met examenonderdelen. Het kan echter ook voorkomen, dat je kunt aantonen dat je ontwikkelingsgericht (formatief, diagnostisch, qua voortgang) al bepaalde werkprocessen hebt afgerond binnen een andere, soortgelijke opleiding. Bijvoorbeeld als je tussentijds bent overgestapt van de ene naar de andere MBO-opleiding. Het gaat dan niet om een vrijstelling, maar je SLB-er houdt daar wel rekening mee bij je instroom en je

onderwijsprogramma. Hij stelt dan samen met jou een maatwerktraject op. De verplichting om deel te nemen aan de examens van de betreffende werkprocessen blijf je echter houden.

6.8 Examenwerk inzien

Alle examenproducten worden, voor zover mogelijk, tot 12 maanden na de einduitslag van het diplomeren bewaard bij het Examenbureau. Resultaten worden digitaal vastgelegd in het deelnemer-volgsysteem. De landelijke examens Nederlands en rekenen zijn niet in te zien.

6.9 Bezwaar en beroep

Binnen het Cingel College is een examencommissie benoemd. Deze is verantwoordelijk voor het goede verloop van de examens.

Examencommissie Cingel College

Voorzitter Dhr. A. van Veen

Secretaris Dhr. S. de Beer

Plaatsvervangend voorzitter/-secretaris Dhr. J. den Hollander Afdelingsvertegenwoordigers Dhr. B. Barten

Mevr. A. Koch Dhr. S. de Lange Vertegenwoordigers beroepenveld / extern

vertegenwoordiger bij gelegenheid

Adres secretaris van de examencommissie

Postadres: Markendaalseweg 35 4811 KA Breda Telefoon. 076-5306000

E-mail cingelexamenbureau@rocwb.nl De Commissie van Beroep

Allereerst kun je met klachten over (beoordelingen van) examens terecht bij de

examencommissie van het Cingel College. Ben je het niet eens met de beslissing van de examencommissie dan kun je beroep aantekenen bij de Commissie van Beroep. Dit is een

onafhankelijke commissie, die een beslissing zal nemen over het door jou aangetekende beroep.

Samenstelling van de Commissie van Beroep Examens

Voorzitter commissie van beroep De heer P. van Hooff Plv. voorzitter commissie van beroep Mevrouw A.M. van Doorn

Lid commissie van beroep De heer P. Philipse Lid commissie van beroep De heer J.A. Saenen Plv. lid commissie van beroep De heer P.H.M. Hector Plv. lid commissie van beroep De heer A.J.M. van Eil Adres commissie van beroep inzake examens:

Postadres:

ROC West Brabant, Commissie van Beroep Postbus 699

4870 AR Etten-Leur

Kwaliteitshandboek examinering

De examens vinden plaats volgens de procedures en protocollen die in het, door de directie vastgestelde, Kwaliteitshandboek Examinering worden beschreven. Dit handboek is in te zien op aanvraag bij het hoofd van het Examenbureau van het Cingel College.

De Inspectie

Met ingang van november 2007 bewaakt de Inspectie van het Onderwijs de kwaliteit van de examinering binnen het MBO. Elk jaar neemt de Inspectie een steekproef uit het totale opleidingsaanbod van het ROC.

De Inspectie onderzoekt:

a. Of het onderwijs voldoet aan landelijk vastgestelde inspectiestandaarden;

b. Hoe de school de examens heeft georganiseerd;

c. De kwaliteit van de examens, die worden afgenomen.

Daarnaast neemt het Cingel College deel aan interne controles op het gebied van onderwijs en examinering. Beoordelaars met kennis van zaken vanuit andere instituten binnen het ROC West-Brabant komen twee keer per jaar kijken of de kwaliteit op orde is en adviseren over mogelijke verbeteringen.

In document ADDENDUM Onderwijs- en examenregeling (pagina 19-26)